Macron odbacuje prijedlog koji govori kako je Rusija odgovorna za probleme s cijenama energije u Europi

Macron - cijepljenje
25 komentara

U ponedjeljak je američki State Department optužio Moskvu da koristi energiju kao oružje i pozvao Njemačku na razmatranje sankcija protiv Rusije zbog problema s cijenama. SAD je proveo tjedne optužujući Rusiju za situaciju s opskrbom, čak i nakon što je godinama sabotirao plinovod Sjeverni tok 2 i smanjivao vlastite isporuke plina u regiju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbacio je sugestiju da je Rusija odgovorna za visoke cijene energije u Europi.

“Nemam dokaza da je bilo manipulacije cijenama i ne optužujem nikoga. To su trgovački odnosi. Ne bi se trebali koristiti iz geopolitičkih razloga”, rekao je Macron u razgovoru za Financial Times.

Nakon upućenog mu pitanja o tome smatra li da ruski plinski div Gazprom ima previše moći nad Europom, Macron je inzistirao na tome da “nije stvar u tome hoćemo li previše ovisiti o tvrtki ili ne, već kako stvaramo alternative. A jedine alternative su europski obnovljivi izvori energije i, naravno, europska nuklearna energija.”

Macron je rekao kako vjeruje da je malo vjerojatno da će cijene energije biti značajno smanjene u kratkom roku, a glavni zadatak je sada izbjeći prekid u opskrbi i daljnji rast cijena uoči zime. U tu svrhu pozvao je na bolju koordinaciju između zemalja proizvođača energije i zemalja koje konzumiraju energiju kako bi se ublažio gospodarski udar na kućanstva i spriječio prekid opskrbe.

Komentari francuskog predsjednika uslijedili su nakon uputa ruskog predsjednika Vladimira Putina Gazpromu u srijedu da poveća količine plina u podzemnim skladištima plina (UGS) u Austriji i Europi nakon što se ruske vlastite USG popune do 08. studenog.

Putin je istaknuo da je Gazprom već nadoknadio nestašice u opskrbi energentima u Europi uzrokovane padom izvoza plina iz SAD-a i Bliskog istoka, te ponovio da je situacija na energetskom tržištu i dalje nestabilna, a zalihe plina u europskim USG-ima procjenjuju se na nižem prosjeku više nego u bilo kojem trenutku u proteklih pet godina.

Cijene plina u Europi porasle su na gotovo 2.000 dolara za tisuću kubičnih metara (ptcm) u trgovini terminskim ugovorima na europskim burzama početkom listopada zbog nestašica uzrokovanih savršenom olujom čimbenika, te su ostale iznad 1.000 ptcm u trgovanju u petak nakon što su skočile preko 400 posto s oko 250 dolara ptcm u siječnju 2021.

Rusija je ove godine povećala isporuke Europi za 15 posto, iako su drugi dobavljači, uključujući Sjedinjene Države i bliskoistočne proizvođače, preusmjerili do osam milijardi kubičnih metara plina na unosnija tržišta u Aziji.

Konkurencija s Azijom, lošiji povrat ulaganja u alternativne izvore energije od vjetra i sunca, neuobičajeno hladna zima i proljeće 2020. i 2021. te tržišne špekulacije odigrali su ulogu u izazivanju trenutne nestašice energije.

Međutim, Washington i njegovi saveznici krive Rusiju za krizu. Savjetnik State Departmenta za globalnu energetsku sigurnost Amos Hochstein optužio je u ponedjeljak Moskvu da koristi energiju kao oružje protiv Europe i potaknuo Njemačku na uvođenje sankcija Rusiji.

Optužujući Rusiju da “politizira” Sjeverni tok 2, Hochstein je također naglasio da SAD nisu promijenile svoj stav “da je ovo plinovod koji vjerojatno nikada nije trebao biti izgrađen i [da] nije bio komercijalno vođen”.

Hochsteinove tvrdnje ponovila je i supredsjedateljica njemačke Zelene stranke Annalena Baerbock, koja je nedavno optužila Rusiju za “igranje pokera” s isporukom plina te da namjerno smanjuje opskrbu usred rastuće potražnje.

Njemačka, glavni europski korisnik projekta, u više je navrata naglašavala da je Sjeverni tok 2 gospodarski projekt, te je osudila prethodne američke poteze ka sankcijama, sabotažama i drugim pokušajima blokiranja dovršetka projekta. Trumpova administracija sankcijama je uspješno odgodila izgradnju Sjevernog toka 2 više od godinu dana. Bidenova Bijela kuća od tada je ukinula ograničenja protiv operatera projekta sa sjedištem u Švicarskoj, navodeći potrebu za poboljšanjem američko-njemačkih odnosa nakon Trumpa.

Sjeverni tok 2 tehnički je dovršen i spreman za početak crpljenja plina iz jednog od svojih dvostrukih cjevovoda. Međutim, sada čeka europsko i njemačko regulatorno odobrenje, a Zeleni, koji će vjerojatno biti dio sljedeće njemačke koalicijske vlade sa Socijaldemokratima i Slobodnom njemačkom demokratskom strankom, prijeteći da će zadržati svoju certifikaciju do proljeća 2022.

macronPlinrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jery
2 godine prije

Taj truli majmun može govoriti što hoče. Po mandatu mu ne gine 5 godina pržuna! Njemu sat vec odbrojava dane slobode!

gigi
2 godine prije

Kina je dogovorila tri velika ugovora o ukapljenom prirodnom plinu (LNG) s američkim izvoznikom Venture Global LNG jer drugo najveće svjetsko gospodarstvo nastoji osigurati dugoročne opskrbe usred rastućih cijena plina i nestašice električne energije u zemlji. Prema dokumentima objavljenim na web stranici američkog ministarstva energetike, sporazumi s kineskim državnim naftnim divom Sinopec uključuju dva 20-godišnja ugovora za kombinirano 4 milijuna tona LNG-a godišnje. Americke kompanije prodaju kineskim PLIN Umjesto za Europu ide za Aziju. Ni Amerika ne moze prodati kolika je potraznja. Rusija prodaje isto plin Kini putem plinovoda i LNG brodova ali ne moze zadovoljiti sve njihove potrebe. Rusija ima robu koju cijeli svijet treba i to nije samo plin. Moldavija je imala neke probleme oko placanja pa je zaprijetila da ce uvoziti plin iz Ukrajine, najvjerovatnije ruski a onda nakon tri dana je javljeno da su potpisali novi ugovor s Gazpromom, dakle blef je propao. Po novom ugovoru… Čitaj više »

davor
2 godine prije

Njemačka je još uvijek okupirana država. Službeno po UN charteru a vidljivo je iz odnosa njih i SAD-a, način na koji se nešto Njemačkoj sugerira ili inzistira. Dok je takvog toksičnog vazalskog SAD-EU odnosa uvijek će biti targetirana Rusija.

Max
2 godine prije

i neka odbije jer to nije oruzje Rusa

Krle
2 godine prije

Ne znam da li je ovo sad stara vijest ili najnovija. Čini mi se da sam nedavno čitao da su baš SAD priznale da Rusija nije kriva za energetsku krizu u EU. S njihovom prevrtljivošću, ne bih se čudio da su promijenili ploču, a možda sam i ja pogriješio.

Borik
2 godine prije

Talijanski premijer Mario Draghi pozvao je u subotu svjetske čelnike da podrže multilateralizam i učine sve što mogu da prevladaju razlike.

U svom uvodnom govoru na summitu G20, Draghi, čija zemlja ove godine predsjeda G20, podsjetio je ljude da se svijet suočava sa protekcionizmom, unilateralizmom i nacionalizmom i prije nego što je pandemija COVID-19 pogodila svijet.

Iako Draghi nije imenovao, bivši američki predsjednik Donald Trump gurao je protekcionističku i unilateralnu politiku, od kojih mnoge nije poništio američki predsjednik Joe Biden.

“Ali što više idemo sa svim našim izazovima, to je jasnije da je multilateralizam najbolji odgovor na probleme s kojima se danas suočavamo. Na mnogo načina, to je jedini mogući odgovor”, rekao je Draghi u rimskom kongresnom centru, također poznat kao La Nuvola, ili Oblak.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Galskog pijetla očerupalo…

P.S.
Emile Zola
Ne zna se da li pod pravim imenom, ali kažu da je svojevremeno Emile Zola vrlo studiozno obilazio pariške javne kuće. I prilično temeljito komunicirao sa damama dostojnih poštovanja, koje je tamo zatekao.
Stari prostitutak, sigurno zbog bluda i nemorala, prva je pomisao većine moralno neiskvarenih pratitelja portala ”Logično”.
Ma je… Čovjek je samo sakupljao građu da napiše ”Germinal”…

vlatko
2 godine prije

Biden says Russia must not manipulate natural gas flows for political purposes
Bas to Amerika radi i to s plinovodom koji je napravljen a jos plin ne tece radi politickih razloga.

Sixdensity Traveler
2 godine prije

On je Tv lice na kratkom kanapu zvana Kanaafa k’o i svi političari s tom razlikom da su neki na podužoj špagi ili im je čak dopušteno da su vezani dužim lancem i još taj lanac visi na sajli kližući po sajli prilikom kretanja što daje izvjesnu iluziju slobode i slobodne volje što je slučaj sa Putinom i uvjek se daje izbor između dva zla u smislu koje je manje zlo,a trenutno nikad između dva dobra koje je veće da ne kažem apsolutno. A šta’š!? Pivo sa dva procenta alkohola da me mine želja 🤪🤪🤪🤪🤪❤️😂😂😂😂

vlatko
2 godine prije

Danas pise Bloomberg veliki naslov
Russia Is No Longer Europe’s Reliable Gas Supplier
Dakle “zapad” se jos jednom poziva da oduzme Rusiji energetike…pa i ostalo.
Clanak je obicna americka pohlepna propaganda za pljackom.
Nije vrijedan citanja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI