fbpx

Makedonija se odriče suvereniteta i prihvaća NATO okupaciju

makedonija

Od prvog dana formiranja nove vlade Zorana Zaeva u Makedoniji je postalo jasno da odnos između te zemlje i NATO pakta ide samo u jednom smjeru – formalizirati savez. Navodno je na putu do ostvarenja tog cilja makedonska vlada spremna žrtvovati mnogo toga, čak i ime zemlje. U ovom slučaju govorimo o dugogodišnjoj borbi Skopja da obrani pravo da međunarodna zajednica zemlju prizna pod njezinim ustavnim imenom ”Republika Makedonija”, koje, kao što znamo, osporava susjedna Grčka, koja podsjeća kako je to ime grčke povijesne regije.

Međutim, nedavno je ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, odgovarajući na pitanje pod kojim imenom bi se zemlja mogla pridružiti NATO paktu, rekao ”kako bi u skladu s privremenim sporazumom Skopje bilo spremno prihvatiti poziv za članstvo pod radnim imenom s kojim je primljena u Ujedinjene narode”.

Zašto je ulazak u NATO tako važan za Makedoniju, da je aktualna vlada spremna čak i na ustupke po pitanju imena?

Makedonski novinar i nakladnik Milenko Nedelkovski podsjeća kako zemlja već ima privremeni naziv pod kojim je navedena u UN-u i drugim međunarodnim organizacijama, ”Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija”.

”Makedonija i makedonski narod nisu spremni na bilo kakve ustupke zbog ulaska u NATO. U to možete biti sigurni. No, sadašnja vlada, koja je izabrana nelegitimnim putem i naporima američkog veleposlanika u Makedoniji, Jessa Baileya, spremna je ne samo na ustupke, nego dati i sve prodati našim susjedima. Ne samo ime, nego i povijest crkve, jezika i teritorija”, rekao je Nedelkovski.

Prema njegovim riječima, kada kažemo riječ ”Makedonija”, treba razjasniti što imamo u vidu. Vladu Makedonije ili zemlju i njezine ljude.

”Ako mislite na Makedoniju kao zemlju i njen narod, Makedoncima se to nikako ne bi svidjelo”, rekao je Nedelkovski.

U odgovoru na pitanje hoće li Makedonija ući NATO i može li za to dobiti sigurna jamstva, Nedelkovski je kategoričan: ”NATO Makedoniji ne može jamčiti ništa. Članstvo u NATO paktu je samo način da nas u potpunosti okupiraju, a okupirana država ne može biti stabilna. Mi smo i sada pod okupacijom, a tada ćemo to postati i službeno. Mi ćemo biti pod čizmom NATO pakta, kao što smo mnogo puta u povijesti bili pod čizmom stranca, kada su ovdje bili Nijemci, bugarski fašisti, a prije njih Osmansko Carstvo”, rekao je Nedelkovski.

S činjenicom da je makedonska vlada za članstvo u NATO paktu zaista spremna na razne ustupke, među kojima i odbacivanje naziva ”Republika Makedonija”, slažu se mnogi makedonski stručnjaci.

S druge strane, direktor Centra za geostrateške studije iz Beograda, Dragan Trifković, podsjeća kako spor zbog  naziva s Grčkom traje dugi niz godina.

”Jasno je da Grčka neće promijeniti svoj stav, a makedonska vlada sada traži model kojim će riješiti problem. Makedonija je, kao bivša republika federacije zemalja, stekla državnost nakon raspada Jugoslavije. Treba preciznije odrediti porijeklo pojma ”Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije”, kao i pojam Vardarske Makedonije, teritorija koji je dodijeljen Srbiji nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u Bukureštu s kojim je okončan Drugi balkanski rat”, rekao je  Dragan Trifković.

Prema njegovim riječima, Makedonija želi ući u NATO ”kako bi izbjegla kolaps”.

”Od samog početka je Makedonija, kao i druge države koje su nastale nakon raspada Jugoslavije, pod izravnom kontrolom vanjskih sila”, objasnio je Trifković.

”Sada se već otvoreno govori o suverenitetu zemlje koji ne postoji, te da su u Skopju prisiljeni provoditi politiku koju nameće Zapad. S druge strane, postoje oni koji vjeruju da bi ovo područje bez nadzora Washingtona i Bruxellesa brzo bilo podijeljeno od strane susjednih zemalja koje imaju teritorijalne pretenzije prema Makedoniji”, rekao je stručnjak.

Dragan Trifković je skrenuo pozornost na očitu činjenicu da NATO želi ubrzati ulazak nekoliko zemalja u organizaciju.

Prema riječima stručnjaka, iako je izgledalo da se NATO razvija i širi, ta organizacija zapravo prolazi kroz ozbiljnu krizu.

”Nejasno je koja je njegova funkcija u današnjim promijenjenim uvjetima u području sigurnosti, što se nekoliko puta vidjelo kada nije bio u stanju jamčiti sigurnost zemalja članica. Osim toga, ozbiljno su se promijenili odnosi unutar same organizacije. Na primjer, Turska, američki saveznik i članica NATO pakta, objavila je koordinate tajnih američkih baza u Siriji”, podsjetio je Trifković.

Prema njegovim riječima, Makedonija nije posebno potrebna NATO paktu, kao ni Crna Gora, ali je Zapadu važna da se spriječi moguće širenje ruskog utjecaja. Stoga Makedonija neće moći riješiti svoje probleme uz pomoć NATO-a. Samo će se uklopiti u širi kontekst problema s kojima se trenutno suočava Sjevernoatlantski savez”, rekao je.

”Što se tiče albanskog faktora u Makedoniji, on je izravno povezan sa Zapadom i služi njegovim interesima na Balkanu. Međutim, ”snaga” albanskog faktora isključivo ovisi o potpori Washingtona. Možda bi trebalo posjetiti na primjer Sirije, gdje vidimo da kada Sjedinjene Američke Države ne mogu ostvariti svoje planove, ostavljaju svoje bivše saveznike da se sami brinu o sebi”, rekao je Trifković.

Prema njegovim riječima, pristupanje Makedonije NATO paktu može biti privremeno rješenje, ali će sudbina NATO-a, Europske unije i Balkana ovisiti o promjenama koje se odvijaju na globalnoj razini.

Dr. Srđan Perišić, stručnjak za međunarodne odnose, smatra da je danas glavni zadatak NATO pakta kontrola nad cijelim područjem Europe.

”Ovaj savez se nastavlja kretati u smjeru koji danas glavna svrha njegovog postojanja, to je potpuno isključenje Rusije iz Europe. Njegova je svrha spriječiti ekonomski, energetsku, političku, kulturnu i vojnu prisutnost Rusije u bilo kojem dijelu Europe. Nakon Ukrajine 2014. godine,  Balkan je odmah označen kao sljedeći prioritet”, rekao je stručnjak.

NATO, posebice Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska, koriste sva sredstva kako bi se spriječila bilo kakva mogućnost da Makedonija vodi neovisnu politiku. U tu su se svrhu zapadne obavještajne agencije koristile i albanskim skupinama s Kosova, kao u terorističkom napadu u Kumanovu u svibnju 2015. Destabilizacija Makedonije se izravno provodila iz američke baze na Kosovu. Kasnije su bivše makedonske vlasti bile žrtva mješavine ”Obojene revolucije” i postizbornih makinacija.

Vlast je na kraju dodijeljena Zoranu Zaevu, a albanski faktor je tu odigrao ključnu ulogu. Albanci će kao nagradu dobiti status jednog od ključnih naroda u državi i gotovo vlastiti teritorijalni entitet u Makedoniji.

Kao što je navedeno od strane Srđana Perišića, Makedonija je podijeljena, a prisutnost NATO pakta u toj zemlji je važna zbog zatvaranja energetskih tokova Rusiji uz rijeku Vardar.

”NATO nije zainteresiran za ono što se događa s Makedoncima ili kako žive. Važna je samo kontrola nad teritorijem zemlje. Članstvo Makedonije u NATO-u će istodobno značiti veliki pritisak na Srbiju, tako da se i ona pridruži savezu”, rekao je stručnjak.

Perišić je sugerirao da bi, zbog protivljenja Grčke, makedonski premijer Zoran Zaev vrlo lako mogao prihvatiti novi naziv države.

”Dakle, sve se čini da Makedonija u NATO uđe u najkraćem mogućem roku”, zaključio je Perišić.

Povjesničar Marko Pejović smatra neopravdanim to gledati kao na odluku Skopja, kao što je slučaj i u drugim balkanskim prijestolnicama.

”Vlasti u Makedoniji, ali ne samo, pod američkom su kontrolom, tako da se važne odluke donose izvan državnih institucija. Uloga tih institucija je samo priopćenje tih odluka. Ovdje ne postoji neovisna politika i ne može je ni biti”, rekao je Pejović.

”Makedonija je satelitska država, prepuna unutarnjih podjela koje postoje samo zbog dominacije vanjskih sila”, rekao je.

”Ulazak Makedonije u NATO je samo jedno od pitanja američke agende, posljedice toga će biti rezultat provođenja američke volje u zemlji. Volja naroda, demokracija na Balkanu, politički dijalog i politika se svode na fraze čija značenja nema smisla ni analizirati. Njima nitko ozbiljan ne vjeruje”, zaključio je Marko Pejović.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
33 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Neka im je sa srecom 🙂

bob rock
Gost
bob rock
3 godine prije

Makedonija nema izbora! Ili okupacija ili građanski rat sa Šiptarima! Ko preživi pričat će!

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  bob rock

Ne budi smiješan! Sve države nastale raspadom Jugoslavije, baš sve, su satelitske države. Ko se barem malo razumije u politiku može to vidjeti. Dakle, sve naše male državice, bolje rečeno protektorati MORAJU raditi šta im se kaže. U suprotnom ih neće biti. Jugoslavija je zamijenjena EU-om i tu će naše pripizdine od nazovi država imati još manju kontrolu. Ukoliko to ne žele i počnu glumiti da su neko i nešto slijedi im ekonomska blokada, neredi, umetanje stranih rušilačkih faktora itd itd. Pametan zna da trebada ide gdje “vjetar puše”, jer samo tako može da preživi, dok se glup busa u prsa i misli da je cijeli svijet njegov. Dakle, i Makedonija i sve naše ostale pripizdine mogu da izaberu ili NATO i EU ili Rusija. Trenutno trenutno Rusija ne može da pruži Makedoniji apsolutno ništa, kao što djelimično pruža Srbiji. Makedonija u vojnom smislu MORA da bude dio nekog saveza da se ne bi raspala. I Makedija MORA da Albancima da određena prava, baš kao što ta prava imaju Srbi i Hrvati u BiH. Makedonci sada mogu zaratiti sa Albancima, ali neće ništa postići, ono što su u Vašingtonu naumili tako će da bude. Makedonci mogu samo da iskoriste ovakvu situaciju i spriječe raspad države ili stvaranje albanskog entiteta tako što će Albancima dati puna prava.

DLM
Gost
DLM
3 godine prije
Reply to  krkan

O cemu govoris ti, za kakva prava arnautima u Makedoniji ti govoris? Sto im je to uskraceno? (narko biznis rade nesmetano, biznis belim robljem takodje a sada se ufuravaju i u biznis organima – ne znam da li svjestan da ti ime sasvim odgovara logici koju prosipas)
Nemoj komentirati nesto sto ne znas!
Vidim da forsiras ideju kao u onom vicu> gde trojca tuku jednog i pitanje je hocu li pbraniti tog jadnika ili cu se prikljuciti nasilnicima pa cemo ubiti boga u njemu! – sto se desava sa ljudima na cemu ste zaboga!?
Zasto mora Makedonija da bude clanica NATO-korporacije daj bar jedan argument.
Gde je vrsena analiza pa se doslo do toga da Makedonija mora biti clanica hijenskog kluba?

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije

Kao što sam više puta napominjao novokompovane nacije koje su se odrekle svojih korena ne mogu dugo da bude slobodne.Neka im je sa srećom.Ali koga okupira NATO njemu nema spasa,proći će gore nego pod okupacijom Hitlera.

veterinar
Gost
veterinar
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

jeste bre pa zato imigranti samo piče za zemlje zapada i to one što su u nato. vidim sva nam mladost utekla za rusiju pun ih sibir ko šipak.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  veterinar

Vetrinar uopšte nije informisan ili njegova informisanost ne ide dalje od mainstream medija, u Ruskoj Federaciji radi preko 10.000 gastarbajtera iz država bivše Jugoslavije, a plaće su im duplo veće nego u matičnim državama. I svi se tamo lepo druže. Svi bivši Jugoslaveni, bez iznimke i razlike.

boromir
Gost
boromir
3 godine prije
Reply to  veterinar

Zasto itkonteeba ici na Zapad ili Rusiju..?! Kakve to veze ima?! Cinjenica je da Rusija ima slab i nikakav utjecaj na Balkanske zemlje,a Zapad ogroman. I sta sad?! Jel to znaci da se narod iseljava zbog Rusije? Ili mozda zbog Zapadanog impeeijalizma? Cemu to preseravanje? Zasto ne mozes odakle najvece zlo dolazi?!

DLM
Gost
DLM
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

samo jedno pitanjce, moze!
jel imas bradu ili radis za pederoliberale???

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Trifković je rekao opšte poznatu stvar da si danas američki saveznik a sutra te odbace kao krpu ili još gore – postaješ neprijatelj.Džaba,naivčinama nikako da uđe u glavu.

sarmal
Gost
sarmal
3 godine prije

jadni makedonci htjeli su biti samostalni a sad su ih podijelili izmedju bugara i albanaca a i nije neki izbor

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

To ti je dokaz da se danas živi bez plana i programa. Živi se za danas, a sutra, vidjećemo. To je loše. U socijalizmu su se radili opsežni petogodišnji planovi. I da nije bilo američkih sankcija i unutrašje pljačke kroz cijele osamdesete, bivša Juga je mogla izdurati još ihahaj…

Konstantin
Gost
Konstantin
3 godine prije

Bratja & sestre …. danas sam popio dosta “shpricera” sa vinom u cast visegodisnje borbe Sirijskog napacenog naroda i povodom oslobodjenja DEZ-ora! A da budem iskren i po koju domacu rakijicu zbog tuge da je moja Makedonija i de jure obznanila (iako de fakto to vec nazalost 26 godina radi) da hoce da bude i javna OTAN kolonija! Sa obzirom da sam rodjen u isti dan kao i postovani gdin Putin … verujem u karmu (iako to nema veze sa Hriscanskom religijom) … da je svako zlo za dobro! Verujem da ce se ne samo svi Slovenski narodi osloboditi svoga jarma, vec da ce se polako svi porobljeni narodi shirom ovog napacenog sveta probuditi iz svoje letargije i apatije, i konacno poceti da se bore i za svoje licno dobro, kako i za licno dobro svoje familije i drzave (a samim tim i ovog nenormalnog i nemoralnog sveta)! Da ste mi svi zivi i zdravi! Zelim svima nama CELICNO ZDRAVLJE, MIR U DUSI, I ISTRAJNOST U SVOJIM DOBRODUSNIM I LJUDSKIM NAPORIMA ZA BOLJITAK SUTRA! ZIVELI! PS. Iako se malo napio … ne zaboravljam slavni poklic … Urrraaaa …. Urrraaaaa …. Urrraaaaa (za sve nas)! Veliki bratski pozdrav iz Skoplja! ;o)))))

Dunja
Gost
Dunja
3 godine prije
Reply to  Konstantin

Нека буде УРАААА…:))

Rabotnik
Gost
Rabotnik
3 godine prije
Reply to  Konstantin

@Konstantin
Da su bar svi “pijanci” ovakvi kao ti, pa da nam cim popiju dobro zele, gdje bi nam bio kraj.
Zivio!!!

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Ništa neobično?!
Geografski prostor današnje “FYROM” sa svojom sadašnjom strukturom stanovništva nikada nije bio suveren!
Naprosto, ovo je prirodan potez bilo koje administracije iz Skoplja. Priklanja se Većem Carstvu.

17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

brzo skinuse ne gace nego tange a preostali makedonci koji se protive neka obuku pelene kao i mi u ostalim banana drzavama . na veliku zalost propaganda je ucinila svoje vise niko nema morala ljudi vise vole biti sluge nego boriti se za osnovno pravo na zivot

Istina
Gost
Istina
3 godine prije

Sve najbolje Makedoncima.
Ne čuh režimske srbijanske medije da su rekli koju lijepu riječ o dogovoru između albanskog i makedonskoga populusa prilikom sastavljanja nove makedonske vlade, barem u stilu ”ko nas bre zavadi”, pa da se poantira kako je dobro što je izbjegnuta vojna opcija.
No u Beogradu su bile spremne navijačke skupine, da dođu u Skoplje, ali izgleda da su riječi amer. ambasadora još recentne u Vučićevoj glavi, pa je naređeno da srbijanski autobus i automobili ne dolaze u Makedoniju.
Naposljetku i također, treba napomenuti i da su novosadski navijači htjeli doći u BiH, kako bi tokom posljednjih izbora napravili haos.
Srbijansko-slobodarska praktična diplomacija über alles — gotovo da čovjek bude sretan kada ga beogradski režim ne spominje (ovdje izostavljam većinski narod koji zna istinu, no poantiram na razne trbuhozborce željne krvi i igara, dok sjede u udobnim foteljama).
Najmanje je bitno kako će se Makedonija zvati, a najvažnije da ima ekonomsku stabilnost, koje može jedino biti kada postoji vojni mir.
Stoga, da ne bi beogradska kvazidiplomacija stalno podsjećala Makedonce kako su ugroženi od Albanaca, bivajući sretna kada Albanci prave terorističke činove u Makedoniji (uz opasku da su Srbijanci to već sve prošli), najbolje je da NATO dokaže Srbima da su Makedonci u Makedoniji svoj na svome.
A i Srbija može u NATO, ako hoće, naravno…
😉

monomah
Gost
monomah
3 godine prije
Reply to  Istina

Veliki prepad između političke partije SDSM deca bivših Brozovih komunista) koja je trenutno na vlasti u Skopju i slavenskog naroda. Zaustaviti formiranje velike Albanije političkim putem skoro je nemoguće, jedino ostaje narodna pobuna koja bi vodila u građanski rat sa neodređenim ishodom.
Ne postoji srbijanska diplomatija niti srbijanski autobusi. Srbski.
Što se tiće današnje avnojske tvorevine BJRM, mora se znati da su je stvorili jezuiti zbog presecanja prirodne veze između grčkog i srbskog naroda. Etno inženjering na ovim prostorima uspeva za samo dve do tri generacije. Oni rade na dugi rok, zato im služi svaka neprirodna političko-etnička tvorevina samo za nekoliko decenija dok se postigne njihova skrivena agenda. Druga agenda se već sprovodi, a kraj nije teško pogoditi – podela BJRM između Albanije i Bugarske posle građanskog rata. Dokle će biti bugarsko odlućuju oni iz senke koji su crtali avnojske granice.
Posle prvog svetskog rata ta teritorija nije bila samo dodeljena Srbiji nego vraćena posle poraza Osmanlija. Srednjevekovno ime za pomenutu geografsku oblast bilo je Stara Srbija.
Postoji tema na nekom forumu gde su navedeni pismeni izvori od zapadnih autora (putopisi, hronologije, pisma…) od 14. do 19. veka koji jasno ukazuju na srbski etnički karakter pomenute regije. Zbog čega bi kraljević Marko Mrnjavčević gradio crkve i manastire u Prilepu, kanjonu Treske i okolini Skopja?

Saddam Panonski
Gost
Saddam Panonski
3 godine prije
Reply to  monomah

Možda zbog toga što je Car Dušan iskoristio građanski rat u Istočnom Rimkom Carstvu da ga teritorijalno osakati!? Tada je Srbija osvojila i pola današnje Grčke, a Dušan je vjerojatno čeznutljivo bacao oko i prema Konstantinopolu. Nećemo valjda i Konstantinopolu dati srpski etnički karakter?

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
3 godine prije
Reply to  Istina

Pa sto vec jedna clanica nato ne dokaze da su i Albanci svoj na svom.
Recemo Grcka..Zapamti od svih zemalja sto su oko Makedonija Srbija je koliko toliko fer..Cak i za ove vase mutne radnje za unesko.
Sto se tice Makedonije ne treba joj vanjski neprijatelj (rs) , dosta ih ima u vlastitom stomaku, pa prema tome sad tegliti usi Srbiji nema osnova.
I ne-moj talasati vodu i mutiti bice kako odluce veliki a ne satelit jenkija patuljcic Sbija. Dobro ti je poznato cemu se sve vodi i radi od velikih,federalizacija Makedonije. Usput cete samo biti tu da smetate Rusiju i ometate radi Turskog toka kao Bugari radi juznoga.
Sto se tice clanstva RM u NATO ili EU baci okom na Bugarsku,
sracunaj , pomnozi..Pre ili sad..I bice ti jasno sve.Zivotare daleko je od zive dobro. Nije ni u EU nesta mnogo bolje da se pohvale da zive idealnije od pre 10 godina.
—a najvažnije da ima ekonomsku stabilnost, koje može jedino biti kada postoji vojni mir.—— Kome Vi ovu maglu prodavate.Na ivice nestanka RM, gradjanskog rata,posvadjani sa svim susjedima, sa marionetskom vladom..
Nisu li vas iz RS priznali pod vasim zeljenim imenom (prkoseci bratskoj Grckoj) i sammim tim dali do znanja da ste VI svoji na svom.
Sta vam to RS brani, koci,imali koje teritorijalne pretenzije itd itd..
Jeste li vi priznali Kosovo i plunuli po RS koja vas je priznala pod RM a ne bivsa i tako stala na zulj Grcoj ?? I sad o kojoj to ljubvi pisete i sanjate sa RS. I sad vi popujete nesta i eto vi ljuti ???
Ali ok vasa suma vasi zecevi..

Konstantin
Gost
Konstantin
3 godine prije
Reply to  Svjatislav 989

Postovani Svjatislave 989 … ili sam ja to popio lose vino, ili si ti to greskom nekom “replicirao”? Hmm a sta kazes moj pobratime???

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
3 godine prije
Reply to  Konstantin

Kostantine@ Rodjace, picemo mi jos ako Bog da, ali sendvice Soroseve jesti ne-cemo .

posmatrac
Gost
posmatrac
3 godine prije
Reply to  Istina

Istina, zaradio si svoj sendvic.Mozes na spavanje.

Saddam Panonski
Gost
Saddam Panonski
3 godine prije
Reply to  Istina

Liepo je tebi Bujanec sve to objasnio.. Ništa se na svijetu ne dešava bez uplitanja svemoćne Vučićeve vlasti.. I potpuna NATO kontrola nam je svima jedina obrana od velikosrpske “ko nas bre zavadi” okupacije..
A da malo manje šmrčeš?

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

”Od samog početka je Makedonija, kao i druge države koje su nastale nakon raspada Jugoslavije, pod izravnom kontrolom vanjskih sila” Ovo je citat iz teksta, i toliko je porazan za sve nas ovdje na Balkanu pošto je to gola istina. U redu za one koji nemaju hrabrosti i ne znaju ploviti sami pa im uvijek treba netko ko će ih držati za ruku i voditi kroz ovaj svijet, ali ima nas koji ne mislimo da je izlaz iz krize predaja vlastitog suvereniteta nekom drugom entitetu. I ima nas više nego ovih nesposobnih, a ne daju nam ni šansu kolaboracionisti okupatora.

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
3 godine prije

Ivo Lola nije sam@ postovani gde si ti to vidio ne-sposobnog marionetistu, i da mu lutkice ne igraju kako on zeli.
I da na kraju prestave ne bude dobro placen.
Daklen sad je problem za nasu kupljenu kartu, za nasu prestavu u nasem gradu marionetista dava prestavu nekom drugom u sali susjednoj. Djaba ?

A mi ko budale sjedimo sa nasom dijecom i cekamo pocetak prestave, prodjose godine i prasina se po nama nakupila. Garderoba otrunila,raspada se, koncici svakud vise.
J-biga..Aplauza smo se naslusali iz susjedne sale, sjedeci-cekajuci ?

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije

“North Kanabistan” bi bio izvanredan naziv Makedonije, s’obzirom na prava koja će dati albancima i ulazak u NATO. Sretno Vam bilo ….

Jonce
Gost
Jonce
3 godine prije

Zbog velikog interesovanja, na Brankovom mostu postavljene jos 2 skakaonice.

DLM
Gost
DLM
3 godine prije

E moj Nermine lipo ti Milenko govori ali ti opet po svome, e jbg ne da se nekim da koriste ono izmedju usiju pa to ti je!
Ajmo iz pocetka:
– 27.04.2017g. u Makedonija je izvrsen puc skoro pa isto kao u Ukrajini samo ovdi nije bilo zrtava;
– istog dana uspostavljena je kvislinska vlast od strane okupacionih snaga (ovo je poznato na nasim prostorima vidi istoriju)
– okupacione vlasti su postavile svoju vlast a svi saradnici su kvislinzi pocevsi od zajeva pa sve do poslednjeg sofera u toj vlasti;
– cilj ovako otvorene okupacije je brisanje Makedonske drzave i to se nastoji uraditi stvaranjem federalizaciuje gde arnauti postaju konstituenti makedonske drzave a time sticu pravo na samoopredeljenje do otceplenje, to ce se iskoristiti kao argument da se promjeni ime Makedonija jer se jeli radi o federaciji;
– pritisak na one snage koje su davale otpor ovome je vrsen recima da ukoliko se to ne privati Makedonija ce biti podeljena izmedju Albanije i Bugarske (sve moj do mojeg NATO hijene);
– Makedonija je u jedinstvenoj poziciji, sve zemlje imaju problem sa susjedima ali Makedonija ima takav problem sto se svi susjedi udruze kako bi istu rasturili (razumljivo i Grcka i Bugraska drze jedan dio pod okupacijom, pa je tako nedavno bio sastanak nasih milih suseda u Solun a u vezi Makedonije – da joj onako prijateljski pomogni kako oni to dobro znaju i rade);
– ono sto zabrinjava je sto ne postoje snage koje bi dale otpor i kvislinzi na vlast i tkz opozicija su samo dvije strane koje rade za istog gazdu.
Kao potvrda ovome evo vam tekst jedne zabranjene kolumne dr.Stefana Micov-Vlahov gde govori sto se trenutno desava u Makedonija. Naj upecatlivije je gde govori da je britanski ambasador dao pretsedniku mapu gde trazi da makedonija bude kantonizirana u 7 kantona…….. http://www.vistini.com/zosto-se-samoubiva-vmro-dpmne/

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Cijela prica se moze i svesti na jednu kratku recenicu: Kroz Makedoniju kao NATO clanicu nece proci ruski plinovod.

zlatko
Gost
zlatko
3 godine prije
Reply to  tuf

Netko je dobro napisao nema tu politicih opcija sve se gleda da zavrsni racun bude ekonomski profit.
Sve male drzave bivse YU sluze velikima kroz bankovnu politiku .Veliki guru Osho je davno napisao iza svega se krije profit narodi nisu vazni .Bitno je da nitko moj ne nastrada koleteralna smo steta u tome .
Unutar svih bivsih YU drzava imamo vlade u sjeni a pravi prjetsednici su gospoda u ambasadama zapadne orjentacije .Velika riba guta male.Borit se naemozemo .To je kad se domovina da na upravljnje drugome .To je isto kad se trosi tudi novac lako se placaju racuni.To je kad se vjeruje vise strancu nego svojim ljudima .To je kad smo prizivali strane banke kad smo prizivali strane kompanije .To je kad od zemlje zelimo naprviti industrisko cudo .da smo ostali poloprivredno stocarska zemlja sa zdravim prozvodima imali bi jaku podlogu bez koje se neda ziviti a to je hrana .Nemo zemo mi zapadu prodavati visoku tehnolgiju ali hranu mozemo.mi samo uvozili haranu a pokusavali prodavati visoku tehnologiju.zato sto su pojedinci imali profit.vlada prihode unistena je baza svake drzave a to je hrana.
To je kad su se strateski objekti prodavali kao sto je OKTA bitno je da si je neko zaradio profit bez motike.tako je u Hrvatskoj isto sllucaj sa INOM sada traje borba o povratku koju ce platiti narod .
Vlade su postavljene po volji naroda da nas vode u dobrom smjeru. Vode nas i odveli na stramputicu.
Ljudi su lica zamjenili sa dzonom.Tako je i prethodna vlada u MK radila kako im je odgovaralo. Bili su ne smjenljivi. a glaso sam za njih ne zato sto sam njihov fan osjecam se prevarenim.tako da ni novoj ne vjerujem da nas nece prodati pokusavam biti realan tko me bolje zastupa njemu dajem glas .Da bi dosli novi na vlas u stanju su prodati djete od majke.Zivim i u HR pa mi je poznata situacija,bojim se da ce nas kostati iste situacije umrtljenje sucaja Agrokor .6 miljardi eura je i za vece drzave strestna situacija.Dok god se krivci nebudu dovali pred pravdu sve je moguce. Nije mi toliko stalo do sebe koliko do unuka i unuke da im nemozemo garantirati ni sigurnost .Ima narodna Kad mecka igra kod sujeda dode i u tvoje dvoriste .Ne veseli me takva situacija pratim situaciju u MK roditelji su mi tamo sahranjeni ali nisam vise siguran gdje cu ja naci svojih 2m.
Citam kako se pojedinci nasladuju samim situacijama dolazi NATO nosi siguran odljev sretstava
U svoje 64 g nisam dozivio da su takve organizacije donjele dobro. bolje da na prve borbene linije idu nasi ljudi nego njihovi ,nase majke manje placu kad izgube sina .To je kao kad komad mese padne u masinu za mljevenje mesa ne izlaze komadi nego sarma .Znamo u kakvoj smo gabuli svi mali narodi ali opet idemo na klanje dobrovoljnjo.A oni bacaju medu nas krmanadle bez mesa . U svakom zitu ima kukolja
Mogao bih do sutra no nije nam valjalo prije sada je dobro necemo opet biti svoji na svome .Sada smo svoji na tudem.Da bi ostali na vlasti vlade moraju slusati i sprovoditi oligarhiske zahtjeve tolika je slatka vlast kad sve gledas sa visine Ima pogovorka radi sta hoces ali ne i dok kad hoces .
Kad se gledam u ogledalo imam puno godina a korak u stranu odmah ima 35 niko mi nije ravan.
Hvala sto ste procitali tekst malo mi je lakse
Ljepi pozdrav do svih razumuh ljudi
Zlatko

Zlatko
Gost
Zlatko
3 godine prije

Pa to nije nikakva novost. Vjerojatno želite reći da se Hrvatska nije odrekla vlastitog suvereniteta i to baš nakon teškog obrambenog rata, koji smo vodili sa Srbijom gdje su Srbi sa nama postupali onako kako su pjevali nakon pada Vukovara. Slobo nije je slao salatu, a njegovi su četnici klali Hrvate. Istina se poklapa sa pjesmom samo što nije bilo salate pa su radnju izvodili na suho. Vrla HDZ-ova diplomacija je tako dobro iz pregovarala ulazak u EU da su sve potpisali što su god tražili luzeri iz EU, kako se toj administraciji ne bi zamjerili po istoj metodi po kojoj su slušali pokojnog Adolfa Hitlera. Radi toga se vodi stalna bitka protiv Anti Fašista, koji su pobijedili sluge Hitler-ove koalicije, koja je izgubila rat jer je činila zločine protiv vlastitog naroda.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik