Musk pravi nagli zaokret oko Starlinka za Ukrajinu

Elon Musk
19 komentara

Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk napravio je nagli zaokret u svojoj odluci da prestane financirati rad satelitske komunikacijske usluge Starlink u Ukrajini, gdje su je ukrajinske trupe aktivno koristile. Ranije je SpaceX navodno zatražio od Pentagona da pokrije troškove internet usluge u Ukrajini, koji bi mogli iznositi 400 miliona dolara u narednoj godini.

„Samo ćemo nastaviti da besplatno finansiramo vladu Ukrajine“, napisao je Musk na Tviteru u subotu, „iako Starlink i dalje gubi novac, a druge kompanije dobijaju milijarde dolara poreskih obveznika.

Ranije je napomenuo da su njegovi “konkurenti u svemirskim lansiranjima i komunikacijama”, Lockheed Martin i Boeing, zajedno primili preko 60 milijardi dolara ugovora o odbrani samo u 2021. Preduzetnik se takođe u nizu tvitova požalio da je održavanje komunikacija na “ratnom frontu” teško i skupo – dodajući da Rusija “aktivno pokušava da ubije Starlink”, primoravajući kompaniju da troši 20 miliona dolara mesečno kako bi zaštitila usluge od sajber napada i ometanja. 

CNN je u četvrtak dobio pismo u kojem je Musk navodno obavijestio Pentagon da njegova kompanija  “nije u poziciji da dalje donira terminale Ukrajini, niti financira postojeće terminale na neodređeno vrijeme”.

SpaceX je donirao oko 20.000 Starlink satelitskih jedinica Ukrajini od početka sukoba s Rusijom krajem februara, obezbjeđujući pristup internetu u haotičnim bojnim područjima koja bi inače bila odsječena.

Kijev je pozdravio satelite kao “suštinski dio kritične infrastrukture”, istovremeno pozivajući SpaceX da pošalje još hiljade. Musk je ranije izjavio da će SpaceX potrošiti više od 100 miliona dolara na usluge Starlinka Ukrajini do kraja godine. Međutim, kompanija je navodno priznala da su većinu jedinica koje je poslala u Ukrajinu djelimično ili u potpunosti finansirale američka, britanska i poljska vlada.

SpaceX se također nedavno našao na udaru kritike zbog navodnih prekida rada Starlinka u nekim regijama Ukrajine, što su neki ukrajinski vojnici opisali kao “katastrofalan” gubitak komunikacija, navodi Financial Times. To se dogodilo nakon kratkog razgovora između Muska i bivšeg kijevskog ambasadora u Njemačkoj, Andreja Melnika.

Diplomata, koji je postao poznat po svojim uvredama na račun njemačkih zvaničnika, rekao je Musku da se “odjebe” nakon što je milijarder iznio mirovni plan za Ukrajinu koji je uključivao Kijev da se obavezao na neutralnost i odustao od polaganja prava na Krim. Musk je tada rekao da je jednostavno slijedio Melnikov savjet kada je odlučio povući finansiranje Starlinka u Ukrajini.

elon muskPentagonStarlinkukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Gazde su ga “demokratski” ubedile .

Max
1 godina prije

Brine se Musk za svoju lovu.

Keks
1 godina prije

Neka, gazit bandu okupatorsku, shvatio čovijek sve.

Torpedo
1 godina prije

Podsjetili ga Majstori na to tko ga je stvorio ,tko ga gura I odakle mu lova pa mu preporucili da ne pametuje previse vec da radi onako kako mu se kaze …

Sardelino
1 godina prije

Ili on ili sateliti. Odabrao je sebe.
Što će biti sa satelitima pokazati će vrijeme.

Otpornik
1 godina prije

Pala je uplata.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ta neka Ukri pogledaju sa ROSTELECOM om 😁 , mozda im Rusi obezbjede internet 🙇 . Ovaj Starlink , neprestano pod DDOS napadima vidim 😁 a sto je JOS INTERESANTNIJE ???!!! Vecina tih napada NE DOLAZI IZ RUSSIJE 😗 VEC —- POGLAVITO IZ NJEMACKE I —- UNITED KINGDOM 😨 !?!?!? STO SE TO DOGADJA ?????

tihobl
1 godina prije

Redakcija da cita komentare primjetila bi da sam prije dva dana objavio da je FBI pokrenuo istragu protiv Maska. Nije cudo sto je morao promjeniti misljenje.

PS. Treba uciti cirilicu pa se onda nece propustati bitne vijesti.

SIRIUS
1 godina prije

je. ko još vjeruje u ovog nije baš informiran. muskatni crv se dela kontroverznim zagovornikom slobodnog govora kad god stigne. a sad to koristi da bi spasio twatter. twatter od početka posluje sa velikim minusom svake godine, i svake gosine amerićka vlada potiho plača dug. i kaj je onda čudno, pogotovo kad znamo da je “genijalac” samo front za amerićko svemirsko naoružanje i green sra.nje sa svojim elektrićnim sra.njima. neš ti genijalca, mama mu je židovka i pedofil, nije čudno da se musk onako trza i pogledava preko ramena. a i nije slučajno da je njegovo ime takav čudni anagram. sotonjare i pedofilija, što bi rekli… gro o zno

Dokurčilomi
1 godina prije

Hahahaha… neće mu platiti…. privatnik će raditi i dati za badava. Moš mislit pa imaju ameri valjda crne fondove.

tihobl
1 godina prije

Списак земаља које су позвале своје држављане да одмах напусте Украјину

Кина

Србија

Казахстан

Узбекистан

Туркменистан

Киргистан

Таџикистан

Белорусија

Египат

Индија

Ovo su zemlje koje imaju dobre odnose i ceste kontakte sa Lavrovim. Upozoreni su od rusa i poslusali su savjet. Pored njih tu su i SAD.
Nesto se sprema, oni koji trebaju znaju, a bezveznjakovici iz EU kao obicno pojma nemaju ni o cemu.

tihobl
1 godina prije

Украјинци избегавају мобилизацију: На граничним прелазима сваки дан се ухапси до 30 младића

Погранична служба Украјине дневно ухапси до 30 људи, који покушавају да напусте земљу и избегну мобилизацију. Од 24. фебруара је ухапшено око 9.800 хиљада људи, рекао је представник украјинске Пограничне службе Андреј Демченко.

tihobl
1 godina prije

Диверзанти који су планирали терористичке нападе у Белорусији прошли су војну обуку на територији Пољске и стекли војно искуство на територији Украјине, саопштило је Министарство унутрашњих послова Републике Белорусије.
На националном белоруском ТВ каналу приказан је снимак привођења осумњичених за припремање серије терористичких напада на територији ове земље.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

hmm….nakon što je završio na listi myrotvoreca naglo je promijenio priču. 😉

ANTE
1 godina prije

nego, jeli itko ikad vidio kako ti sateliti izgledaju? ako jest, molim za par fotografija. Kad kazem fotografija, mislim photo, a ne na “image”.

btw. Elon Musk (paypal, Tesla, Neurolink, SpaceX, Starlink, etc., etc.) – svaka cast koliko stigne covjek.

Gost
1 godina prije

voli i pljutn iksove satelite cim ih nije srusio

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI