Mađarska se suočava sa pritiscima da ratifikuje proširenje NATO-a

Mađarska - premijer Viktor Orban
3 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban obećao je da će kandidature Finske i Švedske za članstvo u NATO-u definitivno biti među prvim tačkama dnevnog reda kada se parlament zemlje ponovo sastane sljedeće godine, vjerovatno sredinom februara.

“Želim da podvučem da Šveđani i Finci nisu izgubili ni minut članstva zbog Mađarske”, rekao je Orban, a prenosi Euronews, dodajući da su ga premijeri Poljske, Češke i Slovačke nukali da pogura proces tokom njihovog sastanka u četvrtak.

“Već smo potvrdili i Finskoj i Švedskoj da Mađarska podržava članstvo ove dvije zemlje u NATO-u, a na prvoj sjednici iduće godine Parlament će to staviti na dnevni red”, rekao je mađarski premijer, očigledno nakon pritiska da izraziti jasan vremenski okvir tokom sastanka Višegradske grupe u Slovačkoj.

Prošlog mjeseca, Orbanov šef kabineta Gergely Gulyas rekao je da postoje “dobre šanse” da mađarski parlament glasa prije nego što se njegovo jesenje zasjedanje završi sredinom decembra. Parlament se obično ponovo sastaje početkom februara.

U maju, usred ruske vojne kampanje u Ukrajini, Švedska i susjedna Finska prekinule su svoj višedecenijski neutralni stav i formalno podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u. Iako je blok prihvatio zahtjeve, kandidature nordijskih zemalja moraju ratificirati svih 30 država članica, a odobrenje Turske i Mađarske još uvijek se čeka.

Ranije ovog mjeseca, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock zamjerila je Budimpeštu i Ankaru zbog odgađanja procesa ratifikacije, insistirajući da postoji „kristalno jasna osnova“ za omogućavanje dvjema nordijskim nacijama da se pridruže vojnom bloku.

Mađarski zvaničnici su u više navrata izjavljivali da podržavaju proširenje NATO-a, a očekuje se da će ta mjera biti lako donesena kada dođe do riječi. U međuvremenu, Ankara zahtijeva da Stockholm i Helsinki učine više u borbi protiv “terorizma”, posebno protiv kurdskih grupa koje su zabranjene u Turskoj. Pregovori o tom pitanju su još u toku.

FinskamađarskaNATOŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Neće pristati

Krle
1 godina prije

Ukrajina nije članica NATO i propalo je ovo s raketama u Poljskoj. Čim NATO rasporedi sve što je naumio u Finskoj, eto ga rat. Siguran sam da neće tu završiti, pa će svi koji podržavaju proširenje doći na svoje.

tihobl
1 godina prije

Orbane ne kurci se.
Ne radi se to tako. Reci da ces usvojiti. A onda na parlamentu ispred te tacke stavi par tacaka koje ce izazvati svadju: prava pedera, Sorosa i sl. A onda prekines sjednicu, pa nastavak za mjese dana i opet svadja. I opet prekid. Dotle ce turci usvojiti da svedska i Finska nikad nece uci u NATO.
Ona kurdkinja je ispricala gdje je obucavana, kako su je trebali izvuci u Grcku, a odatle preaciti u Svedsku. Odala je cijelu mrezu, 17 je pohapseno, a ostali su se nasukali brodom na grcko ostrvo prije hapsenja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI