Kriza u Vijeću Europe zbog obustave uplate članarine od strane Rusije

Prekid financiranja
25 komentara

Nakon što je vijest prvo objavljena na internetskoj stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova, ministar Sergej Lavrov  je telefonom obavijestio glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjørna Jaglanda kako Rusija 2017. neće uplatiti novac u fond ove organizacije.

Ruski ministar vanjskih poslova je rekao da Rusija neće uplaćivati doprinose u proračunu Vijeća Europe za 2017. godinu, prije bezuvjetne obnove punih prava delegacije Ruske Federacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i rekao glavnom tajniku organizacije da obrati pozornost što stoji u službenom priopćenju Ministarstva vanjskih poslova o tom pitanju.

U priopćenju rusko Ministarstvo vanjskih poslova kaže da je situacija u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u posljednjih nekoliko godina značajno degradirala ruske parlamentarce i zabranjivala im da ravnopravno sudjeluju na raspravama s visokim dužnosnicima Vijeća Europe, uključujući i glavnog tajnika, njegovog zamjenika, povjerenika za ljudska prava i suce Europskog suda za ljudska prava,  što je dovelo u pitanje legitimitet odnosa između Rusije i Vijeća Europe.

Ukupan iznos doprinosa za Vijeće Europe je oko 260 milijuna eura, od čega je Rusija ove godine trebala platiti 33 milijuna eura, dakle, čak i više od ranije uplaćivanih 10%, koliko je iznosio ruski udio.

Nitko nema pravo ograničiti ovlasti bilo kojeg nacionalnog izaslanstva, jer predstavnike izaslanstva biraju građani njihove zemlje, a potom ih delegiraju da u Vijeću Europe predstavljaju svoj narod. Trenutna situacija u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe je dovela u pitanje legitimitet vladajućih tijela organizacije, jer jedna od članica skupštine ne glasa za njihove odluke. Na temelju čega ih trebamo financirati? Da bi mogli svaki dan gledati rusofobnu histeriju sponzoriranu našim  sredstvima? Ne, ovo nije u redu, to nije dobro”, rekla je predsjednica ruskog parlamenta Valentina Matvijenko.

U priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova stoji:

Ruska Federacija izrazila zabrinutost zbog produbljivanja krize u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PACE). Kao što je poznato, u pokušaju da ‘kazni’ ruski delegaciju zbog slobodne volje stanovnika Krima da se 2014. ujedine s Ruskom Federacijom su ograničene ovlasti ruskog parlamentarnog izaslanstva, zbog čega je nemoguće njihovo sudjelovanje u radu skupštine. Od tada situacija u PACE samo degradira. Tamo se vodi besramna kampanja uznemiravanja članova parlamenta koji se zalažu za normalizaciju suradnje s Rusijom u okviru Vijeće Europe i u skladu s njegovom poveljom. Kriza u PACE prijeti da utječe na druge organe najstarije paneuropske organizacije. Ona postaje sustava. Osim toga, ovakvi postupci su doveli u pitanje legitimitet ruskih odnosa s Vijećem Europe u cjelini.

S obzirom na ono što se događa, Ruska Federacija je odlučila obustaviti isplatu svog doprinosa za 2017. godine, sve dok rusko izaslanstvo bezuvjetno opet ne dobije sva pripadajuća prava u PACE.

Ruska Federacija se i dalje zalaže za učinkovit rad u Vijeću Europe, uključujući i obveze Konvencije u kojima sudjeluje.

Pozivamo odgovorne Vijeća Europe, države članice da ulože sve napore da se ubrza prevladavanje krize u Skupštini i da se postigne veće jedinstvo između njenih članica radi očuvanja i ostvarivanja ideala i načela koji su zajednička baština i definirani su u članku 1. Statuta Vijeća Europe.

Zbog ove krize se jučer u Strasbourgu s glavnim tajnikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Thorbjørnom Jaglandom, sastao zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Aleksej Meškov. Tijekom sastanka je Meškov Jaglandu detaljno objasnio rusku odluku o obustavi uplate doprinosa u proračun organizacije za 2017.

“Naglašeno je da je potrebno hitno pronaći izlaz iz duboke krize i povratak u PACE”,  navodi se u priopćenju, koje dodaje kako je razmjena stajališta o ovom pitanju bila iskrena, a sastanak je održan u konstruktivnoj atmosferi.

Rusija je i dalje pri stavu da će uplaćivati u fond i sudjelovati u radu organizacije samo ako joj se bezuvjetno vrate sva pripadajuća pravima koja proizilaze iz članstva u PACE.

Vezani članak: Rusija prestaje financirati Vijeće Europe

financiranjeVijeće Europe
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Imenjak
6 godine prije

znaci nis od orwella, a ja se ponadao oceaniji i euroaziji.

zagi
6 godine prije

Zašto da plačam nekoga tko me blati i ponižava!

alan ford
6 godine prije

Rusija ima potpuno pravo. Vijeća Europe, osnovano 1949. ne treba brkati sa Europskim vijecem (koje j sluzbeni organ EU), ali Vijeća Europe je takodjer pod kontrolom globalisticke elite iz Washingtona kao i EU. Iako su clanovi VE, sve drzave Europe, VE se fakticki ponasa kao ipostava Washingtona i Bruxellesa. u vrhovima VE sjede sve sami Sorosevi ljudi, dresirani u fondaciji Otvoreno drustvo ili na Sorosevom sveucilistu CEU u Budimpesti. (koje Orban zeli ukinuti pa je Brisel zakmecao). Jedan primjer,- povjerenik VE za ljudska prava Niels Muzniekes, vise puta je bio u Hrvatskoj i srao, kako navoddno vlada homofobija i netolerancija i ovo i ono, a 2013, pred referendum o gay braku u Hrvatskoj, on je upozoravao da Hrvatska ne smije donositi zakone protiv gayeva. Muznikes je srao i protiv Orbana i Putina… Muzniekes je Latvijac, rodjen u SAD-u, pocetkom 90-ih dosao je u Latviju, gdje je godinama radio za Sorosevu… Čitaj više »

Ante
6 godine prije

Sporo Rusi donose te odluke stalno očekuju da će im ta Europa donijeti nešto dobro. Rusija ima izdajnika kao u Hrvatskoj koji bi za fotelju prodali vlastitu mater.

Svjatoslav 969
6 godine prije

A kome se Rusi to pravdaju,i to u debelom pismu.
Sto neigraju djonom ko Ameri i vise ce ih svi postovati.Zavrnu slavinu i poslje 6 mijeseci onda nek se pravdaju.Ionako ih niko ne cuje nitin zeli.

jerlo
6 godine prije

Kao prvo 33 miliona Eura ne znaci nista za Eu.
A kao druge sve europske organizacije, institucije imaju dvostruku funkcije, jedna je da bude uperena protiv Rusije a druga je da drzi inferniorne narode Europe pod cizmom razvijenih drzava.

Grdi
6 godine prije

Bravo, …. bahatoj EU eliti treba dati pljsku preko nosa ……………… po mom trebalo bi zavrnuti plinsku i naftnu pipu ( sve prodati kinezima i indijcima, pa nek EU placa visoke cijene SAD-u za energente – pa da vidimo koliko ce trebati da im gradna na pobijesne …………

Georgij Žukov
6 godine prije

Drugaricama i drugovima cestitam 04.07.DAN BORCA, praznik ustanka naroda Jugoslavije!☆

Uz podsjetnik na Proglas sa pozivom na opci ustanak i otpor nazi- fasizmu donesen prije 75 godina:

“Narodi Jugoslavije – Srbi, Hrvati, Slovenci, Crnogorci, Makedonci i drugi! .. . Slavna tradicija pravde i slobode nasih predaka ne smije biti zaboravljena. Sada je vrijeme da pokazamo da smo dostojni potomci svojih predaka. Sada je vrijeme, sada je kucnuo cas da se dignemo svi kao jedan u boj protiv okupatora i njihovih domacih slugu, krvnika nasih naroda. …”

Nightwatch
6 godine prije

Bogami ovi Rusi imaju zivaca i zivaca.. Zavrnuo bi ja sve pipe koje idu prema zapadu, ne dugo, samo jedan zimski mjesec. Trpili bi neduzni, ko i uvijek, ali ako se onda nebi raji upalila lampica u glavi nek ide sve u 3pm.

dalmata
6 godine prije

Izgleda da i strpljivosti Rusa ima kraja.Jedino sta Eu logor i NATO razumi je vrati in sve sa debelin kamatama.I tako tribana na svim poljima,A kad dode zima,kad okuje led,zatvorit i plin i naftu.Zapad je tija unistit i Ruski narod i vlast i Presjednika Putina.Otvoreno su zagovarali i nadali se da ce izbit glad kad su podlaci uveli sankcije.Sve triba vratit, jer ogrezle race razumu samo kad dobiju po nosu.Druze Zukov,cest itka je na mistu.Nadam se da ce i nasa generacija zasluzit da i nama buduci narastaji odaju pocast na nas Dan Ustanka.I doda bi,Smrt Eu,NATO i USrA demokraciji,sloboda narodu

Ana
6 godine prije

Sutiraju ih kako im padne na pamet, pa bi jos da im ovi placaju? Pa nisu mazohisti!

stipa
6 godine prije

Magarci što su uopće i plaćali svih prošlih godina, naročito nakon Majdana

Skylar Budd
3 godine prije

Zovem se Skylar Budd. Dopustite mi da vas ovdje brzo obavijestim da je dr. Ogundele čiji je WhatsApp ili Viber Chat broj: (+27638836445) sjajan i moćan bacač čarolija koje sam ikad poznavao, postoji sumnja u njega, njegova čarolija je 100% zagarantovana. Nakon što ga kontaktirate, vaša će veza biti osigurana, on ima moć da vrati ljubavnike zajedno, probleme u braku i bilo koje vrste ljudskih problema ili bolesti. Jednom me ostavio suprug stariji od 21 godine, tražila sam pomoć svugdje gdje niko nije mogao pomoći, prošle sedmice pronašla sam WhatsApp broj doktora Ogundelea. Odmah sam ga kontaktirala i moj muž koji me ostavio zbog druge dame vratio mi se u roku od 24 sata. Danas vam kažem da je dr. Ogundele moćan i nadčovjek.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI