Moskva odbija tvrdnju američkog generala o „ruskim mlaznjacima u Libiji“

Moskva MIG-29
13 komentara

Izvještaji o prefarbanim ruskim borbenim avionima koji su poslati za bombardovanje Libije nemaju nikakve veze sa stvarnošću, rekla je Moskva kao odgovor na najnovije senzacionalne tvrdnje Komande SAD o navodnoj ruskoj umiješanosti u regionu.

Optužbe da je Rusija poslala borbene avione u Libiju “ne odgovaraju stvarnosti”, izjavio je u utorak Andrei Krasov, prvi zamjenik predsjednika Odbora za državnu dumu.

“Pozicija Rusije je dobro poznata: mi se zalažemo za okončanje krvoprolića u Libiji, pozivamo sve strane u sukobu da se suzdrže od upotrebe oružja i sjednu za pregovarački stol”, dodao je Krasov.

Krasov se bavio tvrdnjama AFRICOM-a gdje nude niz zrnatih fotografija aviona MiG i Sukhoi i tvrdnjom generala Charlesa Townsenda da su „gledali kako Rusija šalje borbene avione četvrte generacije prema Libiji.“

Izjava za štampu AFRICOM-a u kojoj je citiran Townsend, međutim, bila je mnogo opreznija u vezi sa tvrdnjom, rekavši umjesto toga da su “procijenili” da su avioni nedavno raspoređeni u Libiju kao podrška privatnim vojnim izvođačima Wagner grupe i “vjerovatno” će osigurati blisku vazdušnu podršku. Isto tako, „procjenjuje se“ da su avioni došli iz Rusije preko Sirije, gdje su „prefarbani kako bi prikrili svoje rusko porijeklo“.

Townsend-ova tvrdnja „gdje smo gledali“ takođe je kvalifikacija, jer kaže da ni Libijska nacionalna armija niti privatne kompanije „ne mogu naoružati, upravljati i održavati ove avione bez državne podrške – podrške koju dobijaju od Rusije“.
AFRICOM nije precizirao kako će navodno prefarbavanje vrlo karakterističnih aviona prikriti njihovo porijeklo, niti je ponudio bilo kakav dokaz za svoje procjene.

Fathi Bashaagha, ministar u nacionalnom sporazumu sa sjedištem u Tripoliju (GNA) – koja se bori protiv LNA za kontrolu nad Libijom – tvrdio je prošle nedelje da je „najmanje šest MiG-ova 29 i dva Sukhoi-Su-24“ stiglo u Libiju iz vazdušne baze Khmeimim u Siriji, gdje je bazirana ruska ekspedicijska snaga.

Prošlog mjeseca su neimenovani zvaničnici AFRICOM-a koji pozivaju na povratak američkih snaga u Libiju insinuirali, preko prijateljskog reportera iz Washingtona, da će rusko prisustvo biti “opasnije” za NATO od terorista Islamske države (IS, ranije ISIS). Iako je ovaj citat napravljen za eksplozivniji naslov, on zapravo pripada samom izvještaču.

“Rusiju ne zanima šta je najbolje za libijski narod, već umjesto toga rade na postizanju sopstvenih strateških ciljeva”, još je jedna “procjena” iz saopštenja AFRICOM-a, koji dalje tvrdi da bi “destabilizujuće akcije” Rusije u Libiji pogoršale „migrantsku krizu koja pogađa Evropu“.

Međutim, američko insistiranje da Rusija destabilizira Libiju zbunjuje, budući da je operacija promjene režima NATO-a 2011. godine srušila vladu pukovnika Muammara Gadafija i pretvorila najprosperitetniju afričku zemlju u haotičnu pustoš za koju se bore ratne vojskovođe od tada. Maršal Khalifa Haftar, koji vodi LNA, a navodno ga podupiru Wagner grupa i Rusija, slavno je prebjegao u SAD 1980-ih i živio decenijama u blizini sjedišta CIA-e, prije nego što se vratio u Libiju poslije 2011. godine.

Rusija i Turska – članica NATO-a koja otvoreno podržava GNA i poslala je redovne trupe u Tripoli ranije ove godine – organizovali su niz pregovora između Haftara i vlade u Tripoliju početkom ove godine, ali GNA je odbila da se direktno sastane sa liderom LNA.

AFRICOMlibijamoskvaNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borik
3 godine prije

To su egipatski migovi, ako se hoće ostvariti pobjeda onda se mora kontrolirati pomorski promet u zaljevu sidra. Protubrodske rakete su tu najbolje rješenje. Sad je vrijeme da ih se nabavi od kineza.

Potres u galvi
3 godine prije

Oni koji nemilice štampaju novac lako mogu doći do funkcionalnih MIG29 aviona, malo farbe, pilota ima za dolar koliko voliš, malo naoružanja i optuži ruse, vrlo dobro !

Max
3 godine prije

Znači sve ja bila prppaganda? A da nije tako i s “povlačenjem ruskih plaćenika iz Libije”

Mlata
3 godine prije

Tako su Rusi negirali učešće u Vijetnamu, Korejskom ratu! Prođe to, da

Lucija
3 godine prije

Off

“Kako se tvrdi, presretanje je bilo nesigurno i neprofesionalno zbog toga što su se ruski piloti veoma približili simultano svakom krilu aviona P-8A, čime su „ograničili sposobnog bezbednog manevra aviona P-8A“.” 😊
I tako – SAT VREMENA 😃
27.5., Medit., 6. flota, Rusi se ne oglašavaju…vestinet

Komandant 1001
3 godine prije

Pa i američki mlaznjaci su bili onomad U Libiji…pa što nebi sada ruski….koje pravo kaubojsko dajete vi ameri ???!!!

Venator
3 godine prije

“mlaZnjacima” hahhahahah…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI