Macron je priznao: „EU je obična monetarna unija“ i sad je prilika koja se ne smije propustiti

Emmanuel Macron
35 komentara

Emmanuel Macron se probudio. Europska unija, sa svim svojim supstitucionalnim ishodima, više ne predstavlja neupitnu dogmu. Nedostatak ekonomskog intervencionizma u suzbijanju nužde izazvane pandemijom Covid-19 je čak i jednog od glavnih stjegonoša Strasbourga i Bruxellesa, predsjednika Francuske, ultraeuropejca, progresivnog utemeljitelja stranke osnivač „En Marche“ prisilio da preispita svoje polazne ideološke pozicije.

Štoviše, u Francuskoj se situacija ne razlikuje toliko od one s kojom se suočavaju drugi europski narodi, uključujući Italiju. Ali mnogi, sve dok se izvanredno stanje nije pokazalo apsolutnom političkom potrebom, nisu razumjeli koliko nedostatak kontinentalne solidarnosti može utjecati na sudbinu ljudi, dakle i naroda. To je pomalo kao u metafori koja govori o vlakovima koji su već prošli, ali što je tu je.

Emmanuel Macron, kada je uvedio mjere za suzbijanje pandemije Covid-19, govorio je „ratu protiv nevidljivog neprijatelja”. Macronovi strogi tonovi i ratovi su pretpostavljali pripremu izvanrednih ekonomskih mjera koje se usvajaju samo u ratnim uvjetima. Obično u njega postoji samo jedna riječ, solidarnost, iako ga mnogi smatraju preporoditeljem  „bonapartizma“, kojeg je francuski predsjednik obnovio kao političku doktrinu i po stavu i stilu nije voljan na nikakva kašnjenja kada je u pitanju uzimanje.

Stranice povijesti u kojoj živimo zahtijevaju neusporedivu predanost. Sjedinjene Države i Kina, uključujući Rusiju, imaju svoje “bazuke” za suočavanje s izvanrednim situacijama, iz prostog razloga što jer imaju središnju banku. U slučaju Sjedinjenih Država to jeste „privatni“ FED, ali u ovakvim vremenima ni ova „autonomna“ financijska institucija ne može bez države ni država bez nje.

S druge strane Europska unija i Europska središnja banka  imaju svoje mjesto i vrijeme uzimaju proizvoljno. Emmanuel Macron je shvatio opasnost predugog čekanja. I jučer na stranicama talijanske La Republice ističe „kako ova se kriza ne može riješiti bez solidarnosti, koja bi trebala ekonomična i osigurati zdravlje ljudi”.

Suverenisti su dugo tvrdili da EU počiva samo na „monetarnoj uniji“ i bili su u pravu. Danas Macron koristi gotovo iste tonove.

U intervjuu navedenom izvoru, bivši glasnogovornik novog europejstva dao je sljedeće obrazloženje: „Zar se Europska unija, eurozona, svela na monetarnu instituciju i skup pravila koja dopuštaju svakoj zemlji da djeluje po vlastitom nahođenju? Hoćemo li djelovati zajedno kako bismo financirali naše troškove i svoje potrebe u ovoj vitalnoj krizi? Želim da ovaj izbor solidarnosti u potpunosti bude proveden”.

Prepirati se sada je prilično beskorisno, ali kad bi neki “populist” Macronu rekao „Dobro jutro“, podsjetivši ga da govori isto što godinama  govore  Nacionalni front, AfD, Liga i druge stranke, stanar Elizejske palače mu ne bi imao puno za prigovoriti. Dok pišemo, sve se vrti oko teme „koronaobveznica“, koje, kako se čini se, Njemačka nije voljna podržati, već uzimajući u obzir hipotezu o nacionalizaciji njemačkih tvrtki, koje će kao nesolventne prijeći u vlasništvo države.

Merkel je u svojim govorima čak prestala spominjati Europu. Ministar Peter Altmaier ni u kom slučaju nije odbacio mogućnost da Njemačka može nastaviti i s internim planom.

“Europska lokomotiva” ne odustaje od svojih temeljnih načela. Macron, ako ništa drugo, razumije koji vjetar puše iz Berlina i onoga što se nekoć zvalo Benelux.

Čini se da je Francuska, zajedno sa Španjolskom i Italijom, spremna stvoriti savez za potraživanjem jednakih uvjeta za sve u financijama, što Angelu Merkel, ali i nizozemskog premijera, dovodi u situaciju da brzo moraju odlučiti što će učiniti. Geopolitika se također mijenja zbog širenja koronavirusa.

Jedinstvo Europske unije, možda kao nikad do sada, izgleda da je zaista dovedeno u pitanje.

„Ako Europa može umrijeti, ona će to  biti zbog nedjelovanja. Poput Giuseppea Contea, ne želim Europu nižeg zajedničkog nazivnika. Trenutak je povijesni. Francuska će se boriti za Europu solidarnosti, suvereniteta i budućnosti”, rekao je predsjednik Macron, što zvuči gotovo nestvarno.

Macron, suverenitet i Europa u istoj rečenici sada znače nacionalizam, s kako je Finacial Times napisao prije nekoliko dana, to je uistinu “nuspojava”, indirektni učinak, pandemije.

Zato ovu situaciju treba gledati kao na povijesnu priliku za Europu suverenih naroda, a ne obraćati pozornost na „paniku“. Panika u kriznim situacijama je odlika slabih nacija, dok one jake u krizama vide povijesnu priliku. Priliku da se isprave pogreške  unaprijede društveni, ekonomski, upravni io svi drugi modeli.

Donald Trump je napisao je da je “ovo”, odnosno pandemija Covid-19 , razlog zašto su Americi potrebne “granice”. Globalna zaraza otvara niz pitanja. Prvo je zašto bi jedna nacija trebala trpjeti posljedice onoga što se događa tisućama kilometara daleko? Zašto bi, obzirom na službenu tezu da je ovo vrsta koronavirusa iz Kine, lokalna epidemija trebala uznemiriti cijeli svjetski poredak, povlačeći za sobom čitav niz posljedica i tragedije povezane s ljudskim, ekonomskim i socijalno-zdravstvenim interesima, troškovima i rizicima? Nemojmo se lagati. Sve nacije i vlade gledaju, prije svega, svoje interese,a Europska unija se pokazala kao primjer sebičnosti.

Takozvana “globalistička ideologija” desetljećima je govorila o tome kako svijet mora biti otvoren, ali je Covid-19 većinu naroda prisilio da suspendira, de facto ili de jure, neke stupove ove moderne ideologije.

Čak je i “slobodno kretanje” dovedeno u pitanje, a Španjolska je prva Schengensku konvenciju stavila ad acta, zabranjujući do daljnjega ulazak kopnom svima koji nisu s Pirinejskog poluotoka.

Općenito gledano, mnogo stupova EU, uključujući Pakt o stabilnosti, nisu uspjeli ili su gotovo propali.

„Efekt leptira“ često može promijeniti tijek povijesti, ali je rašireni osjećaj da se globalizacija nije bi proširila do ove razine, možda bi slika pandemije bila različita, po intenzitetu i ozbiljnosti. Konstrukt ili ne, pitanje ostaje.

Ako su iz nekog razloga virusi u ovoj epohi počeli putovati avionima, to je element kojeg mnogi nisu imali na umu. Možda ne u pravoj mjeri.

Onda je Vladimir Putin otvorio drugu temu, oporezivanje imovine deponirane izvan nacionalnih bankarskih institucija.

Vođa sve Rusije bi želio da se, recimo zbog pandemije, taj novac oporezuje po stopi od 15%. Kad ruski radnici već plaćaju porez na dohodak 13%, oni koji imaju milijun rubalja u inozemstvu ili off shore oazama bi trebali svoj patriotizam iskazati tako da plate porez na dobit od te imovine.

To također ima veze s selidbom poduzeća, jer Ujedinjena Rusija razmišlja i kako intervenirati u toj pojavi. Gotovina mora biti iskorištena za zaštitu obitelji, kojima je moraju jamčiti prihodi. Ono što se odnosi na unutarnju ekonomiju može biti dio sekundarnih aspekata u ovoj fazi. Ali svi ti argumenti potvrđuju aktualnost pretpostavke koja je srž članka objavljenog u Financial Timesu i da je mrski nacionalizam “neizravna posljedica koronavirusa”.

Svaki svjetski vođa morao je reagirati u suzbijanju virusa i morao je pokazati svoju ” bazuku”, a tema javne potrošnje se vratila na velika vrata.

Što se tiče nas i svih drugih u „južnoj Europi“, podsjetimo da Angela Merkel u svom izvanrednom obraćanju naciji  niti jednom nije spomenula EU.

To su znakovi vremena. Europska unija i ESB sada mogu samo koordinirati operacije, ali upravljanje izvanrednim stanjem odgovornost je svakog pojedinog naroda, koji se tako vraćaju kao protagonisti povijesti. Zaraženi i umrli broje se na nacionalnoj osnovi, dok se granična kontrola može smatrati obnovljenom.

Recesija će, međutim, biti globalna. To barem predviđaju institucije koje se bave predviđanjem ekonomskih trendova. Dakle, svaka će se država morati nositi s onim što je već najavljeno kao dramatična posljedica, ali svaka kroz različite recepte. Tijekom objave prvih vijesti o smrti u Njemačkoj, ministar ekonomije Peter Altmaier uopće nije odbacio hipotezu o nacionalizaciji, svetogrđu koje je bilo moguće u Lenjinovo i Staljinovo doba, ali nikako u liberalnoj Europi XXI stoljeća.

Ali kako drugačije upravljati sa svim subjektima koji kratkoročno neće donositi dobit i njihovi će vlasnici biti prisiljeni zatvoriti poslovanje?

Ekonomski izbori doneseni tijekom, a posebno u suočavanju s ekonomskim problemima poslije pandemije,

doista sliče “ratu protiv nevidljivog neprijatelja”, kako ga mnogi nazivaju.

Ti izbori mogu biti tipični za ratna razdoblja, a svako ratno razdoblje je bilo karakteristično po manjku solidarnosti među nacijama.

Onda, nakon što se Covid-19 iskorijeni, bit će vrijeme za razmišljanje o najprikladnijim političkim ideologijama za nastavak života i obnovu gospodarstava. To je prilika koju ne bi trebali propustiti, posebno ne na isprazne rasprave na rubu teorija zavjere. Rijetko će se opet ukazati ovakva prilika, a političke elite su preplašene. Boje se. I to se boje ljudi i učinit će sve za političko preživljavanje.

AFDCOVID-19
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crna guja
3 godine prije

opet novi svjetski poredak sve na silu napravljeno asila klade valja um caruje jos ce i banane saditi u eu na silu

mislim
3 godine prije

Rijetko će se opet ukazati ovakva prilika, a političke elite su preplašene.

da prlika i za zavjerenike. tako da teorija zavjere i dalje stoji.

Spacevoodoo
3 godine prije

Što se Hrvatske tiče, to su samo priče dok korona prođe. Hrvatskim malim poljoprivrednicima koji imaju polje izvan određenog kaveza nije moguće početi s poljoprivrednim radovima, niti prodavati na tržnicama, a poljoprivredni proizvodi korporacije uredno kamionima dovoze se iz Španjolske, Nizozemske, Poljske. Od EU su dobili zelenu boju i prolaze sve granice, dok mi nemožemo ni do ruba šume stručak šparoga ubrati.
Dok Hrvati ne shvate kako im za ovu krizu treba njihova, a ne tuđa HNB ništa se neće promijeniti. Vlada najavljuje nova zaduženja kod privatnih entiteta u stranom vlasmištvu i sama pomaže odljev imovine iz već potpuno osiromašene Hrvatske. Većini, pa tako i samozvanim hrvatskin suverenistima to nije jasno, oni su potpuno izbezumljeni, nestalo tema o Srbima i parti@anima, koprcaju se kao ribe na suho.

Dejan
3 godine prije

Ovo su sve uzvanredni dogadjaji. Sada se stvara istorija. Posle ove krize će se sve promeniti. A to što kaže Macron, treba pustiti po onoj narodnoj – pas laje vetar nosi. Ti lideri danas pričaju jedno, sutra drugo, lažu i mažu. Ali treba jedno imati na umu – narod voli da ih lažu. Narod ne voli istinu. Tu je srpski predsednik Vučko daleko napredovao, jer je on napredan, čak napredniji od drugih. On je veštinu manipulacije tako usavršio da bi Gebels mogao da uzima časove. Vučić otvori jednu fabriku i to predstavi kao najveći uspeh od otkrića točka. Stalno priča kako on narodu govori istinu i ponosi se time, a istina nije u njegovim rečima. Ali Vučko po tom pitanju zna znanje. I ja njega i sve druge lidere razumem. A običan narod, koji voli da ga lažu, nije bolje ni zaslužio. Pričao sam šta je bitno narodu. I onda… Čitaj više »

Sparkling
3 godine prije

Ekonomska kriza gora od one 2008 dolazi neminovno i toga su svjesni i Macron (koji je do jučer slao policiju na vatrogasce) i ostali podguzni političari u EU. I doći će vrlo brzo a tko ne bude imao vlastite resurse za osnovnu opskrbu vlastitog naroda, tu krizu će platiti i više nego duplo. Primjer HR. Ti isti dvolični političari bi sada htjeli nešto na brzinu ušičariti i dodvoriti se masama jer i scenarij s masovnim i nasilnim protestima diljem EU nisu nemogući. Nisu oni tako glupi, sve oni to dobro znaju. Ovakva EU kakvu danas gledamo s ovom vrstom vladanja i uređenja odlazi u prošlost. Po meni zajedničke EU koja bi funkcijonirala kao jedna zajednica i u dobru i u zlu nikad nije ni postojala. Dokle god je EU okupirana od strane “izuzetnih” i kad ti “blizak partner” može prisluškivati najviši politički vrh, onda se to ne može nazvati samostalnošču… Čitaj više »

Perun
3 godine prije

Macrona bi trebalo poslati u karantenu ,nabiti mu brnjicu umjesto maske i zabraniti pristup medicinskom osoblju ….Tip djeluje kao Boris Johnson , inficirano….Kod njega se virus manifestira kao nepovezan besmislen govor ,halucinacije i nesuvislo promisljanje ( citaj paranoja ) …….Izolirati ga politicki ,urgentno ,da ne sramoti Francusku i Francuski narod…..Trebalo ga je smijeniti jos za vrijeme pobune ,,Zutih Prsluka” i poslat u politicku karantenu

Ana
3 godine prije

Ne vjeruj Macronu i kompaniji ni kad sa darovima dolaze.
Opet kazem-ne vjeruj!

Max
3 godine prije

ne znam što bi mikron htio diktaturu ili nešto drugo.

nije bitno tko
3 godine prije

Prevarantska unija.

Ajetojeto
3 godine prije

U EU postji dogovor po jednoj izreci mog kolege “dogovorili smo se da se ništa nusmo dogovorili”. A to se vidi po svemu, istok EU je i dalje polubijeda i polusirotinja sa nedostatkom svega, zapad EU bogat tj.još bogatiji. Velike korporacije umjesto da otvaraju pogone i filijale na istoku EU oni to otvaraju u kini i dijelom u Latinskoj Americi. Svjesno zapostavljajući istok EU, i sad se to vidi u ovoj krizi gdje se svatko okrenuo sebi, a pomoć dolazi iz Rusije i Kine. Daj bože da ova kriza nešto promijeni na pozitivno u EU ali bojim se da će sve ostati kao i prije, bogati će se oporaviti za godinu dvije, a siromašni će se izvlačiti godinama, bez pomoći tih bogatih zemalja. U EU jedina solidarnost je kad se trguje sve ostalo zaboravi

Ivan
3 godine prije

Da vi znate ko rasturaju EU drukcije bis price Makronu nije EU kriva za ovo sranje zato ne seri..Talijani isto tako…

Mislilac
3 godine prije

Macron je igrač unutarnjeg američkog establišmenta. Dakle, ne onog kojeg predstavlja Trump, koji je koliko god sirov, ali ipak više ljudskiji nego taj Macronov establišment. A taj pokvareni, gramzivi, korporativni establišment su korporacije, društva tipa masoni, i federalne rezerve u privatnom vlasništvu sotona Rotchilda, Rockenfelera i sličnih, koji parazitiraju. Takoðer unutra su i igrači tipa Bill Gatesa, koji pod krinkom filanotropa paradira po svijetu, a zapravo sa tom ekipom moćnika igra šah i kuje planove za nas stoku sitnog zuba. Nažalost, Europska unija se zbog takvih podanika tj podmetnika tipa Macron, Merkel, nije oduprjela tom establišmentu, jer zapravo “lokomotiva” Njemačka još uvijek sisa vesla Amerima, a ta ista Njemacka i saveznici su opet potlačili na fini način nas male i siromašne narode.. Zapravo, mi jesmo mali, ali nipošto siromašni jer imamo ogromna prirodna bogatstva i resurse, ali su nas do kraja osiromašili naši političari i birokrati koji sišu vesla ovim… Čitaj više »

Lucija, prva
3 godine prije

Izraelci tužili svoju vladu Međunarodnom sudu Koji ju je USVOJIO “Izraelska grupa uz to navodi da su “mnogi umrli, oboleli i teško oštećeni vakcinom”, te da je Ministarstvo zdravlja otvoreno priznalo da je 41 odsto pripadnika policije, vojske, zaposlenih u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama pretrpelo teške posledice. U tužbi se takođe tvrdi da kompanije prete da će sprečiti nevakcinisane da dolaze na posao, dobiju određene usluge i ulaze na određena mesta što je protivno Nirnberškom kodeksu, te da je politika vakcinacija protivna i zakonima Izraela. Zato je MKS u Hagu pozvan da zaustavi vakcinaciju u Izraelu i podsticanje Izraelaca da prime vakcinu. Nirnebrški kodeks je objavljen 1947. u presudi američkog vojnog tribunala protiv nacističkih lekara i donosi smernice o medicinskim eksperimentima, uključujući saglasnost i potrebu da se izbegnu patnje i nepotreban rizik. Iako kodeks nikada nije usvojen ni u jednoj zvaničnoj politici služio je kao osnova medicinske etike u mnogim… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI