Mađarska blokira isplatu 500 miliona evra Ukrajini

Viktor Orban - EU inflacija
19 komentara

Mađarska je blokirala transfer oružja i vojne opreme iz EU u Ukrajinu u vrijednosti od 500 miliona eura (544 miliona dolara)

S obzirom da se Kijev bori za zapadno oružje kako bi ojačao svoju dugo obećanu kontraofanzivu protiv ruskih snaga, paket je trebao biti poslan sljedeće sedmice.

Paket je trebao biti osmo povlačenje za Ukrajinu iz Evropskog fonda za mir (EPF), fonda od 5,6 milijardi eura (6,08 milijardi dolara) koji blok koristi za finansiranje stranih snaga i nadoknadu vlastitih članica koje šalju oružje u strane sukobe. Prije prošlog februara, ‘Peace Facility’ se koristio samo za snabdijevanje nesmrtonosnom opremom Gruzije, Malija, Moldavije, Mozambika i Ukrajine, za ukupno manje od 125 miliona dolara.

Budimpešta je odbila da odobri najnoviji transfer osim ako ne dobije “garancije” da će EPF ostati “globalni” u svom djelokrugu i da se neće koristiti isključivo za naoružavanje Ukrajine,
Nije iznenađujuće da će Mađarska blokirati isporuku oružja Kijevu.

Iako je Mađarska članica NATO-a, premijer Viktor Orban je odbio da dozvoli bloku predvođenom SAD-om da pošalje oružje u Ukrajinu preko mađarske teritorije. Orban je optužio SAD i njegove kolege NATO saveznike za raspirivanje sukoba “na račun evropskih interesa”, dok njegova vlada podržava kineski plan koji ima za cilj diplomatsko rješavanje sukoba.

Krajem prošle godine, Mađarska je zadržala tranšu ekonomske pomoći Ukrajini od 18 milijardi eura (19,5 milijardi dolara), koju bi blok pozajmio na globalnim tržištima. Orban je tvrdio da bi se time EU “zadužila” zbog Ukrajine. Na kraju je popustio kada je blok ukinuo zamrzavanje donacija za Mađarsku.

Mađarska je u januaru takođe blokirala oslobađanje sedme tranše EPF oružja za Ukrajinu, iako je paket odobren nekoliko nedelja kasnije.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski više puta je pozivao Zapad da mu isporuči teže oružje i više municije uoči toliko hvaljene kontraofanzive protiv ruskih snaga. Zelensky je proteklih dana obišao Italiju, Njemačku, Veliku Britaniju i Francusku i osigurao dalja obećanja pomoći od sve četiri, ali i dalje insistira da su mu potrebni borbeni avioni i rakete većeg dometa kako bi ispunio svoje obećanje da će povratiti ruske teritorije Hersona , Zaporožje, Donjeck, Lugansk i Krim.

Američki vojni zvaničnici javno su izrazili sumnju da ukrajinska vojska može postići ove ciljeve, a dokumenti Pentagona koji su procurili sugeriraju da se Washington priprema za neuspjeh ofanzive Kijeva.

eumađarskaOružjesredstvaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
11 mjeseci prije

Beavo Madari, a vrijeme je i da postavite pitanje smjene i kaznene odgovornosti one krmace Ursule i cijele EU Komisije. Za te razbojnike je dozivotna robija preblaga kazna..

Sabahudin
11 mjeseci prije

Madjari pokusavaju glumiti Turke drugu najvecu vojnu silu u alijansi no izgleda da nisu svjesni kako oni nisu bitni cak nemaju ni more niti neki bitan prolaz kroz svoju zemlju . Jednostavno madjari se obidju sa bilo koje strane.

Radar
11 mjeseci prije

Tja, nisu oni odustali od Vojvodine i izlaza na more u Rijeci, ne treba brinuti a ni spominjati to, zna se !

BlueZg
11 mjeseci prije

Evropski fond za mir šalje oružje u druge zemlje?! To je tako kad se ljudi posvađaju s vlastitim mozgom! Fond za mir bi valjda trebao slati diplomaciju među zaraćene strane. Mir je rat? Zar opet? W. Bush je mrtav, živio W. Bush? Koliko se sjećam to je bila američka sotonistička mantra.

BanOvan
11 mjeseci prije

Ovom lesinaru gavranskom jedan da na celu kokarda a drugi dan U. Ko bi te vise znao koji si.

Мунгос
11 mjeseci prije

@ „Гавран“,
Шта је, клону, морао си да проговориш на дупе?

Ico
11 mjeseci prije

I Baranju će Mađari priključiti Mađarskoj.

Dux
11 mjeseci prije

Orban je svjestan da nije u milosti EU administracije, a isto tako zna da bez ruskih energenata ne može, čini mi se da je sve očitije ( ako Orban i njegovi budu još jedan mandat na vlasti), da bi mađari mogli na referendum o izlasku iz EU. U svakom slučaju imaju pravo.

Max
11 mjeseci prije

Mađari rade mudro za sebe.

burt
11 mjeseci prije

Mađarska hoće da joj Rijeka opet bude luka

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI