Mađarska želi da proširi poslovanje u Rusiji

Peter Szijjarto
21 komentar

Budimpešta će nastaviti da širi saradnju sa Rusijom uprkos pritiscima sankcijama, napisao je mađarski ministar inostranih poslova Peter Szijjarto na Fejsbuku u petak.

Szijjartov komentar uslijedio je nakon njegovog sastanka s ruskim ministrom zdravlja Mihailom Muraškom, koji je kopredsjedavao Rusko-mađarskom međuvladinom komisijom, tokom foruma “Ruska energetska sedmica” u Moskvi.

„ Čak i u sadašnjim geopolitičkim okolnostima, Mađarska nastoji da nastavi saradnju sa Rusijom na osnovu uzajamnog poštovanja, prateći svoje nacionalne interese “, napisao je mađarski šef diplomatije. Dok je kolektivna EU nametala ograničenja Moskvi u vezi sa situacijom u Ukrajini, Budimpešta je zauzela neutralan stav o sukobu i više puta i glasno kritizirala politiku sankcija bloka, tvrdeći da to više šteti EU nego Rusiji.

U svom postu, Szijjarto je napisao da Budimpešta želi da poveća prisustvo svojih preduzeća u Rusiji, barem u sektorima koji nisu meta ograničenja.

“ Poljoprivredni i zdravstveni sektor nisu pogođeni sankcijama, tako da ćemo nastaviti da podržavamo širenje mađarskih poljoprivrednih i prehrambenih kompanija na ruskom tržištu, a podsticaćemo i razvoj saradnje u sektoru zdravstva. ”

Szijjarto je takođe ponovio strateški značaj mađarsko-ruske saradnje u energetskoj sferi.

“ Dolazi hladno vrijeme i mađarskim domovima je potrebno grijanje. A naša energetska sigurnost ne može biti zagarantovana bez Rusije ”, napisao je.

Prema Szijjartou, Mađarska nastavlja da kupuje ruski gas u skladu sa 15-godišnjim ugovorom sa državnim energetskim glavnim Gazpromom potpisanim 2021. godine, koji predviđa isporuku 4,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje. Takođe je napomenuo da tranzit nafte iz Rusije u Mađarsku preko Ukrajine „teče nesmetano “ i da se Budimpešta „ iskreno nada da niko neće ugroziti ovu rutu snabdevanja ni finansijski, ni politički ni fizički. ”

Od početka sukoba u Ukrajini, EU je zabranila uvoz ruske morske nafte i drastično smanjila kupovinu plinovoda iz Moskve, obećavajući da će u potpunosti napustiti ruski plin do 2027. godine. Mađarska je, međutim, uspjela osigurati izuzeće od sankcija bloka na Uvoz ruske sirove nafte. Zemlja se također oslanja na Rusiju za 85% svojih potreba za plinom i ima ugovor s ruskim Rosatomom za izgradnju novih reaktora za svoju nuklearnu elektranu Paks-2.

Obraćajući se parlamentu prošlog mjeseca, mađarski premijer Viktor Orban upozorio je da bi odbijanje ruskih isporuka energije bilo štetno za zemlje EU, a pogubno za Mađarsku.

investicijemađarskarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Afrika
6 mjeseci prije

Oni su svoji na svome
A mi smo svoji na tuđem

gandi
6 mjeseci prije

Madjari zelu napraviti novaca – u Rusiji se moze I te kako napraviti novaca ali ne za one koji su proleteri, mora se imati skills, poduzetnistvo i slice sposobnosti. U western EU ni to ne pomaze.

hiber
6 mjeseci prije

Ima posla. Valjda na prosirivanjima groblja.

Darko
6 mjeseci prije

U cijeloj EU jedino normalni i pragmatični Mađari. A naš Ante Pavelić, pardon Plenković izdao Hrvatsku kao i onaj 41.

gigi pinna
6 mjeseci prije

Ovdje na portalu gledate sve kroz ruske naočale, pa vam ne smeta i to da je i Orban još jedan turbo cionist, jer nije rusofob, pa je to ok.

Simon
6 mjeseci prije

Zasto su zabranjene ankete u EU koliko je popularan fasisticki NATO pakt?

Max
6 mjeseci prije

Dobra prilika.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Kako god da bude … Madžari će dobijati od Russia sve što im treba i po povoljnim cijenama za razliku od glavnih igrača unutar EU koji će sve to morati , vrlo skupo plaćati ako im i onda daju uopće … Orban je svoje , tako vraški povoljno pozicionirao da će ga Madžari u historiju upisati !!!! Napadom na Iran , koji dolazi , Iran će sasma sigurno presjeći , dopremu energenata iz bogatih zemalja zaliva a za što imaju snaga i dosta im je lako to učiniti … Americi to neće naškoditi … Vrlo minimalno ali EU i Japan !!!! MOMENTALNO TONU U POTPUNU BJEDU I VEEELIKU GLAD 😱 !!!! Rusi tad postaju zvijezde kojima se doslovce klanjati moraš a i zarada im raste do granice universe !!! A radi se o količini energenata koju Hrvatska i BiH – zajedno potroše na godinu – PUTA 400 ⚠️ ! 🤳

abc
6 mjeseci prije

Pametni Mađari. Njima američki židovi neče određivati budučnost.

Alex Keller
6 mjeseci prije

Ukrajina je bitna USA i njihovim interesima. Malo ih je u EU koji se sude suprostaviti tim interesima,jer je već Trump pokazao kako lako i svoje “saveznike” može staviti pod sankcije. Zato se cijeli Zapad utrkuje u lizanju Yankee šupaka,inače bi bilo teško objasniti uvođenje sankcija Rusiji od strane EU,koja tone u recesiju i inflaciju neviđenu od Marshalovog plana za Europu,nakon 2.sv.rata.

vrlodrag
6 mjeseci prije

Složan i sposoban narod. Može se učiti od Mađara kako se bori za svoje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI