Alarm za Kijev – Zakarpatje sve glasnije u traženju autonomije

zakarpatje
20 komentara

U istočnoj Ukrajini su tijekom 2014. godine, nakon prevrata u glavnom gradu, formirane dvije samoproglašene republike, Donjecka i Luganska Narodna Republika. U drugim dijelovima zemlje su također nastali slični pokreti, ali nakon masakra ukrajinskih nacionalista nad građanima Odese, 2. svibnja iste godine, mnogi su u strahu izgubili volju za borbu i nisu ostvarili ni državnost, ni autonomiju. Jednostavno su bili su prisiljeni na šutnju.

Međutim, kao što se očekivalo, prijetnja ukrajinskom integritetu ne dolazi samo iz Donjecka i Luganska. Sada se javlja na zapadu zemlje u regiji Zakarpatje.

Možda je nekome čudno, ali bi Zakarpatje mogla postati sljedeća regija koja će proglasiti neovisnost.

Razgovori o autonomiji Zakarpatja se vode već dugi niz godina, ali ne samo na ulici, nego i među lokalnom elitom i političarima. Iako službenog zahtjeva još nema, nitko ne skriva ništa. Razloga za autonomiju regije ima i više nego na istoku Ukrajine, jer se jezično i etnički lokalno stanovništvo Zakarpatja još više razlikuje od Ukrajinaca, od kojih su skroz otuđeni.

Ruslan Jagajlo je za lokalni portal ”Slovo i delo” rekao kako je siguran da je pitanje odvajanja Zakarpatja gotovo riješeno.

”Pitanje izlaska regije Zakarpatje iz Ukrajine je riješeno. Iako za sada neslužbeno, ali će doći i na najvišu razinu, u Kijev. Ne biste vjerovali koliko mještani vjeruju u pozitivan ishod i strpljivo čekaju. Bombardiranja na granici s Europom nitko neće dopustiti, tako da se nitko ne boji”, rekao je Ruslan Jagajlo.

”Od 300 tisuća stanovnika Zakarpatja većinu čine Rusini i Mađari, koji imaju dvojno državljanstvo, ukrajinsko i mađarsko. Konzulat Mađarske masovno dijeli državljanstvo stanovnicima Zakarpatja. Ako Kijev iznenada želi vršiti pritisak na regiju ili tražiti ovdje topovsko meso, mještani će možda postupiti poput Krima i povući potez kojim će regiju pripojiti Mađarskoj”, nastavlja Ruslan Jagajlo.

Osim toga, Zakarpatje ima svoje oligarhe, koji imaju svoje vitalne interese u regiji. Prema više izvora, kako bi prestrašili oligarhe iz Kijeva, lokalni su oligarsi u Mađarskoj pripremili prave male privatne vojske u kojima su ”zaštitari” iz njihovih europskih tvrtki. Sada su tamo zbog njihovih uobičajenih dužnosti, ali je to ujedno i znak da su u bilo kojem trenutku spremni preuzeti nadzor nad bilo kojim objektom u Zakarpatju.

Novinar portala ”Slovo i delo” Evgenij Sizov piše da će, ako Kijev i tamo pokuša pokrenuti ”antiterorističku operaciju kao u Donbasu, Mađarska imati puno pravo da pošalje svoju vojsku da zaštiti državljane Mađarske, kojih, kako je ranije navedeno, u Zakarpatju ima više nego dovoljno.

Budimpešta nikad nije skrivala pretenzije prema regiji i mađarska ulaganja u Zakarpatje su veća nego ukrajinska. Od Ukrajinskog tamo de facto nema gotovo ničega. Ovo pitanje je sada samo de jure.

Ruslan Jagajlo kaže da se lokalne vlasti ponašaju kao da je regija već stekla autonomiju.

Usput, lokalne vlasti i njihove odluke potvrđuju kako Kijevu u Zakarpatju nema nikakvog prava glasa.

”Nikakvi nalozi dragovoljaca Maidana ili odozgo se ne ispunjavaju. Čak ni za vrijeme mobilizacije za Donbas. Na istok u rat je otišlo nekoliko pojedinaca”, tvrdi Jagajlo.

Osim toga, ne treba zaboraviti da je 1991. čak održan referendum o autonomiji Zakarpatske regiji. Kijev je tada ignorirao rezultate referenduma, a mještani nisu imali dovoljno motivacije da se zaista bore za autonomiju. No, pitanje je ostalo u zraku i sada mnogi misle da je vrijeme da se ponovno otvori. Lokalno stanovništvo je sigurno u ishod cijelog slučaja, ali se trenutno vode rasprave želi li regija autonomiju unutar Ukrajine, samostalnu državu ili autonomiju unutar Mađarske.

autonomijadnrdonbasLNRLugansknarodna republikaZakarpatje
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Svaki raspad i razlaz je bolan, ali ne mora svaki završiti ratom. Gdje bukne rat, tu po pravilu postoje neki drugi, viši i mutni interesi, od prava naroda na samoodređenje.

General Failure
6 godine prije

Jucer “zapad” kriv za raspad Juge danas se ovdje zagovara raspad Ukraine.
Zlo i dobro je nekada samo pitanje definicije.
Jucer tip iz susjednog sela ukrao babi torbicu, na njega drvo i kamenje. Danas moj buraz ukrao nekoj babi torbicu, ali imam razumjevanja baba je vec stara i netreba joj a i situacija za mog buraza je tako losa, ma znas kako je.

Imenjak
6 godine prije

neki dan kad ste objavili geneticku mapu ja sam tvrdio da je zakarpatje slucnije poljacima i hrvatskoj u 19 stoljecu nego rusima pa su mi mudre glave ovog foruma dale pun q minusa. sad i sami tvrdite da se razlikuju od svoje istocne brace

Brainstorm
6 godine prije

mislim da rusiji ne odgovara rasparcavanje ukrajine jer pikiraju da je uzmu cijelu.
problemi u drugim regijama bi mogli prisiliti ukrajinu da se obrati za pomoc rusiji. rusija trenutno zeli sto vise pritiska na kijev ali kad kijev postane proruski onda ce biti protiv seceonistickih zahtjeva.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Ukrajina je jedno beznadežno mjesto.Njihovi vojnici idu u patrolu sa divljim svinjama koje su ( kako se oni hvale ) obučili da skiče kada nešto otkriju.?? Njihovo ludilo je bezgranično..majko moja mila…??

Zvrk
6 godine prije

s obzirom da je riječ o multietničkom području zahtjev je legitiman.

Zeljko
6 godine prije

Redovni sam čitatelj vašeg portala i želim izreći sve pohvale. Međutim ovaj članak je veoma tendeciozan i ne odgovara činjeničnom stanju. Naime dovoljno je otići na wikipediju( https://hr.wikipedia.org/wiki/Zakarpatje ) gdje se jasno vidi da mađari čine oko tek 12 % stanovništva dok preko 80% su etnički Ukrajinci. Zar zaista mislite da 80% Ukrajinaca želi biti pod Mađarskom vlasti ili neovisni od Kijeva. Smiješno!

Marshal
6 godine prije

U Bosni je slicno bilo za vrijeme zadnjeg rata, kad je Fikret Abdic Babo vidio sa kim ima posla i kakav je Alija ekstremist, Babo je pokusao da obnovi Bihacku republiku iz WWII i da po uzoru na nju napravi Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu, koja bi idalje bila u sklopu BiH samo bi bila ekonomski nezavisna i neutralna u ratu. Trebalo je doci do referenduma, gdje bi narod glasao, prvo u blizini kladuse, Alija je saznao za taj Babin naum, pa je poslao vojsku petog korpusa na civile koji su isli glasati. I tako je poceo bratski rat u krajinoj, Alija prodao krajiskom narodu suplju, a da su svi Krajisnici slusali Fikreta, u Krajinoj metak ne bi bio ispaljen…ali Alija je sve htio, samo ne mir… i tako proglasise Fikreta izdajicom a Aliju herojem…

17 novembar
6 godine prije

ove podjelei pripajanja vode na povratak habzburovaca ubrzo ce na red doci i vojvodina opasni planovi se prave po zamkovima evrope

Tomica
6 godine prije

Mislim da od toga nema ništa. Razumljivo je, u ovakvoj situaciji, kada se vlast nametnula pučem i vodi katastrofalnu politiku na svim poljima, da se javlja nezadovoljstvo i traže rješenja izvan tog sr*nja. “Demokratska” vlast, opet ima razne mehanizme da spriječi takav razvoj događaja a bez podrške “civiliziranog” svijeta nema ni priznanja nego slijedi izolacija.
Siguran sam da se sprema vojna akcija protiv pobunjenika i ako to ne uspije, a vjerujem da neće, postoji mogućnost da se i takvo nešto izvede. Do tada, šuplja priča.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI