Moskva traži od Kijeva da preda osumnjičene za terorizam

Hapsenje terorista nakon napada u Rusiji
7 komentara

Moskva je zatražila od Ukrajine da preda sve u zemlji koju sumnja za terorizam, uključujući šefa kijevske špijunske agencije Vasilija Maljuka, i da odmah prestane podržavati sve povezane aktivnosti koje takve osobe i grupe poduzimaju, objavilo je u nedjelju rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je saopštilo da je službeno kontaktiralo Kijev sa zahtjevima prema Međunarodnoj konvenciji o suzbijanju terorističkih bombaških napada i Međunarodnoj konvenciji o suzbijanju finansiranja terorizma koju su usvojile UN. Zahtjevi uključuju “trenutno hapšenje i izručenje” svih osumnjičenih koje je Moskva identificirala i povezala s nedavnim terorističkim napadima na Rusiju.

Smrtonosni napad na Crocus City Hall, koji je “šokirao cijeli svijet, daleko nije prvi teroristički napad koji je pretrpjela naša zemlja u posljednje vrijeme”, napominje Ministarstvo.

“Istrage koje su sproveli nadležni ruski organi ukazuju da tragovi svih ovih zločina vode u Ukrajinu”, ističe se.
Osim napada na koncertnu dvoranu, u kojem su poginule najmanje 144 osobe, a više od 500 ranjeno, ministarstvo je navelo incidente kao što su atentat na vojnog blogera Maksima Fomina (najpoznatijeg pod imenom Vladlen Tatarsky), smrtonosni bombaški napad na Krimski most, kao i nedavni prekogranični napadi na oblast Belgorod i drugdje koje je Kijev pripisao takozvanom Ruskom dobrovoljačkom korpusu (RDK).

Paravojnu jedinicu, koja se reklamira kao sastavljena od Rusa koji sarađuju s Ukrajinom, Moskva je označila kao teroristički entitet.

Ministarstvo nije otkrilo nijedno od imena onih koje je tražilo zbog njihove sumnje u umiješanost, osim šefa Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) Vasilija Maljuka. Šef špijuna je “25. marta cinično priznao da je Ukrajina organizovala bombardovanje Krimskog mosta u oktobru 2022. i otkrio detalje o organizaciji drugih terorističkih napada u Rusiji”, navodi se u saopštenju.

Neispunjavanje ruskih zahtjeva predstavljat će kršenje međunarodnih obaveza Ukrajine u pogledu borbe protiv terorizma i “povlačiti njenu međunarodno-pravnu odgovornost”, upozorilo je ministarstvo.

“Borba protiv međunarodnog terorizma je odgovornost svake države. Ruska strana traži od kijevskog režima da odmah prekine svaku podršku terorističkim aktivnostima, preda počinioce i nadoknadi štetu nanesenu žrtvama”, ističe se.

Crocus City Hallrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvone
29 dana prije

Ja ove ruse ne razumjem. Umjesto da konačno unište energetski sistem i nacističke vođe Ukrajine oni TRAŽE od njih da im predaju neke ljude koji su navodno počinili ubojstva u Rusiji.

Biti-ili-ne-biti
29 dana prije

Čisto sumnjam da će im Kijev isporučiti svoje ljude, ali to je vrlo zanimljiv bleferski provokatorski pokušaj.

Ivek
29 dana prije

Kakve veze Kijev sad ima s ovim, ti su muđosi napravili.
A rusi gaje multikultiralizam pa im ga eto.

Max
29 dana prije

Neće dobiti.

Jomla
29 dana prije

Došlo je dotle da se rusi sada zajeßavaju, jbg… 😛 😛

Ico
29 dana prije

Što da Putin učini s nacistima iz Ukrajine?!?
USA I EU financiraju naciste u Ukrajini. U Drugom svjetskom ratu je USA financirala naciste.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI