Moskva odgovara Borrellu, zabrinutom zbog zbližavanja Rusije i Kine

Marija Zaharova
13 komentara

Nedavne izjave Josepa Borrella o Rusiji i Kini pokušaj su “izopačenja svega izvan neprepoznatljivog”, navodi rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Ministar vanjskih poslova EU ranije je rekao da Moskva zajedno s Pekingom odbacuje “demokratske vrijednosti”.

Iako Bruxelles smatra da su odnosi s Rusijom “u zastoju”, Maria Zaharova, glasnogovornica ruske diplomacije, inzistirala je da je Europska unija ta koja ostaje neprijateljska.

“U ovim izjavama [Josepa Borrella, napomena urednika] i u evoluciji politike vidimo pokušaj izopačenja svega što je dalje od neprepoznatljivog”, rekla je Zaharova tijekom svog tjednog brifinga za tisak 1. travnja.

Krajem ožujka gospodin Borrell izjavio je da se “kinesko-rusko približavanje temelji prije svega na odbacivanju demokratskih vrijednosti i protivljenju onome što oni vide kao “miješanje u njihove unutarnje stvari” izvan ekonomskih pitanja.

“Posljednjim deklaracijama i nelegitimnim sankcijama i protiv Rusije i protiv Kine, upravo je Europska unija ta koja vodi neprijateljsku liniju, odmičući se od svojih susjeda na euroazijskom kontinentu, a diplomatskim rječnikom vraća i formulacije hladnog rata dok je promovirao arhaično blokovsko razmišljanje“, primijetila je gospođa Zaharova.

“Vrlo intenzivna agenda” na Istoku

Te je izjave gospodin Borrell dao dok je ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov bio na putu u Kini 22. i 23. ožujka. Zagovarao je tehnološku autonomiju dviju zemalja u odnosu na dolar i euro.

Lavrov je također rekao da pogoršanje odnosa između Rusije i EU “dovodi do objektivnijeg razvoja odnosa s Kinom”. Stoga na Istoku Rusija ima “vrlo intenzivan program koji svake godine postaje sve bogatiji”.

“Sučeljavanje”

Istog 22. ožujka, EU je sankcionirala šest visokih ruskih dužnosnika odgovornih, prema Bruxellesu, za ozbiljna kršenja i zlouporabe ljudskih prava. Borrell je rekao da je “Rusija zauzela stav suprotstavljanja Europskoj uniji”.

“Rusija se kreće prema autoritarnoj državi i udaljava se od Europe, a Europa mora donijeti zaključke”, rekao je.

“Napali su me” Rusi

Šef diplomacije i dalje okrivljuje rusku diplomaciju. U intervjuu za France24 30. ožujka, Borrell se vratio posjetu Moskvi: „Poniženi? Prije bih rekao da sam napadnut.”

Tijekom posjeta početkom veljače Rusija je najavila protjerivanje triju europskih diplomata zbog sudjelovanja u demonstracijama u korist protivnika Alekseja Navaljnog.

“Pozivamo nekoga i iskorištavamo njegov posjet kako bismo najavili protjerivanje diplomata. Ovo je napad. To je nešto što se u diplomaciji ne radi”, rekao je.

Zauzvrat su Njemačka, Švedska i Poljska protjerale ruske diplomate.

Trenutno su “odnosi s Rusijom prilično u zastoju”, primijetio je tijekom ovog intervjua šef europske diplomacije.

Josep BorrellMaria Zaharovamoskva
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
News
3 godine prije

Sve mi to znamo.
Uzalud je govoriti bivsim imperijalnim silama.

jupiter
3 godine prije

borell je balvan…isto kao i felipe gonzalez, javier solana, zapatero….toboznji socijalisti a ustvari najgori soj lihvarskog kapitalizma i podrepasi “gazdama”…

Alex
3 godine prije

Svatko ima svoje demokratske vrijednosti. Za nekoga je to Sibir,za nekog Guantanamo,za nekog Auschwitz, za nekog Hiroshima. Možda su ipak najvrijednije one kineske… radni logori…

Max
3 godine prije

Borell očito ima zadatak Provocirati Rusiju jer kako inače protumačiti njegove izjave.

nekoime
3 godine prije

Hoće li i pred zimu režati na Rusiju?

zapadni neimac
3 godine prije

A u cemu se ogleda to zblizavanje. Neki primjer, osim kineske kupovine energenata od Rusije sto nije nikakvo zblizavanje nego cisti biznis.

Kmet
3 godine prije

PREDSTAVNIK STARIH ROBOVLASNICKIH DRZAVA ISAO PRICATI SA LJUDIMA NA ISTOKU KOJI IMAJU BOLJSOJ TEATAR, POEZIJU, AKADEMIKA NA TONE, KULTURU NEPROCIJENJIVU.
NE ZNAM ZASTO IM RUSI NE UGASE SVIJETLO I SAMO DIGNU ZID. KINA, RUSIJA I ISTOK JE MEGA PODRUCJE. ONI SE UVIJEK BRANE A ZAPAD HIJENE GRIZU OKOLO. ZALOSNO.
HIJENE ZELE 3 ATOM RAT…

jupiter
2 godine prije

borell je lazni socijalista isto kapitalisticko (pro frankovo!!) djubre kao i felipe gonzalez i javier solana….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI