Macron odbija da podrži američki stav prema Kini

Macron i Xi Jinping
17 komentara

Zapadna Evropa mora težiti “strateškoj autonomiji” i izbjeći uvlačenje u sukobe u ime SAD-a, rekao je Emmanuel Macron za Politico u nedjelju. Francuski predsjednik je ranije iznosio slične tvrdnje, ali je ipak slijedio vodstvo Washingtona u vezi s Ukrajinom.

U intervjuu dok je putovao unutar Kine ove sedmice, Macron je za novinsku stranicu rekao da se “ Evropa suočava s  velikim rizikom” ako “uhvati krize koje nisu naše”.

„Paradoks bi bio da, savladani panikom, verujemo da smo samo američki sledbenici“, rekao je Macron. „Pitanje na koje Evropljani treba da odgovore… da li je u našem interesu da ubrzamo krizu na Tajvanu? Ne. Najgore bi bilo pomisliti da mi Evropljani moramo postati sljedbenici na ovoj temi i uzeti svoj znak iz američke agende i kineske pretjerane reakcije.”

Macron se prije intervjua sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, nakon čega je zaključio da ako “Evropljani ne mogu riješiti krizu u Ukrajini, kako možemo vjerodostojno reći o Tajvanu: ‘pazi, ako učiniš nešto loše mi ćemo biti tamo’?”

Nekoliko sati nakon što je Macron napustio kineski vazdušni prostor, Peking je pokrenuo vojne vježbe oko Tajvana, potez koji se naširoko smatra odgovorom na sastanak lidera ostrva za nezavisnost Tsai Ing-Wen-a sa američkim zakonodavcima u Kaliforniji u srijedu.

Odnosi između Kine i SAD-a su na istorijskoj niskoj tački, a američki predsjednik Joe Biden je u nekoliko navrata prošle godine sugerirao da će Washington vojno intervenirati kako bi spriječio Peking da ponovo ujedini Tajvan s kopnom. Dok su svjetski lideri, uključujući Macrona, naizgled zadovoljni time što se drže podalje od tajvanskog sukoba, njihovo insistiranje na tjeranju Kine da osudi Rusiju zbog njene vojne operacije u Ukrajini razljutilo je Xija, prema medijskim izvještajima i komentarima kineskih zvaničnika .

Sukob u Ukrajini je također u velikoj mjeri prekinuo rasprave o „strateškoj autonomiji“ u Evropi. Dok su Macron i bivša njemačka kancelarka Angela Merkel opširno razgovarali o smanjenju svog oslanjanja na SAD posljednjih godina, promjena vlasti u Berlinu dovela je do toga da je vlada Olafa Scholza preokrenula decenije pacifističke vanjske politike kako bi naoružala Ukrajinu po nalogu Washingtona, dok su i Francuska i Njemačka je snabdjevala kijevske snage oklopnim vozilima, municijom i, u njemačkom slučaju, tenkovima.

Uz rastuće cijene energije i inflaciju koji doprinose domaćoj nestabilnosti, Macron je ipak podržao svih 10 antiruskih paketa sankcija EU. Uprkos tome što je od februara prošle godine u nekoliko navrata razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Makron nije uspeo da natera Kremlj da zaustavi svoju operaciju u Ukrajini.

Francuski predsjednik “još uvijek govori o strateškoj nezavisnosti EU”, primijetio je prošlog ljeta ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, dodajući “siguran sam da im to neće biti dozvoljeno”.

francuskakinamacronSADxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Long
1 godina prije

Sad su Rusofobi zbunjeni.

Petar
1 godina prije

Macron je rekao privatno kineskom predsjedniku Xi, Kina je jedina nada da spasi EU od USranskog jarma. Rekao mu je da visepolarni svijet perfektno odgovara EU

Ivan
1 godina prije

Dolazi polako ponekim Europljanima iz dupeta u glavu? Kad ce to shvatiti i ona krmuzina Ursula ili onaj tupoglsvac Scholtz?

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Nije čudo ! Ovo – posljednje u Kini bio je dobar pokazatelj .. Dokle su Kinezi ta nesretna Macarona , primali poput Cara !!!?? Sa svim počastima – dotle su ono – nedonošče – von der Leyen , gurali pod stol – sve vrijeme i krajnje očito da bi je na koncu sa sve crvenom mašnicom , zapakirali pa — komercijalnim letom 🤣 — back to Bruxelles 😄🤭 . Očito . Kinezi ne žele pregovarati sa EU već jedino — sa državama 🍸

AJeTo
1 godina prije

Kontrola štete. Bolje da je EU “nezavisna” nego u kineskom taboru, već prožvakano s nesvrstanima. Za zapadnu kliku plan b, za ostatak svijeta ciklon b.

tihobl
1 godina prije

Makron je isao u Kinu po 3 stvari:

a) da obezbjedi poziv Zelenskom
b) da upadne medju zemlje koje kupuju rusku naftu za juane
c) da proda podmornice koje mu je AKUS ostavio na brodogradilistima.

Lucija, prva
1 godina prije

“Zamka za Evropu bi bila da, kada uspe da razjasni svoju stratešku poziciju, bude uhvaćena u poremećaju sveta i krizama koje nisu naše“, napomenuo je Makron.

Bez strateške autonomije, Evropa rizikuje izlazak iz istorije, upozorava predsednik Francuske Emanuel Makron i ocenjuje da Evropa može da bude „treći pol“ u odnosu na SAD i Kinu.

Za predsednika Francuske, strateška autonomija je ključna da spreči evropske države da postanu „vazali“, kada Evropa može da bude „treći pol“ u odnosu na SAD i Kinu.

„Ne želimo da ulazimo u logiku od bloka do bloka“, kaže Makron, koji je i protiv „eksteritorijalnosti dolara“.

Istorija ubrzava, potrebno i ubrzanje evropske ratne ekonomije

Istakao je da se istorija ubrzava i da nam je paralelno potrebno i ubrzanje evropske ratne ekonomije.
“Ali ne može postojati evropska bezbednosna arhitektura sve dok u Evropi postoje invazione zemlje ili zamrznuti konflikti.”

Lucija, prva
1 godina prije

Nastavak

Iz webtribuna. Kao i jučerašnja 2,3 komentara, stavljena kod Macrona U Kini.
A koja dobro opisuju situaciju.
1) bio je tamo zbog ekonomije. Kinezi se povlače iz EU. Postaje neinteresantno tržište.
2) On bi – razvijao ratnu proizvodnju. Nema on nikakve autonomije, btw. Znamo svi tko je taj.
Ono što je zabrinjavajuće jest “njegovo” mišljenje o “invazionim zemljama”.
Tko to u EU NIJE bio?

Trenutno je to – Poljska. A koja bi i malo Ukrajine i malo Njemačke.
Zacijelo misli, naravno, na – Rusiju. Čovječe božji. 😏

Da imaš punilo više nego sad, za 20 godina ne bi mogao parirati Rusiji.

A tek ono njegovo o “zamrznutim konfliktima”. Malo bi mutio po Balkanu, naravno.

Motorola
1 godina prije

Zapadna pederastija nema budučnosti, ako bude i dalje slušala USA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI