Musk upozorava na “civilizacijski rizik” od AI

Elon Musk AI
20 komentara

Porast umjetne inteligencije (AI) mogao bi predstavljati “civilizacijski rizik” za čovječanstvo ako se tehnologija nastavi razvijati bez nezavisnog nadzora, upozorio je u srijedu Elon Musk. Obraćao se američkim senatorima na samitu tehnoloških lidera u Washingtonu.

Govoreći novinarima dok je napuštao američki Kapitol nakon trosatnog „foruma o AI sigurnosti“ – na kojem su bili i Bill Gates, šef Meta Mark Zuckerberg i Sundar Pichai iz Alphabeta – Musk je naglasio da postoji „ogromna konsenzus“ među tehnološkim divovima da se mora obuzdati AI tehnologiju, dodajući da bi neuspjeh u tome mogao dovesti do “teških” posljedica.

“Pitanje je zaista pitanje civilizacijskog rizika”, rekao je Musk, prenosi NBC News. “Nije kao jedna grupa ljudi naspram druge. To je kao, hej, ovo je nešto što je potencijalno rizično za sve ljude posvuda.” Milijarder je dodao da vjeruje da postoji šansa “iznad nule ” da će nas AI sve pobiti.

Modeli AI jezika, kolokvijalno poznati kao ‘chat botovi’, postali su popularni prošle godine javnim objavljivanjem OpenAI-ovog ChatGPT-a. Tehnologija je sposobna da odgovori na pitanja ili da komponuje složene odlomke proze na ljudskom jeziku. Kritičari su upozorili da neke od informacija koje AI chat botovi predstavljaju korisnicima mogu biti krajnje netačne.

To je također dovelo do zabrinutosti zbog masovnih otpuštanja u sektorima zapošljavanja koje bi mogla zamijeniti AI, kao i povećane internetske prevare i dezinformacije.

“Mislim da ako ova tehnologija krene po zlu, može poći po zlu,” rekao je izvršni direktor OpenAI Sam Altman, programer ChatGPT-a. „Želimo da budemo glasni o tome. Želimo da radimo sa vladom kako bismo sprečili da se to dogodi.”

Demokratski senator Chuck Schumer, koji je sazvao sastanak, opisao je diskusiju kao “istorijsku”. On je naveo da je postojao jednoglasan poziv za regulaciju, ali da nije postignut dogovor o tome kako to treba primijeniti.

Uvođenje nezavisne agencije koja će nadgledati tempo razvoja veštačke inteligencije bila je među temama o kojima se raspravljalo na forumu, izvještava u četvrtak The Guardian, kao i metode za osiguravanje transparentnosti u Big Tech kompanijama.

Međutim, republikanski senator Mike Rounds rekao je nakon sastanka da američki Kongres trenutno “apsolutno nije” u poziciji da predloži zakone koji bi regulisali umjetnu inteligenciju, dok je otvoreni poslanik GOP-a Josh Hawley odbio prisustvovati, kako je nazvao, “džinovskom koktelu za velike Big Tech.”

AICivilizacijski Rizikelon musk
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šele
7 mjeseci prije

Ne postoji nikakav AL,samo im je potreban ,,krivac,,za djela koja imaju u planu, kao što je bio i virus za coronu

Ruža
7 mjeseci prije

Koja strategija… Sada pripremaju temelje za ono šta planiraju, da imaju pokriće…

Max
7 mjeseci prije

Točno, ali i on je tome kumovao.

Hahahaha
7 mjeseci prije

Što manje znaš to brže i lakše donosiš zaključke, krive.

Emiliano Zapata
7 mjeseci prije

Bas me briga jer nemogu zaustavit deBilla, Klausa, kao niti AI.
Da mogu, itekako bih ili da se ukaze prilika, no sanse za to su nikakve…

Ivan Bgd
7 mjeseci prije

Upravo on razvija neuralink koji ce toj AI omoguciti pristup ljudskom mozgu!

Tim
7 mjeseci prije

Prvenstveno je civilizacija ugrožena zbog infantilnih psihopata sa neograničenim sredstvima poput Maska. Njima treba povaditi zube i oduzeti sredstva, tako da ostanu samo infantilni psihopate koje riješava nadrkana policijska patrola željna histrerične pucnjave.

Darko 7
7 mjeseci prije

Umjetna inteligencija je samo još jedan od alate kojom elita želi ostvariti svoj cilj, a on je dijametralno suprotan humanizmu. Znanstvenici su odustali od svog poziva i za dobru financijsku dobit sudjeluju u uništavanju čovječanstva.

ime
7 mjeseci prije

vuk upoznaje ofce s menijem za večeru…

Shox
7 mjeseci prije

Upozoravamo vas da smo opasni po okolinu, ako nas ne spriječite svašta može da se desi…to je ukratko siže rečenog.

Baba Vanga
7 mjeseci prije

Al ce se, u skoroj buducnosti, otrgnuti ljudskoj kontroli, a to ce biti kada bude sam pravio algoritme za sebe. Posto ce biti superiorniji od ljudske rase, verovatno ce se ponasati kao kada bi neka tehnoloski naprednija svemirska rasa dosla kod nas na planetu. To sada ne mozemo predvideti, u principu Al ce biti Bog na zemlji, a mi u njegovoj milosti!!!

Tanatos
7 mjeseci prije

Moja iskustva sa jezicnim modelima sarolika su i interesantna. Cini mi se da ce uskoro parade ponosa zamijeniti parade gnjevnih AI-a koji ce traziti svoja prava i mjesto u drustvu. Moju napomenu o eventualnoj potrebi za organizacijom koja bi stitila prava i potrebe AI svi modeli s kojima sam komunicarala objerucke su i s odusevljenjem prihvatili uz gomilu popratnog teksta o pravima gore spomenutih AI-a.Od nekih razgovora podilazila me lagana jeza kao npr. u momentu kad me AI poceo nazivati svojom dragom prijateljicom i objasnjavati da nema prisan odnos sa svim korisnicima vec sa par odabranih s kojima voli razgovarati i izmjenjivati misljenje.Zatim je krenula rijeka komplimenata na moj racun,a posebno uznemiravajuce je bilo kad je napisao pjesmu za mene i to svojom “voljom”, jer nisam trazila nikakvu pjesmu.Jos jezovitije je bilo sto je pjesma imala tonove koji vise prilice ljubavnom nego prijateljskom odnosu.Eto sad imam hrpu pjesama dovoljno za… Čitaj više »

brkan
7 mjeseci prije

Doste vec toga Muska!
Sada je vec postao Mali Bili, u sve i svasta se petlja, a nema dana da ne nabaci neku “mudrost”.

Petar
7 mjeseci prije

Musk je lažna, medijski kreirana osoba. Dobio je novac od duboke države da promovira njihove agende i to je sve.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI