Maldivi su uveli zabranu za Izraelce u znak solidarnosti s Palestinom

Maldivi
4 komentara

Maldivi su u nedjelju objavili da će vlasnicima izraelskih putovnica biti zabranjen posjet toj maloj većinski muslimanskoj otočnoj državi zbog rata u Gazi. Zemlja u Indijskom oceanu popularna je destinacija za turiste iz židovske države.

“Predsjednik dr. Mohamed Muizzu, nakon preporuke kabineta, odlučio je uvesti zabranu izraelskih putovnica”, objavio je ured predsjednika u priopćenju na svojoj web stranici. “Odluka vlade uključuje izmjene i dopune potrebnih zakona kako bi se vlasnicima izraelskih putovnica spriječio ulazak na Maldive i uspostavljanje pododbora vlade koji će nadzirati te napore.”

Muizzuov ured je dodao da je predsjednik odlučio “imenovati posebnog izaslanika za procjenu palestinskih potreba”, pokrenuti kampanju prikupljanja sredstava i održati skup u cijeloj zemlji u znak podrške Palestini.

Indijski oceanski arhipelag, poznat po bijelim pješčanim plažama, tirkiznim lagunama i luksuznim odmaralištima, prošle je godine privukao gotovo 11.000 turista iz Izraela, što čini 0,6% ukupnih dolazaka. Međutim, ove godine brojka je pala za više od 80%.

Nakon te objave, izraelsko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je upozorenje u kojem izraelskim građanima preporučuje izbjegavanje putovanja na Maldive i poziva one koji tamo borave da odu.

“Za izraelske državljane koji su već u zemlji, preporučuje se da razmotre odlazak, jer ako se nađu u nevolji iz bilo kojeg razloga, bit će nam teško pomoći”, reklo je Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju u nedjelju.

Diplomatski odnosi između Izraela i Maldiva suspendirani su od 1974. Izraelskim turistima dopušteno je posjetiti arhipelag nakon što su Maldivi ukinuli prethodnu zabranu putovanja 1990-ih, a dvije su zemlje 2010. obnovile diplomatske veze, ali napori za normalizaciju je napušten dvije godine kasnije, nakon svrgavanja predsjednika Mohameda Nasheeda.

Nekoliko većinski muslimanskih zemalja – uključujući Alžir, Pakistan, Bangladeš i Pakistan – zabranile su izraelskim putnicima otkako je 7. listopada izbio rat između Izraela i palestinske oružane skupine Hamas. Više od 36.000 Palestinaca ubijeno je tijekom izraelske operacije u Gazi, koji je pokrenut iznenadnim napadom Hamasa na južna izraelska naselja.

IZRAELMaldiviPalestinaSolidarnost
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
abc
4 mjeseci prije

Ovo bi morao učiniti ceo svet.

Max
4 mjeseci prije

Simbolično.

nessy
4 mjeseci prije

Svaka im cast na mudima. Zidovi neka ljetuju u Gazi, Rafah-u, i slicnim mjestima koja je njihova ‘oslobodilacka’ vojska oslobodila od svega sto dise.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI