Vijeće Europe traži novac od Rusije – Moskva: “Ili nam vratite prava ili tražite od Kijeva”

Eu zastava
23 komentara

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland je izjavio kako bi Moskva trebala prestati bojkotirati sastanke ovog tijela, ponovo početi uplaćivati članarinu i platiti iznos i za prošlu godinu. Prema njegovim riječima, država u Vijeću Europe ne može biti “pola članica i pola nečlanica”.

Rusija je dužna platiti doprinose Vijeću Europe. To nije pravo izbora, nego odgovornost koja se ostvaruje po tradicionalnom  pravilu: “Prvo platiti, a zatim surađivati”. Vijeće Europe se ne može složiti s činjenicom da je jedna država napola članica, a drugom polovicom nečlanica”, istaknuo je glavni tajnik organizacije Thorbjørn Jagland.

Ruska vlada je obustavila uplate članarine Vijeću Europe u lipnju prošle godine, čime je reagirala na odluku Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) o oduzimanju prava glasa za 18 ruskih predstavnika u tijelu, zbog takozvane “aneksije Krima”. Nakon ove odluke su ruski zastupnici bojkotirali sastanke Vijeća Europe, jer nisu mogli sudjelovati u raspravama, niti glasati.

Međutim, Vijeće Europe je i dalje insistiralo na tome da Rusija kao punopravna članica mora plaćati članarinu, koja nije ni visoka, ni mala, ovisno kako gledamo, ali bez prva glasa je potpuno besmisleno bacanje novca.

Članarina Rusije iznosi oko 33 milijuna eura godišnje, što čini oko 10% ukupnog proračuna organizacije. Početkom 2017. je Moskva uplatila prvu tranšu od 11 milijuna, a prema Thorbjørnu Jaglandu je ostala dužna više od 22 milijuna eura.

Vijeće Europe se suočava s financijskom krizom i zbog odluke Turske da odustane od statusa “velikog obveznika”, a samo Ankara je uplaćivala oko 20 milijuna eura.

Thorbjørn Jagland i Odbor ministara ovog tijela su predložili smanjenje proračuna, kako bi se uspostavila ravnoteža zbog prekida uplate članarine od strane Turske, te ruske suspenzije ispunjavanja financijskih obveza sve dok njezini zastupnici ne budu imali pravo glasa i odlučivanja.

Jagland
FOTO: Thorbjørn Jagland

Za Tursku i Rusiju su njihove odluke legitimne. Međutim, što se tiče bojkota Rusije, Odbor ministara neplaćanje članarine smatra “neprihvatljivim činom”.

“Moskva trebala nastaviti plaćati članarinu, uplatiti manjak od prošle godine, uključujući i kamate”, priopćili su europski dužnosnici.

Aleksej Puškov: “Dok se Rusiji ne vrate prava, neka novac traže od Kijeva”

U Rusiji su odmah odgovorili na izjavu Thorbjørna Jaglanda i poručili kako neće plaćati doprinose Vijeću Europe sve dok se ne obnove prava Rusije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

To je na Twitteru prvi poručio utjecajni ruski senator Aleksej Puškov.

“Sljedeća rata Rusije se očekuje u veljači, ali dok se ruska prava u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe ne obnovi, neće biti uplete doprinosa. Neka za nas plati Ukrajina”,  napisao je Aleksej Puškov.

Iako Thorbjørn Jagland tvrdi kako ne može biti članstva napola i inzistirao je da je plaćanje obveza od strane Rusije, istovremeno je rekao kako se Vijeće Europe suočava s financijskom krizom, prije svega zbog nedostatka novca Rusije i Turske.

Osim toga, glavni tajnik ovog tijela je rekao i kako ne može predvidjeti što će se dogoditi u slučaju da situacija ostane nepromijenjena.

“Rusija je dužna platiti prvi dio svog godišnjeg doprinosa do kraja veljače, kao i sve ostale zemlje”, kazao je Thorbjørn Jagland, dodavši “kako bi bilo nerazumno davati prognoze za drugi scenarij”.

No, kao što smo naveli, Moskva ostaje pri stavu kako novca za Vijeće Europe neće biti, osim ako se ruskim zastupnicima ne vrati pravo glasa i odlučivanja.

Podsjetimo, sjedište Vijeća Europe je u Strasbourgu i ne treba ga miješati s Vijećem Europske unije ili Europskim vijećem, koji su pak tijela Europske unije. Vijeće Europe je samostalna međunarodna organizacija odvojena od Europske unije, iako je zbog političke težine i broja zemalja članica EU primjetan veliki utjecaj Bruxellesa.

Vijeće Europe čine dva glavna tijela, Odbor ministara i Parlamentarna skupština, te tri institucije: Europski sud za ljudska prava, Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Europe i Povjerenik za ljudska prava. Parlamentarna skupština je savjetodavno tijelo. Njezine članove određuju nacionalni parlamenti. Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Europe savjetodavno je tijelo koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti. Na taj su način vlade, nacionalni parlamenti te lokalne i regionalne vlasti zasebno predstavljene.

Kriza u Vijeću Europe zbog obustave uplate članarine od strane Rusije

PACE usvojilo rezoluciju o ukidanju sankcija Rusiji

Thorbjørn JaglandVijeće Europe
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar Veliki
6 godine prije

To bi vam bilo ko da nekoga zaj****te celu godinu i onda za to tražite naplatu članarine sa kamatama. Ima ludih posle rata… 🙂

octopus
6 godine prije

Treba stvarno imati mvda pa ukinuti prava, a tražiti da se poštuju obveze. Rusi će ako uplate i jedan euro ispasti prvoklasne pyzde.

Sinisa
6 godine prije

Klošari!!

dronko
6 godine prije

strasno je sto netko toliko placa te nepotrebne birokrate evrope neka se druže na volonterskoj bazi

mars
6 godine prije

Imteresantno! Čist primjer parazitskog stanja uma koji je naučio egzistirati na tijelu, znoju, radu, trudu i postignućima onoga na koga se prikrpio, a da nije u stanju, niti želi išta pružiti za uzvrat. Kada jednom takvom umu prijeti opasnost ostanka bez “tkiva” domaćina na kojem parazitira, za njegov način shvatanja, kriv je domaćin a ne njegovo parazitiranje. Pri tome je sasvim nebitno koje konkretno ime nose takavi parazitski umovi – svima im je zajedničko to da su paraziti.

cool
6 godine prije

Ma koje “crno ” Vijeće Europe?? Što si umišljaju ovi neradnici?’ Rusi bi bili bedasti ako daju i jednu kopjejku? Stvarno Vas svrbi novac u Kremlju??

fbslo
6 godine prije

“Prvo platiti, a zatim surađivati”
i
Ruska vlada je obustavila uplate, čime je reagirala na odluku o oduzimanju prava glasa za 18 ruskih predstavnika u tijelu.;

Nekako ne ide zajedno, jeli ?

Busola
6 godine prije

Dovraga zar nemaju Njemačka , Velika Britanija, nordijske zemlje, Francuska dovoljno novaca da financiraju te pijavice.

A da zaboravio sam pijavice ne sisaju gospodare , očekujem da dug padne na Hrvatsku i ostale “velesile” uslijed nedostatka sredstava.

Zapad kako se kaže u SAD (i zbog takvih razmišljanja im najmanje vjerujem…) : nema besplatnog ručka…

Ivo Lola
6 godine prije

Koliko vijeća, koliko viječnika, koliko masnih plaća i vjećnićkih privilegija, plaćenih putnih troškova i naknada za odvojeni život, koliko pak besplatnog smještaja u luksuznim i rezidencijalnim četvrtima za mnogobrojne vjećnike? Birokracija, a ne demokracija. To je ovaj sistem.

dalmata
6 godine prije

Davno sam napisa za EU,NATO i USrA,da su cirkusanti.Napisa sam da su i bolesni cirkusanti licemjeri i hostapleri koji vridaju zdrav razum,a toliko su zastranili da im osnovni ljudski karakter i obraz spadju u vanzemaljske nepoznanice.A to se zove Eu,Euroatlanske integracije u zapadnoj demokraciji

zapadne vrijednosti
6 godine prije

Ne cijenimo te, ne uvazavamo te, nego te okrivljujemo, satanizujemo… ali volimo tvoje pare.
A nemaju para, pa da su malo manje uvodili “demokratiju” po svjetu bombardujuci zamlje, sto itekako kosta, bilo bi para.

Amater
6 godine prije

ovi stvarno trebaju doktoru ….

alan ford
6 godine prije

Vijeće Europe fornalno nije organ EU, ali je faktički ustvari također uključeno u cijelu globalističku mrežu globalne mafije: EU-NATO-UN-OESS… VE je također pod kontrolom globalne korporativne mafije. Ovo VE je 2011. donijelo onu famoznu, takozvanu istanbuslku konvenciju, sa kojok se pod maskom “borbe protiv nasilja nad ženama”, želi progurati rodna ideologija u zakonima svih država EU

Antonio Cagapulito
6 godine prije

Je li ovo iz šaljive rubrike…?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI