Članice EU morale bi uhititi Netanyahua

Josep Borrell
9 komentara

Sve strane Rimskog statuta obvezuju odluke Međunarodnog kaznenog suda, rekao je prvi diplomat

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da će, ako Međunarodni kazneni sud izda naloge za uhićenje najviših izraelskih dužnosnika zbog njihovih navodnih ratnih zločina u Gazi, sve države članice EU biti zakonski prisiljene na to obvezati.

U ponedjeljak je glavni tužitelj ICC-a Karim Khan podnio zahtjev za izdavanje naloga za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta – kao i vođe Hamasa Yahya Sinwara, Mohammeda Diaba Ibrahima al-Masrija i Ismaila Haniyeha – optužujući ih za “ratne zločine i zločine protiv čovječanstva.”

Europska unija primila je “na znanje” ovaj potez, priznao je Borrell u objavi na X (bivši Twitter).

“Mandat ICC-a, kao neovisne međunarodne institucije, je procesuirati najteže zločine prema međunarodnom pravu”, napisao je Borrell, inzistirajući da su “sve države koje su ratificirale statut ICC-a obvezne izvršiti odluke Suda.”

Iako je tužitelj zatražio naloge za uhićenje, mogli bi proći mjeseci vijećanja prije nego što tročlano sudsko vijeće odluči hoće li ih izdati ili ne.

Izrael nije član ICC-a i ne priznaje nadležnost suda, ali je Država Palestina pristupila organizaciji 2015. SAD je bio jedan od tvoraca ICC-a, ali Kongres nikada nije ratificirao Rimski statut. Rusija, Kina, Indija, Indonezija, Saudijska Arabija i deseci drugih zemalja također ne prihvaćaju nadležnost suda.

Međutim, oko 124 zemlje diljem svijeta potpisale su i ratificirale Rimski statut, uključujući sve države članice EU-a i sve kandidate, osim Ukrajine i Turske. Ako se izdaju tjeralice protiv Netanyahua i Gallanta, to bi moglo ozbiljno zakomplicirati mogućnost izraelskog čelnika da putuje u inozemstvo.

ICCJosep BorrellNetanyahu
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Ionako europski političari idu na noge Netanyahu u Izrael.

Sjetimo se posjeta njemačkog kancelara Scholza neposredno prije izraelskog napada na Gazu gdje je iskazao solidarnost sa židovskim narodom, upozorivši strane aktere da se ne miješaju u sukob.

Tada je spomuo i antiizraelske demonstracije u Njemačkoj izjavivši:
„Glorificiranje i slavljenje nasilja je nehumano, odvratno. To je zabranjeno i bit će kažnjeno.”

BanOvan
2 mjeseci prije

Uvijek postoji mogućnost da ga privedu, “procesuiraju” i … OSLOBODE.
Narodski rečeno, “Ujeo vuk magare”.
Poslije svega što su dozvolili Izraelu da radi, ovo mi djeluje kao priča za malu djecu. Baš malu.

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Čudi me da je portalu promaknulo da je ovih dana tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine (ICC) u Haagu Karim Khan zatražio naloge za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, izraelskog šefa obrane Yoava Gallanta, kao i trojice čelnika Hamasa zbog ratnih zločina u Gazi i Izraelu. Izuzetni upravo razmatraju sankcije kontra ICC-a na ovo, premda nisu član istoga. Biden govori za medije da ono što Izrael radi u Gazi nije genocid. Glasnogovonik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da situacija u kojoj SAD ima stav i spremnost koristiti metodu sankcija čak i protiv ICC-a više nego neobična. Za podsjetnik, izuzetni su uveli sankcije tužitelju ICC-a kada je počeo istraživati potencijalne ratne zločine izuzetnih u Afganistanu, nakon čega se ICC sramotno povukao iz istrage. Trump je inače tada – 11. lipnja 2020. – donio predsjednički izvršni nalog gdje se navodi da će se proglasiti nacionalna izvanredna situacija ako bilo koji pripadnik izuzetne… Čitaj više »

Max
2 mjeseci prije

Ali neće.

Pero
2 mjeseci prije

Ovaj kao nešto trkelja protiv Židova,jer ako ne glumi nači če oni nekog “pisca” da ga smiri a i opasno je letjeti avionom(helikopterom).

vrlodrag
2 mjeseci prije

Neće cio-masonska braća svoga osuditi nego nagraditi. Vrana vrani oči ne kopa.

Darko
2 mjeseci prije

Majmuni jedni dolazi vam polako iz dupeta u glavu. Ali prvo uhitite onu krmaču Ursulu koja mu je dala podršku za neviđene zločine..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI