Mirovni pregovori u Ukrajini sada nemogući

Antonio Guterres
10 komentara

Male su šanse da će Ukrajina i Rusija uskoro sjesti za pregovarački sto, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres za španski list El País, napominjući da obje zemlje i dalje vjeruju da svoje ciljeve mogu postići vojnim putem.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak, Guterres je rekao: “ Nažalost, vjerujem da mirovni pregovori u ovom trenutku nisu mogući. ” On je objasnio da se čini da Rusija nije spremna „ u ovom trenutku da se povuče sa teritorija koje zauzima ” dok se „ Ukrajina nada da će ih ponovo zauzeti ” silom.

Diplomata je dodao da – uprkos okolnostima – UN ipak čine sve što mogu da navedu Kijev i Moskvu da pregovaraju. On je naveo dogovor o žitu – čija budućnost trenutno visi o ravnoteži jer Rusija odbija da ga obnovi nakon 18. maja – kao „najvažniju inicijativu “ do sada.

Prema Guterresu, visoki predstavnici rade na dogovoru za sastanak uključenih strana u Istanbulu radi produženja sporazuma. Zvaničnik je priznao da su prigovori Moskve opravdani, dodajući da iako izvoz hrane i đubriva iz zemlje nije pod sankcijama, on je zapravo blokiran „ indirektnim preprekama koje ostaju. ”

U razgovoru za tursku Haberturk TV u nedjelju, Ibrahim Kalin, glavni savjetnik turskog predsjednika za vanjsku politiku, smatra da, “ Ovaj rat neće završiti pozicionim dobitkom, već novim sigurnosnim sporazumom između dva globalna bloka. On je tvrdio da je trenutni sukob zapravo sukob između Rusije i kolektivnog Zapada, što odražava stav Moskve.

“ Ovaj rat nije između Rusije i Ukrajine, već između Rusije i zapadnog bloka. Hladni rat 2.0 ”, objasnio je Kalin.

Turski zvaničnik je, međutim, napomenuo da trenutno postoje male šanse za dijalog jer trenutna „ međunarodna klima ide u prilog ratu, a ne miru. ”

U međuvremenu, također u nedjelju, bivši američki državni sekretar Henry Kissinger rekao je za CBS News da se sukob u Ukrajini možda približava prekretnici. Diplomata veteran predviđa da bi mirovni pregovori pod pokroviteljstvom Kine mogli biti održani do kraja 2023. godine.

EU i SAD brzo su zanemarile mirovni plan od dvanaest tačaka koji je predložio Peking na godišnjicu sukoba. Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je neke elemente dokumenta, dok se ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski složio s nekim od njegovih stavova, ali je ostao pri stavu da ne pregovara s Putinovom vladom.

Anónio GuterresrusijaukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
11 mjeseci prije

Uvijek su bili nemogući.

nekoime
11 mjeseci prije

Tako su mu rekli vlasnici iz State Departmenta.

tihobl
11 mjeseci prije

London nece dozvoliti mirovne pregovore. SVO vucice se sve dok NATO ne udje u rat. A onda ce rusi nataviti igru iscrpljivanja sve do kapitulacije Londona i Vasingona.
Pazite, ni Kina ni Indija ne smiju dopustiti poraz Rusije. Zapad je vec poceo obuzdavanje Kine (operacija anakonda) i hibridni rat protiv Indije.

Moje Ime AD 1995
11 mjeseci prije

Kada ce se vec zavrsiti ovaj Sovjetski gradjanski rat?

Pitajbabu
11 mjeseci prije

Ne ide kada radite sve da se to ne dogodi. Nista niste naucili iz primjera brkatog slikara, opet ce vas nalogodavci ostaviti kao i njega. isti su i danas i tada.

Berlin
11 mjeseci prije

France launches war crime probe into reporter’s death…..ali ne vrijedi za ubijene ruske novinare LOL zapadna pravda

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Daj ostavku.

Šef UNa ne smije davati ovakve izjave.

A… ionako si za k*

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI