Moskva komentira novu američku nuklearnu strategiju

SAD upotreba nuklearnog naoruzanja
19 komentara

Ključni obrambeni dokument ostavlja prostora za tumačenje, kaže visoki ruski diplomat

Rusija je zabrinuta zbog sve većeg broja scenarija koji dopuštaju uporabu nuklearnog oružja u obrambenim strategijama SAD-a i drugih zapadnih sila, rekao je u subotu zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško. Ovo se događa nakon što je Pentagon ranije ovog tjedna objavio svoje ažurirano nuklearno stajalište. Govoreći za novinsku agenciju RIA Novosti, diplomat je rekao da Moskva “pomno prati razvoj” zapadnih vojnih doktrina, uključujući one koje su predstavile nuklearne sile – SAD, UK i Francuska. “Također pratimo što se događa s dostavnim vozilima i samim oružjem”, dodao je Gruško.

Diplomat je izrazio zabrinutost zbog općeg smjera ključnih zapadnih obrambenih dokumenata. Požalivši se da je “jezik nuklearnih strategija prilično nejasan”, Gruško je primijetio da je Moskva vidjela “povećanje broja scenarija, uključujući i izvan nuklearnog konteksta, koji dopuštaju uporabu nuklearnog oružja”.

U međuvremenu, nastavio je Gruško, ruski nuklearni stav je vrlo specifičan i “izbjegava svaku dvosmislenost”. Diplomat je naglasio da bi, osim izravnog nuklearnog napada, Rusija mogla rasporediti atomsko oružje “samo ako je ugroženo samo postojanje države”. Pentagon je u četvrtak objavio svoju Nacionalnu obrambenu strategiju (NDS) za 2022.,  s Pregledom nuklearnog položaja i Pregledom raketne obrane. Dokument stavlja “ponovni naglasak na kontrolu nuklearnog naoružanja, neširenje nuklearnog naoružanja i smanjenje rizika”, dok identificira Rusiju, Kinu, Sjevernu Koreju i Iran kao četiri potencijalna protivnika za planove u vezi s nuklearnim naoružanjem.

U isto vrijeme, Washington je ostavio otvorena vrata takvim opcijama kao što je prvi nuklearni udar, dok je dopustio korištenje takvog oružja za masovno uništenje za sprječavanje konvencionalnih napada. Odluka o odbijanju ograničenja uporabe nuklearnog oružja dolazi usred rastućih napetosti s Rusijom i Kinom.

Međutim, u dokumentu se također navodi da je “temeljna uloga” američkog nuklearnog oružja “odvraćanje nuklearnih napada” i da će Washington razmotriti primjenu takvih mjera samo “u ekstremnim okolnostima za obranu vitalnih interesa Sjedinjenih Država ili njihovih saveznika i partnera”. Kremlj je u više navrata izjavio da se nikada ne smije voditi nuklearni rat, dok je upozoravao zapadne zemlje da se ne upuštaju u “provokativnu” retoriku.

Nuklearno oružjerusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keks
1 godina prije

OK, općenito igranje nuklearkama je igranje čovječanstvom, tako ga treba i tretirati. Naravno da sad Rusi kmeče kako nisu ništa loše mislili, a svi njihovi propagatori mjesecima nisu prijetnju nuklearkama skidali s usta.

tihobl
1 godina prije

Ameri bi da se takticke nuklearne bombe proglase konvencionalnim oruzjem. Rusi ih opet upozoravaju da ih ne tjeraju da ih sprze kao pse. Rusi ponavljaju upozorenje, ode ST1,[a pozore, pa dio krimskog mosta, pa upozore … Jednog dana nakon 3635 upozorenja Putin ce reci ovo vise nema smisla i poslati avangarde.

Pravednik
1 godina prije

Amerika se postavlja kao imperija i hegemon.Žele to pravo zadržati za sebe i sve njihovo je “kao” najbolje i imaju za pravo svima govoriti kako šta treba biti.
Zapadne zemlje su “krale” i bogatile se na račun “vojno” slabijih i zbog toga su danas kao “razvijene”.
Tome dolazi kraj i toga su svjesni.

Гавран
1 godina prije

Sjedinjene Države će izbaciti iz upotrebe termonuklearnu gravitacionu bombu B83-1, koja je najmoćnija atomska bojeva glava u zemlji. Razlog je jednostavan. Rusi će se razbežati čim iznad svojih glava vide nevidljivi avion.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Kad izbiju jasni dokazi o “iznenadnim smrtima” od expermentalne bocke umjesto hapsenja i sudenja netko od zaracenih ce detonirati jednu omanju bombicu kako bi se mediji time zabavljali a ne onom pravom tempiranom u svim ubodenim!

Max
1 godina prije

Američka strategija je suluda i opasna.

Zenit
1 godina prije

Rusi su prijetili s nečim što nisu planirali upotrijebiti. Sada je došao odgovor od strane Amera. Taktički nuklearni projektili su na ruskoj granici. Ako mislite da možete napasti Ukrajinu s taktičkim nuklearnim projektilima budite spremni dobiti isti odgovor. Panika u Moskvi. Ništa im ne ide po planu. Kako se elegantno izvući iz ove krize? Teško ili bolje rečeno nemoguć scenarij. Budućnost Rusije je vrlo neizvjesna. Imaju dva moguća načina. Teški poraz je jedan način, a još teži poraz je drugi način.

goran
1 godina prije

vi u americi ste idioti svi od bidena pa do zadnjeg čovjeka u americi,i jedino od koga možemo očekivati da če uništit svijet ste vi amerikanci,nikakvi rusi.
i kad ga budete upotrijebili ja se samo nadam da vam čovječanstvo to neće nikad ni oprostit a još manje zaboravit.
postat če te toliko omražena nacija na planeti da če vam se na kraju desit isto ono što se desilo japanu 1945 g.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI