Može li šok savez s islamističkom strankom biti rješenje za zadržavanje Benyamina Netanyahua na vlasti?

Benjamin Netanyahu
19 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu suočen je sa zagonetkom saveza za stvaranje koalicije. David Elkaïm, istraživač u Francuskom centru za obavještajno istraživanje (CF2R) i autor knjige “Povijest izraelskih ratova” (ur. Tallandier), ispituje razne mogućnosti pred  mikrofonom Rachela Marsdena.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije uspio osigurati većinu na parlamentarnim izborima 23. ožujka. Ostaje za vidjeti hoće li moći postići dogovor s drugim strankama kako bi formirao koalicijsku vladu koja će mu omogućiti da zadrži svoje mjesto.

David Elkaïm, istraživač u Francuskom centru za obavještajno istraživanje (CF2R) i autor Povijesti izraelskih ratova (ur. Tallandier), ocjenjuje mogućnosti koje su predstavljene premijeru kao najnevjerojatnije, ali ne tako nevjerojatne. Prema njemu, čak bi i islamistička stranka mogla držati važne karte za premijera hebrejske države u njegovoj težnji da koalicijom ostane na vlasti:

“Potpuno je moguće da islamistička stranka podrži Netanyahua. Izraelske vjerske stranke, koje su vrlo konzervativne po pitanjima običaja, imaju jednu zajedničku točku s islamistima. Ali ako se islamisti pridruže pronetanyahuovskoj koaliciji, vjerski cionisti, koji su otvoreno protuarapski, teško mogu tamo ostati. ”

Abrahamski sporazum – takozvani bliskoistočni mirovni sporazum kojeg su Netanyahu i njegov tadašnji saveznik Donald Trump promovirali – predviđao je normalizaciju diplomatskih odnosa s arapskim zemljama. Ali oni nisu bili dovoljni da mu pruže podršku izraelskih Arapa i naprednjaka koji žele smiriti stvari između Izraela i njegovih susjeda. Kako objasniti njihov nedostatak izbornog utjecaja? Za Davida Elkaima Izraelci se ne zavaraju:

“Te sporazume, nema razloga da ne pozdravimo. Ali to nisu svi isti mirovni sporazumi između zemalja zemalja koje su imale velike sukobe. S druge strane, nije uspio samo premijer, iako je učinio sve dabiipostigao taj rezultat, to je uspjela vlada u cjelini. A Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su dobar dogovor.”

Zašto Netanyahuova tvrda linija, agresivnost i nepopustljivost prema Iranu nisu pretočeni u masovniju izraelsku desničarsku podršku Bibiju? Je li Netanyahuovu političku baraku došao kraj? Za istraživača je kampanja bila “za ili protiv” Benjamina Netanyahua.

“Da Netanayahu više nije čelnik Likuda, netko drugi osim njega ne bi imao problema s formiranjem vlade, čak bi imao i izbor. Dakle, postoji stvarno odbijanje Netanyahuove osobe. ”

No, kako čelnici susjednih arapskih zemalja vide Netanyahua i njegov pokušaj reizbora? Vanjska politika nije bila srce predizborne kampanje, objašnjava David Elkaïm:

“Kandidat Saudijske Arabije i Emirata u Izraelu bio je Netanyahu. Potpisivanje Abrahamovog sporazuma i najave faraonskog ulaganja u Izrael nisu se dogodili neposredno prije izraelske predizborne kampanje, time se pokušao povećati premijerov rejting.”

David ElkaïmNetanyahu
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Netanyahu bi i a crnim vragom samo da ostane vlasti.

Stara kuka
2 godine prije

Zašto ne bi moglo? Kod Plenkovića je upalilo.

ledeno doba
2 godine prije

Skoro sve arapske države su faktički marionete Izraela, manje ili više. A posebno umjetne države Sa. Arabija, Emirati, Katar, Kuvajt, Bahrain, Oman i Jordan. Vlade u svim ovim državama su odavno marionete Izraela. To se dosada prikrivalo neuvjerljivim kazališnim predstavama, da S. Arabija kofol nema diplomatske odnose sa Izraelom i da su ove arapske državice kofol mnogo ljute na Izrael… da pukneš od smijeha.. Ali zadnjih godina, oni otvoreno pokazuju stvarnost i ne kriju je više. Pa Izrael sve više uspotavlja prijateljske odnose sa ovim susjednim marionetskim državama. Tako naprimjer, je Netanjahu prije 3 godine srdačno posjetio Oman i toi na poziv omanskog sultana.. Koji je nahvalio Izraela.. vijest iz studenog prošle godine: Izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Aschkenasi i ministar vanjskih poslova Ujedinjenih arapskih emirata, Abdullah bin Zayed, zaajedno sa njemačkim ministrom vanjskih poslova, Heikom Maasom, posjetili su Memorijal holokausta u Berlinu. UAE je rujnu 2020 prva od arapskih država, najavila uspostavaljanje diplomatskih… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI