Na desetine inžinjera u Facebooku otpušteno zbog zloupotrebe pristupa privatnim korisničkim podacima

Facebook
6 komentara

Facebook se često našao na udaru zbog politika korištenja ličnih korisničkih podataka, posebno nakon masovnog curenja privatnih podataka oko 50 miliona korisnika u 2019. godini u korist političke konsultantske kuće Cambridge Analitica.

Otprilike 52 službenika Facebooka otpušteno je između januara 2014. i avgusta 2015. godine zbog zloupotrebe pristupa ličnim korisničkim podacima, prema novoj knjizi „Ružna istina: Unutar Facebookove bitke za dominaciju“, koju navodi The Telegraph.

Slučajevi uključuju jednog muškarca koji je pratio ženu do njenog hotela nakon što su se posvađali tokom putovanja i drugog koji je pristupio lokaciji nekadašnje djevojke nakon što je prestala da odgovara na njegove poruke. Za potonje je bilo dovoljno samo pronaći njen nalog i koristiti Facebook skladište koje je sadržavalo čak i podatke koje je korisnik želio da izbriše.

“Našao je kategorije u koje ju je Facebook smjestio za oglašivače: kompanija je zaključila da je u tridesetim godinama, da je politički lijevo od centra i da vodi aktivan životni stil. Imala je širok spektar interesa, od ljubavi prema psima do odmora u jugoistočnoj Aziji“, navodi se u knjizi. “A putem Facebook aplikacije koju je instalirala na telefon, vidio je njenu lokaciju u stvarnom vremenu. Bilo je tu više informacija nego što je inžinjer mogao dobiti tokom desetak večera.”

Drugi službenik Facebooka pristupio je nalogu djevojke prije njihovog prvog sastanka, otkrivši da ona „redovno posjećuje park Dolores, u San Francisku, i jednog dana ju je tamo zatekao kako uživa na suncu sa svojim prijateljima“.

Sheera Frenkel i Cecilia Kang, autorke knjige, ukazuju na to kako su u prosjeku troje zaposlenih u Facebooku uhvaćeni u iskorištavanju pristupa korisničkim podacima za lične potrebe u jednom mjesecu. Autorke primjećuju da je bilo “nejasno” koliko ih je ostalo neotkriveno.

Prema knjizi, Alex Stamos, novi šef službe bezbjednosti Facebooka, upozorio je najviše rukovodioce, uključujući i izvršnog direktora Marka Zakerberga, o pitanjima u vezi sa iskorištavanjem ličnih korisničkih podataka. Iako je ukazano na problem izvršnom direktoru, jedan zaposleni rekao je da bi bilo “antitetično” prema Zuckerbergovoj DNK da se promijeni sistem koji izgleda da dozvoljava takva kršenja zbog principa da su oni “otvoreni, transparentni i dostupni svim zaposlenima”.

Stamos je implicirao da „Facebook nije učinio ništa da riješi ili spriječi ono što je očigledno sistemski problem“, jer su zaposleni kršili „privatnost korisnika Facebooka i infiltrirali im se u život“, pišu autori.

„Svi u inžinjerskom menadžmentu su znali da je bilo incidenata kada su zaposleni neprimjereno upravljali podacima. Niko ih nije sakupio na jednom mjestu i bili su iznenađeni obimom inžinjera koji su zloupotrebili podatke“, rekao je Stamos, prema knjizi.

U izjavi za The Daily Mail, Facebook je tvrdio da ima „nultu toleranciju“ prema onima koji svoj pristup privatnim korisničkim podacima koriste u neposlovne svrhe.

„Oduvijek smo imali nultu toleranciju prema zlostavljanju i otpustili smo svakog pojedinog zaposlenika za koga se utvrdilo da neprimjereno pristupa podacima“, rekao je portparol. “Od 2015. nastavili smo da jačamo protokole za obuku zaposlenih, otkrivanje zloupotrebe i prevenciju. Takođe nastavljamo da smanjujemo potrebu inžinjera za pristup nekim vrstama podataka dok rade na izgradnji i podršci naših usluga.”

Osobni podatcizloupotreba
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagten
2 godine prije

U skladu sa liberalnom demagogijom pravo na zloupotrebu ima samo drzava i interesne gruopacije…

Čudan lik
2 godine prije

Veliki je problem ukoliko djelatnici ZLOUPOTREBLJAVAJU nečije privatne podatke ALI kada Facebook tvrtka zloupotrebljava svačije privatne podatke onda je sve u redu??? Znamo li kojim tvrtkama facebook daje naše podatke i u koju svrhu će biti iskorišteni? Evo vam primjera, zašto neki pedofil, koji ima tvrtku, ne bi iskoristio slike VAŠE djece i slao ih drugim pedofilima? A što ako jedan od tih pedofila odluči upoznati VAŠE DIJETE u stvarnosti kako bi ostvario svoje fantazije??!!?! Želite li da VAŠE DIJETE postane žrtva pedofila??? Razumijete li sada koliko je važna vaša privatnost?

PP pp
2 godine prije

PR spin da se uvjeri javnost da se oni brinu za nekakvu privatnost. Odavno sam prestao koristiti njihove messengere i platformu. Signal i Telegram rade sasvim dobro a za lajkove me zaista zaboli.

Max
2 godine prije

Facebook ješpijunski alat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI