Mađarska poziva na osnivanje ”europskog NATO-a”

Viktor Orban
29 komentara

EU ispunjava naloge Washingtona, jer “Amerikanci imaju posljednju riječ”, smatra mađarski premijer

Europa treba vlastiti vojni blok bez američkog utjecaja, rekao je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban za švicarski časopis Weltwoche. Političar je optužio SAD za uvlačenje Europe u sukob koji se ne može dobiti i riskiranje globalnog rata. “Rješenje bi bio europski NATO”, rekao je Orban, tvrdeći da je želja Amerike za daljnjim širenjem svog utjecaja ono što je dovelo do sadašnjih napetosti između Zapada i Rusije.

Moskva je zabrinuta zbog širenja NATO-a dalje na istok u Ukrajinu i Gruziju, rekao je Orban, referirajući se na svoj razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom samo nekoliko tjedana prije izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva krajem veljače 2022.

“Putin mi je rekao da je njegov problem s američkim raketnim bazama u Poljskoj i Rumunjskoj i mogućim širenjem NATO-a u Ukrajini i Gruziji”, rekao je Orban švicarskim medijima, napominjući da je ruski čelnik zabrinut zbog toga što bi SAD mogao rasporediti svoje oružje u te zemlje kao dobro. Prema mađarskom premijeru, to je bio jedan od temeljnih razloga sukoba u Ukrajini. “Razumijem što je Putin rekao. Ne prihvaćam ono što je učinio”, objasnio je Orban.

Inzistirao je na tome da se Mađarska treba držati podalje od sukoba, ali je dodao da je Budimpešta pod “konstantnim pritiskom” jer nas druge zapadne nacije “na sve moguće načine žele uvući u rat”. Orban smatra da je to zato što EU služi interesima SAD-a nauštrb svojih. “Odluke koje donosi Bruxelles češće odražavaju američke interese nego europske”, rekao je.

Orban je utvrdio da zapadne nacije moraju pokazati istinsku “želju” i “volju” za mirom u Ukrajini, dodajući da je “ta volja ono što danas nedostaje, barem na Zapadu”.

Mađarska je više puta pozvala na mir usred sukoba između Moskve i Kijeva, te kritizirala zapadne sankcije uvedene protiv Rusije i isporuke oružja Ukrajini. Ranije ovog tjedna Orban je rekao da neprijateljstva nisu koristila nikome na svijetu. Mađarska je također bila jedina članica NATO-a koja je izrazila potporu kineskom mirovnom planu za Ukrajinu.

eumađarskaNATOOrbanSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Пољаци извозе земљу црницу из Украјине.

Последњи пут су то радили људи у униформама Хуго Боса пре око 80 година.

Ivan
1 godina prije

Konacno je netko shvatio da se americkim govnima treba opaliti vritnjak i istjerati ih iz EU jer opet su joj zakuhali rat. Ali prije toga se EU treba rijesiti utjecaja americke trulezi koju predstavljaju Ursula, Boreli, Scholz, Plenkovic koji ne zna bi li v rit ili mimo i moglo bi se to leglo zla nabrajati do sutra. Zajednicki nazivnik tog legla zla je Davoso pod palicom zamislite onog olinjalog zidovskog buba Swaba koji vuce sve konce svojih poslusnika koje je instalirao nedemokratskim metodama..

Moje Ime AD 1995
1 godina prije

Orban hoce: NESVRSTANI. Kak je to poznato. Tito Car! Sta su nasi interesi? Ginuti za krupni kapital, jer to je AMERIKA, njihova pokretacka snaga. Demokracija u USA? Pitajte strucnjake jer u USA nema ni D od demokracije. I ti decki i cure u Ukrajini i Rusiji, zasto ginu? Tuga slavenska, a uz put i tuga za sve Europljane ( EU= Jugoslavija u velikom izdanju). Treba sve rogove u vreci dobro poslagati.

tihobl
1 godina prije

Кина је развила јефтин жироскоп са оптичким влакнима који се може масовно производити у старомодној фабрици компјутерских чипова, а који ће у значајној мери убрзати производњу ракета и оружја са самонавођењем, објавили су кинески истрживачи.

Dux
1 godina prije

“Kasno Marko na Kosovo stiže.” Ništa od toga, NATO zagrljaj je stisnut i me popušta
ŠTETA, da je desetak godina ranije…MOŽDA…

JoeP
1 godina prije

Na stranu to šta je EU nesposobna za bilo kakvi vojni blok, vojni blokovi ne rješavaju išta osim šta stvaraju tenzije jer vojni blokovi po definiciji podrazumjevaju rat kao nastavak politike kakva god ta politika bila.

Grdi
1 godina prije

Kloni se svaba, francuza i englezera ako ti do zdravlja ……………. bolje prosirena visegradska asocijacija …..

Karma
1 godina prije

Nato kancer razara eu to i slijepci vide. A i osjetit ce se brzo dosta u novcaniku. Taljansko ulje 2 lit koje nema nikakve veze sa ukrom sa 149 na 201 kr. Eto tolika vam je stvarna inflacija u eu krcmi.
Goni vani amero vucibatine iz eu bordela. Neka degenerici sami ratuju i placaju ludilo.

Mrčikola
1 godina prije

Bez “pozitivaca” magija; ne da ne bi “fercerala”, nego bi, kao nekom magijom😁, potpuno nestala.

krivA
1 godina prije

…NATO…vojna okupacija
. .EU …administrativna okupacija
…”idite i mnozite se..(fenomen korova)…okupacija populacijom

user
1 godina prije

ideja za debile.
treba proizvodit kalaše, ručne bombe i dronove.
u slučaju rata podijelit stanovništvu.

Max
1 godina prije

Trebamo suverene države. Svi paktovi su isti.

Dokurčilomi
1 godina prije

Eto konačno nešto pametno u zadnje vrijeme.

Red Dog
1 godina prije

EU je prcija.
Nece se nikad ujediniti.
To sto imamo ekonomsku zajednicu je zato sto je kapital imao interesa da se oslobodi okova nacionalnih drzava. Ali to je to. Ostajemo ovde. Sad je super. Ni korak dalje. Ne dao bog da se sloze da regulisu kapital na nivou EU.
Dobra anegdota o „Evropi“:
Nixonovi pomocnici su: „Evropljani ovo, evropljani ono…“.
Nixon: „Koji evropljani? Dajte mi broj telefona Predsednika Evrope“.

Luksi
1 godina prije

U ovoj skandinavskoj zemlji u kojoj zivim, jezivo, sve staro i mlado, obrazovano i neobrazovano, obicni i neobicni, sve se diglo u bezgranicnoj mrznji prema neistomisljenicima, Rusima i slicnim, trepere i drhte od mirisa krvi, kao lovacki psi na tragu. Tim zanimljivije sto rata i krvi nisu kao zemlja vidjeli 250 godina, ako zanemarimo onih desetak hiljada dobrovoljaca u SS jedinicama za vrijeme WW2. Ne moze to izdobriti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI