Londonska burza glatko odbila ponudu Hong Konga od 36,6 mlrd. dolara

London Stock Exchange
1 komentar

Grupa londonske burze, London Stock Exchange Group (LSEG), priopćila je jučer da je odbor odbacio “neželjeni, preliminarni i vrlo uvjetni prijedlog tvrtke Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd. (HKEX) za stjecanje cjelokupnog temeljnog kapitala Londonske burze (LSEG)”.

Tvrtka London Stock Exchange Group je u izjavi navela da je zabrinuta zbog “ključnih aspekata uvjetnog prijedloga: strategije, ostvarivosti, oblika razmatranja i vrijednosti”.

U pismu izvršnom direktoru tvrtke HKEX iz Hong Konga, Charlesu Liu, te predsjednici Lauri Cha, predsjednik londonske grupe Don Robert je rekao: “Iznenađeni smo i razočarani što ste odlučili objaviti svoj nepoželjni prijedlog u roku od dva dana nakon što ga primite.”

“Odbor LSEG-a je duboko zabrinut zbog vašeg prijedloga”, rekao je Don Robert u pismu.

U međuvremenu je London Stock Exchange Grupa priopćila kako nastavlja s napretkom u predloženom preuzimanju kuće Refinitiv Holdings Ltd. sa sjedištima u Londonu i New Yorku.

“U tijeku su postupci regulatornog odobrenja i očekuje se da će dioničarima London Stock Exchange Grupe u studenom 2019. biti objavljen okrugli krug na kojem će se tražiti odobrenje transakcije”, rekao je LSEG, dodavši da je transakcija još uvijek u tijeku i treba je zatvoriti u drugoj polovici 2020.

Tvrtka Hong Kong Exchanges and Clearing je u srijedu iznijela prijedlog za objedinjavanje dviju kompanija.

Predložena transakcija procjeljuje londonesku grupu LSEG na oko 29,6 milijardi funti ili 36,6 milijardi američkih dolara, navodi se u izjavi honkonške financijske kuće HKEX.

HKEX je dao iznenađujuću ponudu u iznosu od 36,6 milijardi dolara za spajanje s Londonskom burzom (LSEG). Ovo bi bio veliki posao, obzirom da je London globalni offshore dolarski financijski centar, a Hong Kong je vodeći svjetski offshore poslovni centar za juan. Njih dvoje zajedno bi stvorili međunarodnu trgovinsku platformu koja bi povezivala globalnu financijsku infrastrukturu, razmjenske grupe i financijsku imovinu, ali je London odluči odbiti ponudu. Navedeni razlozi su uglavno financijske i poslovne prirode, ali dio stručnjaka ne isključuje ni strahove u Londonu o neizvjesnoj budućnosti Hong Konga, obzirom da u Kini sve veću ulogu igra burza u Šangaju ili zbog Shenzena, gdje je Kina  već pokrenula razvojni program, ali pod nadzorom središnjih vlasti, gdje se gradi novi ulaz u Kinu. Peking se boji uništenja Hong Konga i priprema alternativu, a ruševine Hong Konga bi mogle ostata sjećanje i upozorenje na posljedice još jedne epizode neokonzervativnog ludila.

Opširnije: Hong Kong – Hoce li ostati samo ruševine?

BurzaHong Kong Exchanges and Clearing (HKEX)
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Netko jučer reče da će se stopiti sa Šangajskom burzom, ali izgleda da neće.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI