Mađarska blokira plan EU da Ukrajini da ruski novac

Budimpesta Madjarska
13 komentara

Budimpešta opstruira napore bloka da vojno podupre Kijev, tvrde izvori

Mađarska je blokirala zakon koji bi omogućio EU-u da Ukrajini preda profit zarađen na zamrznutoj ruskoj imovini, izvijestio je u subotu Financial Times pozivajući se na izvore.

Zapad je zamrznuo oko 300 milijardi dolara ruske državne imovine kada je sukob u Ukrajini eskalirao, zarobivši oko 280 milijardi dolara u EU. Dok je blok prestao s potpunom konfiscacijom imovine zbog pravnih problema, ranije ovog tjedna odobrio je korištenje kamata prikupljenih od imovine za pružanje vojne pomoći Kijevu. Godišnji prihod procjenjuje se na oko 3 milijarde dolara.

Međutim, prema pet izvora FT-a upoznatih s internim raspravama među veleposlanicima EU-a, mađarski se izaslanik usprotivio ubrzanim isplatama Ukrajini korištenjem prihoda od ruskih kamata. “Za sada blokiraju sve što je povezano s vojnom potporom Ukrajini”, rekao je jedan izvor, dodajući da se situacija neće promijeniti do izbora za Europski parlament sljedeći mjesec, najranije.

Kako bi umirila Mađarsku, EU je navodno predložila dogovor prema kojem se njezin udio u sredstvima Unije neće koristiti za kupnju oružja za Ukrajinu. Prema FT-u, to je imalo ograničeni uspjeh, budući da se Budimpešta složila da neće staviti veto na prijenos prihoda Ukrajini. Međutim, koči provedbu odluke ne podupirući potrebne zakone, kaže se u članku.

Mediji su također rekli da, iako se Mađarska ne protivi slanju ruskog novca u Ukrajinu sama po sebi, zabrinuta je oko automatskog plaćanja.

U međuvremenu, Moskva je osudila odluku o prijenosu dobiti od svoje imovine u Ukrajinu kao očito i nezakonito “izvlaštenje”. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je ovaj potez “potencijalno opasnim” i upozorio na moguće posljedice, uključujući tužbe.

Mađarska je bila dosljedni kritičar pristupa Zapada sukobu u Ukrajini, posebice njegovih isporuka oružja Kijevu. Dužnosnici u Budimpešti opetovano su pozivali na prekid vatre, inzistirajući na tome da sankcije EU protiv Rusije nisu uspjele potkopati njezino gospodarstvo i imale su bumerang protiv bloka.

Krajem prošle godine, Mađarska je nekoliko tjedana odgodila paket pomoći EU-a Ukrajini od 50 milijardi eura, ali je na kraju odustala pod pritiskom Zapada.

eumađarskaukrajinaZamrznuta Imovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan BGD
22 dana prije

Orban i Madjari jedini imaju integritet i pruzaju kakav takav otpor dubokoj drzavi, ostali su puzajuce gnjide, beskicmenjaci.

Biti-ili-ne-biti
22 dana prije

Nisu trebali to blokirati – trebali su vratiti lovu Rusima i vuk sit, a sve ovce na broju.

Zoran
22 dana prije

Šta li sad traži od EU. On kao borac,a u konačnici na sve pristane. Koji će k.r.c gotovina kad i on i putko uvode sve digitalno i naravno insekte u prehranu. Stara škola stričeka Klausa👍

DUŠAN ,
22 dana prije

Blokirati i MAĐARIMA EU fondove pa neka onda Orban žica Putina za novac !!!😭🙂‍↕️🙂‍↕️💪💪😃

vrlodrag
22 dana prije

Bojim se njegovu sigurnost jer biti čovjek među izrodima je po život opasno. Za razliku od Mađara nas Hrvate vodi jedan bezlični apartčik i masni degen i dezerter koji je pobjegao kad je najteže bilo a sada postavljen od izroda kakav je i sam vodi narod i zemlju u propast.

Max
22 dana prije

Očekivano.

Ziv je Geza
21 dana prije

Rusi se samo mogu nadati, da ovaj put orban nece otic u wc, da bi potom ekipa demokrata “jednoglasno” odlucila o vojnoj pomoci ukrajini.

Ivana Podravec
21 dana prije

Hvala Bogu da ima netko razuman u svezi tog novca koji u potocima teče u Ukrajinu i slijeva se na osobne račune korumpiranih političara , a ne bi me čudilo da i čelnici EU-a dobiju dio kolača.

Motorola
21 dana prije

Ruski ministar financija Anton Siluanov rekao je da je Rusija spremna iskoristiti prihode od zamrznute imovine EU i SAD-a

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI