Ministrica sugerira da bi nova američka administracija mogla poništiti Trumpovu odluku o povlačenja američkih postrojbi iz Njemačke

Americke trupe
4 komentara

U srpnju Trumpova je administracija krenula naprijed s odlukom u smjeru toga da američku vojnu prisutnost u Njemačkoj smanji na polovicu od tada raspoređenih 25.000 vojnika. Washington je taj potez opravdao odbijanjem Berlina u pogledu ispunjavanja obaveza prema vojnom proračunu. Naime, Berlin je navodno odbijao izdvajati 2 % iz svog proračuna za vojne potrebe NATO saveza.

Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer sugerirala je da će, u slučaju Bidenovog preuzimanja Bijele kuće u siječnju 2021. godine, postojati velike šanse da SAD poništi svoju raniju odluku o povlačenju oko 9.500 svojih vojnika iz vojnih baza u Njemačkoj.

“Tijekom predizborne kampanje čuli smo od demokrata da im je cilj ponovno temeljito razmotriti te planove. Morat ćemo vidjeti znači li to da će odluka biti potpuno opozvana ili prilagođena samo u određenim dijelovima”, rekla je ministrica.

Kramp-Karrenbauer je odbacila ideju o Europskoj strateškoj autonomiji, koju je ranije osmislio francuski predsjednik Emmanuel Macron, tvrdeći da EU i dalje trebaju i SAD i NATO savez, kako bi osigurala svoju sigurnost.

“Ideja strateške autonomije Europe ide predaleko ako njeguje iluziju da bismo mogli osigurati europsku sigurnost, stabilnost i prosperitet bez NATO-a i SAD-a”, izjavila je.

Ministrica obrane detaljno je razradila temu napomenuvši kako će EU trebati uložiti desetljeća truda i napora kako bi skupila potrebnu količinu konvencionalnog i strateškog naoružanja, koje NATO i SAD trenutno koriste za osiguravanje sigurnosti kontinenta.

Iako nade Kramp-Karrenbauer o povratku standardnog broja američkih vojnika, na oko 25.000 nisu bez osnove, nisu ni zajamčene. Demokrat Joe Biden obećao je obnoviti povjerenje između SAD-a i njihovih stranih saveznika, koje je navodno oštetio predsjednik Trump, ako on postane predsjednik. Trenutno svi ”mainstream” mediji proglašavaju Joea Bidena kao pobjednika izbora, no njegov protivnik Donald Trump i dalje osporava rezultate izbora u nekoliko država nizom tužbi koje su podnesene zbog prijevare birača.

Američki razdor s Berlinom oko troškova za obranu

Washington je u srpnju 2020. preusmjerio oko 9.500 svojih vojnika iz vojnih baza u Njemačkoj; neke je poslao bliže istočnim granicama EU, dok je drugi dio vratio u SAD. Odluka je uslijedila usred rasprava u njemačkom Bundestagu u vezi s vojnom potrošnjom zemlje i potrebom smanjenja strane vojne nazočnosti te uslijed kontinuiranog odbijanja Berlina u smjeru povećavanja novca za troškove obrane, koji je trebao ispunjavati NATO-ov cilj od 2 % BDP-a po zemlji članici.

Sam cilj prvotno je razvijen kao proizvoljan, ali američki predsjednik Donald Trump inzistirao je na tome da ga se učini obveznim, navodno prijeteći da će se u suprotnom SAD povući i da će otkazati savezništvo s NATO-om. Iako se većina članova saveza složila s tim planom, nisu svi bili spremni na primjenu istog; među njima je i Njemačka. Trump je u više navrata osudio berlinsko odbijanje povećavanja izdvajanja novca za obranu, tvrdeći da bi njemačka vlada novac trebala trošiti na kupnju oružja, a ne na ruski plin.

Američka vojskaNATOSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Istrazuj
3 godine prije

“… Annegret Kramp-Karrenbauer sugerirala je da će, u slučaju Bidenovog preuzimanja Bijele kuće u siječnju 2021. godine, postojati velike šanse da SAD poništi svoju raniju odluku …”

Evo – tipicna zlocinacka predstavnica “mocvare”… (Kabale – sto bi Puki rekao)
.
Svaki prosjecno inteligentan Nijemac bi zelio da Cionisticle postrojbe tzv USArmy – napuste Njemacku te da se konacno Cionisticka okupacija – prekine…
Peticije i peticije su pisane godinama za to…

I sad nam dolazi ovaj Cionisticki krokodil odvratnog lika i imena – u svojstvu Merkelove ministrice (i buduce nasljednice) – i kaze da “mocvara” tj Ciomisti kamatari-filantropi zele da njihova placenicka vojska – nastavi OKUPACIJU.

Ako ovoj gadnoj krokodilki, Nijemci ne otkinu glau i nabiju je na kolac na ulazu Berlin – nista nisu uradili…

nessy
3 godine prije

“tvrdeći da bi njemačka vlada novac trebala trošiti na kupnju oružja, a ne na ruski plin”
O, da, trebali su stedjeti na grijanju, da bi kupili vise USA ratne gvozdjurije. I naravno, ako im vec treba plin, uvijek mogu dobiti americki sa molekulama slobode, duplo skuplji, ali tko gleda par miljardi dolara, kad se trguje sa ‘zastitnikom Evrope’. Fuj,fuj, fuj…odvratno i sebicno, do bola.

Max
3 godine prije

Ne može Trump pa tako ni jedan drugi predsjednik SAD određivati drugim državama što da rade.

Tupko Glupko
3 godine prije

Ovih 25.000 NATO vojnika su presudni u obrani Njemačke koja ima 80 milijuna stanovnika.
Nijemci su inače u povijesti pokazali da se ne znaju braniti, a kamoli okupirati tuđe države.

Ministrica obrane Njemačke Kramp-Karrenbauer :”EU trebati uložiti desetljeća truda i napora kako bi skupila potrebnu količinu konvencionalnog i strateškog naoružanja, koje NATO i SAD trenutno koriste za osiguravanje sigurnosti kontinenta.”
Desetljeća?
Potjerajte Amere kući i zadržite oružje, ionako ste ga platili.

Trump je na finjaka omogućio Njemačkoj da se počne rješavati NATO američkih vojnika, ali Stockholmski sindrom je prejak.
Sada će vam Biden i demokrati poslati još 75.000 američkih NATO vojnika u Njemačku i staviti na istočne granice da vas brane od krvoločnih Rusa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI