Ma kakva klima?! – Greta Thunberg vrijedi 1000 milijardi dolara

Greta Thunberg
39 komentara

Ranije smo pisali o mikrokreditiranju migracija i citirali knjigu “Imigranti mjera štednje – Afrika, neoliberalizam i masovne migracije” i pojasnili da imigrantskoj dolaze u EU imaju na tisuće eura pri sebi zato što taj novac dobivaju preko nevladinih udruga u svojoj domovini, a onda isti vraćaju u obročnim otplatama, pri čemu im se uzima i provizija na doznake koje šalju svojim obiteljima u zemljama trećeg svijeta. Sve u svemu, izvrsno osmišljena shema za zaraditi na tuđoj nesreći, a mrtvi, koji neće moći vratiti dobiveni novac za put, su „kolateralna šteta“ za elite koje su ovom shemom samo 2016. upravljale tokovima novca u iznosu od 445 milijardi dolara. Opširnije o tome možete pročitati u analizi o „Zlatnim migrantima i financiranju očaja vrijednom 445 milijardi dolara“.

Sada dolazimo do drugog fenomena, onog o klimi. Ovdje, kao što je rekao bivši bolivijski predsjednik Evo Morales, imamo „zelenu ekonomiju, zelenu kao američki dolar“, ali ne iznose koji bi se mogli smatrati prihvatljivima, ako se bilo koja pljačka može smatrati prihvatljivom, već o 100 000 milijardi dolara. Da, to je astronomski iznos, ekvivalent vrijednosti male Šveđanke Grete Thunberg, kojeg spominje William Engdahl, geopolitički analitičar i profesor strateških rizika. Diplomac s Princetona, Engdahl je autor bestselera na teme poput naftnih ratova, a piše isključivo na New Eastern Outlook.

William Engdahl ažurira shemu  monstruoznog planetarnog biznisa koji se skriva švedske tinejdžerke, korištene za stvaranje alarma oko globalnog zatopljenja koje se „prodaje“ kao ljudski proizvod. Sljedeći korak je pokretanje posla stoljeća, takozvani „Green New Deal“, kojim će upravljati osobe s vrha piramide globalnih financija.

Plan je uložiti milijarde dolara u klimatsko društvo u projekte koji su često bezvrijedni. Godine 2013., nakon dugotrajnih pažljivih priprema, švedska tvrtka za promet nekretnina, Vasakronan je izdala je prvu korporativnu “Zelenu obveznicu”. Uslijedili su ostali, a promovirali su ih Apple, glavna francuska banka SNCF i Crédit Agricole. U studenom 2013. Tesla Energy izdaje prvi “solarni” sigurnosni sustav.

„Danas, kroz shemu Climate Bonds Initiative, imamo preko 500 milijardi dolara tih zelenih obveznica. Kreatori ideje o obveznicama potvrđuju da je njihov cilj osvojiti važan udio u 45 000 milijardi dolara globalnih aktivnosti koje su preuzele nominalnu obvezu ulaganja u “klimatske projekte”, piše Endghdal.

Princ Charles, budući “monarh” Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno s Bankom Engleske i gradom Londonom promicao je “zelene financijske instrumente”, na čelu sa „zelenim obveznicama“, zbog čega su sredstva iz mirovinski i uzajamnih fondova preusmjeravana u „zelene projekte“.

Ključni igrač u povezivanju globalnih financijskih institucija sa „Zelenim planom“ je Mark Carney, odlazeći šef Banke Engleske. U prosincu 2015. Odbor za financijsku stabilnost Banke za međunarodna poravnanja (FSB), kojim je predsjedao Carney, stvorio je radnu skupinu TCFD za promicanje financijskih ulaganja u klimatske projekte, a zadaća joj je davati savjete „ulagačima, zajmodavcima i osiguranje za rizike povezane s klimom“.

U 2016. godini, nastavlja Engdahl, TCFD, zajedno s gradom Londonom i vladom Velike Britanije, pokreće Inicijativu za zelene financije s ciljem usmjeravanja tisuće milijardi dolara u “zelene” investicije.

Središnji bankari iz spomenutog FSB odbora imenovali su 31 osobu koja čini TCFD. Njime predsjedava milijarder Michael Bloomberg, a nadzor je u rukama ključnih osoba iz svijeta financija na planeti. Svi su tu, od JP Morgan do BlackRocka, jednog od najvećih upravljača imovinom na svijetu.

Na popisu su Barclays i HSBC, londonsko-hongkonška banka, poznata po višestrukom kažnjavanju zbog pranja novca od droge i drugih crnih fondova, potom Swiss Re, drugo najveće osiguravajuće društvo na svijetu, kineska banka ICVC, Tata Steel, ENI, Dow Chemical, rudarski gigant Bhp Billington i David Blood iz tvrtke „Al Gore Generation Investment“.

“Izgleda da lisice pišu pravila za novi Green Hen House”, napominje Engdahl.

Carney iz Banke Engleske također je bio ključni igrač u naporima da grad London postane financijsko središte zelenih financija. Philip Hammond, bivši britanski premijer, 2019. u srpnju objavljuje Bijelu knjigu “Strategija zelenih financija – Transformacija financija za zeleniju budućnost”.

U dokumentu se navodi: “Jedna od najutjecajnijih inicijativa za predstavljanje je Radna skupina za financijsku stabilnost privatnog sektora za financijske komunikacije povezane s klimom (TCFD), koju je podržao Mark Carney, a predsjedava Michael Bloomberg. Ovo su odobrile institucije koje predstavljaju 118 000 milijardi dolara globalnih aktivnosti. Plan se sastoji u financiranju cjelokupne svjetske ekonomije, koristeći strah od scenarija smaka svijeta za postizanje proizvoljnih ciljeva poput “nulte emisije stakleničkih plinova”, upozorava Enghdal, nudeći u članku popratne linkove na iznesene tvrdnje.

Sveprisutni kralj Wall Streeta, Goldman Sachs, koji je, među ostalima, proizveo Marija Draghija i Carneya, upravo je otkrio prvi globalni indeks ekoloških obveznica visoke razine, napravljen zajedno indeksom burzi CDP sa sjedištem u Londonu, financiraju zajedno ulagači kao što su HSBC, JP Morgan, Bank of America, Merrill Lynch, American International Group i fond State Street.

Novi indeks burzi, nazvan CDP Environment Ew i CDP Eurozone Ew, “ima za cilj privući investicijske fondove, državne mirovinske sustave poput Calpersa, mirovinski sustav državnih službenika u Kaliforniji, te Calstrsa, državnog mirovinskog sustava za nastavnike u Kaliforniji s kombiniranom imovinom od 600 milijardi, da ulažu u pažljivo odabrane ciljeve. Najbolje ocijenjene kompanije u indeksu uključuju Alphabet koji je vlasnik Googlea, Microsofta, Ing Groupe, Diageoa, Philipsa, Danonea i istog Goldman Sachsa.

“U ovom trenutku događaji poprimaju cinični zaokret kada smo suočeni s vrlo popularnim i snažno promoviranim klimatskim aktivistima poput švedske tinejdžerke Grete Thunberg (16) ili Alexandrije Ocasio-Cortez (29) iz New Yorka i njihovog Green New Deala. Koliko god ti aktivisti mogu biti iskreni, iza promicanja profita stoji dobro podmazana financijska mašinerija“, nastavlja Engdahl.

„Greta Thunberg dio je dobro povezane mreže povezane s organizacijom „Al Gore”, koja na ciničan i profesionalan način prodaju svoju agendu Ujedinjenim narodima, Europskoj komisiji, iako iza trenutne „klimatske agende” bez sumnje stoje financijski interesi. Kanadski istraživač i klimatski aktivist Cory Morningstar dokumentira kako je mreža koja je dobro povezana s Al Goreom definirana kao „nevjerojatno bogat investitor i klimatski profiter”, a njome predsjedava Generation Investment grupa.

Partner Gorea, David Blood, bivši je službenik Goldman Sachsa i član radne skupine TCFD stvorene od strane Banke za međunarodna poravnanja.

“Greta Thunberg, zajedno sa svojim sedamnaestogodišnjim prijateljem iz Amerike Jamiem Margolinom, navedena je kao “posebni savjetnik za mlade i povjerenica” švedske nevladine organizacije “We Don’t Have Time“, koju je osnovao njezin izvršni direktor Ingmar Rentzhog”, pojašnjava William Engdahl.

Rentzhog je čelnik Organizacije za klimatsku stvarnost (Climate Reality) Al Gorea, te član radne skupine za Europsku klimatsku politiku  (European Climate Policy Task Force). Osobno ga je u Denveru u ožujku 2017. “trenirao” Al Gore, te opet u lipnju 2018. u Berlinu. Projekt „Climate Reality“ Al Gorea je partner nevladine udruge „We Don’t Have Time“.

Ovdje vidimo da aktivnosti PR stručnjaka Ingmara Rentzhoga nadilaze njegove i interese obitelji Thunberg, iza čije je promocije stajao na početku aktivnosti mlade Šveđanke ispred švedskog parlamenta.

“Povezanost između najvećih svjetskih financijskih skupina, središnjih banaka i globalnih korporacija s aktualnim pritiskom radikalne klimatske strategije za odustajanje od fosilnih goriva u ekonomiji u korist nejasne i neobjašnjive zelene ekonomije naizgled vrijedi mnogo više od istinske brige da naš planet postane čisto i zdravo okruženje u kojem treba živjeti. Umjesto toga, “prijatelji” Grete imaju jasan poslovni plan usko povezan s „Agendom 2030. UN“, koja potiče ekonomiju održivom, ali u doslovnom smislu razvoju koji će velikim bankama i globalnim financijskim divovima osigurati tisuće milijardi dolara“, nastavlja Engdahl.

U veljači 2019. Jean-Claude Juncker je pozdravio Gretu i upoznao je s Europskom komisijom, pretvarajući se da je, na temelju pritužbi djevojčice, predan klimi. U stvari, objašnjava Engdahl, „stotine milijardi eura za borbu protiv klimatskih promjena u sljedećih 10 godina već su u proračunu“.

Odluka je donesena u suradnji sa Svjetskom bankom godinu dana ranije, 26. rujna 2018. godine, na summitu One Planet kojeg je organizirao Bloomberg. Greta je samo poslužila kao etički paravan za financijski posao koji se koristi “zelenim” da bi zaradio ogromna sredstva i plasirao špekulativne proizvode.

17. listopada 2018., dodaje Engdahl, Juncker je s tvrtkom Breakthrough Energy-Europe potpisao memorandum o razumijevanju u kojem će partneri “imati povlašteni pristup bilo kojem financiranju”. U klubu su Richard Branson iz Virgin Aira, Bill Gates, Jack Ma iz Alibabe, Mark Zuckerberg iz Facebooka, Ray Dalio iz Bridgewatera. Među njima su i Julian Robertson iz Tiger Managementa, zatim David Rubenstein iz Carlyle Grupe, kao i George Soros i Japanac Masayoshi Son iz Softbanke.

Engdahl upozorava: “Kada najutjecajnije multinacionalne organizacije, najveći institucionalni ulagači na svijetu, uključujući BlackRock i Goldman Sachs, Ujedinjene nacije, Svjetska banka, Banka Engleske i druge banke stoje iza financiranja takozvane “zelene agende”, vrijeme je da se pogleda ispod površine kampanje klimatskih aktivista”.

Ono čemu svjedočimo, mnogi ne znajući, jest pokušaj reorganizacije tog financijskog svijeta koji klimu koristi samo kao izgovor. Alarmisti pokušavaju uvjeriti obične ljude da dragovoljno podnose teške žrtve samo kako bi spasili planet”, piše Enghdal.

Još 2010. godine je čelnik Treće radne skupine Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC), skupine Ujedinjenih naroda koja se bavi ovom temom, Otmar Edenhofer, priznao: “Moramo jasno reći da zapravo preraspodjeljujemo svjetsko bogatstvo na temelju klimatske politike”.

„Moramo se osloboditi iluzije da je međunarodna klimatska politika ekološka politika. To gotovo nema nikakve veze s politikom zaštite okoliša, niti s problemima poput krčenja šuma ili ozonske rupe. Od tada je strategija ekonomske politike postala daleko razvijenija“, rekao je Otmar Edenhofer.

Dakle, baš kao u slučaju mikrokreditiranja, novac dolazi prije svega. Hoće li „gretini“ to ikada shvatiti?

New Eastern Outlook

Zlatni migranti – Financiranje očaja vrijedno 445 milijardi dolara

CDP Environment EwGlobalno zagrijavanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Engdahl to dobro povezuje i sve manje je onih koji za njegove “teorije zavjere” traže “dokaze” jer su ti “dokazi” vidljivi i golim okom.
Šta se Gretice tiče, kojoj je “ukradeno djetinjstvo”, čini se kako su se globalisti sa njom imbrojali jer i većini onih koji su ufurani u promjenu klime, koju su ljudi izazvali, show sa Greticom je ipak malo previše.

bbb
4 godine prije

Volim CO2 planet je 5% zeleniji.

tuf
4 godine prije

U kojoj mjeri se radi zapravo o pljački stoljeća tek trebaju biti napravljene analize. Ako se usude i ako neće biti protuzakonite, jer fašistički nastrojene vlasti mogu potezom pera zabraniti preispitivanje novostvorenih dogmi. Evo samo jedan primjer – u francuskom Tourouvreu 2016-e je otvorena prva solarna cesta, cijeli svijet je obišla vijest o revoluciji koja će zauvijek promijeniti način na koji gledamo prometnice. Na 900 metara(!) prometnice potrošeno je 5 milijuna eura (!!) , na otvorenju se pojavila i tadašnja ministrica energetike Segolene Royal, koja je naglasila da želi što više takvih cesta. No samo 2 godine kasnije, 2018, pojavile su se prve pukotine, a od planirane proizvodnje oko 150.000 kWh struje godišnje najviše je proizvedeno 2018. godine, samo 80.000 kWh. Tvrtka koja je proizvela panele jamčila je za njihovu čvrstoću, ali vrlo brzo su se počeli raspadati. Također, na smanjenje proizvodnje utjecalo je i lišće koje se lijepilo za… Čitaj više »

tedi
4 godine prije

Zna se da je to prevara,cim o tome pricaju bogatuni.

farree
4 godine prije

Prvi I drugi zakon termodinamike je nauka, sve ostalo je religija. Ne znam sta je ovdje gluplje, ovaj clanak koji bi trebao da valjda bude Anti-Mainstream I zato Cool, ili komentari koji eto otkrivaju “teoriju zavjere” i “marionetu” Gretu kao I “kupljenu” nauku koj nas hoce zastrasiti i ukinuti nase Bogom dato Pravo da trujemo atmosveru planeta koliko god hocemo. Naravno da je Greta igrac Velikog kapitala i velikih bossova. Ona je zapravo pokusaj spasavanja (prlicno tipican) Kapitalizma koji truje zemlju zrak i vodu, bez da sam Kapitalizam za to kritizira. Dali je ljudski kreirani Co2 odlucujuci za klimatske promjene i topljenje glecera (a da oni nestaju nema nikakve dileme za bilo koga ko je 2 puta otisao na Alpe i uporedio svoja sjecanja prije par godina) je apsolutno nevazno. Bitno je prepoznati da bilo kakav uticaj covjeka treba prema mogucnosti reducirati I to je sve. Ono sto je pogresno… Čitaj više »

vrijedi 0,00
4 godine prije

glupa luda bolestna i mutava glumica

Spacevoodoo
4 godine prije

Ovo sa CO2 izgleda kao sveopća histerija izazvana u svrhu uvođenja CO2 kao nove svijetske valute u kojoj bi svi zemjani bez iznmke plaćali porez.

Laki Topalović
4 godine prije

Nešto mi je cifra u početku prevelika, ali je Poljska odbila potpisati EU New Green deal jer bi morala potrošiti do 2050. 500 milijardi dolara ulaganja u “zelenu tranziciju”. Dakle, vrlo, vrlo lako da su tisuće milijardi dolara, bez Kine, Indije + ASEAN i Latinske Amerike.

shumadinac
4 godine prije

Antropogeni uticaj na klimu je veliki. Uporno ponavljam istraživanja koja su rađena mnogo pre “ideje o porezima” i čija se predviđanja u velikoj meri obistinjuju. Dakle, povećanje koncentracije CO2 dovodi do povećanja globalne temperature što dovodi do topljenja ledenih površina koje odbijaju sunčevo zračenje – ubrzavanje zagrevanja. Ali tamo gde se otopi led relativno brzo se javljaju biljke koje apsorbuju sunčevo zračenje i koriste CO2. postoje mnogi mehanizmi koji utiču na koncentraciju CO2 u atmosferi i ko zna koliko puta mnogobrojniji mehanizmi koji utiču na klimu – razmatrati samo jedan aspekt (u ovom slučaju ulaz CO2 u atmosferu) je debilno. Evo jedan vezani primer da smo i ovde pod uticajem stereotipa: “tropske šume su pluća planete” – pa da vidimo. DA uporedimo tropsku šumu i livadu u istom regionu. Da li do šume dospeva više svetlosti nego do livade? Naravno da ne. Da li šuma bolje koristi svetlost od livade?… Čitaj više »

Oko
4 godine prije

Ja bi je kidnapovao i za milion $ a ostalih 999 bil i 999 mil bih častio Bloomberga i JP Morgana

samo tako
4 godine prije

“Gretini” imaju istu razinu znanja kao i ona. Dakle ne mogu shvatiti

Max
4 godine prije

Dr Wiliam Engdahl jest vrhunski stručnjak. A ja imam orijatelja koji kaže “samo pratite trag novca!

Tim Kunić
4 godine prije

Uzmimo im pare za zelene projekte. Jebeš Gretu, mi znamo bolje pizdit. Manimo se prošlosti, gradimo solarne fontane prije nego Bandić i banda vide priliku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI