Mađarska odgovara na prijetnje EU da će uništiti njenu ekonomiju

Budimpesta Madjarska
18 komentara

Mađarski ministar za evropska pitanja Janoš Boka rekao je da Budimpešta neće pokleknuti pred  “ucjenama”  Brisela, nakon izvještaja u kojem se tvrdi da će EU nastojati da sabotira ekonomiju zemlje ako ne deblokira paket pomoći Ukrajini.

Uoči samita lidera EU u četvrtak, mađarski premijer Viktor Orban obećao je da će se suprotstaviti korištenju kolektivnog budžeta bloka za usmjeravanje 50 milijardi eura (54 milijarde dolara) pomoći Ukrajini.

Ukoliko Orban ne ukine veto, Brisel bi mogao pokušati da sabotira mađarsku ekonomiju povlačenjem sredstava za državu članicu EU, objavio je Financial Times u nedjelju, pozivajući se na povjerljive planove koje su izradili evropski lideri u koje je list vidio.

Strategija bi, napominje FT, mogla uticati na mađarsku valutu i podstaći pad investicija, što bi uticalo na “radna mjesta i rast”.  Boka je međutim insistirala da Mađarskoj neće diktirati evropske birokrate.

“Mađarska ne dozvoljava ucjenu”, napisao je kasno u nedjelju na društvenim mrežama. “Sporazum potvrđuje ono što mađarska vlada već dugo govori: Brisel koristi pristup resursima EU kao sredstvo političkog pritiska.”

Dodao je: „Mađarska ne pravi nikakvu vezu između podrške Ukrajini i pristupa resursima EU i odbija drugima da to učine. Mađarska će do sada nastaviti konstruktivno učestvovati u pregovorima, ali ne dozvoljava ucjene.”

Dokument, za koji FT kaže da ga je izradio zvaničnik u Vijeću EU, naglašava, kako se navodi, ekonomske ranjivosti Mađarske. To uključuje „veoma visok javni deficit“,  „veoma visoku inflaciju“, slabu valutu i probleme sa otplatom duga.

Dodaje se da mađarski ekonomski rast uvelike zavisi od prekomorskih investicija, koje su, zauzvrat, vođene „visokim nivoom finansiranja EU“. Glasnogovornik Vijeća EU rekao je za FT da ima politiku ne komentiranja curenja informacija.

Orban je prošlog mjeseca insistirao na tome da EU mora ispuniti određene uslove prije nego što Budimpešta ukine veto, uključujući skromnu veličinu paketa i zakazivanje na godinu dana umjesto na predložene četiri. Mađarska također mora biti izuzeta od svakog novog zajedničkog zaduživanja EU po tom pitanju, dodao je premijer.

Druga taktika koja se navodno razmatra unutar EU bloka je pozivanje na član 7. Ugovora o Evropskoj uniji, koji bi omogućio Briselu da Budimpešti oduzme pravo glasa. Međutim, to bi zahtijevalo jednoglasnost između ostalih 26 država članica – korak koji mnoge evropske zemlje nisu spremne da poduzmu.

euJanoš Bokamađarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
M.r H.F
2 mjeseci prije

Pleši mečka kako baja svira ili će da te donira!!😂😂

ogo
2 mjeseci prije

Pa Madjarska treba zatraziti pristup BRIX-u to bi bio pencilin za duboku drzavu zvanu EU

Sir Oliver
2 mjeseci prije

EU treba raspustiti. Ako silom drugoj državi namećeš stav i nisi ni zašta . A svi znaju da je Mađarska u pravu 100%. Američke ulizice.

tuf
2 mjeseci prije

Kada bi EU predstavljale administrativne snage kojima je stalo do interesa država članica onda bi objeručke prihvatili mađarske prijedloge. Čega ima lošeg u oprezu da se svake godine pojedinačno odobravaju sredstva za Ukrajinu umjesto neracionalnog jednokratnog odobravanja enormne tranše od 50 milijardi eura u 4 godine? Čega ima lošeg da se takvim pristupom očuvaju demokratski stupovi i poštuje volja europskih građana koji možda već za godinu dana, kad prođu nacionalni izbori i druge stranke zasjednu u klupe, budu drukčije raspoloženi od ovih koji su uzrokovali fijasko? Kontrola koja vlada EU mainstream medijima onemogućava raspravu o ovim, prirodno bitnim, temama. Jer oni predstavljaju Mađarsku kao problem. Njima je Orban problem. Makar je lik bio u pravu još od vremena dizanja ograde protiv nekontroliranih migracija. I prolaze godine, ovi za sobom nižu fijasko za fijaskom, gomilaju se stotine milijardi eura duga povrh vojno-sigurnosnih eskalacija koje se rasplamsavaju – a onda se odjednom… Čitaj više »

Jomla
2 mjeseci prije

Samo spominjanje primjene čl.7 je toksično za ionako onemoćalu eu… jbg, 😛 😛

Max
2 mjeseci prije

Spremni nisu.

vanja
2 mjeseci prije

Nije baš tako beskompromisno.Orban popušta,traži da se svake godine ponovo odobrava,ali popušta.

Noname
2 mjeseci prije

Europska unija mora biti uništena zbog pritiska na Mađarsku po pitanju financiranja Ukrajine, poručio je na društvenoj mreži X čelnik francuskog pokreta Patriot Florian Philippot.
Ranije je FT izvijestio, pozivajući se na dokument EU-a koji posjeduje, da bi Bruxelles mogao sabotirati mađarsko gospodarstvo i blokirati mu pripadajuća sredstva iz europskih fondova ako ne povuče veto na pomoć Kijevu. Strategija je usmjerena na “ekonomske slabosti” Mađarske i namjerava ugroziti njezinu valutu.
“Ucjene i prijetnje… EU se služi kriminalnim gangsterskim metodama! Ova mafija mora biti uništena!” – pozvao je političar.
Kako je Bloomberg izvijestio 22. siječnja, zemlje EU spremne su prihvatiti paket za Ukrajinu vrijedan 50 milijardi eura na summitu u Bruxellesu 1. veljače, bez obzira na potporu Budimpešte. 
Na summitu sredinom prosinca Mađarska je stavila veto na povećanje višegodišnjeg proračuna EU-a za 2024.-2027., uključujući 50 milijardi eura makrofinancijske pomoći Kijevu.

onaj najglu...Dalton
2 mjeseci prije

EU prijeti zemlji članici EU koju ne voli, podržavajući zemlju koja nije i nikad neće biti članica EU…

P.S.
Dala sam tvoje traperice prosjaku…
Zašto?
Ti ih ionako ne voliš…
Pa daj mu i svoju mamu!

Bosanac
2 mjeseci prije

Madjari igraju pametno, kad sam izladjes iz EU onda im moras platit ko Britanci, a kad te oni izbace onda im nista nisi duzan.

Darko
2 mjeseci prije

Krmaču Ursulu treba pod hitno izvesti na giljotinu za svu štetu koju je učinila cijeloj EU.

Darko
2 mjeseci prije

Čudim se da još nitko nije u EU parlamentu zadavio onu krmaču Ursulu koja je EU dovela u stečaj?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI