Mađarska podržava Kineski plan

Mađarska - premijer Viktor Orban
6 komentara

Mađarska vlada podržava mirovni plan Pekinga za tekući sukob u Ukrajini, rekao je premijer Viktor Orban u parlamentu u ponedjeljak. Plan od 12 tačaka koji je Kina objavila prošle sedmice poziva na nastavak mirovnih pregovora i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih nacija, dok se osuđuju jednostrane sankcije.

“Također smatramo važnim kineski mirovni plan i podržavamo ga”, rekao je Orban poslanicima. U svom polusatnom govoru, Orban je insistirao na tome da je sukob koji je u toku “loš za Ukrajince, Ruse, Mađare, Evropu i da postaje sve jasnije da je loš za cijeli svijet”. Premijer je tada ostao pri stavu da Budimpešta treba da se drži podalje od sukoba, kao što je odlučeno kroz “nacionalne konsultacije”.

Premijer je također kritikovao neke opozicione stranke zbog naizgled pretjerane podrške Kijevu do te mjere da su jedva “razlikovale” Ukrajinu i Mađarsku, ali je rekao da se slaže da treba postojati zemlja između Rusije i Mađarske. “Poštujemo Ukrajince, pomažemo Ukrajincima”, rekao je Orban, dodajući, međutim, da “interesi Ukrajine nikada ne mogu prethoditi interesima Mađarske”.

On je također priznao da će Ukrajina vjerovatno na kraju pristupiti NATO-u “prije ili kasnije” , dok je tvrdio da dalje širenje bloka na istok “mora biti preispitano deset hiljada puta”.

Istovremeno, Orban je podržao ulazak Švedske i Finske u NATO. On je vojni blok opisao i kao garanta bezbjednosti, ali je priznao da nije oduševljen svime što se dešava unutar NATO-a.

U međuvremenu, pristalice Kijeva na Zapadu odbacile su prijedloge Pekinga. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Kina “nema mnogo kredibiliteta” po ovom pitanju jer je odbila da osudi postupke Rusije i pridruži se zapadnim sankcijama.

Moskva je ranije pozdravila kineske napore usmjerene na rješavanje tekućeg sukoba mirnim putem. Prošle nedjelje, Kremlj je, međutim, rekao da u ovom trenutku ne vidi priliku za političko rješenje sukoba.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski nedavno je tvrdio da se s Rusijom “nema o čemu razgovarati” i da “niko” u Moskvi Kijev ne može razgovarati. Njegove riječi stigle su usred prijavljenih pokušaja njegovih zapadnih pristalica, uključujući Francusku, Njemačku i Veliku Britaniju, da ohrabre Ukrajinu da se uključi u pregovore s Rusijom.

Kineski Planmađarskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Сва војна складишта у ПМР-у су минирана, што значи да нас очекује еколошка катастрофа ако почне војна операција у Придњестровљу.

То је изјавио бивши шеф Генералног инспектората Министарства одбране Молдавије Јури Бричаг.

„Некада је ту било више од 40 хиљада тона муниције, сада их је око 20. Од 2000. до 2004. године део је одвезен у Руску Федерацију, а део уништен. Не дај Боже да дође до експлозије ове муниције, то ће нанети непоправљиву еколошку штету, како Молдавији, тако и региону Одесе“, рекао је он.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski nedavno je tvrdio da se s Rusijom “nema o čemu razgovarati” i da “niko” u Moskvi Kijev ne može razgovarati.”

I što će sad Ukri – ginuti do novih predsjedničkih izbora u Rusiji u ožujku 2024., kada bi – zanimlljivo – trebali biti i izbori za ukrajinskog predsjednika?

Narod gine, rat traje, uništava se infrastruktura, ali ovaj ne bi nikako pregovarao jer mu se ne sviđa Putin, makar da dogovori primirje.
Jedina dva načina da ovo prestane do proljeća 2024. do tada jest ili da se sami Ukri zasite rata ili da Zapad prestane slati oružje.

Max
1 godina prije

Mudra politika Orbana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI