Lukašenko bi mogao učestvovati u budućim mirovnim pregovorima

Lukasenko poziva na primirje
22 komentara

Šef ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Aleksej Danilov spekulirao je da bi bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko mogao učestvovati u budućim mirovnim pregovorima između Moskve i Kijeva.

Danilov je u nedjelju na Facebooku podijelio svoju procjenu kratkotrajne pobune PMC Wagner grupe u Rusiji. Njegova izjava bila je u suprotnosti sa reakcijama zvaničnika u Kijevu dok su tenzije rasle, a Danilov je tvrdio da je ova afera bila samo “prva faza” navodnog pada ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Danilov je takođe tvrdio da su ruske elite u neredu, sa više neodređenih vojnih i bezbednosnih zvaničnika koji su umorni od politike Kremlja. Šef bezbednosti je nagovestio da su to “pravi” pregovarači koji će razgovarati sa Ukrajinom u budućnosti, dodajući da bi u tom procesu mogao učestvovati i bjeloruski predsednik. Prethodno su ukrajinske vlasti izričito zabranile sebi da ikada pregovaraju sa Rusijom sa Vladimirom Putinom na vlasti.

„Već postoji prava grupa budućih ruskih pregovarača [za pregovore] sa Ukrajinom, ali za sada ostaje u sjeni. Lukašenkovo ​​učešće u ovom procesu nije isključeno”, napisao je Danilov.

Šef bezbednosti nije objasnio na čemu zasniva svoju procenu, posebno imajući u vidu trenutno stanje odnosa Kijeva i Minska. Ranije ove sedmice, ukrajinski parlament je predložio da se Bjelorusija označi kao “agresorska država” – poput njenog glavnog saveznika, Rusije – i da se u potpunosti prekinu diplomatski odnosi s njom.

Rusija je pretrpjela kratkotrajnu pobunu koju je u subotu pokrenuo šef PMC grupe Wagner Evgeniy Prigozhin. Kompanija je preuzela kontrolu nad vojnim štabom i drugim postrojenjima u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu i napredovala prema Moskvi. Situacija je, međutim, na kraju razriješena nakon napetih razgovora, koje je vodio Lukašenko, pri čemu je Prigožin dobio siguran prolaz u Bjelorusiju, a krivični postupak protiv njega zbog pobune je odbačen.

BjelorusijaLukašenkorusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
10 mjeseci prije

Pa morat ce i on probati zaustaviti pad Putina jer bi to bio i njegov kraj.

tihobl
10 mjeseci prije

Brko je dobio topolje. Sad mu ne moze niko nista.
Moze pustiti vagnerovce da zazuzmu Litvaniju u jednom danu i praviti se lud: Ko? Ja? Ja nisam napao Litvaniju, ma gdje bi ja to, to je onaj ludi privatnik na svoju ruku. Reci cu mu da to vise ne radi.
Zapad ne preostaje nista drugo nego da prihvati objasnjenje. Ne kacis se sa covjekom koji ima iskandere i topolje-m. Previse je to megatona. Ima vise megatona od Francuske, ima kodove i moze zahtjevati stalno mjesto u SB UN.

Dušan
10 mjeseci prije

Znate li ljudi tko je NIKOLAJ PETRUŠEV?? Šahovske figure svi više manje poznate kao i poteze koje su odigrali, a on je taj koji vuče i odobrava poteze, jede i pomiče figure!!! Što mislite kako je i zašto tamo neki agent koji došao iz DDR – a i DOVEO u Lenjingrad svojoj majci , ukrao veš mašinu, taksirao na crno u Moskvi da zaradi za kilu kruha POSTAO NAJMOĆNIJI I NAJBOGATIJI ČOVJEK NE SAMO U RUSIJI NEGO I NA SVIJETU???, SLUČAJNO I TEK TAKO??? 👍😁😁

tihobl
10 mjeseci prije

Oружане снаге Сирије су уз подршку руске авијације, као одговор на напад оружаних терористичких групација током последњих дана, ликвидирале на десетине терориста у провинцији Идлиб, саопштило је Министарство одбране Сирије.
„Штабови су уништени, као и наоружање, муниција и беспилотне летелице. На десетине терориста је ликвидирано, остали су рањени“, наведено је у саопштењу, уз напомену да је ликвидирано осам командира терористичких групација.

Tuku rusi po nacistima na sve strane.

tihobl
10 mjeseci prije

Dobar vic:

Председник Украјине Владимир Зеленски саопштио је да је одржао позитиван и инспиративан разговор с председником САД Џозефом Бајденом.

Jedan nadrogiran, a drugi izlapio.

tihobl
10 mjeseci prije

Sky News:

Za Ukrajinu i za Zapad, Bjelorusija u kojoj Prigožin ima vlast je strašnije mjesto čak i nego što je sada.

Max
10 mjeseci prije

Lukašenko je vrlo mudar i lukav. Jedini u Europi odupirao korona ludilu.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“RUSKI ministar obrane Sergej Šojgu posjetio je ruske vojnike uključene u vojnu operaciju u Ukrajini, objavila je danas novinska agencija RIA , što je prvi njegov javni nastup nakon pobune paravojne skupine Wagner tijekom vikenda.

U agencijskom izvješću, u kojemu se citira rusko ministarstvo obrane, jasno se daje do znanja da ŠOJGU OSTAJE GLAVNI ZAPOVJEDNIK, ali se ne navode detalji o tome kada i gdje se sastao s vojnicima i zapovjednicima zapadnoga vojnog okruga…”

“Rusi: “Sve što smo danas saznali je da ako nas, ne daj Bože, NATO napadne, najviše što ćemo moći učiniti je raskopati asfalt i pozvati Lukašenka” 😄🤣

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI