Musk objašnjava ulogu Starlinka u Ukrajini

Elon Musk - Starlink - Ukrajina
13 komentara

SpaceX neće dopustiti da se njegov sustav koristi za započinjanje Trećeg svjetskog rata, rekao je izvršni direktor

Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk otkrio je razloge za odluku tvrtke da ukrajinskoj vojsci ograniči korištenje svog internetskog sustava Starlink. On ne želi da sukob eskalira u Treći svjetski rat, rekao je. Objašnjenje je bilo dio Muskova odgovora astronautu Scottu Kellyju, koji glasno podržava ukrajinsku stvar. Kelly je apelirao na vraćanje pune funkcionalnosti sustava. Ograničenje objavljeno prošli tjedan zabranjuje ukrajinskoj vojsci korištenje Starlinka za pilotiranje bespilotnih letjelica, što je predsjednica SpaceX-a Gwynne Shotwell opisala kao “militariziranje” proizvoda. Musk je rekao da je Kelly “dovoljno pametan i da neće zagristi u mamac medijskih i drugih propagandnih poruka” i istaknuo da je Starlink ostao dostupan za vojne komunikacije u Ukrajini, iako je SpaceX kao privatna tvrtka imao pravo isključiti terminale.

“Snažno se trudimo učiniti pravu stvar, gdje je ‘prava stvar’ iznimno teško moralno pitanje”, izjavio je Musk.

”Nećemo omogućiti eskalaciju sukoba koji bi mogli dovesti do Trećeg svjetskog rata”.

Sustav Starlink američki su dužnosnici pozdravili kao promjenu pravila za ukrajinsku vojsku, pružajući pouzdan komunikacijski sustav koji Rusija navodno ne može poremetiti hakiranjem. Ali Musk je u nekoliko navrata izazvao bijes Kijeva, uključujući i predlaganjem mirovnog plana u listopadu koji bi od Ukrajine zahtijevao da učini ustupke Rusiji. Suočio se s kritikama i uvredama ukrajinskih dužnosnika kao odgovor. Odgovarajući na promjenu Starlinka, Mikhail Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, izjavio je da Musk i Shotwell imaju samo dvije mogućnosti: ili mogu biti na strani Ukrajine i ne tražiti “načine kako nanositi dodatnu štetu” ili će ih se smatrati proruski orijentiranima.

Isti je dužnosnik ranije tvrdio da platforma društvenih medija Twitter u Muskovom vlasništvu ograničava doseg računa ukrajinske vlade i pomaže “ruskoj propagandi”. Podoljak nije ponudio nikakve dokaze koji bi poduprli tvrdnju, ali je zaprijetio regulatornim mjerama.

elon muskStarlinkukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Off topic, pitanje za portal – vidim da se mogu po autorima pronalaziti stariji tekstovi Logičnog (što je hvale vrijedno), ali zašto nema na listi tekstova Arne Šebalj?
Kao i autora “Tim znanstvenika” (ili vrlo slično) koji je zapravo išao preko Arne.
Imala je stvarno kvalitetnih tekstova i bilo ih je dosta, a to što ste trenutno u svađi s njom ne bi trebalo spriječiti pristup njezinim pisanim tekstovima na ovom portalu.

user
1 godina prije

ima crni humor iz ukrajine:
kaže tip: jeste vidli da u ukrajini robin hud dijeli pozive za vojsku? uzima bogatima i daje sirotinji…

Mrdo
1 godina prije

Strah ga da mu Rusi ne unište satelite. Da je neka druga, slaba država u pitanju, ne bi se ni obazirao.

,,,456
1 godina prije

” Mikhail Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, izjavio je da Musk i Shotwell imaju samo dvije mogućnosti: ili mogu biti na strani Ukrajine i ne tražiti “načine kako nanositi dodatnu štetu” ili će ih se smatrati proruski orijentiranima.”

  • Šta nisu fašisti i nacisti, imali isti moto!! Dakle, ne možeš biti neutralan, možeš biti samo napadać ili napadnut!!’
eks
1 godina prije

Kao da se on nešto pita. Psihopate nacisti vladaju Amerikom i diktiraju šta mora uraditi. Nema tu demokratije i da se Mask pita. Te laži o demokratiji su odavno provaljene .

Max
1 godina prije

mudra odluka,

nessy
1 godina prije

Musk je pametno povezao, naljute li se rusi, moglo bi biti problema sa Starlink-om, ne samo Ukrajini. Rusi po obicaju, sporo pale, ali kada upale, bude posljedica. I na kraju krajeva, zasto bi on (pro)dao UA mogucnost navodjenja dronova? Njegova firma je privatna, cilj joj je dobit, kao prioritet. Musk nema nikakve potrebe dizati tenzije sa Rusijom, pogotovo, nako sto su ga ukrajinci, nezahvalna bagra, popisali, kada je dao prijedlog. Sve sto su mu porucili, mogli su napraviti i u okvirima kucnog odgoja. No, oni ocito misle da im je cijela planeta do groba duzna, zbog… ? Nikada nisam shvatio zbog cega.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI