Lukašenko opisuje kako bi Bjelorusija mogla ući u ukrajinski sukob

Aleksandar Lukasenko
13 komentara

Bjelorusija je spremna da se pridruži sukobu u Ukrajini ako republika ikada postane meta agresije, izjavio je u srijedu predsjednik Aleksandar Lukašenko. Napomenuo je da njegova zemlja ima dovoljno moći da odgovori na svaku ozbiljnu intervenciju.

U razgovoru za TV kanal Rusija 1, Lukašenko je objasnio da je njegova zemlja mirna i da je imala dovoljno ratova kroz svoju istoriju. Međutim, on je također upozorio da neće oklijevati da odgovori i “snažno uđe u sukob ako se izvrši agresija na nas”.

“Imamo dovoljno moći da odgovorimo”, rekao je predsednik i dodao da neće dozvoliti da deset miliona Belorusa i tri miliona Rusa koji žive u zemlji budu raskomadani. “To je 13 miliona ljudi. Ja sam odgovoran za njih”, istakao je on.

Na pitanje da definiše šta je mislio pod “agresijom”, Lukašenko je pojasnio da je njegova primarna “crvena linija” bila potpuni upad u Bjelorusiju, dodajući da vjeruje da bi takav napad potencijalno mogao doći iz Poljske, Ukrajine ili bilo kojeg Baltika države.

Minsk je ranije optužio članice NATO-a koje se graniče s Bjelorusijom da drže preveliki broj vojnika na položajima koji bi mogli ukazivati ​​na pripremu za napad.

Predsjednik je, međutim, napomenuo da napade poput onih koje su počinili ukrajinski diverzanti na bjeloruskom aerodromu Machulishchy i ruskoj Belgorodskoj oblasti ove godine ne smatra pravim aktima agresije i nazvao ih samo “provokacijama” s kojima se rješavalo . “Ovo je vrlo opipljiva, snažna provokacija na kojoj ne radimo dovoljno. Ali sada smo počeli da se bavimo time i ušli smo u ovaj gadan, neprijatan problem”, rekao je Lukašenko, napominjući da se saboteri „već plaše da dolaze u grupama”.

Bjeloruski lider je također istakao da ga ruski predsjednik Vladimir Putin nikada nije tražio da učestvuje u vojnoj operaciji u Ukrajini. Na drugom mestu u intervjuu, Lukašenko je takođe objasnio da je raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji izvršeno na „prijateljski zahtev“ Minska i da ga Moskva ni na koji način nije nametnula. Naveo je da je tražio oružje kao sredstvo odvraćanja i upozorio da Bjelorusija neće oklijevati da ga koristi ako bude napadnuta.

„Niko nikada nije ratovao sa nuklearnom državom, a ja ne želim da iko ratuje sa nama“, rekao je. „Postoji li takva pretnja? Da. Moram se suprotstaviti ovoj prijetnji.”

BjelorusijaLukašenkorusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
C.F.
10 mjeseci prije

Glas Izraela:
Prvi put u povijesti: Europa pregovara s izraelskim Ministarstvom obrane o kupnji velike serije izraelskih tenkova Merkava.

tihobl
10 mjeseci prije

Prije pola godine kad su poljaci pricali o prikljucenju zapadnih teritorija bivse drzave javio se Lukasenko i rekao: nemam nista protiv, ali neka im ne pada na pamet da prikljucuju bjeloruske oblasti na zapadu bivse Ukrajine. Koje su to bjeloruske oblasti nije otkrio, a poljaci se ne usudjuju da pitaju.

Гавран
10 mjeseci prije

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov ranjen je 29. maja prilikom napada na zgradu ukrajinske službe u Kijevu, javile su danas “RIA Novosti”
Raketa je pogodila kabinet koji se nalazio pored Budanovog, te je on zadobio povrede zbog kojih je prvo helikopterom prebačen u vojnu bazu u Žešuv, grad u Poljskoj, da bi nakon toga posebnim američkim avionom bio prevezen u Nemačku na lečenje. Sada se nalazi na tajnoj lokaciji. Adresa je Scharnhorst Straße 13, 10 115 Berlin.
U poslednjem video snimku, on je pripretio Moskvi brzim odgovorom na raketne napade.

Max
10 mjeseci prije

Jasno , glasno i odlučno kao i uvijek.

gargamel.
10 mjeseci prije

Belorusija je u ratu, kao i sve Nato clanice.

Josip Broz Tito
10 mjeseci prije

Lijepo nakrcat raketa i aviona na granicu Bjelorusija Ukrajina pa provocirat dok kad Ukropi ne usudu se udarit pa onda stize Luka lol !!!

Džudžan
10 mjeseci prije

Kakva budala! Ukrajina je razorila sve mostove, ceste i pruge prema Bjelorusiji. Sve! Nitko ga ne dira, ali on se ipak gura da se uključi u rat

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI