Lukašenko predlaže plan nuklearnog razoružanja

Aleksandar Lukasenko
6 komentara

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao je na globalno nuklearno razoružanje, sugerirajući da bilo koje nuklearno oružje treba staviti u jednu “gomilu” i uništiti odjednom.

Lider je komentirao u četvrtak kada je zamoljen da odgovori na izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona tokom posjete Kini.

Macron je tvrdio da bi svaki pojam upotrebe nuklearnog oružja trebao biti “potpuno isključen” iz sukoba između Rusije i Ukrajine. Dodao je da “ni pod kojim okolnostima” nuklearno oružje ne smije biti raspoređeno izvan zemalja koje ga posjeduju, “posebno u Evropi”.

Primjedba je bila usmjerena na nedavni plan koji su dogovorili Moskva i Minsk, prema kojem će Bjelorusija biti domaćin ruskog taktičkog nuklearnog oružja.

U komentaru za TV kanal Russia 24, Lukašenko je rekao da se slaže s Makronom, ali da američko nuklearno oružje raspoređeno u više evropskih članica NATO-a mora biti povučeno – i na kraju uništeno.

“Slažem se s njim. Stoga je potrebno povući svo američko nuklearno oružje iz pet ili šest zemalja u kojima se ono nalazi”, rekao je Lukašenko.

Ja sam u tom pogledu radikalan – mislim da nuklearno oružje treba sastaviti u jednu gomilu i uništiti.

Raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji prošlog mjeseca je najavio ruski predsjednik Vladimir Putin. Ubrzo nakon toga, Lukašenko je rekao da je i njegova zemlja spremna da ugosti rusko strateško nuklearno oružje, jer se dvije nacije “neće zaustaviti ni pred čim” da zaštite svoj narod. Takav potez bi pokazao njihovu spremnost da brane “suverenitet i nezavisnost”, dodao je.

Nuklearni sporazum između Moskve i Minska široko je kritiziran na Zapadu, a više visokih zvaničnika prijeti novim sankcijama protiv Bjelorusije. Međutim, Rusija i njen saveznik odbacili su kritike, ukazujući na NATO-ovu sopstvenu šemu „nuklearnog dijeljenja” koja uključuje američko oružje, a koja je aktivna decenijama.

BjelorusijaLukašenkomacronNuklearno oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MNK
1 godina prije

Ako on tako govori vjerojatno rusko nuklearno oruzje je neupotrebljivo. Trodnevna specijalna operacija pokazala je veliki nemar u ruskoj federalnoj agenciji za ratne materijalne rezerve. Tko zna kako izgledaju ruske nuklearke…

Max
1 godina prije

Razuman ali uzaludan prijedlog.

Noname
1 godina prije

Zapadne zemlje su konačno izgubile Rusiju kao trgovinskog partnera, smatra izraelski politolog Yakov Kedmi. Dešifrirao je skrivenu poruku ruskog predsjednika Vladimira Putina SAD-u i Europi. Putin je nedavno odobrio novu koncepciju sigurnosti Rusije, u kojoj je jasno navedeno koje mjesto ta zemlja zauzima u svijetu i kako će osigurati svoje interese. Kedmi je skrenuo pažnju da se u ovom dokumentu kao partneri spominju zemlje Afrike, Azije, Bliskog istoka i Latinske Amerike, ali ne i Zapad. Time su zapadne države konačno izgubile Rusiju kao mogućeg partnera. I više se ne može računati na to da će nakon ukrajinskih događaja opet poslovati s Moskvom, kao prije. Vanjskopolitički prioriteti su se promijenili. Rusija je okrenula lice prema svijetu u kojem vidi budućnost. Amerika nije na ovom svijetu, ona je na zadnjem mjestu i onda ako ispuni naše uvjete, – rekao je Kedmi, govoreći u emisiji “Večer s Vladimirom Solovjovom”.Važno je napomenuti da je… Čitaj više »

Ivan Bgd
1 godina prije

Rodoljub, brine o svom narodu!
Ta oblast je vec naceta Cernobilom, i u necijim bolesnim mozgovima je pogodan teren i za malo isprobavanje nuklernog oruzja u bliskoj buducnosti. Lukasenko samo ima dobre informacije i ocajnicki pokusava da to razaranje izbegne (bar na svom tlu).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI