Mađarska će uvesti novi zakon o ‘suverenitetu’

Viktor Orban
37 komentara

Vladajuća mađarska stranka Fides treba da unese u nacionalni parlament nacrt zakona kojim će se stvoriti posebna kancelarija za praćenje aktivnosti koje „ ugrožavaju suverenitet zemlje. ”

Novi odjel bi imao zadatak da nadgleda priliv stranih sredstava političkim strankama, medijima i javnim organizacijama za koje se smatra da su na meti utjecaja ili manipulacije od strane neprijateljskih vlada ili finansijskih interesa, kao što je mađarsko-američki milijarder i serijski finansijer liberalnih ciljeva George Soros.

Gergely Gulyas, šef kabineta premijera Viktora Orbana, odbio je u četvrtak dati detalje o nadležnostima nove kancelarije, kada je najavio skoro podnošenje nacrta zakona, samo navodeći da bi on „mogao ispitati sve vrste aktivnosti… koje bi krše suverenitet zemlje. ”

Kada su planovi za stvaranje nove vlasti objavljeni u septembru, jedan član stranke Fides je sugerirao da bi se ta mjera mogla primijeniti na ” ljevičarske novinare, kvazi-civilne organizacije ” i političke stranke.

Orban se nedavno na jednom stranačkom sastanku požalio da strani akteri manipulišu polugama mađarskog društva preko grupa civilnog društva i medija „ finansiranih od Brisela ili preko Soroševe mreže. ”

“ Oni su otvoreno rekli da žele promjenu vlasti u Mađarskoj ”, rekao je on u govoru ranije ove godine, optužujući svoje neprijatelje da koriste “ svaka sredstva političke korupcije za finansiranje mađarske opozicije”. ”

Orban i drugi poslanici Fidesa posebno su optužili EU da se miješa u politički proces u zemlji uskraćivanjem 28 milijardi eura (30 milijardi dolara) sredstava dok ne ispuni listu od 27 pravosudnih, medijskih i ekonomskih reformi. Dok Brisel već dugo optužuje Mađarsku da ne ispunjava standarde EU u pogledu vladavine prava, Budimpešta tvrdi da su takve optužbe politički motivisane.

Mađarska je ranije donijela zakon 2017. godine usmjeren na nevladine organizacije koje primaju strana sredstva, zakon koji je Sud pravde EU osudio zbog navodnog uvođenja “ diskriminatornih i neopravdanih ograničenja ” na osnovna prava.

Kritičari, poput Mađarske unije za građanske slobode, na sličan način su tvrdili da sadašnji zakon ima za cilj „ ograničiti učešće u javnom životu i rad slobodne štampe. ” Napominjući da je političkim strankama već opravdano zabranjeno da prihvate strano finansiranje, direktorica strategije grupe Stefania Kapronczay rekla je za Guardian da će nova vlast vjerovatno unaprijediti narativ vlade da je svako strano finansiranje suprotno interesima Budimpešte.

eumađarskaOrban
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Mađari mudro brane suverenitet.

Xxxxc
5 mjeseci prije

Pitaj mađarske građane šta misle o tome pa onda piši.

Grdi
5 mjeseci prije

Svaka cast !! …………. Rvatski becki dodvorci necete dugo !! ………..

Dokurčilomi
5 mjeseci prije

Tako se to radi.

Tim
5 mjeseci prije

Jaooo, ustani Baneeeeee Hrvatska te zoveee. Što nisam Mađar pa da budem ponosan, zapravo, šukundjed mi je bio Mađar, pa se ponosim u razlomku.

Darko 7
5 mjeseci prije

Trebalo biti normalno da političke stranke jedne zemlje ne mogu biti financirane od neke druge zemlje. Poznato je da investitor radi u svoju korist pa tako političari u Hrvatskoj slušaju svoje šefove iz EU-a i SAD-a. Vidi se da Mađari misle svoj opstanak za razliku od nas u Hrvatskoj.

Realno
5 mjeseci prije

Ovako će i Plenkimoon. On će donit zakon o “centimetrima” koje mu je potribno popušit za bolji kreditni rejting.

Мунгос
5 mjeseci prije

Групе цивилног друштва у свакој земљи су πчкини димови, пара, ваздух и ништа.
Али када ти димови корупцијом успеју да се убаце у Владу и апарате дотичне земље, онда не да јебу, него онда растурају и ту трава не ниче.
Џаба Орбану Закон о Суверенитету Мађарске, када је Мађарска свој суверенитет уложила у трезоре Европске Уније.
Мада, не требамо испустити да напоменемо да смо сведоци како Виктор Орбан сорошоидима баш помера дупета.

Luda baba
5 mjeseci prije

Zakon o Suverenitetu zvuci kao sprdacina.

Bond cigarete Bond
5 mjeseci prije

Zašto jednostavno ne urade što i GB?
Referendum i izađete iz EU.
Možete izaći iz NATO-a.

AJeTo
5 mjeseci prije

Što su pisali suvereni Orbanovi mediji o plandemiji, prcu, pelcovima..?

nepoželjni
5 mjeseci prije

“… svako strano financiranje je suprotno interesima…” svake države a ne samo Mađarske…

Iskren
5 mjeseci prije

Treba se ugledati na njih

dona
5 mjeseci prije

ovo treba i kod nas uvesti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI