Moskva kaže da se slučaj Navaljni koristi kao predtekst za novi krug sankcija Rusiji, obećavajući uzajamni odgovor

Navaljni slučaj izgovor za sankcije Rusiji
11 komentara

Prethodno su Francuska i Njemačka obećale da će u bliskoj budućnosti svojim partnerima iz Evropske unije uputiti prijedloge za ciljane sankcije protiv Rusije u vezi sa slučajem Navaljni, ukoliko Moskva ne bi „objasnila“ zašto i kako je politički aktivista otrovan.

Incident sa navodnim trovanjem Alekseja Navaljnog bio je samo predtekst za izricanje sankcija protiv Rusije koje su dugo na djelu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Dodala je da će Moskva odgovoriti na uvođenje sankcija u skladu s tim.

Portparol je dalje primijetila da sankcije neće služiti nijednom od ciljeva koje su zapadne države navele u vezi sa navodnim trovanjem ruske opozicione ličnosti.

“Sankcije, stop-liste, restriktivne mjere – one su u međunarodnim odnosima uvijek vodile do jedne stvari – odmazde. Simetrične, paralelne ili slične. Pitanje je – šta žele postići tim sankcijama. Da bi se saznala istina, da sve to shvatimo? Kako će sankcije u tome pomoći ?!” pitala se Zaharova.

Izjave Zaharove dolaze nakon što su Francuska i Njemačka najavile da planiraju da svoje prijedloge o ciljanim sankcijama protiv Rusije proslijede državama članicama EU. Berlinski prijedlog usmjeren je na ruske pojedince, ali ne uključuje mjere protiv gasovoda Sjeverni tok 2, uprkos tome što mnogi evropski političari sugerišu da bi on mogao biti meta.

Njemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas izjavio je ranije 8. oktobra da je Sjeverni tok 2 međunarodni projekat, pozivajući se na to da uključuje niz evropskih energetskih giganata zajedno sa ruskim Gazpromom. Primijetio je da u svjetlu ovoga odluku o sankcijama protiv gasovoda treba donijeti konsenzusom na nivou cijele EU.

Zašto EU razmišlja o nametanju sankcija Rusiji zbog Navaljnog?

Navaljni se teško razbolio tokom unutardržavnog leta 20. avgusta i prebačen je u bolnicu u Omsku, gdje je pao u komu. Lokalni ljekari uspjeli su da mu spasu život i stabilizuju stanje, ali su mogli samo izvesti preliminarni zaključak o uzroku njegove bolesti. Prema njihovom mišljenju, on je patio od naglog pada nivoa šećera, jer analize njegovih uzoraka nisu pokazale tragove otrovnih supstanci.

Nakon što se Navaljnijevo stanje stabilizovalo, njegova porodica je tražila da ga prebace u njemačku bolnicu Charite. Politički aktivista je na kraju izašao iz kome u septembru, ali ne prije nego što je njemačka vlada optužila Moskvu da ga je otrovala, tvrdeći da su vojne laboratorije pronašle tragove nervnog agensa grupe Novičok u njegovoj krvi. Berlin je zahtijevao da Moskva da „objašnjenje“, ali Njemačka je do sada odbijala da preda podatke na kojima zasniva svoje optužbe.

Rusija je negirala sve optužbe i primijetila da ni ljekari u Omsku niti u Charite nisu pronašli tragove nervnog agensa vojnog stepena u krvi Navaljnog. Moskva je slučaj nazvala izmišljenim i zatražila od Berlina da predoči činjenične dokaze kako bi utvrdili šta se dogodilo.

Aleksej Navaljninove sankcije rusijirusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor3
3 godine prije

Danas, izjava ruskog ministarstva vanjskih poslova. Otrovne tvari iz skupine Novichok razvijene su u otprilike 20 zapadnih zemalja i trenutno postoje 140 opcija za ovaj bojni otrov. “Što se tiče kemijskog vojnog otrova nazvanog Novichok na Zapadu, njegova struktura i masni spektar prvi su put predstavljeni 1998. godine u spektralnoj bazi podataka Američkog instituta za standarde”, kaže se u komentaru. “Nakon toga, na temelju gore spomenutog spoja pojavila se cijela obitelj otrovnih kemikalija otkrivena Konvencijom [Konvencija o kemijskom oružju]. Uz Amerikance, s njima je radilo ni manje ni više nego 20 zapadnih zemalja. Stoga je Novichok čisto Zapadna marka. Sintetizirana je i dostupna je u tim zemljama u 140 mogućnosti. Mi je nemamo “, Priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova. “Nije manje važno razjasniti sasvim konkretne detalje ovog slučaja. To su okolnosti pojave i izvoza boce iz Rusije, na kojoj su navodno pronađeni tragovi kemijskog ratnog sredstva, mogućnost ispitivanja građanke… Čitaj više »

Ringo10
3 godine prije

MA i ovi Rusi se prave blesavi

PA i budala vidi da Zapadnjake nikakva istina ne zanima, niti ih zanima istraga i ostale zajebancije

Ovaj slučaj je fabriciran radi političkih razloga i to je to.

I dobro se pita Zaharova – šta oni stvarno žele postići tim sankcijama

Počinje mi padati na pamet da su Rusi odpremili to govno u Njemačku kako bi ga se riješili a da ga ne moraju strpati na robiju zbog veleizdaje i šurovanja sa stranim tajnim službama

On se sad neće ni vratiti u Rusiju jer bi mogao zaraditi sudski progon i zatvor upravo radi gore navedenog razloga

KAd cijela ova pizdarija prođe on će biti politički mrtav i nebitan

Dok se zapadne službe ne dosjete da bi im mogao koristiti mrtav

tihobl
3 godine prije

Da nije Navaljni nasao bi se drugi razlog za sankcije. Rusi su neposlusni i to je stvarni razlog sankcija. Sto nisu poslusni kao ukrajinci. Evo sta kaze Zelenski: Ukrajina ce cekati vakcinu koju je obecala EU. Necemo primati rusku vakcinu kao neki nasi izdajnici. Da je Putin poslusan ako njegov ukrajinski kolega nikakvih sankcija nebi bilo. Ko ga je tjerao da razvija svoju vakcinu.

Pepe
3 godine prije

Kojoj budali je palo na pamet, da optuži Ruse da su pokušali nekoga da ubiju (i to u Rusiji), a da nisu uspeli, i još da ga puste na Zapad. Smešno!!!

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Imagine…….
”Zamislite izglede za svjetski mir, prosperitet i sigurnost da je Joe Biden predsjednik Sjedinjenih Država, a Alexei Navalny predsjednik Rusije. Uskoro ćemo biti na pola puta.”
bivši direktor CIA John Brennan
P.S.
Zamišljam, zamišljam…. još uvijek zamišljam.
Levitiram ovako zamišljen.
Zadimilo mi iz ušiju…
Pregorili čipići… Iskočili osigurači.
Ne ide. Vidim Trumpa i Putina…

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
Max
3 godine prije

Pa to i jest samo izgovor za sankcije.

nekoime
3 godine prije

Putin bi mogao reći “Winter is coming!” i zavrnuti plin.

Stjepan Vujec
3 godine prije

Živo me zanima koliko su platili M-6 da im napiše scenario.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI