Moskva UN-u objašnjava svoje ciljeve u Ukrajini

Logicno.com
60 komentara

Ruska vojska koristi precizno oružje protiv infrastrukture Ukrajine kako bi poremetila protok oružja koji SAD i njihovi saveznici usmjeravaju prema Kijevu s ciljem produžavanja sukoba, izjavio je u srijedu izaslanik Moskve pri UN-u Vasilij Nebenzia.

Obraćajući se na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN, sazvanoj zbog kolapsa elektroenergetske mreže u Ukrajini i Moldaviji, Nebenzia je rekao da ruski raketni udari imaju za cilj da ometaju isporuku oružja i zaliha sa Zapada ukrajinskim trupama na frontu, koji NATO vodi „proxy rat protiv Rusije“.

Moskva ne gađa civilne rezidencije, rekao je Nebenzia, tvrdeći da žalosnu štetu stambenim područjima često izaziva ukrajinska protivvazdušna odbrana raspoređena u naseljenim područjima.


“Kao rezultat toga, ruševine projektila ili ukrajinske rakete koje su zalutale pogodile su objekte u koje Rusija nije ni ciljala”, rekao je on, pokazujući na fotografije koje su u srijedu podijelili sami Ukrajinci, a na kojima se navodno nalaze fragmenti raketa koje su isporučili SAD pronađeni u njihovoj oštećene kuće u Kijevu i obližnjem Višgorodu.

Nebenzia je takođe primetio “histerične i potpuno lažne” izjave koje dolaze iz Kijeva o incidentu u Poljskoj 15. novembra, kada je ukrajinska raketa S-300 ubila dva seljana u Przewodowu. Ipak, zapadni, pa čak i zvaničnici UN-a i dalje nekritički ponavljaju ukrajinske optužbe, bez dokaza, rekao je on.

Jedan od ciljeva Moskve je da degradira prijetnju koju ukrajinska vojska predstavlja Rusiji, a nastavit će se sve dok Kijev ne zauzme razumniji stav, a ne sadašnji jezik prijetnji i ultimatuma, rekao je Nebenzia.

Na sastanku u srijedu prikazana je video izjava ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog koji optužuje Rusiju da je “teroristička država”, na što je Nebenzia prigovorio da krši protokole Vijeća sigurnosti o ličnom prisustvu.

Zelenskog je pratila američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild, koja je optužila ruskog predsednika Vladimira Putina da „jasno, jasno koristi zimu“ i pokušava da „zamrzne [Ukrajinu] u pokornost“. SAD će nastaviti da stoji uz Ukrajinu “koliko god bude potrebno”, dodao je Tomas-Grinfild, dok se Kijev bori da “odbrani svoju slobodu, svoj suverenitet i svoju demokratiju”.

Ruski izaslanik je također istakao da su UN gledale na drugu stranu dok je Ukrajina granatirala nuklearnu elektranu Zaporožje i čak pokušala okriviti Moskvu za to. Ruske trupe kontrolišu fabriku od 28. februara. U junu su ukrajinske snage počele da izvode dronove i artiljerijske napade na objekat, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Podsekretar Ujedinjenih nacija Rosemary DiCarlo u srijedu je još jednom izrazila “duboku zabrinutost” zbog nedavnog “nepromišljenog i žalosnog” granatiranja ZNPP, ne navodeći odgovornu stranu.

rusijaukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

PERESTROJKA?   Pre desetak godina sam izneo ovu pretpostavku koja je izazvala priličan podsmeh – da vidimo da li je još tako…   Tada je bilo jasno: ako ste Istoku pitali šta je „Perestrojka“ većina bi vam rekla „Zločinci Gorbačov i Jeljcin su rasturili istočni blok, rasprodali ‘i zemlju i stoku’“. U isto vreme bi na Zapadu rekli „Gorbačov i Jeljcin su reformisti koji su uveli istočni blok u normalan svet“. Šta je od toga tačno?   Na ovo pitanje nikada nećemo imati precizan odgovor jer je to bio neverovatno veliki projekat, koliko god informacija da se pojavi uvek će ostati nešto sakriveno. Iako ne možemo da dođemo do direktnih zaključaka indirektni su više nego indikativni. ———————— Za početak se treba vratiti na poslednje godine Hladnog rata. Tada je SSSR bukvalno bio gladan, sistem u kome su se nalazili je bio pred totalnim kolapsom. Nešto se moralo preduzeti jer bi… Čitaj više »

1 godina prije

prvi nastavak: Šta znamo o Gorbačovu: pre svega zadojen liberalizmom!?! To se više nego jasno vidi iz Perestrojke čiji je on tvorac (promoter). Čovek je uspeo da se uspne na sam vrh KP SSSR-a i tamo zadrži sa takvim idejama?!? Svakome ko bar malo poznaje tadašnju situaciju jasno je da takve ideje nisu mogle da ostanu neprimećene od strane KGB-a, dakle Gorbačova je neko moćan štitio – ali zašto? Mnogi će danas reći (a među njima su visoki ruski političari) da je tada KGB bio korumpiran, da je njima odgovarao sistem u kome su mogli “da prodaju ciglu” tajkunima i svim ostalim bogatijima (znači i da omoguće to bogaćenje ali da bude pod njihovim nadzorom… i uslovima). Nije da tu nema istine, mi to najbolje znamo jer se upravo kod nas to dogodilo (i događa) – upravo zato možemo da zaključimo da se u Rusiji to radilo pod nekom “višom… Čitaj više »

1 godina prije

drugi nastavak:   Jeljcin je izbacio Gorbačova iz igre, rasturio SSSR, omogućio Zapadu da “raščereči” ruska bogatstva (omogućio pojedincima da preko noći postanu milijarderi – ali zavisni od Zapada)… čak je gađao iz tenkova sopstveni parlament a Zapad se ponašao kao da je ovaj “malo nestašan”, “malo više popio pa šeluči”. Da li je Vašington zaista poverovao u rusku transformaciju? Kada pogledamo koliko je primakao NATO baze ruskim granicama ili koliko je biolaboratorija “posadio” oko Rusije nestaje svaka dilema. Sada izlaze informacije da se Švedska, Danska pa i Finska više od decenije spremaju na konfrontaciju sa Rusijom, Ukrajina sve vreme od Majdana, šta tek govoriti o Poljskoj… Ako su ove države toliko dugo svesne o predstojećoj konfrontaciji (tu se radi o operativnim radnjama) jasno je da su “oni koji treba” bili znatno ranije upućeni u predstojeće. Sada možemo slobodno reći da za Vašington a pre svega Pentagon Hladni rat nikad nije… Čitaj više »

1 godina prije

treći nastavak: Bez obzira što sve ovo znamo, i dalje ćemo ostati zbunjeni: Zapad je svestan da se Rusija (ali i Kina) ne samo razvijaju već postaju ozbiljni konkurenti??? Kad ovako postavimo stvari zaključak da je u pitanju nekakva saradnja se nameće kao logičan i oni koji žele da veruju u to ni ne pokušavaju da dalje postavljaju pitanja. Sada, kada je do sukoba nivoa međusobnog rata ostalo još samo uključivnje NATO-a sa živom silom (punog intenziteta pošto svoje vojske odavno imaju na terenu a naoružanje su uključili u tolikoj meri da prilaze granici da ostanu bez minimuma za sopstvenu odbranu) takva tvrdnja sve manje drži vodu.   Dobro, šta se onda u stvari dešava?  1. Zapad (pod “Zapad” kroz ceo tekst mislim na one koji zasta donose odluke) je sve vreme svestan da Rusija (takođe oni koji donose odluke) neće dozvoliti da bude uništena – veliki nuklearni arsenal je nepovratno… Čitaj više »

Antee
1 godina prije

Rusija im je mudro odgovorila. Zapad ne zeli mir, zapad zeli rat.
Zapad ne vodi brigu o svojim gradjanima, narod mora patiti da bi oni ostvarili svoj umisljeni cilj unistenje Rusije.

Mila
1 godina prije

Moskva UN-u objašnjava svoje ciljeve u Ukrajini?
Haha, gluvom šaputao, a slepom namigivao…

Franciska
1 godina prije

Ukrajina bi trebala dati sve od sebe da prekine sukob s Rusijom, rekao je u četvrtak bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, dodajući da bi neuspjeh u tome doveo do potpunog kolapsa nacije.

Komentirajući neprijateljstva u susjednoj zemlji, bjeloruski čelnik je istaknuo da je “sada sve u rukama Ukrajine”.

“Ako oni [Kijev] ne želu da ljudi umru, i to u velikom broju… Teško je, ali [sukob] mora biti zaustavljen, jer će uslijediti potpuno uništenje Ukrajine” , rekao je, govoreći na marginama summita Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) u Armeniji. Lukašenko je dodao da za Ukrajinu nije u pitanju samo “gubitak državnosti” , već i samo njezino postojanje.

Max
1 godina prije

Temeljito iznesena istina ali uzalud.

tuf
1 godina prije

Čemu ovaj folklor, čemu glumljenje međunarodne zajednice. Svatko drži svoju stranu i taj sentiment će se samo pojačavati.

tihobl
1 godina prije

Stvarno besmisleno je da se Zelenski obraca preko video linka u SB UN dok drzi vojsku na ruskoj teritoriji i granatira rusku nuklearnu elektranu.

hiber
1 godina prije

UN je organizacija pobjednika iza 2. sv.rata. Kao sto je Liga naroda bila pobjednika 1.sv. rata. Sada si je, RF ničim izazvana skrhala vrat na jednoj Ukraini i vise, manje si unistila konvecionalnu vojsku. Nakon sto je unistila vojsku, sada valjda mora unistiti i moralni integritet, a nakon toga i diplomatski. Zbog toga smo osuđeni slusati ove gluposti koje valjda samo njima imaju smisa. Bolje bi bilo da šute, ili da mudro klimaju glavama. Ovako ce ih vrlo brzo izjuriti iz bilo kakvog budućeg međunarodnog poretka jer sastav i raspored vise ne odrazavaju stvarno stanje moći.

tihobl
1 godina prije

Nasao sam objasnjenje zasto rusi raketiraju etapno. Jedan razlog je iznurivanje mentora. Obave talas udara, sacekaju da stigne rezervna oprema i onda udare ponovo uz jedan dodatan broj trafostanica. Pa oet sacekaju popravke i udare ponovo uz dodatan broj objekata. Popravka postaje sve skuplja i sve slozenija dok se ne iscrpe zalihe dijelova, a onda ce se cekati na izradu novih trafostanica mjesecima. Drugi razlog je kuvanje zabe. Nisu udarili odjednom kako na Evropu nebi nagrnulo 30 miliona izbjeglica. EU bi skocila da su je polili vrelom vodom. Ovako stalno pomalo podizu temperaturu. Ja nebi imao zivaca za ovo kuvanje zabe. Polupao bi mostove na Dnjepru prvi dan, presjekao bivsu Ukrajinu na dva dijela i narednih 5 dana raketirao raketama dugog dometa po svim kljucnim objektima kao sto ameri rade. To znaci da je i meni mozak previse amerikaniziran i izgleda mi da rusi rade naopako, i djeluje mi nerazumljivo… Čitaj više »

jasam
1 godina prije

IZvanrednoj, sJednici, savJeta, sigurnosti, imaju cilj ometati, primjetio, osobnom, predsjednika, obrani, demokraciju, tvornicu, priopćilo ili izvijestilo.

tihobl
1 godina prije

Blic vijesti:

У Украјини ради само 44% базних комуникационих станица, – медији цитирају представника Државне службе за специјалне комуникације

Путин одликовао војног официра Пегова (WarGonzo) Орденом за храброст у вршењу професионалне дужности

Уочи Дана мајки (празнује се у недељу), Путин ће се састати са мајкама учесника специјалне операције.

Након што је Украјина повећала испуштање воде у својој хидроелектрани, поплављена су села у Молдавији, у близини града Атаки. У Молдавији је проглашена опасност од поплава.

Истражни комитет Русије ће проверити информације о масовном чишћењу и стрељању цивила на територији Херсонске и Харковске области

tihobl
1 godina prije

U DNR formiran batalon od prebjega i ratnih zarobljenika.
Treba imati hrabrosti za ovo, a porodice ostale pod kontrolom Zelenskog i nacista.

hiber
1 godina prije

Osnovni cilj je da ukrainci pobjesne, bezglavo napadnu i ulete u klopku. Dakle, da se unisti ukrainska vojska u nekakvom kotlu iz 2014 godine. Ovdje je osnov strpljen, spašen.

Lucija, prva
1 godina prije

Rusi nisu u tuđoj kući.
Drugo, narod se izjasnio. Referendum.

Načelo nepovredivost i granica je samo jedno od načela UN.
Postoji i načelo samoodređenja naroda.

Treće, Rusi imaju pravo uči gdje hoće, kao zemlja pobjednica 2. svjetskog rata, ako se u nekoj od država pojavi nacizam.

Lucija, prva
1 godina prije

Ruska zima:

“Oružane snage Rusije i njihovi saveznici imaju zimsku odeću koja je testirana na Arktiku. To se takođe odnosi na rusko oružje i opremu koji su odavno testirani na zimske uslove.

Hodarenok je naglasio, da bi tokom zime takođe bilo nemoguće koristiti taktiku „ujeda komaraca“ koje se pridržavaju Oružane snage Ukrajine.
On je dodao, da će imati problema i sa kamufliranjem oklopnih vozila od ruskih dronova.”, objektiv

P.S. nešto je uspjela skužiti i Linda Thomas … 🙂🧓

Lucija, prva
1 godina prije

“… Amerikanci sami to isto pričaju? Dave Smith on Joe Rogan – The Reasons Russia Invaded Ukraine ”
Link

Lucija, prva
1 godina prije

Pazite ovo: 🙂

““Odavno se moglo naslutiti da će ta mahnita mržnja, koja se već trideset godina, svake godine sve više i više, raspaljuje na Zapadu protiv Rusije, jednog dana prekinuti lanac.
Taj trenutak je došao.
Rusiji je jednostavno ponuđeno samoubojstvo, odricanje od samog temelja svoga bića, svečano priznanje da ona nije ništa drugo na svijetu, već divlja i ružna pojava, zlo koje treba ispraviti. “…

Nemamo se više što zavaravati – Rusija će, po svoj prilici, ući u borbu s cijelom Europom.
1854. godine UOČI KRIMSKOG RATA. Koji je (by the way), Rusija izgubila. FJODOR IVANOVIČ TJUČEV. Pjesnik i diplomat. On, Puškin i Ljermontov čine trio najvećih ruskih pjesnika 19. stoljeća.”, fb, index

Liči na nešto, jel’ da? ☺️

gandi
1 godina prije

@Shumadinac
Previse se gubis u mudrovanju.
Sve se moze napisati u jednoj recenici.
Amerika zeli uspostaviti jednu vladu koja ce biti u Washingtonu i Amerika zeli upravljati svijetom po svom ukusu na svoj ekonomski dobitak.
To je ruski predsjednik nazvao jednopolarni svijet.
Na tom putu ce se proliti mnogo krvi da se ostvari ili da se Amerika sprijeci u nakani.

alexosijek
1 godina prije

A što se UN-a tiče: 04.11. je Rusija podnijela rezoluciju za osudu nacizma – dobro je pogledati kako je prošlo glasanje…nadalje, specijalna povjerenica UN-a za sankcije je sastavila izvješće nakon što je provela određeno vrijeme u Siriji – definitivno preporučam pregledati čisto zbog onoga kako to bude sa Amerima i EU i UK kod demokratizacije svijeta…I, ovog sastanka što se tiče: mislim da se uključio i Zelenski koji je oštrim tonom osudio Rusiju zato što ukrajinski građani nemaju struju, vodu, grijanje — sjedeći u osvjetljenoj prostoriji u zelenoj majici kratkih rukava…Možda, samo možda nisu svi u UN-u totalni debili, ali kako uvijek jest: iznimke potvrđuju pravilo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI