Medvedev krivi Kijev i Zapad za pokušaje da se napravi još jedan Černobilj u Zaporoškoj elektrani

Dmitrij Medvedev
14 komentara

Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev optužio je ukrajinske vlasti i Zapad za pokušaj insceniranja katastrofe nalik Černobilju u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Sa kapacitetom od oko 6.000 megavata, Zaporožska elektrana je proizvela četvrtinu električne energije u Ukrajini. Od 1996. godine dio je ukrajinske proizvodne kompanije Energoatom. U martu 2022. godine ruske snage su uspostavile kontrolu nad objektom. Sada NEK radi sa 70 % svog kapaciteta zbog prevelikog snabdijevanja električnom energijom na oslobođenim teritorijama Zaporožje oblasti.

“Izgleda da su đubre u Kijevu i njihovi zapadni pristalice spremni da insceniraju još jedan Černobilj. Rakete i granate padaju sve bliže reaktorima nuklearne elektrane Zaporožje i skladištima radioaktivnih izotopa”, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu u petak. On je optužbe da Rusija stoji iza ovih napada odbacio kao “stopostotnu glupost”.

“Čak ni UN ne vjeruju u to”, naglasio je Medvedev.

NPP Zaporožje, koja se nalazi u gradu Energodar, trenutno je pod kontrolom ruske vojske. Posljednjih dana ukrajinske snage izvele su brojne udare na njenu teritoriju, koristeći bespilotne letjelice, tešku artiljeriju i višecevne bacače raketa. U većini slučajeva, napade su uznemirili sistemi protivvazdušne odbrane, ali je nekoliko granata pogodilo neke infrastrukturne objekte i skladište nuklearnog otpada.

MedvedevrusijaukrajinaZaporožska Elektrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HEKPCT
1 godina prije

“U većini slučajeva, napade su uznemirili sistemi protivvazdušne odbrane…” Uznemirili? Svaka čast strojnom prevođenju, ali da nitko ni ne pročita tekst prije objave… Kako vjerovati medijima koje oblikuju roboti?

404
1 godina prije

Kvazi matematičaru, prvo se nauči brojati do deset. Pokušaj prvo prebrojati svoje ovce, seljo….

tihobl
1 godina prije

Da se ne lazemo – ni jedan himars ne moze ispaliti bez americkog odobrenja. Rusi imaju puno pravo da odgovore raketiranjima po NE na americkim okupiranim teritorijama (EU i Japan). Americke NE ne smiju dirati jer ameri ne gadjaju ruske.

Smurgl
1 godina prije

“Dakle, Dmitrij Anatolijevič Medvedev… Što vreba iza portreta, rijetkih poteza kistom koje su nam naslikali službeni mediji? Prije svega, iznenađeni smo kad vidimo da on nije Medvedev i ne Dmitrij. Sve ovo nije ništa drugo nego paravan, neka vrsta, stranačkog pseudonima, baš kao Lenjin, Trocki i td. U dokumentacijskom sustavu židovskih zajednica (Ktuba – bračni ugovor, vrijeme obrezivanja, odrasla dob), u bazama podataka rabinskih sudova ovaj čovjek je naveden kao Menachem Aaronovich Mendel (iz nekog razloga ruski na putovnici). Otac – Aaron Abramovič Mendel, prema putovnici Anatolija Afanasyevicha, kao što možete pogoditi, također je zabilježen kao Rus. Majka – Tsilya Veniaminovna, Židovka. Supruga – Svetlana Moiseevna Linnik. Što se još zna o njemu? Uspio je postati pričuvni časnik bez služenja u vojsci. Za vojnu službu se pokazalo da je fizički neprikladne visine – 164 cm, težine 45 kg. (Usput, u svim normalnim zemljama vjeruje se da ako osoba nije ispunila… Čitaj više »

coke
1 godina prije

Ovima uvijek neko drugi kriv ili obicno drugi sami sebe raketiraju ko da imaju veze sa srbima

tihobl
1 godina prije

Mislis bicem po goloj guzi?
Vec sebe zamisljas u lateksu i koznim cizmama i sta bi Medvjedicu radio?
Tebi i Maldeu samo je jedna stvar na pameti.

Max
1 godina prije

Upozorio ih je.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI