fbpx

Ma kakva klima?! – Greta Thunberg vrijedi 1000 milijardi dolara

Greta Thunberg

Ranije smo pisali o mikrokreditiranju migracija i citirali knjigu “Imigranti mjera štednje – Afrika, neoliberalizam i masovne migracije” i pojasnili da imigrantskoj dolaze u EU imaju na tisuće eura pri sebi zato što taj novac dobivaju preko nevladinih udruga u svojoj domovini, a onda isti vraćaju u obročnim otplatama, pri čemu im se uzima i provizija na doznake koje šalju svojim obiteljima u zemljama trećeg svijeta. Sve u svemu, izvrsno osmišljena shema za zaraditi na tuđoj nesreći, a mrtvi, koji neće moći vratiti dobiveni novac za put, su „kolateralna šteta“ za elite koje su ovom shemom samo 2016. upravljale tokovima novca u iznosu od 445 milijardi dolara. Opširnije o tome možete pročitati u analizi o „Zlatnim migrantima i financiranju očaja vrijednom 445 milijardi dolara“.

Sada dolazimo do drugog fenomena, onog o klimi. Ovdje, kao što je rekao bivši bolivijski predsjednik Evo Morales, imamo „zelenu ekonomiju, zelenu kao američki dolar“, ali ne iznose koji bi se mogli smatrati prihvatljivima, ako se bilo koja pljačka može smatrati prihvatljivom, već o 100 000 milijardi dolara. Da, to je astronomski iznos, ekvivalent vrijednosti male Šveđanke Grete Thunberg, kojeg spominje William Engdahl, geopolitički analitičar i profesor strateških rizika. Diplomac s Princetona, Engdahl je autor bestselera na teme poput naftnih ratova, a piše isključivo na New Eastern Outlook.

William Engdahl ažurira shemu  monstruoznog planetarnog biznisa koji se skriva švedske tinejdžerke, korištene za stvaranje alarma oko globalnog zatopljenja koje se „prodaje“ kao ljudski proizvod. Sljedeći korak je pokretanje posla stoljeća, takozvani „Green New Deal“, kojim će upravljati osobe s vrha piramide globalnih financija.

Plan je uložiti milijarde dolara u klimatsko društvo u projekte koji su često bezvrijedni. Godine 2013., nakon dugotrajnih pažljivih priprema, švedska tvrtka za promet nekretnina, Vasakronan je izdala je prvu korporativnu “Zelenu obveznicu”. Uslijedili su ostali, a promovirali su ih Apple, glavna francuska banka SNCF i Crédit Agricole. U studenom 2013. Tesla Energy izdaje prvi “solarni” sigurnosni sustav.

„Danas, kroz shemu Climate Bonds Initiative, imamo preko 500 milijardi dolara tih zelenih obveznica. Kreatori ideje o obveznicama potvrđuju da je njihov cilj osvojiti važan udio u 45 000 milijardi dolara globalnih aktivnosti koje su preuzele nominalnu obvezu ulaganja u “klimatske projekte”, piše Endghdal.

Princ Charles, budući “monarh” Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno s Bankom Engleske i gradom Londonom promicao je “zelene financijske instrumente”, na čelu sa „zelenim obveznicama“, zbog čega su sredstva iz mirovinski i uzajamnih fondova preusmjeravana u „zelene projekte“.

Ključni igrač u povezivanju globalnih financijskih institucija sa „Zelenim planom“ je Mark Carney, odlazeći šef Banke Engleske. U prosincu 2015. Odbor za financijsku stabilnost Banke za međunarodna poravnanja (FSB), kojim je predsjedao Carney, stvorio je radnu skupinu TCFD za promicanje financijskih ulaganja u klimatske projekte, a zadaća joj je davati savjete „ulagačima, zajmodavcima i osiguranje za rizike povezane s klimom“.

U 2016. godini, nastavlja Engdahl, TCFD, zajedno s gradom Londonom i vladom Velike Britanije, pokreće Inicijativu za zelene financije s ciljem usmjeravanja tisuće milijardi dolara u “zelene” investicije.

Središnji bankari iz spomenutog FSB odbora imenovali su 31 osobu koja čini TCFD. Njime predsjedava milijarder Michael Bloomberg, a nadzor je u rukama ključnih osoba iz svijeta financija na planeti. Svi su tu, od JP Morgan do BlackRocka, jednog od najvećih upravljača imovinom na svijetu.

Na popisu su Barclays i HSBC, londonsko-hongkonška banka, poznata po višestrukom kažnjavanju zbog pranja novca od droge i drugih crnih fondova, potom Swiss Re, drugo najveće osiguravajuće društvo na svijetu, kineska banka ICVC, Tata Steel, ENI, Dow Chemical, rudarski gigant Bhp Billington i David Blood iz tvrtke „Al Gore Generation Investment“.

“Izgleda da lisice pišu pravila za novi Green Hen House”, napominje Engdahl.

Carney iz Banke Engleske također je bio ključni igrač u naporima da grad London postane financijsko središte zelenih financija. Philip Hammond, bivši britanski premijer, 2019. u srpnju objavljuje Bijelu knjigu “Strategija zelenih financija – Transformacija financija za zeleniju budućnost”.

U dokumentu se navodi: “Jedna od najutjecajnijih inicijativa za predstavljanje je Radna skupina za financijsku stabilnost privatnog sektora za financijske komunikacije povezane s klimom (TCFD), koju je podržao Mark Carney, a predsjedava Michael Bloomberg. Ovo su odobrile institucije koje predstavljaju 118 000 milijardi dolara globalnih aktivnosti. Plan se sastoji u financiranju cjelokupne svjetske ekonomije, koristeći strah od scenarija smaka svijeta za postizanje proizvoljnih ciljeva poput “nulte emisije stakleničkih plinova”, upozorava Enghdal, nudeći u članku popratne linkove na iznesene tvrdnje.

Sveprisutni kralj Wall Streeta, Goldman Sachs, koji je, među ostalima, proizveo Marija Draghija i Carneya, upravo je otkrio prvi globalni indeks ekoloških obveznica visoke razine, napravljen zajedno indeksom burzi CDP sa sjedištem u Londonu, financiraju zajedno ulagači kao što su HSBC, JP Morgan, Bank of America, Merrill Lynch, American International Group i fond State Street.

Novi indeks burzi, nazvan CDP Environment Ew i CDP Eurozone Ew, “ima za cilj privući investicijske fondove, državne mirovinske sustave poput Calpersa, mirovinski sustav državnih službenika u Kaliforniji, te Calstrsa, državnog mirovinskog sustava za nastavnike u Kaliforniji s kombiniranom imovinom od 600 milijardi, da ulažu u pažljivo odabrane ciljeve. Najbolje ocijenjene kompanije u indeksu uključuju Alphabet koji je vlasnik Googlea, Microsofta, Ing Groupe, Diageoa, Philipsa, Danonea i istog Goldman Sachsa.

“U ovom trenutku događaji poprimaju cinični zaokret kada smo suočeni s vrlo popularnim i snažno promoviranim klimatskim aktivistima poput švedske tinejdžerke Grete Thunberg (16) ili Alexandrije Ocasio-Cortez (29) iz New Yorka i njihovog Green New Deala. Koliko god ti aktivisti mogu biti iskreni, iza promicanja profita stoji dobro podmazana financijska mašinerija“, nastavlja Engdahl.

„Greta Thunberg dio je dobro povezane mreže povezane s organizacijom „Al Gore”, koja na ciničan i profesionalan način prodaju svoju agendu Ujedinjenim narodima, Europskoj komisiji, iako iza trenutne „klimatske agende” bez sumnje stoje financijski interesi. Kanadski istraživač i klimatski aktivist Cory Morningstar dokumentira kako je mreža koja je dobro povezana s Al Goreom definirana kao „nevjerojatno bogat investitor i klimatski profiter”, a njome predsjedava Generation Investment grupa.

Partner Gorea, David Blood, bivši je službenik Goldman Sachsa i član radne skupine TCFD stvorene od strane Banke za međunarodna poravnanja.

“Greta Thunberg, zajedno sa svojim sedamnaestogodišnjim prijateljem iz Amerike Jamiem Margolinom, navedena je kao “posebni savjetnik za mlade i povjerenica” švedske nevladine organizacije “We Don’t Have Time“, koju je osnovao njezin izvršni direktor Ingmar Rentzhog”, pojašnjava William Engdahl.

Rentzhog je čelnik Organizacije za klimatsku stvarnost (Climate Reality) Al Gorea, te član radne skupine za Europsku klimatsku politiku  (European Climate Policy Task Force). Osobno ga je u Denveru u ožujku 2017. “trenirao” Al Gore, te opet u lipnju 2018. u Berlinu. Projekt „Climate Reality“ Al Gorea je partner nevladine udruge „We Don’t Have Time“.

Ovdje vidimo da aktivnosti PR stručnjaka Ingmara Rentzhoga nadilaze njegove i interese obitelji Thunberg, iza čije je promocije stajao na početku aktivnosti mlade Šveđanke ispred švedskog parlamenta.

“Povezanost između najvećih svjetskih financijskih skupina, središnjih banaka i globalnih korporacija s aktualnim pritiskom radikalne klimatske strategije za odustajanje od fosilnih goriva u ekonomiji u korist nejasne i neobjašnjive zelene ekonomije naizgled vrijedi mnogo više od istinske brige da naš planet postane čisto i zdravo okruženje u kojem treba živjeti. Umjesto toga, “prijatelji” Grete imaju jasan poslovni plan usko povezan s „Agendom 2030. UN“, koja potiče ekonomiju održivom, ali u doslovnom smislu razvoju koji će velikim bankama i globalnim financijskim divovima osigurati tisuće milijardi dolara“, nastavlja Engdahl.

U veljači 2019. Jean-Claude Juncker je pozdravio Gretu i upoznao je s Europskom komisijom, pretvarajući se da je, na temelju pritužbi djevojčice, predan klimi. U stvari, objašnjava Engdahl, „stotine milijardi eura za borbu protiv klimatskih promjena u sljedećih 10 godina već su u proračunu“.

Odluka je donesena u suradnji sa Svjetskom bankom godinu dana ranije, 26. rujna 2018. godine, na summitu One Planet kojeg je organizirao Bloomberg. Greta je samo poslužila kao etički paravan za financijski posao koji se koristi “zelenim” da bi zaradio ogromna sredstva i plasirao špekulativne proizvode.

17. listopada 2018., dodaje Engdahl, Juncker je s tvrtkom Breakthrough Energy-Europe potpisao memorandum o razumijevanju u kojem će partneri “imati povlašteni pristup bilo kojem financiranju”. U klubu su Richard Branson iz Virgin Aira, Bill Gates, Jack Ma iz Alibabe, Mark Zuckerberg iz Facebooka, Ray Dalio iz Bridgewatera. Među njima su i Julian Robertson iz Tiger Managementa, zatim David Rubenstein iz Carlyle Grupe, kao i George Soros i Japanac Masayoshi Son iz Softbanke.

Engdahl upozorava: “Kada najutjecajnije multinacionalne organizacije, najveći institucionalni ulagači na svijetu, uključujući BlackRock i Goldman Sachs, Ujedinjene nacije, Svjetska banka, Banka Engleske i druge banke stoje iza financiranja takozvane “zelene agende”, vrijeme je da se pogleda ispod površine kampanje klimatskih aktivista”.

Ono čemu svjedočimo, mnogi ne znajući, jest pokušaj reorganizacije tog financijskog svijeta koji klimu koristi samo kao izgovor. Alarmisti pokušavaju uvjeriti obične ljude da dragovoljno podnose teške žrtve samo kako bi spasili planet”, piše Enghdal.

Još 2010. godine je čelnik Treće radne skupine Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC), skupine Ujedinjenih naroda koja se bavi ovom temom, Otmar Edenhofer, priznao: “Moramo jasno reći da zapravo preraspodjeljujemo svjetsko bogatstvo na temelju klimatske politike”.

„Moramo se osloboditi iluzije da je međunarodna klimatska politika ekološka politika. To gotovo nema nikakve veze s politikom zaštite okoliša, niti s problemima poput krčenja šuma ili ozonske rupe. Od tada je strategija ekonomske politike postala daleko razvijenija“, rekao je Otmar Edenhofer.

Dakle, baš kao u slučaju mikrokreditiranja, novac dolazi prije svega. Hoće li „gretini“ to ikada shvatiti?

New Eastern Outlook

Zlatni migranti – Financiranje očaja vrijedno 445 milijardi dolara

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
38 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Engdahl to dobro povezuje i sve manje je onih koji za njegove “teorije zavjere” traže “dokaze” jer su ti “dokazi” vidljivi i golim okom.
Šta se Gretice tiče, kojoj je “ukradeno djetinjstvo”, čini se kako su se globalisti sa njom imbrojali jer i većini onih koji su ufurani u promjenu klime, koju su ljudi izazvali, show sa Greticom je ipak malo previše.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Moreno

Imaju , mislim, u Enghdalovom članku, brojni linkovi. Zapravo, on nikad ne izmišlja. Čak i da je zatopljenje, budući da je EU toplija, a Sjeverni pol se topi, gdje je dokaz antropogenog faktora. Ali čak i da je “antropogeni faktor”, što sumnjam, činjenica je da se ide stihijski i prebrzo , jer samo tako svi navedeni akteri mogu zaraditi ovo more novca. Greta je odličan projekt, jer bilo tko da kaže nešto protiv, odmah : Kak možeš? Dijete se bori!!!! .. Ma , što vele Srbi: “More , mrš u PM… . Nek se bori ćaći svom, ne meni da soli pamet.”

bbb
Gost
bbb
1 godina prije

Volim CO2 planet je 5% zeleniji.

tuf
Member
Famed Member
tuf
1 godina prije

U kojoj mjeri se radi zapravo o pljački stoljeća tek trebaju biti napravljene analize. Ako se usude i ako neće biti protuzakonite, jer fašistički nastrojene vlasti mogu potezom pera zabraniti preispitivanje novostvorenih dogmi.
Evo samo jedan primjer – u francuskom Tourouvreu 2016-e je otvorena prva solarna cesta, cijeli svijet je obišla vijest o revoluciji koja će zauvijek promijeniti način na koji gledamo prometnice. Na 900 metara(!) prometnice potrošeno je 5 milijuna eura (!!) , na otvorenju se pojavila i tadašnja ministrica energetike Segolene Royal, koja je naglasila da želi što više takvih cesta. No samo 2 godine kasnije, 2018, pojavile su se prve pukotine, a od planirane proizvodnje oko 150.000 kWh struje godišnje najviše je proizvedeno 2018. godine, samo 80.000 kWh. Tvrtka koja je proizvela panele jamčila je za njihovu čvrstoću, ali vrlo brzo su se počeli raspadati. Također, na smanjenje proizvodnje utjecalo je i lišće koje se lijepilo za panele. Paneli su na kraju skinuti i postavljena je normalna cesta. Međutim novac je potrošen – to je zajednički nazivnik svih tih projekata! Udara se jaka medijska, marketinška kampanja, dobije se naklonost ljudi da se njihov teško zarađeni novac potroši – ne u socijalu i zdravstvo – nego u poluproizvode koji nemaju apsolutno nikakve garancije za uspjeh.
Hoćemo malo o električnim automobilima, pa spomenuti da se zbog naglog povećanja potrošnje električne energije u ovome trenutku u svijetu planira izgradnja 1200 (!!!) termoelektrana na ugljen! No što to znači neoliberalnom hipsteru koji cijele dane sjedi u 2kW+ klimatiziranom prostoru, vozi Tesla Model 3 i upravo objavljuje na FB-u kako je Greta novi Mesija.
Vjerojatno ništa ne znači ni činjenica da se toliko proklamirani električni automobili uopće ne mogu nositi sa svakodnevnim situacijama – od konzistentnog rada u hladnim uvjetima, nemogućnosti gašenja istih u slučaju zapaljenja baterija do nekih osnovnih stvari poput garantirane kilometraže – svježi primjer je Porsche Taycan, koji od reklamiranih 300 milja u testiranim, realnim uvjetima ostvaruje – 200 milja. Svakako je nadogradnja kvalitete života u 21-om stoljeću, kada ne znaš da li ćeš doći do Zagreba ili Karlovca, a i kada stigneš nisi siguran koliko ćeš sati čekati na punjenje svojeg hispterskog ljubimca jer je 7 automobila ispred tebe na punionici.
A o CO2 porezima, trgovanju kvotama i raspodjeli sredstava u privatne džepove bolje da i ne krenem, jer će me prozvati nazadnjačkim nacističkim krajnje-desno katolibanskim primitivcem koji ne kuži da svijet sa 100+ identifikacija ide naprijed u svijetlu budućnost.
Budućnost zatrpanu otpadom i iscrpljenih resursa planete uslijed histerične propagandne kampanje za konstantnom izmjenom svih razina života u smjeru dijametralno suprotnome od očuvanja Zemlje.

Bondone
Gost
Bondone
1 godina prije
Reply to  tuf

tuf – Respect!!!

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Zna se da je to prevara,cim o tome pricaju bogatuni.

farree
Gost
farree
1 godina prije

Prvi I drugi zakon termodinamike je nauka, sve ostalo je religija.

Ne znam sta je ovdje gluplje, ovaj clanak koji bi trebao da valjda bude Anti-Mainstream I zato Cool, ili komentari koji eto otkrivaju “teoriju zavjere” i “marionetu” Gretu kao I “kupljenu” nauku koj nas hoce zastrasiti i ukinuti nase Bogom dato Pravo da trujemo atmosveru planeta koliko god hocemo.

Naravno da je Greta igrac Velikog kapitala i velikih bossova. Ona je zapravo pokusaj spasavanja (prlicno tipican) Kapitalizma koji truje zemlju zrak i vodu, bez da sam Kapitalizam za to kritizira. Dali je ljudski kreirani Co2 odlucujuci za klimatske promjene i topljenje glecera (a da oni nestaju nema nikakve dileme za bilo koga ko je 2 puta otisao na Alpe i uporedio svoja sjecanja prije par godina) je apsolutno nevazno. Bitno je prepoznati da bilo kakav uticaj covjeka treba prema mogucnosti reducirati I to je sve. Ono sto je pogresno je svesti ovu diskusiju na Co2 a ne prepoznati da je priroda koju smo tako rado porobili zapravo uslov naseg opstanka na ovom planetu, a ne nas neprijatelj.

Ukoliko ne postavimo I shvatimo Ekologiju ispred svih ostalih nauka ili kvazi-nauka poput recimo “Ekonomije”, ukoliko sve ostale nauke ne shvatimo samo kao jedan dio ekologije, onda nam zbilja nema spasa.

Ukratko, Greta, sta god o njoj mislili I kako god ona bila cista manipulacija, ona ipak radi pozitivne stvari u smislu da se konacno prica otemi koja je posljednjih 200 godina bila ignorisana. Da njen narativ odgovara narativu Elita je nedvojbeno, ali u postojecem Medijsko(propagandnom okruzenju je ona najbolje sto ovaj kanabalisticki system moze stvoriti

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  farree

Puno je kontradikcija u tvojemu kmentaru.
Najočitija je ta da je “Greta igrac Velikog kapitala i velikih bossova” i istovremeno “ona ipak radi pozitivne stvari u smislu da se konacno prica otemi koja je posljednjih 200 godina bila ignorisana”

Nije točno kako se o toj temi ne priča. Desetljećima smo politički i medijski bombardirani zatopljenjima, zahlađeniima, stakleničkim plinovima, nestankom nafte. Već više od 10 godina plaćamo porez na ispušne plinove pri registraciji automobila i ovo je samo pokušaj širenja poreza sa vlasnika automobila na ukupnu populaciju. Oprosti, ali ja tu ne vidim ništa dobro, a ako misliš kako velika većina ljudi nije svijesna sveopćeg zagađenja onda je to samo tvoje mišljenje. Taj tvoj komentar je čisti obrazac problem – reaction – solution jer implicitno imputiraš prihvaćanje rješenja koja se kroz Gretina usta nude, a pri tome govoriš nisam ja.

farrre
Gost
farrre
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Ocito nisi nista razumio sta sam ovdje napisao. Greta je pokusaj spasavanja Kapitalizma “mirnim (kvazi-zelenim) putem”, tako sto ce sa dodatnim porezima opterecuje narod, a ti porezi se onda preko porasta vojnih izdavanja privatiziraju. Ovo je sto kapitalisti i njhovi NGOovi rade svaki dan.

Crkva je vladala narodom 1500 godina na osnovi straho od onoga gore. Ateizacijom drustva se taj strah mora “traziti” na zemlji, dali se tu radi o Rusima, Muslimanima ili Klimi je apsolutno nevazno, taj strah ostaje osnovna poluga Vladanja.

Bez obzira na to, svatko ko misli da je Greta “kapitalisticki Djavo” jer iza nje stioji Big Business , bez da razumije da covjek ne moze beskonacno trovati planetu, je gluplji i da bi zapravo bilo pametno koristiti impuls koji je ona stvorila ((kako to rade Elite) da se ostvare sopstveni interesi

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  farrre

Greta nije “kapitalisticki Djavo” nego je ona društvenim inženjeringom proizvedena pojava. To što ona govori je relevantno kao čaša vode koja se nudi osuđeniku na smrt prije prepuštanja giljotine gravitaciji.
Čovjek definitivno nemože porobiti prirodu jer je priroda jača i puno veći problem od prirode je društvo koje je u stanju napraviti to da se ljudi međusobno poubijaju što se već tisućama godina događa.
Zagađenje koji ljudi proizvode je evidentno, ali svi su pali na znanost i otapanje ledenjaka međutim malo tko spominje vojnu industriju i ratove kao zagađivače i o tome šutimo, ali jesu li bolje vjetro ili nuklearne energane do iznemoglosti se prepiremo i baš nam je nedostajala jedna Greta Thunberg kao dekoracija šlaga na torti i sve to slučajno jer nemamo sluha za globalno zagađenje.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  farrre

@farrre

Greta verovatno “ne razume”, ali ti očigledno “razumeš”.

Svođenje celokupnog zagađenja, na povišen procenat CO2 i borbu protiv toga, a zanemarivanje hiljade gorih problema – sumpornih plinova, kiselih kiša, uništavanja korisnih insekata, izumiranje ptica, plastike po oceanima, zemlji i rekama … svetlosno zagađenje, povišena radioaktivnost, uništavanje ozona, seča šuma, uništavanje planktona… slabljenje magnetnog polja zemlje (oprostite mi, ako sam nešto zaboravio, a sigurno jesam) – bi po tebi trebalo da bude rešenje za nešto? Sprečiti krave da “prde” 😀, pobiti milijarde ljudi i živih bića, ali omogućiti bogatim reptilima, da kroz tu nazovi “borbu” budu još bogatiji? To je izrugivanje zdravom razumu, a ne rešenje.

I, nisu ti bogati reptili – reptili, zato što imaju reptilsku genetiku, ili liče na reptile. Ne, oni samo imaju reptilske umove – hladne, pohlepne i lišene svake empatije i ljudskih emocija.

Rešenje je sasvim drugačije. Ali ti bi spašavaš “kapitalizam”, umesto – planete.

farre
Gost
farre
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Jedino pravo rijesenje za reptile su kao i uvijek vile ili giljotina (da uzmemo u obzir kulturoloske razlike). Ono sto je meni ovdje simptomaticno je da se vise srdjbe kanalise prema Greti, nego prema reptilima (Vampirima) itd i da se opet diskurs vodi o vjerovat ili ne-vjerovat u klimatske promjene. Iz toga zagljucujem da su Elite opet izmislile nacin za promidjbu Divide(nda) et Impera i da im to opet izvrsno polazi za rukom.

Greta je ipak stavila na dnevni red temu koja je trebala oduvijek da bude na dnevnom redu. To sto ona sluzi “onim drugima” je zapravo nas problem, jer iako smo velika vecina nismo u stanju da nametnenmo “nasu Gretu” odozdo

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  farre

@farre

Koliko vidim, u pitanju je nesporazum.

Slično razmišljamo. Ja sam samo malo manje, drastičan. Što se mene tiče, “elitu” bi bilo dovoljno lišiti smisla, oduzevši im novac i moć, i spremiti ih na neko udaljeno i izolovano mesto. Goli otok ili neka baza na jednom od okolnih meseca, ili ako nije dovoljno daleko, Pluton bi bio zgodan. Dalek, hladan i simboličnog imena.

Ostalo bi se relativno brzo dalo srediti.

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  farree

farree

Bilo bi možda OK to što govoriš da ne previđaš monstruoznu ideju kojom se od ekologije radi viskoprofitabilni bussines.

farre
Gost
farre
1 godina prije
Reply to  X60

Pa to sam i rekao. Greta je pokusaj spasavanja Kapitalizma , a on ne moze drugacije nego da iz svega zivog trazi profit (nemoj da te potjecam na pricu o skorpionu i zabi)

Alxx
Gost
Alxx
1 godina prije
Reply to  farree

Termodinamika…??

U atmosferi koncentracija vodene pare je 30.000 ppm a koncentracija CO2 je 300 ppm – što znači 100x manja…
Vodena para upija sve spektre zračenja, a CO2 samo jedan određeni deo spektra…

I nekako na kraju ispada da je veći problem tih 1% (ili manje) toplote koju upija CO2 nasuprot 99% ili više toplote koju upija vodena para…???

Prevara za ovce…

farre
Gost
farre
1 godina prije
Reply to  Alxx

1 zakon Termodinamike je da ako neprestano seres u jednu halu, da ces je napuniti, bez obzira koliko je duboka septicka. Co2 je samo jedan neznatan dio ovog problema. Sta hoces, da mozes i dalje srat i prdit i da su glupavi naucnici glupi i neobrazovani i da hoce da te sprijece da prdis koliko god je tebi ceif.

Ja ovdje i ne govorim o tebi i nasoj generaciji, nego o tome da li bi bilo dobro pruziti djeci barem neku sansu.

“Prosvijeceni ocevi ne zele da se brinu o svojoj djeci. Oni hoce sve za sebe, odmah i sada. Hoce cak da potrose i ono nasljedstvo, koje su djeca dobila od majka (zemlja) i koje je ona njima namjenila namjenila” Branitelj Fetjukowitsch “Braca Karamazovi” Dostojevski

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Alxx

@alxx
5+ za komentar

odsgfimasufrgeiurgjuwerfuwefuwe
Gost
odsgfimasufrgeiurgjuwerfuwefuwe
1 godina prije
Reply to  Alxx

Alxx, ubijaš klorofilne gretenoide komentarom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  farree

Čekaj, 9/10 komentara pišeš normalno i onda na kraju , kao krava kad se ritne, sve zase*eš s tim da Greta radi nešto važno. I ovdje se ne govori o osobi Greti Thunberg, već o “fenomenu Greta”

farre
Gost
farre
1 godina prije

Greta je tu apsolutno nevazna. Ona je zapravo instrumentalizirano dijete (nije prvi put da Elite salju djecu na front), ali je utoliko znacajna jer je prepoznato neke stvari jednostavno ne idu dalje ovako (svatko ko je na izolovanim pacifickim plazama vidio brda plasti) je toga itekako svjestan).

Za razliku od Elita, koje su odlucile da prihvate staknje takvo kakvo je i da us pomoc Greta formuliraju “zeleni kapitalizam (premda se ovdje vise radi o maslinasto zelenoj )” i da na taj nacin nastave da kasiraju, bizuterija (narod, Puk, raja….) je izmedju sebe povadjana kako da na nju reaguje umjesto da trazi nacine u okviru promjenjenih okolnosti da progura sopstvene interese (recimo anti-globalizacija itd)

Nik
Gost
Nik
1 godina prije
Reply to  farree

Hebenti co2….drzimo se plastike koja se baca u more nuklearni otpad sta eu i usa baca u somalijske vode..tankeri koji ispustaju naftu jer drzave di plove nemaju regulirane procese..itd…

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  farree

Ček, pozitivne stvari od Bank of England i Goldman Sachsa ce doći?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Trt

Baš, plus da je napravljen spisak s rednim brojevima svih ostalih aktera, dođe mi da povraćam, bez uvrede.

vrijedi 0,00
Gost
vrijedi 0,00
1 godina prije

glupa luda bolestna i mutava glumica

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  vrijedi 0,00

Ona je samo instrument i frontman iza kojih se skrivaju ulagači u novi bussines.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije

Ovo sa CO2 izgleda kao sveopća histerija izazvana u svrhu uvođenja CO2 kao nove svijetske valute u kojoj bi svi zemjani bez iznmke plaćali porez.

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Ama koji CO2.Danas je toplije ,manje drva trebam za grijanje i smanjujem te stetne gasove.U cemu je problem ?

ja sam
Gost
ja sam
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

kada malo bolje razmislim
novac je bio merilo vrednosti, ali onda smo preokrenuli, pa je novac postao merilo antivrednosti, to jest duga, kamate su postale negativne, kupac je postao prodavac [samoga sebe, svog duga, svog buduceg radnog vremena], sve se izokrenulo, pa ce CO2 moguce postati antivrednost nove antimonete, kojom ce se otkupljivati robovski status, duznicki…

treba to jos razraditi, ali ima smisla

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Nešto mi je cifra u početku prevelika, ali je Poljska odbila potpisati EU New Green deal jer bi morala potrošiti do 2050. 500 milijardi dolara ulaganja u “zelenu tranziciju”. Dakle, vrlo, vrlo lako da su tisuće milijardi dolara, bez Kine, Indije + ASEAN i Latinske Amerike.

shumadinac
Member
1 godina prije

Antropogeni uticaj na klimu je veliki. Uporno ponavljam istraživanja koja su rađena mnogo pre “ideje o porezima” i čija se predviđanja u velikoj meri obistinjuju. Dakle, povećanje koncentracije CO2 dovodi do povećanja globalne temperature što dovodi do topljenja ledenih površina koje odbijaju sunčevo zračenje – ubrzavanje zagrevanja.
Ali tamo gde se otopi led relativno brzo se javljaju biljke koje apsorbuju sunčevo zračenje i koriste CO2. postoje mnogi mehanizmi koji utiču na koncentraciju CO2 u atmosferi i ko zna koliko puta mnogobrojniji mehanizmi koji utiču na klimu – razmatrati samo jedan aspekt (u ovom slučaju ulaz CO2 u atmosferu) je debilno.

Evo jedan vezani primer da smo i ovde pod uticajem stereotipa: “tropske šume su pluća planete” – pa da vidimo. DA uporedimo tropsku šumu i livadu u istom regionu. Da li do šume dospeva više svetlosti nego do livade? Naravno da ne. Da li šuma bolje koristi svetlost od livade? Biljke su tako građene da prikupljaju maksimum svetlosti. Ako se pojavi mesto gde se svetlost provlači po zemljišta odmah će se tu javiti nova biljka… Bilo kojim biljem da je pokrivena površina ono će koristiti maksimum od svetlosti koja do površine dolazi. Naravno, u tropima je klima topla i vlažna, ima puno svetlosti, zemljište je plodno i zato je vegetacija mnogo aktivnija nego recimo u tundri. Ali ponavljam – sve dok je zemljište pokriveno biljem nema prevelike razlike uzavisnosti od vrste bilja u apsorciji svetlosti a samim tim i apsorpciji CO2.

Uvođenje poreza na CO2 mi mnogo liči na izdvajanje za puteve pri registraciji – obavezan si da platiš tu taksu bez obzira što se voziš katastrofalnim putevima (danas je malo bolje ali se još sećam 90tih).

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@ shumadinac

“Antropogeni uticaj na klimu je veliki.” – ne
“Uporno ponavljam istraživanja” – nikada nisi naveo niti jedno.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Mercury

Čitao te analize od sredine do kraja 80tih. Lako je danas kada je sve na internetu, ove analize mogu da komentarišem jedino po sećanju.
p.s. bilo je to vreme ozbiljnijeg novinarstva – bar što se nauke tiče.

Što se tiče uticaja na klimu – glečeri se tope velikom brzinom što znači da promene ima. Kako možeš biti tako siguran da čovek nije tome doprineo?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@ shumadinac

Znam i ja te priče za refleksiju svjetlosti i ledeni pokrov. Nije baš da imam 15. jednu sliku iz škole neću nikada zaboraviti. A to je bila slika koja je pokazivala klimatske migracije. I dan danas još uvijek čekam da se te migracije dogode.
Kao što si rekao, postoji internet. Procjena je da čovjek u efektu staklenika ima oko 0.4%. Na žalost, postoji hrpa smeća pa je potrebno more vremena potrošiti, ali još uvijek se daju naći stvari koje nisu obojene razno raznim utjecajima. Ako te ta tematika interesira, onda nemoj gledati kako se neki ledenjak otapa, nego statističke podatke do koliko unatrag postoje. Mi smo veliki zagađivači, ali Zemlja nam je zahvalna za sav Co2 koji ispustimo.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Ja bi je kidnapovao i za milion $ a ostalih 999 bil i 999 mil bih častio Bloomberga i JP Morgana

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

“Gretini” imaju istu razinu znanja kao i ona. Dakle ne mogu shvatiti

Max
Member
Max
1 godina prije

Dr Wiliam Engdahl jest vrhunski stručnjak. A ja imam orijatelja koji kaže “samo pratite trag novca!

Tim Kunić
Gost
Tim Kunić
1 godina prije

Uzmimo im pare za zelene projekte. Jebeš Gretu, mi znamo bolje pizdit. Manimo se prošlosti, gradimo solarne fontane prije nego Bandić i banda vide priliku.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik