fbpx

Londonska burza glatko odbila ponudu Hong Konga od 36,6 mlrd. dolara

London Stock Exchange

Grupa londonske burze, London Stock Exchange Group (LSEG), priopćila je jučer da je odbor odbacio “neželjeni, preliminarni i vrlo uvjetni prijedlog tvrtke Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd. (HKEX) za stjecanje cjelokupnog temeljnog kapitala Londonske burze (LSEG)”.

Tvrtka London Stock Exchange Group je u izjavi navela da je zabrinuta zbog “ključnih aspekata uvjetnog prijedloga: strategije, ostvarivosti, oblika razmatranja i vrijednosti”.

U pismu izvršnom direktoru tvrtke HKEX iz Hong Konga, Charlesu Liu, te predsjednici Lauri Cha, predsjednik londonske grupe Don Robert je rekao: “Iznenađeni smo i razočarani što ste odlučili objaviti svoj nepoželjni prijedlog u roku od dva dana nakon što ga primite.”

“Odbor LSEG-a je duboko zabrinut zbog vašeg prijedloga”, rekao je Don Robert u pismu.

U međuvremenu je London Stock Exchange Grupa priopćila kako nastavlja s napretkom u predloženom preuzimanju kuće Refinitiv Holdings Ltd. sa sjedištima u Londonu i New Yorku.

“U tijeku su postupci regulatornog odobrenja i očekuje se da će dioničarima London Stock Exchange Grupe u studenom 2019. biti objavljen okrugli krug na kojem će se tražiti odobrenje transakcije”, rekao je LSEG, dodavši da je transakcija još uvijek u tijeku i treba je zatvoriti u drugoj polovici 2020.

Tvrtka Hong Kong Exchanges and Clearing je u srijedu iznijela prijedlog za objedinjavanje dviju kompanija.

Predložena transakcija procjeljuje londonesku grupu LSEG na oko 29,6 milijardi funti ili 36,6 milijardi američkih dolara, navodi se u izjavi honkonške financijske kuće HKEX.

HKEX je dao iznenađujuću ponudu u iznosu od 36,6 milijardi dolara za spajanje s Londonskom burzom (LSEG). Ovo bi bio veliki posao, obzirom da je London globalni offshore dolarski financijski centar, a Hong Kong je vodeći svjetski offshore poslovni centar za juan. Njih dvoje zajedno bi stvorili međunarodnu trgovinsku platformu koja bi povezivala globalnu financijsku infrastrukturu, razmjenske grupe i financijsku imovinu, ali je London odluči odbiti ponudu. Navedeni razlozi su uglavno financijske i poslovne prirode, ali dio stručnjaka ne isključuje ni strahove u Londonu o neizvjesnoj budućnosti Hong Konga, obzirom da u Kini sve veću ulogu igra burza u Šangaju ili zbog Shenzena, gdje je Kina  već pokrenula razvojni program, ali pod nadzorom središnjih vlasti, gdje se gradi novi ulaz u Kinu. Peking se boji uništenja Hong Konga i priprema alternativu, a ruševine Hong Konga bi mogle ostata sjećanje i upozorenje na posljedice još jedne epizode neokonzervativnog ludila.

Opširnije: Hong Kong – Hoce li ostati samo ruševine?

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Netko jučer reče da će se stopiti sa Šangajskom burzom, ali izgleda da neće.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
1
0
()
x