fbpx

Može li šok savez s islamističkom strankom biti rješenje za zadržavanje Benyamina Netanyahua na vlasti?

Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu suočen je sa zagonetkom saveza za stvaranje koalicije. David Elkaïm, istraživač u Francuskom centru za obavještajno istraživanje (CF2R) i autor knjige “Povijest izraelskih ratova” (ur. Tallandier), ispituje razne mogućnosti pred  mikrofonom Rachela Marsdena.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije uspio osigurati većinu na parlamentarnim izborima 23. ožujka. Ostaje za vidjeti hoće li moći postići dogovor s drugim strankama kako bi formirao koalicijsku vladu koja će mu omogućiti da zadrži svoje mjesto.

David Elkaïm, istraživač u Francuskom centru za obavještajno istraživanje (CF2R) i autor Povijesti izraelskih ratova (ur. Tallandier), ocjenjuje mogućnosti koje su predstavljene premijeru kao najnevjerojatnije, ali ne tako nevjerojatne. Prema njemu, čak bi i islamistička stranka mogla držati važne karte za premijera hebrejske države u njegovoj težnji da koalicijom ostane na vlasti:

“Potpuno je moguće da islamistička stranka podrži Netanyahua. Izraelske vjerske stranke, koje su vrlo konzervativne po pitanjima običaja, imaju jednu zajedničku točku s islamistima. Ali ako se islamisti pridruže pronetanyahuovskoj koaliciji, vjerski cionisti, koji su otvoreno protuarapski, teško mogu tamo ostati. ”

Abrahamski sporazum – takozvani bliskoistočni mirovni sporazum kojeg su Netanyahu i njegov tadašnji saveznik Donald Trump promovirali – predviđao je normalizaciju diplomatskih odnosa s arapskim zemljama. Ali oni nisu bili dovoljni da mu pruže podršku izraelskih Arapa i naprednjaka koji žele smiriti stvari između Izraela i njegovih susjeda. Kako objasniti njihov nedostatak izbornog utjecaja? Za Davida Elkaima Izraelci se ne zavaraju:

“Te sporazume, nema razloga da ne pozdravimo. Ali to nisu svi isti mirovni sporazumi između zemalja zemalja koje su imale velike sukobe. S druge strane, nije uspio samo premijer, iako je učinio sve dabiipostigao taj rezultat, to je uspjela vlada u cjelini. A Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su dobar dogovor.”

Zašto Netanyahuova tvrda linija, agresivnost i nepopustljivost prema Iranu nisu pretočeni u masovniju izraelsku desničarsku podršku Bibiju? Je li Netanyahuovu političku baraku došao kraj? Za istraživača je kampanja bila “za ili protiv” Benjamina Netanyahua.

“Da Netanayahu više nije čelnik Likuda, netko drugi osim njega ne bi imao problema s formiranjem vlade, čak bi imao i izbor. Dakle, postoji stvarno odbijanje Netanyahuove osobe. ”

No, kako čelnici susjednih arapskih zemalja vide Netanyahua i njegov pokušaj reizbora? Vanjska politika nije bila srce predizborne kampanje, objašnjava David Elkaïm:

“Kandidat Saudijske Arabije i Emirata u Izraelu bio je Netanyahu. Potpisivanje Abrahamovog sporazuma i najave faraonskog ulaganja u Izrael nisu se dogodili neposredno prije izraelske predizborne kampanje, time se pokušao povećati premijerov rejting.”

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
19 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Max
Member
Famed Member
Max
8 dana prije

Netanyahu bi i a crnim vragom samo da ostane vlasti.

Kora
Gost
Kora
8 dana prije
Reply to  Max

Nema smirivanja sitiacije niti pomirenja na Bliskom Istoku sve dok je Netanyahu tu gdje je. Trebao je otići još prije dvije godine ali ga je Mossad – uz svesrdnu podršku Trumpove administracije – uspješno održavao “na životu”. No žele li tzv. “moderni Izraelci” bolje odnose s drugim narodima i državama, moraju promijeniti svoju politiku i ponašanje. U suprotom, ambiciozni projekt zvani “Abrahamov sporazum” ostat će tek mrtvo slovo na papiru.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
8 dana prije

Zašto ne bi moglo? Kod Plenkovića je upalilo.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
8 dana prije

Skoro sve arapske države su faktički marionete Izraela, manje ili više. A posebno umjetne države Sa. Arabija, Emirati, Katar, Kuvajt, Bahrain, Oman i Jordan. Vlade u svim ovim državama su odavno marionete Izraela. To se dosada prikrivalo neuvjerljivim kazališnim predstavama, da S. Arabija kofol nema diplomatske odnose sa Izraelom i da su ove arapske državice kofol mnogo ljute na Izrael… da pukneš od smijeha.. Ali zadnjih godina, oni otvoreno pokazuju stvarnost i ne kriju je više. Pa Izrael sve više uspotavlja prijateljske odnose sa ovim susjednim marionetskim državama. Tako naprimjer, je Netanjahu prije 3 godine srdačno posjetio Oman i toi na poziv omanskog sultana.. Koji je nahvalio Izraela.. vijest iz studenog prošle godine: Izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Aschkenasi i ministar vanjskih poslova Ujedinjenih arapskih emirata, Abdullah bin Zayed, zaajedno sa njemačkim ministrom vanjskih poslova, Heikom Maasom, posjetili su Memorijal holokausta u Berlinu. UAE je rujnu 2020 prva od arapskih država, najavila uspostavaljanje diplomatskih odnosa sa Izraelom… Heiko Maas, Merkeličinin ministar VP iz SPD-a, inače je, prije 3 godine bio u posjeti Izraelu, i zajedno sa izraelskom ministricom obrane (tvrdom desničarkom iz stranke Avidora Liebermanna), u vojnom helikopteru izraelske vojske su nadlijetali i posmatrali Gazu, de fakto, “humani” sabirni centar za Palestince. Gdje je… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
8 dana prije
Reply to  ledeno doba

Sve te arapske marionetske države, baš kao i “moderni Izrael” postaju svjesni da su s Netanyahuom na čelu napravili sve što su mogli, ali unatoč tome Iran “nikamo ne odlazi” nego ostaje trajno prisutan i utjecajan među svima njima. Zato se dio tih marionetskih država, neovisno o “Abrahamovom sporazumu”, potiho dodvorava Iranu… baš kao i Europa.

Što se tiče samih “modernih Izraelaca”, stvari ovako stoje: nema više PR-a, nema više “bacanja pijeska” drugima u oči. Svima je sve postalo jasno i podrška cionističkom pokretu je sve tanja. S tim u vezi treba reći da upravo zato što je Netanyahu bio izbor Emirata i Saudijske Arabije, on je taj koji mora otići. Naime, za smirivanje situacije na Bliskom Istoku više ne igra ulogu ni podrška EU-a, ni SAD-a, ni Emirata, ni Saudijske Arabije Netanyahuu jer tzv. “moderni Izrael” ne može razmišljati o svojoj daljnoj perspektivi bez “iranskog blagoslova”. Dakle, Netanyahu mora otići, a “moderni Izrael” mora značajno promijeniti svoju politiku tj. odbaciti cionizam kao svoju okosnicu. Nema alternative!

piždro
Gost
piždro
8 dana prije
Reply to  Kora

veliki + Kora i sretni blagdani

Kora
Gost
Kora
8 dana prije
Reply to  piždro

Hvala @piždro. Sretan Uskrs i tebi i obilje Božjeg blagoslova! 🙂

piždro
Gost
piždro
8 dana prije
Reply to  Kora

hvala Kora i tebi! i zdravlja

ZriBra
Gost
ZriBra
7 dana prije
Reply to  Kora

Kontradicto in adjecto.Kako odbaciti cionizam kad je na ideji cionizma nastao današnji Izrael.Nešto kao da se Hrvati odreknu ideje Hrvatskog državnog prava.Teodor Herzl i Ante Starčević bi se okretali u grobu.

Kora
Gost
Kora
7 dana prije
Reply to  ZriBra

Ne postoji tu contradicto in adjecto. Theodor Herzl, baš kao i ostali cionisti, bio je loš geopolitičar i još lošiji tumač Svetog Pisma.

Ukratko, cionizam nije nikakav vjerodostojan “put povratka Židova u pradomovinu zvanu Eretz Yisrael”, nego teška i krvava zabluda koju treba priznati i okončati. Unatoč tome, nitko (pa ni Iranci) nema ništa protiv da moderni Židovi – koji danas žive diljem svijeta, a osjećaju potrebu za povratkom na Izvorište, odnosno Sveto tlo Bliskoga Istoka – ostvare u Iranu, Iraku, Palestini, Libanonu, Jordanu i Siriji miran suživot sa svim ostalim tamošnjim građanima različitog porijekla i vjerskog opredjeljenja koji u spomenutim državama žive jedni uz druge svatko iz svojih razloga.

A što se tiče modernih cionista i njihovih geopolitičkih apetita, “za utjehu” im još uvijek ostaju anglosaksonske zemlje, što je više nego dobar “package deal”. Da sam na njihovom mjestu, prihvatila bih tu ponudu bez puno otezanja i mudrovanja… jer vrijeme je novac, a novca je sve manje.

P.S. – Naravno, ukidanje sankcija bliskoistočnim narodima te povlačenje svih nepozvanih vojnih trupa i terorističkih skupina sa spomenutog teritorija je samopodrazumijevajući conditio sine qua non istog “package deala”.

ZriBra
Gost
ZriBra
7 dana prije
Reply to  Kora

Politički pokret kojemu je u ovom specifičnom slučaju i nacionalnom buđenju dobro došao i religijski mesijanizam,( Ha* šana *ha* ba b *Jerušalaim.)Usprkos tome što neke skupine ortodoksnih židova sa gnušanjem odbijaju postojanje Izraela ,jer po njihovom naučavanju Mesijah,Hristos,Krist još nije stigao,idošao da ispuni Izaijina proroštva,pa stoga ne može biti ni Izraela kao eshatološkog cilja.Političarima poput Netanyahua i takvi mogu dobro poslužiti . Milovan Baletić knjigom “Povratak Židova u zemlju Izraelovu” je učinio jedan od uspijelih uvida u ovaj kompleksan geopolitički ,regionalni i globalni problem .
Pojednostavljeno rečeno sukob “povjesnog” i “prirodnog “prava.U real politici imamo onoliko prava koliko imamo moći da ga ostvarimo.Na nesreću palestinskih Arapa njihova moć je sve slabija i u tzv prirodnom pravu tj na teritoriju Palestine pod mandatom Britanaca i odlukom UNa o podjeli na dvije države tada brojčano nadmočniji Arapi danas su debela manjina na tom prostoru.Inače osobno u razmrsivanju tog “gordijskog čvora” najrealnijim pa i najpravednijim su mi se činila rješenja koje je promovirao nedavno preminuli Amos Oz i pokret Mir Sada.

Kora
Gost
Kora
7 dana prije
Reply to  ZriBra

Kako rekoh, cionizam je teška i krvava zabluda koja je izgenerirala previše zla i treba ga otvoreno priznati pogreškom i okončati. Slijedom toga, zagovarati kao “najrealnije i najpravednije riješenje” ono koje je predlagao deklarirani cionist Amos Oz i potom očekivati drugačiji ishod od onoga što cionizam generira već desetljećima jest istinski contradicto in adjecto. Cionizam se prepoznaje po “plodovima”, a ti “plodovi” nam govore da ga treba u potpunosti odbaciti ukoliko zaista želimo pronaći realno i pravedno riješenje ne samo za Židove nego za cijeli svijet, a u užem smislu cijeli Bliski Istok. K tome, odgovornost UN-a i Velike Britanije u generiranju, prikrivanju i pružanju legitimiteta cionističkom zlu tek se treba utvrditi. Nadalje, parola “Next year in Jerusalem” kao izraz čežnje Židova za povratkom u pradomovinu danas je legitimna isto koliko bi bila legitimna parola Hrvata “Next year in Teheran.” Drugim riječima, jedno je biti svjestan svoje pradomovine i težiti ponovnom povezivanju s njom (kako to obostrano teže mnogi današnji Hrvati i Iranci), a drugo desetljećima nametati bolesnu i promašenu pseudo-vjersku (u stvarnosti sektašku i geopolitičku) ideologiju skupine zabludjelih ljudi, čija se zabluda produbljuje proporcionalno rastu njihove financijske, političke i medijske moći. A propos zablude, treba reći da utjecaj i… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
7 dana prije
Reply to  Kora

majstorija! niko ti nemože ni polit vode, kad su vječne BI teme..

ZriBra
Gost
ZriBra
7 dana prije
Reply to  Kora

Prisjetih se iz onih tekstova i knjiga dok sam se nešto više zanimao sa tom tematikom kako je i jedan od prijedloga za riješenje “židovskog”pitanja bila i Uganda,boljševici su pokušali u Besaarabiji ali jedino što je realitet je današnji Izrael.Ne znam koliko je u ovom vremenu realno ostvariv tvoj prijedlog da današnji Izraelci,(nacija kao i mi Hrvati) svoju domovinu trebaju imati na nekom drugom mjestu.U slučaju oblikovanja( etno geneza) izraelske nacije golem doprinos je imala religijska tradicija,ali zar i na ovim našim prostorima toga nije bilo i još ga ima.Kada se oblikuju ili su se već oblikovale određene nacije gotovo uvijek zahtijevaju prostor tj državu u kojoj bi živjeli te svoje nacionalne identitete,a pozivaju se na određena “prava” kako bi svojim zahtjevima priskrbili određeni međunarodni legitimitet.Iz Baletićeve knjige sam se prisjetio tog “prirodnog”demografskog prava na koji su se u to vrijeme prije 1948g.pozivali Arapi.Taj argument je tada donekle uvažavan prilikom podjele Palestine po rezoluciji 181 UN 1947g..Nažalost po Palestinske Arape taj argument je danas slabiji na području nekadašnje Palestine,dapače mnogo je jači u Hašemitskoj kraljevini gdje je više od pola populacije Arapa Palestinci.Čini mi se da je onom pobunom znanom kao Crni Rujan čak bio i pokušaj ostvarenja tog “prava”.Određenu… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
6 dana prije
Reply to  ZriBra

Vidim da se Vaš i moj pogled na “moderni Izrael” i “moderne Izraelce” bitno razlikuje (kao, uostalom, i na “moderne Jordance”). Stoga se razlikuju i naše predodžbe o realnom i pravednom riješenju pitanja čežnje Židova za povratkom u pradomovinu, odnosno palestinskog pitanja općenito. Unatoč tome što se nismo uspjeli usuglasiti, drago mi je bilo čuti Vaše mišljenje.

Inače, djela Khalila Gibrana i Efraima Kishona (Ferenca Hoffmana) imaju svoju književnu vrijednost te su zasluženo mnogim čitateljima pri srcu; upravo zato trebalo bi ih držati podalje od ideološko-političkih raspri.

Što se tiče “šaljive židovske interpretacije pravde”, nije važno njihovo poimanje pravde nego ishod primjene njihovog poimanja pravde u praksi, a to nažalost mnogima odavno nije nimalo smiješno ni zabavno. Živimo u “modernom vremenu” u kojem, za razliku od onog “prošlog”, izvrstan PR i kishonovski humor više nikome ne može baš sve opravdati.

Svako dobro i puno Božjeg blagoslova!

ZriBra
Gost
ZriBra
6 dana prije
Reply to  Kora

Šalom Aleihem,Salem Alejkum Mir tebi.Neka ekumenizam bude humanizam.

piždro
Gost
piždro
8 dana prije
Reply to  ledeno doba

ko enciklopedija si legendo

Zvrk
Gost
Zvrk
7 dana prije
Reply to  ledeno doba

kako komentiraš pokušaj državnog udara u Jordanu?

Kora
Gost
Kora
7 dana prije
Reply to  Zvrk

Pokušaj Bibijevog državnog udara u Jordanu, isto kao i onog u Kataru, svodi se na “piši kući propalo je”.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik