Moskva šalje poruku EU: Objasnite nam porez na CO2, jer bi nas mogao koštati milijarde do 2030. godine

Sergei Lavrov
27 komentara

Rusija čeka objašnjenje Europske unije u vezi s graničnim porezom bloka, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova SergejLavrov.

“To smo pitanje postavili EU-u, zamolili smo ih da se izjasne. Čekamo reakciju”, rekao je Lavrov, navodeći kako je porez na ugljik u suprotnosti s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

U srpnju je Europska komisija (EK) objavila svoj nacrt akcijskog plana za prvi porez na ugljik na svijetu, koji pokriva uvoz robe s visokim ugljičnim dioksidom, poput željeza i čelika (uključujući cijevi i tračnice), aluminija, cementa, gnojiva i struje.

Plan koji učinkovito zahtijeva potpuno restrukturiranje gospodarstva bloka dio je programa EU-a za potpuno uklanjanje emisija ugljika u bloku do 2050. godine, poznatog kao Zeleni dogovor EU-a.

Boston Consulting Group (BCG) nedavno je procijenila da bi novi porez na ugljik mogao koštati Rusiju gotovo 11,7 milijardi dolara do 2030. godine i da će uglavnom ciljati rusku industriju čelika. S obzirom na to, stručnjaci BCG-a predviđaju značajno smanjenje obujma izvoza određenih kategorija robe iz Rusije u EU.

Rusko Ministarstvo gospodarstva bilo je optimističnije, procijenivši troškove poreza na ugljik za svoj izvozni sektor na 7,6 milijardi dolara. Također, Rusija je nedavno predstavila planove za jačanje svoje ugljično neutralne industrije vodika, što bi moglo pomoći u održavanju njezinih izvoznih pozicija na europskom tržištu u budućnosti.

eu
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Realno
2 godine prije

Ko vas sve je.be.

Joe
2 godine prije

Ukratko: To je porez na budale.

Max
2 godine prije

Logičan potez

Čudan lik
2 godine prije

Ono što ne piše u članku je da ćete VI platiti taj porez kao krajnji korisnici. Ukoliko ste planirali praviti kuću ili neku zgradu, učinite to odmah jer već za godinu dana cijene će otići u nebesa. Jeste li primjetili da će uvesti porez i na struju!?!? Evanđelje po Greti nas je podučavalo da su fosilna goriva čisto zlo dok je struja čista suprotnost! A što je sad ovo?? Štakori će vam nabiti i cijene struje do bola. Ukoliko ste mislili izbjeći Veliki reset sa električnim autom, razmislite ponovo. Nego, baš me zanima, ako vam nije neugodno o tome govoriti, hoće li vaše plaće podnijeti astromski skok cijene struje a time i svih ostalih proizvoda?? Evo odmah ću napisati da ja sa svojim prihodima mogu podnijeti porast cijena struje, hrane i odjeće do 250% s tim da bih morao ukinuti odlazak na godišnji odmor i mnoge luksuze. Jeste li vi… Čitaj više »

TomRy
2 godine prije

Jedinica mjere za besmisao = 1EU

anonymous
2 godine prije

Tri bivša visoka dužnosnika ukrajinske vojne obavještajne službe ekskluzivno su za CNN opisala kako su organizirali izvanrednu operaciju čiji je cilj bio izmamiti neke Ruse koji su ratovali u Donbasu. Prvo, ukrajinski agenti predstavljali su se kao ruska privatna vojna tvrtka, regrutirali su poslove osiguranja koji su plaćali iznad tekuće stope, nudeći unosan ugovor od 5000 USD mjesečno za zaštitu venecuelanskih naftnih postrojenja, rekli su CNN -u, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti jer nisu ovlašteni govoriti o osjetljivoj operaciji. Taj mamac preuzeli su stotine potencijalnih ruskih izvođača radova koji su se prijavili na posao, rekli su izvori, dajući ukrajinskim obavještajnim službama dosad neviđenu priliku da počnu identificirati borce. “Počeli smo ih zvati i reći: ‘Hej, čovječe, u redu, reci mi nešto o sebi. Možda nisi borac, možda si vodoinstalater ili nešto slično”, rekao je jedan od bivših vojnih obavještajaca CNN provjere poziva podnositelje zahtjeva. “A onda su počeli otkrivati… Čitaj više »

BanOvan
2 godine prije

Reklo bi se da Gretolina zavrnula mOOda mnogima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI