Moskva otkriva metu napada na ključnu ukrajinsku luku

81 komentar

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je u subotu pogodilo ciljeve u glavnoj ukrajinskoj luci Odesa, otkrivajući da su njene rakete pogodile vojnu infrastrukturu i zalihe oružja.

„U morskoj luci Odesa, na teritoriji jednog brodogradilišta, usidreni su ukrajinski ratni brod i skladište protivbrodskih raketa Harpoon, koje su SAD isporučile kijevskom režimu, uništeni su pomorskim visoko preciznim dalekometnim projektile” , saopćilo je ministarstvo u nedjelju.

Napad je također osakatio postrojenje za popravku u kojem su fiksirani brodovi ukrajinske mornarice, dodaje se.

Udar na metu u Odesi, koja je glavno trgovačko središte na jugozapadu Ukrajine, uslijedio je dan nakon potpisivanja sporazuma uz posredovanje UN-a o deblokiranju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka.

Tokom sukoba koji traje od 24. februara, Moskva je insistirala da njene trupe pucaju samo na ukrajinske snage i vojnu infrastrukturu, a ne na civilne objekte.

Prema riječima kijevskih zvaničnika, četiri krstareće rakete korištene su u napadu na luku Odesa, navodno gađajući silose za žito koje se tamo nalaze. Dvije rakete su presretnute, a dvije su se uspjele probiti, ali nisu nanijele značajnu štetu, rekli su.

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski opisao je napad kao “varvarstvo” i insistirao da su “ruski projektili Kalibr uništili samu mogućnost izjava” o potrebi za dijalogom i bilo kakvim sporazumima sa Moskvom.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš “nedvosmisleno osuđuje” napad na luku Odesa, rekao je njegov portparol. Prema Guterresu, “potpuna implementacija sporazuma od strane Rusije, Ukrajine i Turske je imperativ” jer su proizvodi koji su obuhvaćeni njim “očajnički potrebni za rješavanje globalne krize s hranom i ublažavanje patnje miliona ljudi u nevolji širom svijeta” , dodao je.

Sporazum između Rusije i Ukrajine, koji je dogovoren u petak uz posredovanje Turske i UN-a, postavlja okvir za nastavak ukrajinskog izvoza žitarica preko crnomorskih luka, koji je bio poremećen borbama.

Osim toga, Rusija i Ujedinjene nacije potpisale su memorandum kojim se predviđa učešće UN-a u ukidanju međunarodnih sankcija na izvoz ruskog žita i đubriva na svjetska tržišta.

HarpoonOdesarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
81 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šele
1 godina prije

Ja nisam ni na čijoj strani u ovom sukobu,meni ovaj rat strašno,, smrdi,,mogu da shvatim i Ruse,ko Ukrajinci su bratski narod,ekstremisti su vršili pritisak na ruski narod ,neke teritorije pripadale Rusiji,sve stoji,Ukrajinci brane državu,bez više objašnjavanja,ali ne mogu da savladam svoj pred osječaj ,ovaj rat je došao tako na vrijeme za ,,neke,,predsjednik Ukrajine,glumac,Ruski planovi se znaju godinama unaprijed ,ko dobro režirana predstava,

Max
1 godina prije

Ipak jesu tukli čini se Harpoone.

Iva Bg
1 godina prije

Isto govore i oni drugi, a onda slučajno pogode školu, bolnicu ili voz pun putnika.

Nema razlike među njima.

Azbest
1 godina prije

Oružjem treba uništiti oružje i rat je završen. Hvala

1 godina prije

Potpisali sporazum i onda parkirali ratni brod s harpunima..I šta su očekivali ? Kiticu cvijeća dobrodošlice !? Koji su to ljigavci…Nevidjeni…

Sardelino
1 godina prije

Ništa ne razumijem.
Dali su to Rusi gađali skladišta sa žitom pa promašili i pogodili slučajno brod sa harpunima ili su gađali brod sa harpunima pa slučajno pogodili skladišta sa žitom ili su pak
Ukrajinci gađali i pogodili skladišta sa žitom a Rusi gađali i pogodili brod sa harpunima.
Ima li još koja kombinacija.

Pringo
1 godina prije

Kaze Zelenski da njegova vojska napreduje prema rijeci Dnjeper.

Sun
1 godina prije

Zapadni Demokrati su skoro blokirali sva ruska medija, gdje naci ruske vijesti o ratu u Ukrajini?
Sve sto postoji na Google je preplavljeno rusofobijom.
Onda netko kaze da na zapadu postoji sloboda medija. Ne postoji. Lazu.

tihobl
1 godina prije

Кијевски режим одлучио је да мобилише људе старосне доби за пензију за војну службу, јер припрема „моћне резерве“ за офанзиву

Ово мишљење је изнео бивши шеф Спољне обавештајне службе Украјине, генерал армије Никола Маломуж.

tihobl
1 godina prije

Више од 5.000 жена служи на првим линијама фронта, изјавила је заменица министра одбране Украјине Ана Малар.
Украјина има једну од највиших стопа запослених жена међу земљама чланицама НАТО-а.

Casa
1 godina prije

Zelenski svaki Dan prijeri Rusiji, nema Dana da nije zaprijetio. Tako ce biti vjecno dok dolazi novac s zapada

Josip
1 godina prije

UN bagra laže kao i Ukrajina čim Zelenski zine. Kakva kriza hrane ako je Ukrajina tek 3 % svjetske proizvodnje žita? U pravu su Rusi kada su istjerali sve te korumpirane svjetske organizacije među koju se svrstao i UN. A Gnjida Zelenski nastoji luku Odesa koristiti za šverc američkog oružja. Pa zar onda nije normalno da Rusi deriu tu fašističku bagru Zelenskog?

Tupko
1 godina prije

Ovakav sporazum se moze tumaciti i kao legalna dozvola za napad (od strane napadnutog)…jel se uvjetuje da se koridori ne koriste za vojnu tehniku…dakle ako slučajno nađete da se koriste u vjne svrhe smijete nas gađat…crno na bijelo

Tadija
1 godina prije

Ovaj put vjerujem Rusima,jer je logicnije .
Zapadne vijesti permanentno lazu,da se uvijek gadjaju djeciji vrtici i stambena naselj,a onda kazu poginula jedna osoba ito uvijek civilna zrtva.

grom iz vedra neba
1 godina prije

Ne znam kako je došlo do toga, ali ja zapravo Ukrajincima ne vjerujem više ništa. Čak i kad kažu – ‘predajemo se’, neću im vjerovat. Valjda zato što su sve što su do sad rekli, slagali.

Roky
1 godina prije

Isto ovo rade i židovi ma sve ista kopilad.

404
1 godina prije

Sa svakim uništenim zapadnim vojnim skladištem, više če civila ostati pri životu. Znaju Rusi dobro svoj posao i od kud dolazi najgore zlo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI