Njemački Vrhovni sud presudio protiv nastavka financiranja desno-orijentirane stranke, zbog njezine ”ideologije”

Nacionalna demokratska stranka Njemačke
13 komentara

Najviši njemački sud presudio je u utorak da mala krajnje desna stranka neće dobiti nikakva državna sredstva sljedećih šest godina, jer su njezine vrijednosti i ciljevi navodno protuustavni i jer su navodno usmjereni na uništavanje demokracije u zemlji.

Savezni ustavni sud izjavio je da stranka Die Heimat, koja je nekada bila poznata kao Nacionalna demokratska stranka Njemačke, ili NPD ”i dalje zanemaruje temeljni poredak slobodne demokracije i u skladu sa svojim ciljevima i ponašanjem svojih članova i pristaša, usmjerena je na eliminaciju demokracije”. Potpredsjednica suda, sutkinja Doris Koenig, obrazložila je jednoglasnu odluku rekavši da je politički koncept stranke nespojiv s jamstvom ljudskog dostojanstva kako je definirano njemačkim ustavom ili Osnovnim zakonom. Die Heimat se pridržava etničkog koncepta njemačkog identiteta i ideje da se “nacionalna zajednica” zemlje temelji na podrijetlu, izjavila je sutkinja.

”Propagiranje etnički definirane zajednice rezultira zanemarivanjem stranaca, migranata i manjina, čime se krši ljudsko dostojanstvo i načelo elementarne pravne jednakosti”, rekla je Koenig. Njemačka vlada, kao i donji i Gornji dom parlamenta, tužili su stranku na sudu. Predstavili su dokaze za koje su rekli da dokazuju da je Die Heimat rasistička organizacija, zbog njezine navodne protu-muslimanske i antisemitske ideologije i zbog toga što ”odbacuje trans osobe”.

”Vlada je stvorila mogućnost uskraćivanja državnog financiranja političkoj stranci nakon što su dva pokušaja zabrane Die Heimat propala”, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. Čelnik stranke Frank Franz umanjio je značaj presude od utorka. “Da, nije lijepo za nas”, rekao je Franz. Ali svatko tko misli da će nas ovo izbaciti iz igre i zaustaviti, jako se vara”. Političke stranke u Njemačkoj dobivaju financijsku potporu uglavnom na temelju svoje zastupljenosti u državnom, nacionalnom i europskom parlamentu.

Die Heimat nije primio nikakvu državnu potporu od 2021. Dobio je oko 370.600 eura (402.800 dolara) 2016., kada je dobio 3,02 posto glasova na državnim izborima u istočnoj državi Mecklenburg-Zapadno Pomeranije, navodi dpa.

Još jedna desno-orijentirana stranka, Alternativa za Njemačku ili AfD, bilježi visoke rezultate u nedavnim anketama. Nedavna istraživanja stavljaju AfD na drugo mjesto na nacionalnoj razini s potporom od oko 23%, daleko iznad 10,3% koliko je osvojila na posljednjim njemačkim saveznim izborima 2021. godine. U svojim istočnonjemačkim uporištima pokrajinama Brandenburg, Saska i Tiringija, ankete pokazuju da je AfD najpopularnija stranka uoči izbora, koji se trebaju održati ove jeseni.

Vodeći njemački političari raspravljali su o mogućnosti pokušaja zabrane AfD-a ili njegovog isključivanja iz financijske pomoći, no još nitko to nije ozbiljno pokušao.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser pozdravila je odluku Ustavnog suda rekavši kako ona “šalje jasan signal: naša demokratska država ne financira neprijatelje ustava”.

”Snage koje žele nagristi i uništiti našu demokraciju ne smiju za to dobiti niti jedan cent državnog novca”, dodala je Faeser. “Čak i ako ustavne prepreke za buduće postupke ostanu visoke, sada imamo još jedan instrument za zaštitu naše demokracije”.

Die HeimatfinanciranjenjemačkaVrhovni sud
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
3 mjeseci prije

Šta je tu sad loše? Pa partija ne samo da nije dala demokratima već su mnogi i goli otok psjetili….

tihobl
3 mjeseci prije

Otkriveno sta je bolest X – to je zombi virus koji je bio zarobljen u sibirskom ledu, a oslobodilo ga je globalno otopljenje.

tuf
3 mjeseci prije

Ipso facto, ako je zaista Njemačkoj stalo da “temeljni poredak slobodne demokracije” bude očuvan, a protivnike istoga kažnjavaju zabranom financiranja, možemo onda očekivati i prestanak financiranja Ukrajine? Država koja je pogasila desetke oporbenih stranaka, stavila sve medije pod svoju kontrolu, privodi ljude zbog kritike vlasti, zabranjuje slobodno prakticiranje religije, zabranjuje korištenje jezika najvećoj manjini, progoni ljude na etničkoj osnovi, otvoreno provodi teroristička djela i službeno financira neonacističke paramilitarne organizacije, diže spomenike i imenuje ulice po nacističkim zločincima – to ponašanje je u skladu s demokratskim vrijednostima Rajskoga Vrta ( (c) Borell, 2022.) ?

vanja
3 mjeseci prije

Ko ne sluša nema večere.Ni Mađarima ne daju njiove pare.Čuo sam mišljenje da će amerikanci ići na zabranu Alternative za Nemačku.

tihobl
3 mjeseci prije

Za ocekivati je da analenini nacisti zabrane konkurenciju. Pali su na 10% a neonacisti bi im mogli oteti pola glasaca.

Darko
3 mjeseci prije

Pizda im materina a najveće štetočine u cijelom svijetu su ljevičari

Tim
3 mjeseci prije

A lijeve ideologije su ok? Ukinute financiranje svima, a od novaca sanirajte štete koje te ideologije, osobito lijeve i LGBT nanesu narodu. I Hitler je bio socijalista, zar ne?

Max
3 mjeseci prije

Samo lijevičarski teror smije opstati maskiran u woke trans lgbt i zelenu agendu.

Drago
3 mjeseci prije

Ponavljam Nijemci su kolonija bili i ostali i tocka

Hagar
3 mjeseci prije

Koji oksimoron. Zastita demokracije cenzurom i zabranom stranki koje nisu globalisticke. Sad vec moras biti idhiot ako ti nije jasno sto se desava.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI