PACE usvojila rezoluciju o ukidanju sankcija Rusiji

pace
19 komentara

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) usvojila je rezoluciju kojom se navodi da se političke sankcije nametnute Rusiji trebaju ukinuti.

Rezolucija, koja bi mogla biti prvi korak ka ukidanju sankcija protiv Rusije, usvojena je većinom glasova u svom izvornom obliku, bez amandmana kojeg je predložila Ukrajina.

Nacrt rezolucije izradio je Michele Nicoletti, koji se smatra najvjerojatnijim kandidatom za predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, a trebao bi preuzeti ovu dužnost već u siječnju.

Prema tiskovnim agencijama, usvojenom rezolucijom PACE zabranjuje produljenje sankcije nametnutih Rusiji bez suglasnosti svih država članica Vijeća Europe. Zbog ove odredbe će se izuzetno teško moći produljiti sankcije protiv Rusije, budući da postoje mnoge zemlje članice Vijeća Europe koje nisu zadovoljne sankcijama, kao ni njihovim političkim i ekonomskim učinkom.

Mehanizam za primjenu ovih odredbi PACE će razraditi u narednim mjesecima. Ako sankcije ne budu ponovno produljene, možemo očekivati da će Moskva početi povlačiti protumjere nametnute europskim zemljama.

Podsjetimo da je tijekom sjednice u Strasbourgu predsjednik Ukrajine Petro Porošenko održao dugački govor, koji je kritizirao prijedlog češkog predsjednika Miloša Zemana, koji je prethodno predložio Ukrajini da za brzo rješavanje pitanja Krima kao naknadu od Rusije dobije novac ili energente.

Osim toga, Porošenko se morao braniti od oštrih kritika više čelnika europskih zemalja zbog ukrajinskog ”Zakona o odgoju i obrazovanju”, koji ukida prava manjinama školovanje na materinjem jeziku, zbog čega je dio delegata napustio sjednicu tijekom njegovog govora.

Podsjetimo, Vijeće Europe nije Vijeće Europske unije i međunarodna je organizacija koju čini 47 država članica šire europske regije, čiji su glavni zadaci jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i pravne države na europskom kontinentu. Najveći doseg Vijeća Europe ogleda se u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, potpisanoj 1950. godine, i koja služi kao osnovni pravni dokument Europskom sudu za ljudska prava.

Sjedište organizacije je u Strasbourgu na francusko-njemačkoj granici, gdje se održavaju sjednice Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Članstvo u Vijeću Europe otvoreno je svim europskim demokratskim državama koje su prihvatile načelo vladavine prava, višestranačku demokraciju i koje jamče temeljna ljudska prava i slobode svojim građanima.

Vijeće Europe ne treba miješati s Vijećem Europske unije ili Europskim vijećem, koji su pak tijela Europske unije. Vijeće Europe je samostalna međunarodna organizacija odvojena od Europske unije, iako je zbog političke težine i broja zemalja članica EU primjetan veliki utjecaj Bruxellesa.

Vijeće Europe čine dva glavna tijela, Odbor ministara i Parlamentarna skupština, te tri institucije: Europski sud za ljudska prava, Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Europe i Povjerenik za ljudska prava. Parlamentarna skupština je savjetodavno tijelo. Njezine članove određuju nacionalni parlamenti. Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Europe savjetodavno je tijelo koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti. Na taj su način vlade, nacionalni parlamenti te lokalne i regionalne vlasti zasebno predstavljene.

Europsko vijećePACEParlamentarna skupština Vijeća EuropeStrasbourgvijeće za ljudska pravaZeman
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
6 godine prije

Rusija je odbila plaćati članarinu ovom kvazi tijelu. Glad pripitomi svaku zvijer.

otpisani
6 godine prije

Taman se Rusi lijepo navikli na sankcije a sad će se opet morati navikavati na život bez njih … eh baš im ta EU ne da mira.

Andrej
6 godine prije

Steta! Necemo se vise moci gadjati mandarinama.

tak
6 godine prije

lova, lova, lova…

Georgij Žukov
6 godine prije

Sve te puste sankcije i nato manevre na granicama Rusije , rusi bi nekako i prezivjeli ali ulazak crne gore u nato i sankcije na uvoz hrvatskih mandarina nece prezivjeti , to je onaj jezicak na vagi kojeg nije imao i hitler ili napoleon 🙂

Adriana
6 godine prije

Usput, ovo je izvrstan trik EU kako zaobići Amere, osim ako ovi narede drugačije.S obzirom na gubitke zemalja EU (i mandarine), sankcije su totalna pomrčina.

Bobi
6 godine prije

I bas danas cujem na radiu Plenky izjavio da treba poboljsati odnos sa RF ?

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Amerika je sa Trumpom počela više gledati svoja posla, a manje tuđe. Popustili su nevidljivi okovi, sad je svatko slobodan sam sebi tražiti partnere iliti globalizacija je crkla. Još tu i tamo neki zaostali birkorata Clintonove, Busheve ili Obamine vlade zapjeva pokoju antirusku huškačku koju prepjevaju zaostali Soroševi plaćenici u mainstream medijima i to je sve šta je danas ostalo od monstruma zvanog – globalizacija. Super!

Ive
6 godine prije

Svi u Evropi mogu biti protiv sankcija, ali Hrvatska ce podrzati Trumpetu iz USA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI