Mađarski diplomat progovorio o sastanku Orbana i Zelenskog

Orban i Zelenski
5 komentara

Potrebne su dodatne pripreme za održavanje razgovora između čelnika Mađarske i Ukrajine

Još nisu stvoreni uvjeti da mađarski premijer Viktor Orban i ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski održe prvi sastanak od početka sukoba između Kijeva i Moskve, rekao je visoki mađarski diplomat.

Odnosi između susjeda pogoršali su se u posljednje dvije godine jer je Mađarska – za razliku od većine drugih zapadnih zemalja – odbila isporučiti oružje Ukrajini i stalno pozivala na mirno rješenje sukoba s Rusijom. Budimpešta je također izrazila protivljenje tome da Kijev postane članica EU, a trenutno blokira Bruxelles da pruži Ukrajini paket pomoći od 50 milijardi eura.

Upitan o mogućim razgovorima čelnika tijekom intervjua za novine Magyar Nemzet u srijedu, zamjenik mađarskog ministra vanjskih poslova Levente Magyar odgovorio je da “pripremajući sastanak Vladimira Zelenskog i Viktora Orbana, postavili smo uvjet: prvo se moramo dogovoriti o metode rješavanja spornih pitanja za pregovaračkim stolom.”

“Još nismo došli do te točke, tako da sastanak nije na vrijeme”, naglasio je diplomat, dodavši da se pripreme za pregovore na visokoj razini nastavljaju.

Ton Kijeva u odnosima s Budimpeštom bio je “već ratoboran” prije veljače 2022., ali se pogoršao nakon pokretanja ruske vojne operacije, istaknuo je. “To smo pripisali pojačanim emocijama, jer je Ukrajina očito bila u nekoj vrsti panike u prvoj fazi sukoba i nije bilo sigurno ni hoće li izdržati.” Budimpešta je to uzela u obzir i nije reagirala “na ponekad oštre ispade ukrajinskih čelnika”, dodao je zamjenik ministra vanjskih poslova.

Levente Magyar ponovio je da zaštita prava mađarske manjine u Zakarpatskoj regiji u Ukrajini ostaje prioritet Budimpešte. Što se tiče potencijalnog članstva Kijeva u EU, “moguće ubrzano pristupanje [za koje se zalaže Europska komisija] sigurno bi više štetilo mađarskom narodu nego koristilo”, rekao je.

Prošli tjedan Zelenski je rekao da bi želio razgovarati s Orbanom. Mađarski premijer potvrdio je da je dobio takvu ponudu, rekavši da bi do sastanka “moglo doći u nekoj budućnosti”.

Zelenski i Orban imali su kratak razgovor na inauguraciji argentinskog predsjednika Javiera Mileija u Buenos Airesu ranije ovog mjeseca, ali sadržaj njihovih razgovora ostaje nepoznat. Ukrajinski čelnik samo je tvrdio da je izazvao Orbana da mu navede barem jedan razlog zašto Kijev ne bi trebao biti u EU.

mađarskaOrbanSastanakukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Orban hoce da se sastanak odrzi u Moskvi, a Zelenski u Briselu.

Darko
3 mjeseci prije

Zašto Orban nije opalio vritnjak toj kretenčini Zelenskom? Kako si je dozvolio da ga to smeće proziva?

Max
3 mjeseci prije

Orban je pametno postupio.

BlueZg
3 mjeseci prije

Orban bi trebao pričati sa bivšom Ukrajinom tek kad si za vodstvo izaberu nekog intelektualca a ne ovu zmazanu podrtinu sa jedva tri šarafa. 🇵🇸🇷🇺🇧🇾

gogo
3 mjeseci prije

Mađarskoj Eu ne želi isplatiti njihove milijarde, dok ih neograničeno šalje u korumpiranu Ukrajinu !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI