Mađarska je odlučila Orbanu ukinuti ovlaštenja

Mađarska - premijer Viktor Orban
13 komentara

Mađarska vlada donijet će zakon za ukidanje hitnih ovlasti dodijeljenih premijeru Viktoru Orbanu, koje su pokrenule histerične reakcije zvaničnika EU i zapadnih medija koji su upozorili da zemlja klizi u “diktaturu”.

Ministrica pravde Judit Varga rekla je u utorak da će 20. juna parlament donijeti zakon da se okonča vanredno stanje koje je Orbanu omogućilo da vlada dekretom tokom krize Covid-19.

Varga je nasrnula na one koji su ih „napali nepravednim političkim optužbama“ i pozvala ih da se izvine za vođenje „klevetničke kampanje“ protiv zemlje.

Sam Orban zahtijevao je izvinjenje ranije ovog mjeseca, rekavši da “nema osnova za kritike”. Varga je takođe ušutkala opoziciju, koja je odbila da podrži ono što su smatrali grabljenjem moći jer nije bilo klauzule o prestanku ovlaštenja ugrađene u zakonodavstvo o vanrednim situacijama.

Evropski parlament je čak odobrio izjavu kojom je zakonodavstvo Mađarske proglasilo „nespojivim sa evropskim vrijednostima“, dok je predsjednica Evropske komisije Ursula fon Der Leyen upozorila da su mjere otišle „predaleko“.

“Jedva čekam da vidim naslove onih koji su prije nekoliko nedelja uzvikivali “Diktator”, objavio je u utorak njemački novinar Boris Kalnoky, napominjući da je Mađarska sada” jedna od najbržih” zemalja u EU koja će ukinuti Covid-19 ovlašćenja u slučaju vanredne situacije.

Međutim, nije bilo pokajanja kod novinskih organizacija koje su pisale dramatična upozorenja o skorom skretanju Mađarske u diktaturu. Mnogi su vidno prešutjeli vijesti da će se ovlašćenja opozvati, dok su drugi nastavili u istom pravcu kao i prije.

Britanski Independent je stavio zanimljiv završetak na priču, objavivši u svom naslovu da Mađarska „teži uklanjanju autokratske vladavine“ Orbana, implicirajući da sam Orban nije bio voljan da se odrekne svojih ovlašćenja – iako zakon o ukidanju ovlaštenja podnosi Orbanova stranka Fidesz.

“Diktatura od 82 dana”, objavila je National Rewiev, prije nego što je priznala da je zabrinutost zbog autoritarnosti u Mađarskoj bila “prenapuhana” pošto se takozvana diktatura “dobrovoljno ugasila”.

Međutim, čini se da među zapadnim novinarima nije malo interesovanje za procjenu da li je Orbanova vlada, koja je uvela rano zaključavanje, uspjela da savlada Covid-19 ili ne.

Od 27. maja, Mađarska ima manje od 4.000 potvrđenih slučajeva infekcije i oko 500 smrtnih slučajeva, što je znatno ispod prosjeka EU.

Orbanova vlada tvrdi da su joj privremene ovlasti dozvolile donošenje „brzih i efikasnih odluka“ kako bi suzbili širenje virusa. Opozicija je, međutim, sugerisala da je odbijanje vlade da uključi klauzulu o prestanku ovlaštenja bila namjerna zamka, koja ih je prisiljavala da se suprotstave hitnim odlukama uspostavivši neizbježnu konfrontaciju sa vladom.

eumađarskaviktor orban
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

A sta ce mu dodatna ovlastenja? Ako za dva mjeseca nije ih iskoristio da poslozi stvari onda mu i ne trebaju.

John Galt
3 godine prije

Gledajući s pravne strane, kritike su bile opravdane. U razvijenim demokratskim društvima cilj ne opravdava sredstvo. Aktivacija i pogotovo prestanak ovakvih ovlasti ne smiju ovisiti o “dobrovoljnom” prestanku takvih ovlasti.

nekoime
3 godine prije

Orban je jedini u cijeloj EU pravno regulirao izvanredno stanje.

Patriot
3 godine prije

Odrijesio Shorosh kesu zastupnicima u parlamentu.

Boris
3 godine prije

Koliko su dvolični ovi iz EU da je to za nepoverovati…bukvalno da ti se sve smuči i zauvek odeš sa ovog kontinenta.

finansijski kolaps
3 godine prije

bild.de/video/clip/politik-inland/duezen-tekkal-geht-italien-unter-gehen-wir-mit-unter-70925780-70933552

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI