Ministri vanjskih poslova EU će odobriti pokretanje misije EU za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika

Ukrajinske trupe
40 komentara

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova EU donijeti odluku o pokretanju misije EU za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika. U ponedjeljak će razmotriti i pooštravanje sankcija Iranu za suzbijanje nemira, razgovarati o situaciji na Balkanu i vanjskopolitičkim aspektima Međunarodne klimatske konferencije UN-a.

Kako je novinarima u petak rekao izvor u diplomatskoj službi EU, Vijeće EU će donijeti zvaničnu odluku o pokretanju misije za podršku [Ukrajini] i o proceduri za njeno finansiranje. Misija će se zvati EUMAM Ukrajina (Misija vojne pomoći EU za Ukrajinu). Odluka o formiranju takve misije donesena je prije mjesec dana, 17. oktobra.

Kako je tada izvijestio visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, misija EU bi trebala obezbjediti obuku za 15.000 ukrajinskih vojnika. Misija je predviđena za 24 mjeseca i za njene potrebe treba izdvojiti 106,7 miliona eura.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova EU, misija će pružiti individualnu, kolektivnu i specijalnu obuku za Oružane snage Ukrajine i jedinice teritorijalne odbrane. Također će osigurati koordinaciju napora pojedinih država EU, koje će obučavati ukrajinsku vojsku za vođenje vojnih operacija protiv Rusije na bilateralnoj osnovi.

Pretpostavlja se da će baze EU za obuku Oružanih snaga Ukrajine biti smještene na teritoriji Njemačke i Poljske. Razmatra se mogućnost povezivanja drugih država u obuku borbenih grupa.

eurusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Svaka im casta al su i opremljeni svim i svacim evo malo prije gledam video neke Ukrajinske stranice pa mogu reci izgledaju jako mocno i sada me uopce ne cudi zasto se rusi stalno povlaci ….

Гавран
1 godina prije

У рат се не иде да се преживи. У рат се иде да се погине. Јапанска пословица.

Max
1 godina prije

Što će im obuka kad tvrde da su pobijedili u Ratu NATO ratuje protiv Rusije.

tihobl
1 godina prije

Sta je bitno u ovoj vijesti: Osim NATO sad je i EU zvanicno ukljucena u rat protiv Rusije.

eks
1 godina prije

Ima veoma mnogo Poljaka u redovima Ukro vojske ( u nekim zapadnim medijima se navodi oko 20.000 ) , tu su I Kanadjani, Amerikanci , Englezi … Svi oni su regularni vojnici NATO država koji se kriju pod “plaćenici” i “dobrovoljci” . Osim NATO oružja, praktično je NATO vojska u Ukrajini sve brojnija . PVO sistemima rukuju NATO vojnici, tu su sateliti, avaksi, specijalci , tako da se ta vojska ne može zvati ukrajinskom . Sve to je poznato Ruskom generalštabu . Prema nekim medijima na zapadu, već je u redovima “Ukro” snaga iz stroja izbačeno 10.000 Poljaka, ali fanatici rusofobi i dalje regrutuju i šalju svoje vojnike u borbu protiv Rusa. Rusi dovlače moćnije oružje i očekuje se pakao kod Zaporožja i Harkova .

Ico
1 godina prije

Čuo sam da je Josep Borrell notorni idiot!

FATIH
1 godina prije

DZABE KRECITE,DZABA.
SLAVA RUSKOM NARODU!!!!

gargamel
1 godina prije

Mislim da su to gluposti. Šta ja mislim je sledeće, toliki mladi imigranti bivaju pušteni u EU bez ikakvih provjera i osnova. Smatram da će za koju godinu biti EU državljani i da će biti obaveza da služe vojsku. Eto im preko milion relativno boljih i sposobnijih od evropskih pederčića. Daj bože da nisam u pravu, ali nevidim smisao tolike tolerancije kad je ilegalno useljavanje u pitanju.Opet kad vidim koliko mrze jedni druge( mislim stanovnike EU i migrante), mislim opet da će im to doći glave, preuzeće im državu. Ko je Premijer u Engleskoj, pola kabineta u NL, Švedskoj itd, imaju dvojno državljanstvo, kojoj će državi biti lojalni. Na kraju će se to i SAD obiti o glavu, proces je u toku, a to što smo mi nestrpljivi i mnogi neće dočekati, ne mjenja suštinu, svijet se uništava, ovako ili onako. Preporučujem svima pjesmu, ” biće skoro propast sveta, nek… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

Ukrajinsko Ministarstvo Istine, oduzelo akreditacije petorici zapadnih novinara (BBC, itd). Ovi demokrati su mislili da mogu iz Hersona izvjestavati prije nego se poslozi pozornica. Pa, u redu bi bilo da Zelenskom daju 2-3 dana da prikupi statiste, i poslozi scenu. Svi vec znamo da su rusi vampiri, ali, ipak je lijepse kad se vide mrtvi koji se ustaju, a na vratu dvije rupe. Hebiga, scenografija, produkcija, glumci, statisti… Pa ne moze to u jedan dan. Zamisli da im se jos dogodi, kao Baldwin-u, pravi metak u AK? Treba prikupiti nekoliko pozeljnih zenki, od 60-80 godina, i djecaka do puberteta, koji su brutalno silovani, iako su mogli izabrati i ukrajinke od 20-30 godina. To sve govori kakvi su rusi monstrumi, sto vec svi ionako znamo. Cak su nekoliko njih silovali macica koji jos nije otvorio oci. I, sto jos reci? Dogadjaj nije dokumantiran, ali za istinitost garantiraju britanski obavjestajci.

Nekoime
1 godina prije

15.000? To Rusima ne bu dost do gableca.

Karma
1 godina prije

Eu je septicka jama. Kad dolaze novi boosteri?

nessy
1 godina prije

EUMAM Ukrajina (Misija vojne pomoći EU za Ukrajinu)
Pa, i red je da im se pomogne, jadni ljudi su do sada dobili samo cca 45 miljardi $$$ u oruzju. Od cega nitko ne zna gdje je zavrsilo cca 30% oruzja. Zna se sigurno, jedino da nije tamo gdje je bilo namjenjeno. Ali, ne treba gladati sitnice, ulje je 20kn, tko jos gleda u pisljivig 15 miljardi $. Zanimljivo je kako nikada ne traze pomoc u hrani i med. materijalu. Ili toga imaju vise nego treba, ili ih boli ona stvar za ‘stoku sitna zuba’ (kako je prekrasno formulirao otac nacije, hebem ja njemu i oca i majku, sto je postavio temelje ovog govna koje danas zivimo).

gogo
1 godina prije

rat će trajati dok ameri šalju novac, onda će se ukri okrenuti protiv njih i Eu.

1 godina prije

Tačno kako je Lavrov predvidio , slijedi militarizacija eu…Čim se odluka donese eu je sebe obvezala na rat s rusijom i zakonski..

1 godina prije

Naravno obuka se neće odnositi samo na ukrajince već sve zainteresirane u eu da brane ” demokraciju i ljudska prava ” ..
Znači uskoro će borbena da zasvira u eu i pravac istočni front , ponovo…

Wolfgang
1 godina prije

Ukraina ne postoji…ukri ne razumiju da se bore za financijere kojima ukrainski zivot nista ne znaci..to je poligon za naoruzanje a samim tim i zaradu…stvarno mi ih je zao..

Lucija, prva
1 godina prije

Ovo je nelegalna odluka.
Uopće ne postoje mehanizmi za nešto takvo.
To može ili
Svaka pojedina država ili
Nato.

Dakle, ne postoje načini na koji EU može odlučiti raditi nešto takvo.
Sjetimo se Makronovih ideja od prije 5, 6 godina. Nije prošlo.
Također ne postoje ni mehanizmi da se za tako nešto dodjeljuju sredstva.

Čisto prekoračenje ovlasti.
Velika je vjerojatnost da će država na koju ovo padne, dana morati to plaćati.
Što znači, raditi nelegalne stvari.
I crtati debi metu na čelu.

Još jednom: EU komisija je administrativno tijelo.
Nema nikakvih mogućnosti voditi
Vanjsku politiku EU,
Naročito ne – financijsku politiku, a što su lijepo obavili za vrijeme korone.
Ono što je Ursulja potpisivala za Pfizer je pravno upitno i sa te strane.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Jebem sve mrtvo i živo tim ministrima, što su poduzeli za Palestinu, za Jemen, za Siriju, za Ganu, za…Nazi Fašisti rade na zaštiti Ukrajinskih Nacista. Bio sam u Ukrajini prije 6 godina i vidio Nazizam u živo, veći su NAZISTI od Hitlerovaca.
Ma samo da mi na vrata pokuca Ukrajinac ima da ga skratimo za glavu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI