Milijuni Europljana mogli bi ostati bez struje

Struja
42 komentara

Stručnjaci za energetiku sugeriraju da bi se Europa mogla suočiti s nestankom struje tijekom sljedećih mjeseci ako prosječne temperature padnu. Prema analitičarima investicijske banke Goldman Sachs, dok Europa ima dovoljno uskladištenih zaliha plina da preživi zimu, pad temperature mogao bi dovesti do pada razine skladištenja na rekordno niske razine.

Oštra zima dovela bi do povećane potražnje za gorivom kako bi se zagrijala, a mogla bi dovesti do rekordno niskih razina od onih koje smo vidjeli 2018.

Analitičari kažu da su, ako se to dogodi, “vjerojatni nestanci struje”.

Operatori nacionalnih mrežnih elektroenergetskih sustava u Ujedinjenom Kraljevstvu objavili su u ponedjeljak upozorenje jer je proizvodnja električne energije pala na opasno niske razine.

David Sheppard iz Financial Timesa upozorio je da: “Ove se obavijesti pokreću kada postoji <500 MW kapaciteta između očekivane raspoložive potražnje i raspoložive proizvodnje.”

Trenutno je očekivana potražnja za prijenosom i radna marža 43.464 MW. Uzbuna za hitne slučajeve otkazana je nekoliko sati kasnije.

Analitičari investicijske banke Goldman Sachs upozorili su da će, čak i ako Rusija poveća svoje opskrbe plinom u regiji, sjeverozapadna Europa vjerojatno vidjeti cijene plina na oko dva puta više od uobičajenih razina.

Europske cijene plina skočile su na rekordno visoke u posljednjih nekoliko mjeseci, a ruski predsjednik Vladimir Putin optužen je da utječe na opskrbu plinom.

Od smanjenja količine plina u bloku, cijene u listopadu skočile su do neviđenih najviših vrijednosti.

Zatim je prošlog mjeseca čak i taj rekord premašen kada je Putin preusmjerio plin koji je tekao plinovodom Yamal-Europa na istok.

Ovo skretanje se nastavilo više od 30 dana. Kako Njemačka i ostatak bloka pate, čini se da sada u priču ulazi američki predsjednik Joe Biden.

U slučaju da Rusija “oruža” plin smanjivanjem opskrbe usred sukoba u Ukrajini, Bidenova administracija poziva na povećanje proizvodnje ukapljenog prirodnog plina (LNG) diljem svijeta.

To bi značilo da bi se Europa mogla povući na povećane isporuke koje dolaze od tvrtki s Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Azije ako se nestašica ruskog plina pogorša.

Eto tako se forsira kriza na svim razinama. Je li cilj srušiti svjetsko gospodarstvo, uskoro ćemo saznati.

Izvor: express.co.uk

euEvropaPlinstruja
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Incog
2 godine prije

Sve ide po planu…

Smilje&Bosilje
2 godine prije

Ima svega dovoljno. Rade nestanak energenata namjerno i svaka druga tvrdnja koju plasiraju je debela laž.

fpz
2 godine prije

Jedino ih Rusija može spasiti. Rusija spašava svijet. Spasila Krim, Gruziju, Siriju, Afganistan…

Max
2 godine prije

Nakon plandemije spremaju blackout.

MKD
2 godine prije

Sve je lažžž samo pusta laažž …

B.A.N.
2 godine prije

Zbog ove isforsirane ”krize” mnogi bi mogli ostati i bez glave.

Boba Lazarević
2 godine prije

Interesantno kako djeluje ovo globalno zatopljenje…

tihobl
2 godine prije

Zadnja recenica je laz.

SAD kad bi sav svoj izvoz usmjerili u EU podmirili bi 5% potreba.
Australija i arapi kada bi se usmjerili u EU umjesto blizeg azijskog trzista morali bi smanjjiti proizvodnju zbog duzih ruta. Jednostavno nema dovoljno tankera da EU moze odustati od ruskog gasa.

Jedino kad bi smanjili stanovnistvo za 60% i proveli deindustrijalizaciju onda bi bili neovisni o Rusiji.

Druga laz su elektricni automobili. Elektromreza bi mogla izdrzati do 10% elektricnih automobila. Cak i kad bi proizveli dovoljno el. energije u elektranam opet nema mreze da je dopreme.

Engleske novine su pune lazi i treba ih citati pazljivo.

radoznalo_mače
2 godine prije

Uskoro kad drastično poskupi struja, još više kućanstava će ostat u mraku jer će im bit preskupo to plaćat, ali mislim da će struje bit za svih koji plaćaju, tj. poduzeća i postrojenja će nastavit radit normalno. Struja postaje luksuz.
Ima to i svojih draži: cijelo selo će okupit kod onog jednog šta ima para pa će svi zajedno gledat filmove na TV-u. Retro style. 🙂

Smokva
2 godine prije

Kak ću sad vozat svoj TESLA auto, neće biti struje, koji zajeb

mamarsh
2 godine prije

BEZ BRIGE VAKCINISANI SU KAO SVJETLONOSE BAREM
EMF U RANGU UTICNICE ,SA DVIJE DOZE

tihobl
2 godine prije

Ruski naucnici pronasli novu bateriju – uzmu masku, spresuju na 104*C, namazu grafenom, stave drugu masku i zarolaju. Laganija baterija od postojecih, a maski bice milijarde za reciklazu kad korona prodje.

A ja nesto kontam: uzmemo vakcinisanog, stavimo mu dvije maske i eto baterije.

čudila se aman ja
2 godine prije

…pokušavam,već duže vremena,nagovoriti moje da idemo na selo, ima kuča, voda, ali neće jer nema struje ,pokažem im ovaj naslov i kažem da nemamo problem.Idemo!

Kum
2 godine prije

Ti se razumijes u sve kao i Plenkovic.

Tupko Glupko
2 godine prije

“Analitičari investicijske banke Goldman Sachs upozorili su da će, čak i ako Rusija poveća svoje opskrbe plinom u regiji, sjeverozapadna Europa vjerojatno vidjeti cijene plina na oko dva puta više od uobičajenih razina.”

Da Putin zadrži cijenu plina Europi iz 2020. od 143 dolara za 1.000 m3 plina uvećan za inflaciju, napravio bi gestu koja bi mu se pamtila čitav život.
Prije tri dana cijena plina na tržištu bila je 950 dolara. Prije mjesec dana 2.100 dolara.

Lijepo je ovu bandu iz Brisela doveo pred zid – ili će dozvoliti opskrbu ruskim plinom, ili slijede nestašice struje, enormne cijene plina, a narod u Europi zna tko je kriv za to.

Nešto ne vidim Plenkovića da javno govori tko je kriv za enorman porast cijene energenata na europskom, a samim time i na našem tržištu.

lekcija
2 godine prije

istina kume velika istina

Zagten
2 godine prije

Satanina taktika je nevjerojatna i mijenja se kroz vrijeme. Za vrijeme srednjovjekovne kuge postojali su krivci, naravno Zidovi koji su se pridrzavali pravila higijene i preventive iz Starog zavjeta i samim time puno teze oboljevali od drugih. Danas se vidi iz aviona, djeci ispod teenagerskih godina je jasno koliko je sve cudno i nije slucajno, a niti jedan predsjednik drzave ili Vlade se to ne usudi reci. U principu, imamo kruzni argument; ne moze krenuti nabolje dok su drzave pod kontrolom onih koji “zakonskim predstavnicima” drze povez preko ociju, a to se nece promijeniti od sada do kraja svjetske povijesti.

Zvrk
2 godine prije

Političari kerozinom gase vatru od šibica, doista politika postala ke sama sebi svrha. U njoj od vrha piramide svako bira podredjenog nesposobnijeg od samog sebe da ga ne bi ugrozili. Cio sustav idiokracija

abc
2 godine prije

Kad nečeš ruskog plina, onda smrzavaj budaletino…..

ime
2 godine prije

za jadnike u gradovima: ruski radijatori. malo trose. nekakav impulsni sustav zagrijavanja. ima i pec raketa za one koji imaju dimnjake.

Ja to onako
2 godine prije

Aiiiiiii fatamorgana.

Donna5
2 godine prije

Meni nije jasno sve ovo poskupljenje struje, plina, nafte, ako je do svih ovih godina mogla biti realna normalna cijena, sta tjera te na vrhu da se povecavaju cijene? apsolutno nista, koristi se ova pandemija da ce ljudi umirat od gladi!

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Glupi svi redom lideri Evrope kojima su preći interesi Jamerike do njihovih država i naroda.
Koliko su glupi da ne vide što im Jamerika radi prosto nevjerojatno, ne postoji na planeti većih zločinaca i pljačkaša od jamerikenjaca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI