Mađarska bi mogla napustiti EU?

Viktor Orban
60 komentara

Izlazak iz Evropske unije mogao bi uskoro postati “prava alternativa” za Mađarsku, tvrdi bivši guverner Mađarske narodne banke u televizijskom intervjuu u nedjelju.

Govoreći na mađarskoj ATV mreži, Andraš Simor je rekao da, iako je izlazak iz bloka u stilu Bregzita malo verovatan scenario, “da je moguć”.

„To je verovatnoća“, objasnio je. “Ako je prošle godine iznosio 10 posto, do sada je porastao na 20 posto na 30 posto.”

Navodeći rastuću stopu inflacije u zemlji i uskraćivanje EU od 30 milijardi dolara sredstava Budimpešti, Simor je izjavio da se “boji da će mađarska vlada dovesti zemlju u situaciju da izlazak iz Evropske unije postane prava alternativa”.

Iako je Mađarska neto korisnik pomoći EU, veći dio ove pomoći ostao je zamrznut već nekoliko godina, a zvaničnici u Briselu kao razloge za obustavu navode tvrdokornu antiimigracionu politiku premijera Viktora Orbana i navodni udar na nezavisnost pravosuđa i medijske slobode.

Dok je Orbanova vlada uspješno dobila pristup dijelu ovog novca ukidanjem veta na ekonomsku pomoć EU za Ukrajinu prošle godine, mađarski premijer je nastavio s kritikama na račun podrške bloka Kijevu. Orban je više puta pozivao na hitan prekid vatre u Ukrajini i optužio “proratne briselske birokrate” da potpiruju sukob s Rusijom “na račun evropskih interesa”.

Orbanova neslaganja sa EU nadilaze područje geopolitike. Govoreći na omladinskom događaju u Rumuniji u subotu, on je izjavio da blok „odbacuje hrišćansko nasleđe, vrši zamenu svog stanovništva putem migracije… i vodi LGBTQ ofanzivu“ protiv konzervativnih društava.

Uprkos svojim redovnim kritikama na račun Brisela, Orban je više puta odbacivao ideju o izlasku iz EU. Ankete sprovedene od referenduma o Bregzitu 2016. konzistentno su pronalazile visoku podršku javnosti za ostanak u bloku, iako je nedavno istraživanje Eurobarometra zabilježilo pad od 12 bodova među onima s “pozitivnim imidžom” o EU, sa samo 39% koji sada pozitivno gleda na Uniju.

eumađarskaOrban
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sunce
9 mjeseci prije

Sjecam se laganja i propagande kad su EU politicari sirili strah da ce Engleka morati platiti EU 100 miljardi Eura odstete. Od toga nista Ali EU kompanije I banke zato placaju kazne Americi za krsenje “zakona* a ne svojim domicilnim vladama. Engleske banke ono demokratski zatvoru racun svojim drzavljanima pa mislili su da mogu to nekaznjeno napravili i Nigel Farage, ali covjek je veliki shot, zna se borili pa mu je banka odmrzla racun. Sto bi bilo da je bio neka mala riba? Kad mi netko pjeva o demokraciji i zapadu odmah pogledam jel mi je jos novac u djepu. Kazu engleska novine – Rusija isporučuje pšenicu Maliju, jačajući veze s jednim od svojih najjačih afričkih saveznika. Neka, bolje da se siri duh Slavena po Africi…

Sparkling
9 mjeseci prije

Hmm.. možda je rano i nezahvalno predviđati što će se dogoditi s Mađarskom, no dok je Orban predsjednik, sve opcije su otvorene pa i napuštanje EU.
No to nije sve (kao u reklami) jer ako Mađarska bude uspješna u napuštanju trule EU, biti će to domino efekt za ostale članice.
Ja predviđam da bi se prije moglo dogoditi neki nepredviđeni preokret u Njemačkoj. Jer recesija koja već traje neko vrijeme na kraju će dati rezultate na izborima.
Francuska je drugo potencijalno žarište koje nije ugašeno. Europi se ne piše dobro u narednom desetljeću. Puno će toga ovisiti o izborima preko bare.
Lp

Petar
9 mjeseci prije

I Hrvatska bi trebala prvo izici iz NATOa a onda i iz EU i okrene se BRICS-u. To bi bilo puno korisnije za gradjane ali nazalost nas nitko i ne pita.

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

“uskraćivanje EU od 30 milijardi dolara sredstava Budimpešti”

Dok istovremeno Mađarska plaća u taj EU fond.
UvdL i EK na čijem je čelu uskraćuju ove novce Mađarskoj jer nisu na njezinoj politički zacrtanoj liniji. EU demokracija na djelu.
Kako je rasturila Bundeswehr, ova će rasturiti i EU 😁

A tih “Mađarski” u EU će biti sve više, pogotovo sa padom standarda.
Sjetite se samo jagmi za maskama na početku Covid plandemije, svaka država je gledala samo sebe, nije tu bilo ni ‘s’ od solidarnosti.

Njokar
9 mjeseci prije

Mi Hrvati, sukladno Pacti Conventi, trebali bismo slijediti Mađarsku!
I glede tog sporazuma, ali i glede toga što Hrvatima i RH Ta i takova EU, osim korumpiranoj političkoj oligarhiji, nije donjela nikakovu korist i dobro.
Ući u EU kao deseti “najsiromašniji”, poslije 10 godina, biti treći, trebalo bi barem biti činjenica za promišljanje.

Max
9 mjeseci prije

Zdrav bježi iz bolnice a nevin iz tamnice.

Mrdomir
9 mjeseci prije

EUroslavija je velika tamnica naroda.

Ivek
9 mjeseci prije

hr ne može napustiti eu jer skoro da i ništa ne proizvodimo, nego uvozimo.

9 mjeseci prije

Inšallah …

tuf
9 mjeseci prije

Pogledom na neke grafove prije par dana vrlo sam lako uočio kada je počeo trend mađarskog ekonomskog pada – od perioda Covid kampanje. Lijepo smišljeno, bajdvej. Izmisliš krizu/katastrofu/kataklizmu uslijed koje sve “države članice” moraju doći “k nozi”, prihvaćajući diktat vrhuške. Narediš zatvaranje proizvodnje i ekonomskih tokova uz obećanje koje upotpunjava formu trojanskog konja – sve ćemo vam nadoknaditi. Aha, hoće! Ako postanete i ostanete poslušni! Kad je došlo vrijeme isplate iz “EU fonda za oporavak” – eto Broja Jedan (u praksi za vizualizaciju može poslužiti Borell) sa crnom knjižicom Grijeha. Aha, kaže, Poljska ima problema s “vladavinom prava”, migracijama i seksualnim manjinama. Mađarska još značajno više a obvezno se kao zasebna stavka uvijek spominje zabrana djelovanja Sorosevih učilišta. Hoćete se kladiti da je i Plenkovićevo pogodovanje trans-agendi bilo vezano isplatom tih fondova? Nekako se vremenski dosta poklopilo a u slučajnosti više ne vjerujem. O tome ćemo možda jednog dana za… Čitaj više »

H/K
9 mjeseci prije

Vijek unije i citavog ovoga poretka je 2030. godina max maxeva a vrlo vjerovatno i ranije.

Buničar
9 mjeseci prije

Ono sto me je uvjek interesiralo je zasto su nam krajem 80-ih/pocetkom 90-ih toliko tupili da su multinacionalke promasen projekat. Tvrdili su da svatko treba biti samostalan. Govorili su da nije dobro da se o svemu odlucuje u jednom centru moci (tada Beogradu). Nakon sto smo se sasvim pristojno medusobno poklali i izborili toliko zudene samostalnosti (koje su naravno krvlju placene) prica se odjednom mijenja. Tesko je navodno malim narodijma biti samostalan pa smo svi (neki sporije, neki brze) pohrlili prema novoj multinacionalki. Interesira me u cemu Brisel donosi pametnije odluke nego sto ih je donosio Beograd? Tvrdilo se je u jugi da srba ima vise pa njihov glas u skupstini vise vrijedi. U ovoj multinacionalki svaba ima vise (i bogatiji su) pa sada NJIHOV glas vise vrijedi. Sve u svemu: bilo kuda gazde svuda… Jedino sada i briselski gazde imaju vasingtonske gazde…

Moje Ime AD 1995
9 mjeseci prije

25.07.2023 Presudni dan ! Pojava pojma Velika Jugoslavija ! Velika Jugoslavija je jedini pravi naziv za Europsku Uniju. Za sada EU ima zastavu koju ima. Uskoro se uvodi PLAV-BIJEL-CRVEN barjak, vodoravo postavljene boje, da nema zabune , jer Francuska je samo jedna od republika Velike Jugoslavije.
Za prvog predsjednika Velike Jugoslavije postoji prijedlog: Zlatan Ibrahimović. Eto kad nas ima od Grenlanda do Urala i od Svalbarda do Izraela. U blizoj buducnosti pripojiti sve kontinente gdje su nasi blizi i daljni rodjaci zivjeli i radili. Luce ako si prva, krenimo u pobijedu – pojam Domovina je nas znak prepoznavanja. Tamo gdje nam je dom, tamo nam je Domovina. Zivjela Velika Jugoslavija.

xenki
9 mjeseci prije

Madjari ce ici na stvaranje Velike Madjarske, ne grade oni stadione bezveze po Slavoniji/Baranji i Vojvodini

hiber
9 mjeseci prije

Krkan je samo mađarska verzija Kepeca. Kepec zeli oživiti Rusko carstvo, a Krkan ugarsko. Za Kepeca ne postoji Ukraina, a eventualni visak moze ići Zapadu. Za Krkana ne postoji Hrvatska i Srbija a eventualni visak moze ici Turcima ili kome već ne. Ono sto je psihijatrija je da nojevi na ovom portalu to ne vide. Kao sto ne vide da krkani bili svjesni ili ne, poslušno provode globalističke nakane.

Noname
9 mjeseci prije

Europska ljubav do Amerike je vrlo skupa i samoubilačka: The Wall Street Journal u svom članku navodi kako su Sjedinjene Države sve bogatije, a Europljani su počeli štedjeti na najnužnijim životnim namirnicama. Autori materijala tvrde da se Europljani suočavaju s novom gospodarskom stvarnošću s kojom se nisu susreli desetljećima – postaju sve siromašniji. Francuzi jedu manje foie gras i piju manje vina. Španjolci štede na maslinovom ulju. Fince se potiče da posjećuju saune za vjetrovitih dana kada je struja jeftinija. Diljem Njemačke potrošnja mesa i mlijeka pala je na najnižu razinu u tri desetljeća. Europa je skliznula u recesiju, pojačavajući osjećaj gospodarskog, političkog i vojnog pada koji je započeo na prijelazu stoljeća. Kolaps globalnih opskrbnih lanaca uzrokovao je vrtoglavi skok cijena energije i hrane, a kriza je pogoršala bolesti. Odgovor vlade samo je pogoršao problem. Visoki troškovi energije i nevjerojatna inflacija na razinama koje nisu viđene od 1970-ih narušavaju cjenovnu prednost proizvođača na međunarodnim… Čitaj više »

Dux
9 mjeseci prije

Počelo je….

Prazni džepovi
9 mjeseci prije

Šta će im eu kad imaju budalastu hrvatsku pod nogama

Ivan
9 mjeseci prije

Nije cudo sto je Madarskoj dosta, ova korumpirana krmaca Ursula je za svog mandata uspjela unistiti cijelu EU. U ovakvoj EU ce ostati samo veleizdanici svog naroda, kukavice, pederi i prosjaci kuda spadamo i mi od kada nam je Plenkovic za svog mandata unistio drzavu rasprodajom i kradom te nas sveo na najvece europske prosjake..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI