Makedonija se odriče suvereniteta i prihvaća NATO okupaciju

makedonija
32 komentara

Od prvog dana formiranja nove vlade Zorana Zaeva u Makedoniji je postalo jasno da odnos između te zemlje i NATO pakta ide samo u jednom smjeru – formalizirati savez. Navodno je na putu do ostvarenja tog cilja makedonska vlada spremna žrtvovati mnogo toga, čak i ime zemlje. U ovom slučaju govorimo o dugogodišnjoj borbi Skopja da obrani pravo da međunarodna zajednica zemlju prizna pod njezinim ustavnim imenom ”Republika Makedonija”, koje, kao što znamo, osporava susjedna Grčka, koja podsjeća kako je to ime grčke povijesne regije.

Međutim, nedavno je ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, odgovarajući na pitanje pod kojim imenom bi se zemlja mogla pridružiti NATO paktu, rekao ”kako bi u skladu s privremenim sporazumom Skopje bilo spremno prihvatiti poziv za članstvo pod radnim imenom s kojim je primljena u Ujedinjene narode”.

Zašto je ulazak u NATO tako važan za Makedoniju, da je aktualna vlada spremna čak i na ustupke po pitanju imena?

Makedonski novinar i nakladnik Milenko Nedelkovski podsjeća kako zemlja već ima privremeni naziv pod kojim je navedena u UN-u i drugim međunarodnim organizacijama, ”Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija”.

”Makedonija i makedonski narod nisu spremni na bilo kakve ustupke zbog ulaska u NATO. U to možete biti sigurni. No, sadašnja vlada, koja je izabrana nelegitimnim putem i naporima američkog veleposlanika u Makedoniji, Jessa Baileya, spremna je ne samo na ustupke, nego dati i sve prodati našim susjedima. Ne samo ime, nego i povijest crkve, jezika i teritorija”, rekao je Nedelkovski.

Prema njegovim riječima, kada kažemo riječ ”Makedonija”, treba razjasniti što imamo u vidu. Vladu Makedonije ili zemlju i njezine ljude.

”Ako mislite na Makedoniju kao zemlju i njen narod, Makedoncima se to nikako ne bi svidjelo”, rekao je Nedelkovski.

U odgovoru na pitanje hoće li Makedonija ući NATO i može li za to dobiti sigurna jamstva, Nedelkovski je kategoričan: ”NATO Makedoniji ne može jamčiti ništa. Članstvo u NATO paktu je samo način da nas u potpunosti okupiraju, a okupirana država ne može biti stabilna. Mi smo i sada pod okupacijom, a tada ćemo to postati i službeno. Mi ćemo biti pod čizmom NATO pakta, kao što smo mnogo puta u povijesti bili pod čizmom stranca, kada su ovdje bili Nijemci, bugarski fašisti, a prije njih Osmansko Carstvo”, rekao je Nedelkovski.

S činjenicom da je makedonska vlada za članstvo u NATO paktu zaista spremna na razne ustupke, među kojima i odbacivanje naziva ”Republika Makedonija”, slažu se mnogi makedonski stručnjaci.

S druge strane, direktor Centra za geostrateške studije iz Beograda, Dragan Trifković, podsjeća kako spor zbog  naziva s Grčkom traje dugi niz godina.

”Jasno je da Grčka neće promijeniti svoj stav, a makedonska vlada sada traži model kojim će riješiti problem. Makedonija je, kao bivša republika federacije zemalja, stekla državnost nakon raspada Jugoslavije. Treba preciznije odrediti porijeklo pojma ”Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije”, kao i pojam Vardarske Makedonije, teritorija koji je dodijeljen Srbiji nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u Bukureštu s kojim je okončan Drugi balkanski rat”, rekao je  Dragan Trifković.

Prema njegovim riječima, Makedonija želi ući u NATO ”kako bi izbjegla kolaps”.

”Od samog početka je Makedonija, kao i druge države koje su nastale nakon raspada Jugoslavije, pod izravnom kontrolom vanjskih sila”, objasnio je Trifković.

”Sada se već otvoreno govori o suverenitetu zemlje koji ne postoji, te da su u Skopju prisiljeni provoditi politiku koju nameće Zapad. S druge strane, postoje oni koji vjeruju da bi ovo područje bez nadzora Washingtona i Bruxellesa brzo bilo podijeljeno od strane susjednih zemalja koje imaju teritorijalne pretenzije prema Makedoniji”, rekao je stručnjak.

Dragan Trifković je skrenuo pozornost na očitu činjenicu da NATO želi ubrzati ulazak nekoliko zemalja u organizaciju.

Prema riječima stručnjaka, iako je izgledalo da se NATO razvija i širi, ta organizacija zapravo prolazi kroz ozbiljnu krizu.

”Nejasno je koja je njegova funkcija u današnjim promijenjenim uvjetima u području sigurnosti, što se nekoliko puta vidjelo kada nije bio u stanju jamčiti sigurnost zemalja članica. Osim toga, ozbiljno su se promijenili odnosi unutar same organizacije. Na primjer, Turska, američki saveznik i članica NATO pakta, objavila je koordinate tajnih američkih baza u Siriji”, podsjetio je Trifković.

Prema njegovim riječima, Makedonija nije posebno potrebna NATO paktu, kao ni Crna Gora, ali je Zapadu važna da se spriječi moguće širenje ruskog utjecaja. Stoga Makedonija neće moći riješiti svoje probleme uz pomoć NATO-a. Samo će se uklopiti u širi kontekst problema s kojima se trenutno suočava Sjevernoatlantski savez”, rekao je.

”Što se tiče albanskog faktora u Makedoniji, on je izravno povezan sa Zapadom i služi njegovim interesima na Balkanu. Međutim, ”snaga” albanskog faktora isključivo ovisi o potpori Washingtona. Možda bi trebalo posjetiti na primjer Sirije, gdje vidimo da kada Sjedinjene Američke Države ne mogu ostvariti svoje planove, ostavljaju svoje bivše saveznike da se sami brinu o sebi”, rekao je Trifković.

Prema njegovim riječima, pristupanje Makedonije NATO paktu može biti privremeno rješenje, ali će sudbina NATO-a, Europske unije i Balkana ovisiti o promjenama koje se odvijaju na globalnoj razini.

Dr. Srđan Perišić, stručnjak za međunarodne odnose, smatra da je danas glavni zadatak NATO pakta kontrola nad cijelim područjem Europe.

”Ovaj savez se nastavlja kretati u smjeru koji danas glavna svrha njegovog postojanja, to je potpuno isključenje Rusije iz Europe. Njegova je svrha spriječiti ekonomski, energetsku, političku, kulturnu i vojnu prisutnost Rusije u bilo kojem dijelu Europe. Nakon Ukrajine 2014. godine,  Balkan je odmah označen kao sljedeći prioritet”, rekao je stručnjak.

NATO, posebice Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska, koriste sva sredstva kako bi se spriječila bilo kakva mogućnost da Makedonija vodi neovisnu politiku. U tu su se svrhu zapadne obavještajne agencije koristile i albanskim skupinama s Kosova, kao u terorističkom napadu u Kumanovu u svibnju 2015. Destabilizacija Makedonije se izravno provodila iz američke baze na Kosovu. Kasnije su bivše makedonske vlasti bile žrtva mješavine ”Obojene revolucije” i postizbornih makinacija.

Vlast je na kraju dodijeljena Zoranu Zaevu, a albanski faktor je tu odigrao ključnu ulogu. Albanci će kao nagradu dobiti status jednog od ključnih naroda u državi i gotovo vlastiti teritorijalni entitet u Makedoniji.

Kao što je navedeno od strane Srđana Perišića, Makedonija je podijeljena, a prisutnost NATO pakta u toj zemlji je važna zbog zatvaranja energetskih tokova Rusiji uz rijeku Vardar.

”NATO nije zainteresiran za ono što se događa s Makedoncima ili kako žive. Važna je samo kontrola nad teritorijem zemlje. Članstvo Makedonije u NATO-u će istodobno značiti veliki pritisak na Srbiju, tako da se i ona pridruži savezu”, rekao je stručnjak.

Perišić je sugerirao da bi, zbog protivljenja Grčke, makedonski premijer Zoran Zaev vrlo lako mogao prihvatiti novi naziv države.

”Dakle, sve se čini da Makedonija u NATO uđe u najkraćem mogućem roku”, zaključio je Perišić.

Povjesničar Marko Pejović smatra neopravdanim to gledati kao na odluku Skopja, kao što je slučaj i u drugim balkanskim prijestolnicama.

”Vlasti u Makedoniji, ali ne samo, pod američkom su kontrolom, tako da se važne odluke donose izvan državnih institucija. Uloga tih institucija je samo priopćenje tih odluka. Ovdje ne postoji neovisna politika i ne može je ni biti”, rekao je Pejović.

”Makedonija je satelitska država, prepuna unutarnjih podjela koje postoje samo zbog dominacije vanjskih sila”, rekao je.

”Ulazak Makedonije u NATO je samo jedno od pitanja američke agende, posljedice toga će biti rezultat provođenja američke volje u zemlji. Volja naroda, demokracija na Balkanu, politički dijalog i politika se svode na fraze čija značenja nema smisla ni analizirati. Njima nitko ozbiljan ne vjeruje”, zaključio je Marko Pejović.

NATOteritorijalne pretenzijeZaev
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
6 godine prije

Neka im je sa srecom 🙂

Vlastimir
6 godine prije

Kao što sam više puta napominjao novokompovane nacije koje su se odrekle svojih korena ne mogu dugo da bude slobodne.Neka im je sa srećom.Ali koga okupira NATO njemu nema spasa,proći će gore nego pod okupacijom Hitlera.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Trifković je rekao opšte poznatu stvar da si danas američki saveznik a sutra te odbace kao krpu ili još gore – postaješ neprijatelj.Džaba,naivčinama nikako da uđe u glavu.

Konstantin
6 godine prije

Bratja & sestre …. danas sam popio dosta “shpricera” sa vinom u cast visegodisnje borbe Sirijskog napacenog naroda i povodom oslobodjenja DEZ-ora! A da budem iskren i po koju domacu rakijicu zbog tuge da je moja Makedonija i de jure obznanila (iako de fakto to vec nazalost 26 godina radi) da hoce da bude i javna OTAN kolonija! Sa obzirom da sam rodjen u isti dan kao i postovani gdin Putin … verujem u karmu (iako to nema veze sa Hriscanskom religijom) … da je svako zlo za dobro! Verujem da ce se ne samo svi Slovenski narodi osloboditi svoga jarma, vec da ce se polako svi porobljeni narodi shirom ovog napacenog sveta probuditi iz svoje letargije i apatije, i konacno poceti da se bore i za svoje licno dobro, kako i za licno dobro svoje familije i drzave (a samim tim i ovog nenormalnog i nemoralnog sveta)! Da ste… Čitaj više »

Weteran
6 godine prije

Ništa neobično?!
Geografski prostor današnje “FYROM” sa svojom sadašnjom strukturom stanovništva nikada nije bio suveren!
Naprosto, ovo je prirodan potez bilo koje administracije iz Skoplja. Priklanja se Većem Carstvu.

17 novembar
6 godine prije

brzo skinuse ne gace nego tange a preostali makedonci koji se protive neka obuku pelene kao i mi u ostalim banana drzavama . na veliku zalost propaganda je ucinila svoje vise niko nema morala ljudi vise vole biti sluge nego boriti se za osnovno pravo na zivot

krkan
6 godine prije

Ne budi smiješan! Sve države nastale raspadom Jugoslavije, baš sve, su satelitske države. Ko se barem malo razumije u politiku može to vidjeti. Dakle, sve naše male državice, bolje rečeno protektorati MORAJU raditi šta im se kaže. U suprotnom ih neće biti. Jugoslavija je zamijenjena EU-om i tu će naše pripizdine od nazovi država imati još manju kontrolu. Ukoliko to ne žele i počnu glumiti da su neko i nešto slijedi im ekonomska blokada, neredi, umetanje stranih rušilačkih faktora itd itd. Pametan zna da trebada ide gdje “vjetar puše”, jer samo tako može da preživi, dok se glup busa u prsa i misli da je cijeli svijet njegov. Dakle, i Makedonija i sve naše ostale pripizdine mogu da izaberu ili NATO i EU ili Rusija. Trenutno trenutno Rusija ne može da pruži Makedoniji apsolutno ništa, kao što djelimično pruža Srbiji. Makedonija u vojnom smislu MORA da bude dio nekog saveza… Čitaj više »

Istina
6 godine prije

Sve najbolje Makedoncima. Ne čuh režimske srbijanske medije da su rekli koju lijepu riječ o dogovoru između albanskog i makedonskoga populusa prilikom sastavljanja nove makedonske vlade, barem u stilu ”ko nas bre zavadi”, pa da se poantira kako je dobro što je izbjegnuta vojna opcija. No u Beogradu su bile spremne navijačke skupine, da dođu u Skoplje, ali izgleda da su riječi amer. ambasadora još recentne u Vučićevoj glavi, pa je naređeno da srbijanski autobus i automobili ne dolaze u Makedoniju. Naposljetku i također, treba napomenuti i da su novosadski navijači htjeli doći u BiH, kako bi tokom posljednjih izbora napravili haos. Srbijansko-slobodarska praktična diplomacija über alles — gotovo da čovjek bude sretan kada ga beogradski režim ne spominje (ovdje izostavljam većinski narod koji zna istinu, no poantiram na razne trbuhozborce željne krvi i igara, dok sjede u udobnim foteljama). Najmanje je bitno kako će se Makedonija zvati, a najvažnije… Čitaj više »

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

”Od samog početka je Makedonija, kao i druge države koje su nastale nakon raspada Jugoslavije, pod izravnom kontrolom vanjskih sila” Ovo je citat iz teksta, i toliko je porazan za sve nas ovdje na Balkanu pošto je to gola istina. U redu za one koji nemaju hrabrosti i ne znaju ploviti sami pa im uvijek treba netko ko će ih držati za ruku i voditi kroz ovaj svijet, ali ima nas koji ne mislimo da je izlaz iz krize predaja vlastitog suvereniteta nekom drugom entitetu. I ima nas više nego ovih nesposobnih, a ne daju nam ni šansu kolaboracionisti okupatora.

EU dismr
6 godine prije

“North Kanabistan” bi bio izvanredan naziv Makedonije, s’obzirom na prava koja će dati albancima i ulazak u NATO. Sretno Vam bilo ….

Jonce
6 godine prije

Zbog velikog interesovanja, na Brankovom mostu postavljene jos 2 skakaonice.

DLM
6 godine prije

E moj Nermine lipo ti Milenko govori ali ti opet po svome, e jbg ne da se nekim da koriste ono izmedju usiju pa to ti je! Ajmo iz pocetka: – 27.04.2017g. u Makedonija je izvrsen puc skoro pa isto kao u Ukrajini samo ovdi nije bilo zrtava; – istog dana uspostavljena je kvislinska vlast od strane okupacionih snaga (ovo je poznato na nasim prostorima vidi istoriju) – okupacione vlasti su postavile svoju vlast a svi saradnici su kvislinzi pocevsi od zajeva pa sve do poslednjeg sofera u toj vlasti; – cilj ovako otvorene okupacije je brisanje Makedonske drzave i to se nastoji uraditi stvaranjem federalizaciuje gde arnauti postaju konstituenti makedonske drzave a time sticu pravo na samoopredeljenje do otceplenje, to ce se iskoristiti kao argument da se promjeni ime Makedonija jer se jeli radi o federaciji; – pritisak na one snage koje su davale otpor ovome je vrsen recima… Čitaj više »

tuf
6 godine prije

Cijela prica se moze i svesti na jednu kratku recenicu: Kroz Makedoniju kao NATO clanicu nece proci ruski plinovod.

Zlatko
6 godine prije

Pa to nije nikakva novost. Vjerojatno želite reći da se Hrvatska nije odrekla vlastitog suvereniteta i to baš nakon teškog obrambenog rata, koji smo vodili sa Srbijom gdje su Srbi sa nama postupali onako kako su pjevali nakon pada Vukovara. Slobo nije je slao salatu, a njegovi su četnici klali Hrvate. Istina se poklapa sa pjesmom samo što nije bilo salate pa su radnju izvodili na suho. Vrla HDZ-ova diplomacija je tako dobro iz pregovarala ulazak u EU da su sve potpisali što su god tražili luzeri iz EU, kako se toj administraciji ne bi zamjerili po istoj metodi po kojoj su slušali pokojnog Adolfa Hitlera. Radi toga se vodi stalna bitka protiv Anti Fašista, koji su pobijedili sluge Hitler-ove koalicije, koja je izgubila rat jer je činila zločine protiv vlastitog naroda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI