fbpx

Nakon ubojstva Roma u Ukrajini reagirala i Europa – Kijev za napade optužuje Rusiju

Ukrajinski- nacionalist

U Ukrajini su ovog proljeća neonacističke i radikalne nacionalističke skupine otvorile sezonu lova na Rome. U svibnju je zapaljen romski kampa u blizini Lavova i ranije na Lisjoj gori u blizini Kijeva. Prizori su bili strašni, prije svega jer je pred lokalnim neonacistima bježalo mnoštvo žena i djece.

Međutim, tijekom posljednjeg napada na jedan od kampova Roma u području Lavova, koji se dogodio u subotu navečer, 23. lipnja, jedna je osoba ubijena, a četvero Roma je ranjeno, među kojima i jedno dijete.

Nikolaj Jurčenko, predstavnik Roma Ukrajine, izjavio je kako je policija napadače uhitila tijekom pogroma.

“Da je policija došla kasnije, možda nitko ne bi preživio”, naglasio Jurčenko, koji je dodao kako je u kampu bilo 10 odraslih osoba, među kojima jedna trudnica i četvero djece, koji su također napadnuti.

Nakon najnovijeg pogroma se Romi boje novih napada i planiraju se vratiti iz Lavova u Zakarpatje, odakle su stigli ranije.

Europa ogorčena zbog neobjašnjive prakse Kijeva

Thorbjørn Jagland

FOTO: Thorbjørn Jagland

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland je izrazio zabrinutost zbog brojnih incidenata usmjerenih protiv romske zajednice u Ukrajini. Kako piše Ukrajinska Pravda, Jagland je u pismu ukrajinskom premijeru Vladimiru Groismanu pozvao ukrajinske vlasti na provođenje detaljne istrage o svim slučajevima napada na Rome, ne samo za najnoviji napad kod Lavova.

Jagland je skrenuo pozornost na činjenicu da su napadi na Rome u Ukrajini počeli s incidentom na Lisjoj gori u Kijevu u travnju ove  godine.

“Izvijestili su nas da su počinitelji bili pripadnici radikalnih nacionalističkih organizacija, a policija, čak i znajući da će se napadi dogoditi, ne intervenira”, piše Thorbjørn Jagland.

Prema glavnom tajniku, sada je važno da se odgovorni dužnosnici na najvišoj razini, kao i predstavnici lokalnih vlasti i sigurnosni dužnosnici, mobiliziraju kako bi odgovorili na situaciju koja se proširila diljem Ukrajine.

“Vijeće Europe i njezine države članice se moraju uskladiti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, uključujući i odredbe koje se odnose na pravo na život i zabrane nečovječnog i ponižavajućeg postupanja. Stoga očekujem da ukrajinske vlasti učinkovito istraže navode prema Konvenciji i prema sudskoj praksi počinitelje privedu pravdi”, navedeno je u pismu.

Za SBU i ministra Avakova iza napada na Rome stoji Rusija

Ukrajinski parlament - Rada

Policija navodi kako su već uhitili napadače, kojima prijeti kazna od 15 godina do doživotne zatvorske kazne. Svi napadači su navodno maloljetnici od 16 do 17 godina. SBU u ovom zločinu vidi ruski trag. Za napad na romski kamp je su osumnjičeni članovi skupine “Trijezna i zla mladež”, koja se predstavlja kao da je dio šireg paneuropskog heterogenog pokreta “Misanthropic Division”.

Ministar unutarnjih poslova Ukrajine, Arsen Avakov, je izjavio kako je privedeno ukupno 14 osoba, koji su osumnjičeni za počinjenje ovog zločina.

“Ovo nije prvi slučaj, na žalost, kojeg smo vidjeli u posljednja tri mjeseca. Napade na romske kampove su uvijek organizirale desničarske i druge radikalne organizacije. Uvijek ih se može kvalificirati na isti način. Nažalost, to je srednjovjekovno barbarstvo”, rekao je Avakov i dodao kako će se pravosuđe pobrinuti da sudionici napada budu kažnjeni.

“No, Avakov je dodao kako analiza pošte i komunikacija ukazuje na ruski trag. Tvrdi kako su internetske stranice s koje se potiču ovu napadi otvorene i djeluju Lavov, Harkovu, Kijevu i drugim gradovima. Odakle to dolazi? Da. To su nedjela naših mladih ljudi, ali su oni inspirirani i djeluju kopirajući ruske stranice, što su stručnjaci za telekomunikacije jasno prikazali”, rekao je ukrajinski ministar unutarnjih poslova, ne prikazujući novinarima nikakve konkretne dokaze.

Njih je teško predočiti, jer su u Nacionalnoj gardi Ukrajine, koja je u početku djelovala u okviru Ministarstva unutarnjih poslova mahom primani  pripadnici “Desnog sektora” i drugih neonacističkih i radikalnih nacionalističkih skupina koje su iskorištene za svrgavanje vlade Janukoviča  2014. godine, da bi kasnije bile poslane na front u istočnoj Ukrajini.

Sada, kada su se preživjeli vratili s bojišta, stvaraju prilične probleme vlastima u Kijevu, ne samo s napadom na kampove Roma, nego sa stalnim zahtjevima za povlasticama, zbog kojih je bilo više napada na su na zgrade raznih ministarstava i Vrhovne Rade.

U Ukrajini otvorena “sezona lova” na Rome (VIDEO) 

19
Ostavite komentar

avatar
10000
 
9 Grupirani komentari
10 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
16 Komentatori
IVE IZ PECALBEAlan FordĐuroIvo Lolamilan Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
igi
Gost
igi

…unuci su dobili instrukcije od djedova – nekada židovi danas romi…da se 45. zmijsko leglo zgazilo bez milosti ne bi se zmijice sklonile narasle i raskotile.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Njima treba dat državu, bivšu Galiciju, etnički čistu, ionako će svako pametan otići i nek se ‘bu kako znaju.

Moreno
Gost
Moreno

Nije to tako jednostavno, njihovi didovi su također bili pod tretmanom istih čije se leglo ne nalazi samo u Ukrajini. Zmije i gušterice su reptili.
Zna se da su isti financirali odnosno gurali WWI, Oktobarsku revoluciju i WWII podržavajući obe dvi sukobljene strane kako bi u kaosu profitirali. Live i desne ideologije su samo sredstvo za postizanje ciljeva izvlačeći maksimalno zlo iz obe dvi strane.

igi
Gost
igi

….hazari su uzrok mnogih nesreća kako jučer tako danas i sutra ali ne postoji kolektivna krivnja već samo osobna…

Đuro
Gost
Đuro

Ko su Hazari?

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola

Desne i lijeve ideologije nisu iste iz korijena. Desne ideologije zagovaraju rasnu i nacionalnu netrepeljivosti i iz toga crpe razlog svog postojanja, dok lijeve opcije zagovaraju ravnopravnost rasa i nacija.

Zadranin
Gost
Zadranin

Znači, priznajete da su to djela vaših ukrajinskih mladića, ali da su Rusi na kraju krivi, jer su ti vaši mladići inspirirani navodnim ruskim sličnim djelima viđenim na internetu..

Koji zaplet u priči majke ti.

A da malo disciplinirate te vaše mladiće? Batina izašla iz raja.. ?

Pljuc.

Eto ga.

Zagi
Gost
Zagi

Što ćeš, za svo zlo na ovom svijetu krivi Rusi:-)) valjda će Rusi biti krivi i za izjavu Plenkovića da bi u Africi bili sretni da imaju naš standard:-))))

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Postoje samo dvije moguće opcije:
1) Putin osobno je to naredio da denuncira divne ukrajinske mladiće
2) Firer je još żiv i on još vuče konce

Spartak
Gost
Spartak

Već mi se povraća od tih Avakova i sličnog ukrajinskog probisvijeta

milan
Gost
milan

Mozda i htjeo napisati…… odavno mi se povraca!

dalmata
Gost
dalmata

Koji pervezni licemjeri,tkz.Eu.baljezga,ka da oni(uz UsrA,NATO)nisu skuvali manistru u pokojnoj Ukrajini?I sad se toboze cudu,pravu ludi da,gori opisani imbecili,i dalje sprovodu njihovu politiku,fasizma,rasizma,varvarstva i bolesti.E,da naravno,krivi su(opet)Rusi,koji su milion svjetlosnih godin isprid svih njih,ka Slaveni,ka ljudi.To su ”demokratske,EU,NATO,USrA tekovine”,ali nisu ljudske i normalne

....
Gost
....

Jbt, ovi politicari iz ukrajine ko da su ispali iz romana Alan Ford. Ovo vise cak nije ni smiješno, koliko je glupo.

krivA
Gost
krivA

…bojim se da uz glupo ide i opasno..!

Petar
Gost
Petar

Ma naravno…Rusi su krivi….kažu dobro obavješteni izvori i da su ubili Isusa Krista samo su to vješto podmetnuli Rimnjanima…zajebana rasa a?????

Đuro
Gost
Đuro

Rusi nisu rasa već narod,a isto vrijedi i za one na koje aludiraš.
A ko zna,možda je i novi zavjet samo jedna perfidna dezinformacija i dobro osmišljen mit?
Mislim,ako ćemo već da se razbacujemo istorijskim krivicama po čitavom jednom narodu.

fbslo
Gost
fbslo

Očito ide Ukrajina u Evropu…
Ne može se tu puno, ide za CIA demokraciju…
Samo još čekam lijepe, visoke blond Ukrajinke na našim ulicama, tamo odprilike po 10 eura komad(šala, nisam šovinista)…

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola

Ja volim Rome i ne volim one ljude koji ne vole Rome, bili to moji najbliži.

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE

Zasto je Klero fasizma i neonacizam dio opce prihvacene stvarnost jedino u Ukrajini i lijepoj nam nasoj?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik