Moskva i Ankara odbili platiti članarinu Vijeću Europe koje sada mora štedjeti na papiru i na čišćenju

Vijeće Europe - štednja
13 komentara

Moskva i Ankara su odbili platiti članarinu u Vijeće Europe, jer smatraju da ova organizacija iz političkih razloga protiv njih iznosi neprihvatljive optužbe. Deutsche Welle javlja kako je deficit proračuna organizacije doveo je do smanjenja rada u mnogim područjima, ali i prijetnje izbacivanja Rusije iz Vijeće Europe, što bi bio presedan u 70 godina povijesti postojanja Vijeća Europe.

“Danas nismo dobili informacije iz Ruske Federacije. Glavni tajnik Thorbjørn Jagland će obavijestiti Odbor ministara o svim koracima koji će se poduzeti sljedećeg tjedna”, rekao je šef službe za tisak Vijeća Europe Daniel Holtgen.

28. veljače je prošao rok uplate za prvi dio članarine Moskve za tekuću godinu. Računajući s lipnjem 2017. godine, Moskva je morala platiti 22 milijuna eura.

Spor oko plaćanja doprinosa je nastao kada je ruskim članovima Vijeća Europe uskraćeno pravo glasa zbog ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom 2014. godine. Članovi ruske delegacije su mogli sjediti i slušati rasprave o bilo kojoj temi, ali nisu mogli sudjelovati  u donošenju odluka i prošle godine je Moskva odlučila kako je u tim okolnostima plaćati 33 milijuna eura članarine godišnje apsolutno besmisleno.

Jednako tako, akcije Moskve za Vijeće Europe nisu bile neočekivane, jer ruski državni proračun za 2018. nema stavku kojom se previđa uplata članarine. Osim toga, ruski su političari više puta izjavili da je plaćanje članarine Vijeću Europe za Moskvu “neprihvatljivo”.

“Nikad nismo prekinuli dijalog. Međutim, budući da ne možemo sudjelovati u donošenju odluka, mislimo da imamo pravo ne platiti članarinu” , rekao je predsjednik Državne Dume Vjačeslav Volodin.

Istovremeno je u proračunu Vijeća Europa stvorena još jedna “rupa” . Uz deficit od 33 milijuna eura iz Rusije, ove organizacija nije primila uplate ni iz Turske. Odbijanje daljnjih uplata je Ankara najavila u listopadu 2017. godine. Turska je donijela odluku nakon što se Vijeće Europe nagradu Vaclav Havel za ljudska prava dodijelilo zatočenom turskom ustavnom sucu Muratu Arslanu. Turska suca optužuje za članstvo u pokretu islamskog klerika Fethullaha Gülena.

Tako će, uz ruska 33 milijuna, Vijeće Europe ostati i bez 20 milijuna eura koje je do sada uplaćivala Turska, zbog čega je proračun organizacije smanjen za dodatnih 6%.

Međutim, Vijeće Europe istovremeno traži kompromis s Moskvom i u tu je svrhu uspostavljena posebna komisija koja uključuje dva predstavnika Rusije.

Vijeće Europe nudi Rusiji da zadrži pravo podnošenja žalbi Europskom sudu za ljudska prava (ECHR). No, ruski mediji su proteklih dana objavili kako se saznaje da Rusija ne isključuje mogućnost povlačenja iz Europske konvencije o ljudskim pravima, samim tim i mogućnosti podnošenja tužbi ovom sudu.

U Vijeću Europe tvrde da su pravila jasna i propisuju da će zemlja koja ne plaća doprinose dvije godine bit će lišena članstva u organizaciji. Ako se Rusija isključi, to će biti prvi takav slučaj u 70 godina povijesti Vijeća Europe.

Što god govorili u Vijeću Europe, manjak novca se osjeti i rezovi su dotaknuli mnoga područja, uključujući prijevode na strane jezike najvažnijih sastanaka organizacije. Ali ne štedi se samo na prevoditeljima, nego na doslovce svemu, čak i na papiru i čišćenju tepiha u zgradi organizacije. Neki parlamentarci to smatraju ucjenom Moskve.

Prema njihovom mišljenju, Vijeće Europe ima mnoge važne zadaće, od zaštite ljudskih prava, podnošenja zahtjeva protiv država, nuđenja pregovora između zaraćenih zemalja i drugo, a sada je organizacija u opasnosti da ostane bez sredstava zbog političke borba s Rusijom i Turskom.

Svih 47 zemalja članica su trebale izvršiti uplati trećine članarine za 2018. do srijede, ali to nije učinila i “duguje” Vijeću već 33 milijuna eura, što je oko 10% godišnjeg proračuna.

Rusija je jedno vrijeme čekala, nakon što je u travnju 2014. lišena prava glasa u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PACE), kada je Moskvi priopćeno da je to “kazna za aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima od strane Rusije”. Uplaćivala je doprinose do početka prošle godine i onda prestala. Sada duguje dvije trećine za 2017. i jednu trećinu godišnje članarine za ovu godinu.

Zbog odluke Rusije, sada i Turske, PACE sada mora štedjeti novac na svemu gdje je to moguće. Kako bi se smanjili troškovi, parlamentarni se dokumenti više ne distribuiraju u tiskanom obliku. Na sastanke se pozivaju samo prevoditelji osnovnih jezika. Prljavi tepisi u hodnicima također ukazuju na nedostatak novca, piše novinar njemačkog časopisa Focus, koji je posjetio sjedište Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Sa stajališta predsjednika Odbora za međunarodne poslove Državne Dume Rusije, Leonida Slutskog, jasno je da je glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland u neprilici i zbog nedostatka sredstava je morao smanjiti brojne važne programe.

“Međutim, Moskva će nastaviti plaćati članarinu samo kad se promijene važeća pravila i ponovno dobije pravo glasa”, rekao je Leonida Slutski.

Zastupnik PACE iz Njemačke Frank Schwabe je izjavio “kako Vijeće Europe ne može i neće dopustiti da ga se ucjenjuje”. Schwabe također smatra pogrešnim kažnjavati zemlje oduzimanjem prava glasa.

“Međutim, ako se sada takva mjera ukine, ne treba smatrati da se to dogodilo isključivo zbog Rusije”, naglasio je Schwabe.

Prema izvorima u parlamentarnim krugovima, Rusija želi osigurati da u budućnosti niti jedna delegacija više ne može izgubiti pravo glasa, a neki parlamentarci to vide kao pokušaj ucjene. Ipak, na marginama se održavaju rasprave glede povratka Rusije u PACE, a posebna parlamentarna komisija traži načine kako to učiniti.

Zapravo, Vijeće Europe nema drugog alata za kažnjavanje sudionika, iako u teoriji može isključiti zemlju članicu, iako se to nikada nije dogodilo.

Osim toga, bez utjecajne Rusije bi Vijeće Europe izgubilo na važnosti u usporedbi s Europskom unijom, a ruski građani ne bi mogli podnositi tužbe Europskom sudu za ljudska prava. No, to i ne bi bilo loše, jer Rusi ionako imaju vlastito pravosuđe i sudske instance. Čak i u slučaju Hodorkovskog je Europski sud za ljudska prava odlučio da je kazneno djelo počinjeno i da suđenje nije bilo političko, ali je presudio da Rusija Hodorkovskom mora platiti 10 000 eura za duševne boli i 14.543 eura za sudske troškove. Ova i mnoge druge presude Europskog suda za ljudska prava. podsjećaju na “Kafkin Proces” u kojem je sve neodređeno, nepoznato, maglovito i odvojeno od stvarnosti. Dakle, ako ruski državljani i ne budu mogli podnositi tužbe ovom sudskom tijelu, nisu izgubili ništa.

Moskva može postići svoj cilj, unatoč gorkim prosvjedima Ukrajine. Glavni tajnik Thorbjørn Jagland je nedavno izrazio spremnost na kompromis.

“Za Vijeće Europe je jasno da je pripajanje Krima kršenje međunarodnog prava, ali nije u njegovoj nadležnosti da rješava ovaj problem. Za vrijeme sukoba i Rusija i Ukrajina trebaju biti zastupljeni u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Nadam se da ćemo pronaći izlaz iz ove situacije”, rekao je glavni tajnik Vijeća Thorbjørn Jagland.

Zbog “blokade i osvete Moskve” Vijeće Europe je ostalo bez 33 milijuna eura i jedini je izlaz da iznos koji nedostaje iz Moskve i Ankare uplate druge države, koje će teško pristati na dodatna izdvajanja. Manjak bi mogla nadoknaditi i  Njemačka, čija se vlada zalaže za nastavak rada Vijeća Europe punim tempom, jer se čini da je Moskvi i Ankari potpuno svejedno što će se dogoditi.

Podsjetimo, Vijeće Europe je međunarodna organizacija koju čini 47 država članica šire europske regije, a glavne zadaće organizacije su jačanje demokracije, zaštita ljudskih prava i pravne države na europskom kontinentu. Iako Vijeće Europe službeno ne treba miješati s Vijećem Europske unije ili Europskim vijećem, koji su pak tijela Europske unije, jer je Vijeće Europe je samostalna međunarodna organizacija odvojena od Europske unije, ipak je težina EU primjetna u svim njegovim odlukama.

članarinaVijeće Europe
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
6 godine prije

Ne čačkaj mečku sa prstem u oko jer će da uzvrati žestoko……………….
https://www.youtube.com/watch?v=ilkw1Xsb_Jg

Ana
6 godine prije

Pa neka od sada kupuju vodu bez okusa!

rodoljub
6 godine prije

Vijece Europe ? Cemu to sluzi ?

igi
6 godine prije

….rusima pomali dolazi u glavu da sve te organizacije,sudovi i ostala buranija služe samo jednom gospodaru iz FEDa….nije ni čudo tolika naivnost ipak su oni slaveni….

Ive
6 godine prije

Vijece Evrope USA poltron. Bitniji su im Interesi USA do Evrope.

kladionicar
6 godine prije

Gospodo vijecnici, tanje srati pa ce i WC papira trebati manje. A i manje ce se cistiti.

Jole
6 godine prije

Paraziti,idite prositi po svijetu da vam udijele nešto.Zamisli ti tu bagru koja je naučila živjeti lagodno na grbači naroda.
Neka striko Soroš nešto udijeli.

cool
6 godine prije

Konačno su se opametili.

Mikojan
6 godine prije

“Prljavi tepisi u hodnicima također ukazuju na nedostatak novca” zanimljivo je da kada se krene u štednju obavezno počinje od najmanje plačenoga, a to su čistači, a oni su zapravo najbitniji za njihovo zdravlje, od smanjenja dnevnica nisu krenuli ili smanjenja kojekakvih piskarala i nepotrebnih službenika. Nek krepaju u prašini i blatu !

Marsal
6 godine prije
John
6 godine prije

ne razumijem da je to toliki problem u slucaju ovako ozbiljne organizacije. ne mogu li se sredstva privremeno namaknuti kreditom dok se situacija ne rijesi?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI