fbpx

Mađarska i Poljska stavile su veto na sedmogodišnji proračun EU-a zbog odredbi o „vladavini prava“

Proračun EU

Zemlje članice Mađarska i Poljska stavile su veto na proračun Europske Unije za razdoblje 2021. do 2027., na odredbu koja je značila da zemlje mogu dobiti novac EU-a samo ako poštuju vladavinu prava.

Obje su zemlje slijedile svoja nedavna upozorenja o tome da će blokirati prijedlog proračuna, uključujući paket za spašavanje od koronavirusa u iznosu od 750 milijardi eura, zbog zabrinutosti da će odredba o “vladavini prava” ometati njihov domaći pravosudni sustav.

Sebastian Fischer, glasnogovornik njemačkog predsjedništva Vijeća EU-a, koje je nadziralo proračunski postupak, najavio je neuspjeh proračuna rekavši kako “zastupnici EU nisu mogli postići potrebno jednoglasje zbog rezervi izraženih od dvije države članice.”

Glasnogovornik mađarskog premijera Viktora Orbana Zoltan Kovacs objasnio je veto, rekavši da je “naš stav cijelo vrijeme bio jasan”. Obraćajući se optužbama EU-a da će ovaj veto rezultirati nastankom krizne situacije, Kovacs je branio taj potez argumentirajući time da “teret odgovornosti leži na onima koji su doveli do ove situacije, usprkos prethodno dobro artikuliranom stavu Mađarske”.

Poljski veleposlanik u EU iznio je sličan stav, odbacujući politički sporazum zbog “mehanizma uvjetovanja u EU”.

Zamjenik ministra vanjskih poslova zemlje, Pawel Jablonski, rekao je za Polska Agencja Prasowa kako”mehanizam u ovom obliku ne može biti suglasan”, jer bi to rezultiralo “davanjem ovlasti Europskoj Komisiji” koja je “u suprotnosti s ugovorima i prethodnim sporazumima.”

Protivljenje mjerama “vladavine prava” od strane Mađarske i Poljske dovelo je do pokretanja istrage od strane tijela EU o neovisnosti sudova, nevladinih organizacija i medija u obje države.

EU nije jasno naznačila koji će sljedeći koraci u smjeru osiguravanja proračuna biti, a visoki diplomat jednostavno je izjavio da će savez trebati “prekontrolirati sve stvari” prije nastavljanja.

Međutim, španjolska ministrica gospodarstva i poslovanja Nadia Calvino izrazila je optimizam u vezi s tim da će pitanje biti riješeno u narednim danima, ne razrađujući u detalje mogućnost davanja ustupaka.

Iako ne postoji sporazum između 27 država članica, projekti koji će se financirati iz proračuna ostat će bez sredstava, a plan gospodarskog oporavka nakon Covida neće se moći nastaviti.

4.3 9
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
24 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Latz
Gost
Latz
6 dana prije

Dobro su napravili.

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
6 dana prije

Klasična podmukla ucena , dobićete novce pod uslovom da mi se u potpunosti potčinite .

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
6 dana prije

Jablane
Dobit će pare ako se poklone Đerđiju Švarcu poznatijem kao G. Šoroš.
To se zove europska demokracija… Jedan do srži pokvareni burzovni špekulant je najveća svetinja većini europskih “demokratskih” političara.
I onda nama netko priča kako smo u nedemokratskoj Jugovini imali kult “druga Tita”! Tito je sa svim svojim grijesima naspram ovog vampira i njegovih šefova (R+R) bio “Majka Terezija”,,,

Simon
Gost
Simon
6 dana prije

Možda su dobro napravili, ali to uopće ne znači kako će im biti bolje. Funkcioniranje prava unutar neke EU države čije zakonodavstvo ovisi o tročetvrtinskom ujelu zakona koje im donosi ta EU superdržava samo otvara daljnje mogućnosti destabilizacije države članice s ciljem potpunog podčinjavanja EU superdržavi.

NSU
Gost
NSU
6 dana prije

Kakva je to organizacija ili šta već, kad jedna Poljska i Mađarska udaraju veto????

užio
Gost
užio
6 dana prije

Da ima demokracije, da se narod pita svaki put na referendum, svatko bi koristio veto.
Ovi poslati politicari u EU institucije iz Hrvatske samo misle na svoje guzice, ja njih ne krivim, tako je napravljen sistem.
Sistem favorizira poslusne kao nekad partijce u KPJ.

Sparkling
Gost
Sparkling
6 dana prije

Dobro si postavio pitanje. Kakva je to organizacija – nikakva.
Što bi po tebi trebalo značiti “JEDNA”, da te dvije zemlje su manje važne od poslušnih “velikih” koje bi trebale donositi odluke za sve ostale.
EU je propala ideja onih koji su bili uvjereni da ujedinjena Europa donosi ista pravila igre za sve njezine članice. EU je grobnica malih naroda, ali podguzne muhe od korumpiranih političara i dalje guraju propagandu boljitka jer su izdajice vlastitog naroda.

Simon
Gost
Simon
6 dana prije

To je prevarantska organizacija koja je grobnica i velikih i malih naroda.
Njemci kao veliki narod dobili su neke mogućnosti pljačkanja malih naroda što su platili primanjem migranata i redukcijom svih gospodarskih veza s Rusijom na svoju vlastitu štetu.
Englezi kao veliki narod napustili su tog totalitarnog monstruma, Francuzi stenju, Španjolci su uništeni, a Talijanci i Grci su potopljeni.

NSU
Gost
NSU
6 dana prije

Odgovor svima “dok veliki pas jebe, mali maše repom”

Sparkling
Gost
Sparkling
6 dana prije

Interesantno. Mogu li se zapitati u koju si grupu sebe svrstao?

NSU
Gost
NSU
6 dana prije

Nisi shvatio, mućni malo, nije to ništa osobno

Simon
Gost
Simon
6 dana prije

Bilo bi efekta samo u slučaju kad bi se embargo primjenio na vezu prava i novca sve dok se ta veza ne prekine i uspostavi veza prava i pravde.

NSU
Gost
NSU
6 dana prije

Mislim da bi bilo bolje da Njemačka, Francuska, Nizozemska i još par bogatih država svima nama kroje kapu umjesto Mađarske ili Poljske!

NSU
Gost
NSU
6 dana prije

Znači ima onih iz “država” bivše yuge koji misle da o nečemu odlučuju??? Zanimljivo!

Max
Member
Max
6 dana prije

Njihova reakcija je bila, “vi ste kao SSSR”

POVEZANE VIJESTI

Izbornik