Makron odustaje od posjete Ukrajini zbog “bezbjednosnih pitanja”

Emmanuel Macron
64 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odgodio je planiranu posjetu Ukrajini zbog sigurnosnih razloga, objavio je u nedjelju francuski časopis Challenges.

Kako se navodi, putovanje je bilo zakazano za 13.-14. februar. Očekivalo se da će Macron posjetiti Odesu – najveću ukrajinsku crnomorsku luku – i kasnije stići u Kijev, navodi magazin. Francuska vlada nije komentarisala prijavljeno kašnjenje.

Tačni datumi putovanja stranih lidera u Ukrajinu obično se ne otkrivaju unaprijed.

Makron je posljednji put posjetio Kijev u junu 2022., četiri mjeseca nakon što je Rusija pokrenula svoju tekuću vojnu operaciju u susjednoj zemlji. Novi francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne posjetio je u januaru ukrajinsku prijestolnicu, gdje se sastao s predsjednikom Vladimirom Zelenskim i obećao dodatnu podršku.

Macron je prošlog mjeseca najavio da će Francuska obezbijediti 40 dodatnih krstarećih raketa SALP-EG i “stotine bombi”. On je rekao da će bilateralni sporazum o bezbjednosti “finalizirati” tokom predstojećeg putovanja u Ukrajinu.

Sličan pakt koji je Kijev ranije potpisao s Londonom predviđa da će Ukrajina dobiti “brzu i kontinuiranu sigurnosnu pomoć, modernu vojnu opremu u svim domenima” u slučaju ruskog napada u budućnosti.

Rusija je pozvala francuskog ambasadora u januaru, protestujući zbog “desetina Francuza” koji se bore u ukrajinskoj vojsci. Francusko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je tvrdnje Moskve da šalje “plaćenike u Ukrajinu”. Istovremeno, ministar odbrane Sebastien Lecornu rekao je da Pariz ne može spriječiti “francuske civile” da putuju u Ukrajinu i pridruže se borbi na strani Kijeva.

Početkom februara Francuska je pozvala ruskog ambasadora u Parizu zbog smrti dvojice francuskih humanitarnih radnika u vazdušnom napadu u Ukrajini.

francuskamacronrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 mjeseci prije

Pitao Putina da li je bezbedno a ovaj mu odgovorio: “Nisam ti ja mama… žena… štagod, pa da te držim za rukicu”.
Nema više “naši zapadni partnjori” – prošla baba sa krofnama…

Mrčikola
2 mjeseci prije

Nitko od zapadnih “vođa” i “humanitaraca” ne posjećuje Ukrajinu bez dozvole Rusa.
Da ga Rusi, sad, nakon njegovih javnih izjava da će dodatno poslati ukrima projektile dugog dometa, puste u Ukrajinu…bilo bi pomalo paradoksalno…neprihvatljivo ruskoj javnosti…sumnjivo svakako…bez obzira na taktiku ili strategiju.
S druge strane, kod ukra je počeo raspad vojnog ustroja pa i s njihove strane, iz bilo kojeg razloga, može doletjet neka “nenajavljna”.😁

Protiv Sistema
2 mjeseci prije

Jadna Francuska s takvim predsjednikom. Odlika svih ovih davos mladih lidera – kukavičluk na maksimumu. Jaki na rječima a od djela nema ni d

dupla kamilica
2 mjeseci prije

Hrabar potez.

Željko
2 mjeseci prije

Ne razumijem ovog “klauna”: toliko problema doma (poljoprivrednici, preostala industrija, gubitak preostalih kolonija ili tzv. država u Africi, ukidanje “Kolonijalnog poreza” od istih, sve manje socijalnih davanja, gubitak urana kojeg sada ako ne želi sudbinu kao Njemačka kupovati to tržišnim cijenam samo od RF, itd.) a on i dalje “svakom loncu poklopac”!

FATIH
2 mjeseci prije

VLADIMIR NIJE DAO JAMSTVO PUDLICI OVALNOG UREDA😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Tысяча = Tisuća
2 mjeseci prije

Ja mislim da je V V Putin ukinuo presutno sletanje NATO politicara u Kijev…sad ce biti rokaj po avionima iznad Ukrajine.
Kad natovci podrzavaju rusenje ruskog aviona s zarobljenicima vrijeme je i da Rusija promijeni svoj stav.

Crescent
2 mjeseci prije

Borrell danas optuziva Ameriku da ne poduzima nisa gledu broja mrtvih u Gazi.
Ili je ovo gluma
ili je tukac umislio da je orao

Mislim da EU ima pretenzije da bude supersila
mislim da ce se EU uhvatiti u kostac i s Amerikom jednog dana

Sve skupa to ne podrzavam ali to je mogucno

tuf
2 mjeseci prije

Prije par dana je Borell bio na izletu u Kijevu, između ostaloga je posjetio i sklonište jer su Rusi eto baš tada defragmentirali neke tvornice vojne opreme na kijevskom području.
Možda se Macronu nije svidio prospekt takvog itinerera. Znaju se rakete pokvariti, zalutati.

Steve
2 mjeseci prije

Još jedan ,,izuzetni,, sa 24,… % podrške kreće u hodočasničku misiju prosvetitelja…

IuIu, pravi
2 mjeseci prije

Putin “zaludeo” svet: “Ovo je nezapamćeno” Intervju predsednika Rusije Vladimira Putina sa američkim novinarom Takerom Karlsonom dobio je oko milijardu pregleda. To je izjavila Margarita Simonjan, glavna urednica medijske grupe Rosija Segodnaja i televizijskog kanala RT, u emisiji “Veče sa Vladimirom Solovjovom” na televizijskom kanalu Rusija 1. “Zamolila sam kolege da provere gledanost. Komplikovano je i teško, jer treba uzeti sve jezike, sve izvore na kojima je objavljeno… Uveravam vas da je ova cifra oko milijardu. Ovo je nezapamćeno u istoriji novinarstva”, rekla je i dodala: “Dakle, samo na društvenoj mreži Iks i samo na engleskom jeziku, intervju je imao 180 miliona pregleda, ako se ne uzme u obzir Karlsonov sajt i drugi resursi na različitim jezicima”. Podsetimo, u noći 9. februara Taker Karlson je na svom sajtu i raznim platformama postavio dvočasovni intervju sa ruskim liderom. Od objavljivanja je dobio više od 170 miliona pregleda na društvenoj mreži Iks,… Čitaj više »

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Ovaj bivši Rotschildov bankar sa Edipovim kompleksom je predsjednik jedne od pet država koje su stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i mogu staviti veto na bilo kakvu odluku UN-a.
Kako su samo nisko Francuzi pali sa ovim likom.

Sunak, Biden, Macron – trenutni lideri zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti UN.
A prije Sunaka, u VB su bili Liz Truss i Boris Johnson.

Top Lista Nadrealista i Monty Python zajedno ne bi se sjetili napisati takve epizode, sprdali bi ih da su otišli previše u apstrakciju 😄

onaj najglu...Dalton
2 mjeseci prije

Kad su čuli da Macron neće doći u Kijev, jer ga je mama stavila u kaznu, pola autobusa je plakalo…

Gad
2 mjeseci prije

Ukakio se dečko u gaće. Ionako nema što tražiti tamo.

Max
2 mjeseci prije

Strah od raketa.

Bruno
2 mjeseci prije

Bolje ti je da te skrši potres k’o u Petrinji i da te HDZ obnavlja, nego da te Englezi, Francuzi i Švabe brane.

Darko
2 mjeseci prije

Makrončić se usrao jer to više nije šala da mu Rusi pokucaju na vrata. Dobiti će svi EU muljatori što su si zaslužili..

Motorola
2 mjeseci prije

Usro se od straha..pederčina…

Jere
2 mjeseci prije

Treba mu bar priznati hrabrost da napravi potez za kojega zna da će ga proglasiti kukavicom.
😀

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI