Mađarska će odbaciti sankcije ruskoj nuklearnoj industriji

Nuklearna elektrana
4 komentara

Budimpešta će učiniti sve da iz sljedećeg paketa sankcija EU isključi ograničenja na isporuku ruske nafte preko naftovoda Druzhba i nuklearnu saradnju s Moskvom, izjavio je u četvrtak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Prema riječima Szijjarta, Evropska komisija nastavlja da predlaže ograničenja Rusiji koja pogoršavaju ekonomsku krizu u Evropi i ugrožavaju energetsku sigurnost Mađarske.

“Tokom razgovora, naravno, učinit ćemo sve da nafta teče naftovodom Družba i da nuklearna elektrana Paks može raditi… Naravno, odbijamo sve prijedloge koji ograničavaju isporuku nafte i saradnju u nuklearnom polju sa Rusijom”, rekao je ministar.

Mađarska, koja uveliko zavisi od ruske energije, više puta je izrazila protivljenje sankcijama koje je Zapad uveo Moskvi kao odgovor na sukob u Ukrajini. Tvrdi se da su ograničenja izazvala pustoš u ekonomiji EU, ali nisu uspjela značajno oslabiti Rusiju.

U međuvremenu, čelnici EU su priznali da je pojačavanje sankcija Rusiji postalo sve teže jer bloku ponestaje područja za ciljanje.

Neke države članice povukle su crvene linije na određenim stavkama, a Mađarska se protivi mogućnosti ograničenja ruske nuklearne energije zbog dogovora s Moskvom o proširenju svoje nuklearne elektrane Paks. Premijer Viktor Orban je ranije rekao da Budimpešta “očigledno mora staviti veto” na ovaj prijedlog ako ga iznese EU. Upozorenja Mađarske stigla su dok je Kijev lobirao kod svojih zapadnih pristalica da ciljaju na rusku nuklearnu industriju.

Očekuje se da će predstojeći paket sankcija biti usvojen prije 24. februara, na godišnjicu pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini.

eumađarskaNuklearna energijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Roky
1 godina prije

Madjari glume Turke ali vidjet cemo kako ce im se obiti o glavu i to ubrzo, ameri salju jedno upozorenje a drugo im nece ni trebati.

tuf
1 godina prije

Pogledajte do koje je mjere Bruxelles spreman eskalirati sukobe, podjele i gnjev članica zbog dodvoravanja prekomorskim gospodarima. I onda će se kasnije čuditi kad se pojave inicijative za izlazak iz EU – biti će kriv Putin, biti će krivi desničari, NLO-i te globalno zatopljenje. Jedino neće biti krivi plaćenički washingtonski kadrovi koji sjede u Bruxellesu i glume zalaganje za europske interese.

Max
1 godina prije

Logično trebaju im.

Karma
1 godina prije

Podrska Budimpesti. Ameri su daleko od kuce, neka srede problem sa drogasima i bezkucnicima kod sebe. Sta rade po evropi nije mi jasno. Idite vise kuci. Niko vas ne zeli. Nord stream unisten, Njemacka u kameno doba nazad?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI